»O moj bog, kaj počnejo ti ljudje!« je glasno vzdihnil stari. Niti pomislil ni, kako po svoje smešno zvenijo te besede iz njegovih ust. Ampak njemu se pa ni zdelo smešno. Zelo očitno je bilo, da ga vse skupaj resnično boli. V težke gube je mrščil čelo in košate sive obrvi, ki bi v njih manjši ptič zlahka spletel gnezdo, so mu sunkovito migale nad žalostno jeznimi, očitno utrujenimi očmi.

»O moj bog!« je ponovil še enkrat in nadaljeval:«treba bo nekaj ukreniti. Ne vem kaj je s temi tipi. Ali bo res treba spet vse postaviti na glavo, da se bodo zavedli! Vedno znova imam upanje, da se bodo držali redu, ampak vsakič, ko malo uredim stvari, to koristi samo kratek čas. Potem se pa začne. Žlehtnoba, pohlep, razvrat. Ne vem kje se je, golazen pokvarjena, tega nalezla!«

Takrat je k očetu pristopil mulc. Zaskrbelo ga je vedno kadar je bil foter tak. Vedel je kakšnih stvari je sposoben v trenutkih jeze. Bil je pač dobrodušen fant. Že po milem obrazu se je videlo, kako mu je več kot le mar za druge. Ljudi je imel preprosto rad. Srce mu je krvavelo, kadar jih je videl trpeti in marsikaj je bil pripravljen storiti zanje.
Vendar pa se je tokrat tudi sam zgrozil, ko je na ekranu prebral vse najnovejše nemarnosti, ki so jih zagrešili v zadnjih dneh. Marsikaj, kar je v zadnjem času izgledalo, kot da se rešuje in umirja, je šlo vedno znova samo še navzdol.
In starec je postajal vse bolj nervozen. Kakšen dan je planil pokonci in človek bi stavil, da je celo malo zaklel sam pri sebi. Sin se je v takšnih trenutkih vedno zgrozil. Dec je bil pač zares v letih in ne bi bilo čudno, če bi … saj vam povem. Zgodilo se je že, da je podtaknil ta spodnjim ogenj in je vse skupaj zgorelo. Še zdaj se nekateri spomnijo, kakšen cirkus je bil. Nekateri pa kot da so pozabili, kot da sploh ne verjamejo, da se je zgodilo. Enkrat je odprl vodo in je vse skupaj zalilo. Nek starec se je s svojo družino in nekaj kurami komaj rešil.

Zadnje čase je bilo vse več takšnih dni. Foter si je nekaj časa živčno pulil dlake iz sive brade potem pa je naenkrat planil proti stikalni plošči. Fant je že skočil, da bi ga zgrabil za grčasto roko in preprečil najhujše. Vendar pa je starec vseeno uhitel izklopiti nekaj stvari.
»To pa ne bo dobro!« je zmajeval tamladi, ko je videl izklopljene športne kanale in to ravno v času lige prvakov, še manj pa so mu bili všeč izklopljeni resničnostni šovi in tv Golica. »To ne bo dobro!« je ponavljal sam pri sebi.

In takšno stanje se je ponavljalo vse bolj pogosto. Starec je iz nervoznosti prešel v še bolj nevarno stanje. Zgledal je žalosten, zagrenjen in utrujen. Zgledal je kot vulkan. Na zunaj ves siv in hladen, v notranjosti pa se mu je kuhalo in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišlo do izbruha.

In zgodilo se je nekega dne. Starec je planil pokonci in zagrmel s svojim jeznim, močnim basom. Zdelo se je, da mu iz oči švigajo strele. Tamladega je kar zmrazilo in celo bitje v kotu, ki ga zlepa ni nič brigalo se je prestrašilo in v drgetu gledalo kaj se dogaja.

»Dovolj imam! Dovolj!« se je drl in vse skupaj je dajalo vtis viharja. »Dovolj imam. Kaj naj še pomaga tej zalegi! Kaj naj jim še pomaga. Zalil sem jih z vodo, požgal sem jim vse skupaj. In kaj se zgodi? Vse obrnejo v prid svoji zlobi in sovraštvu. Vse ima slab konec. Še demokracija, ki sem jo nazadnje podtaknil jih ni dotolkla. Kaj šele kobilice in belezen.

»Gremo dol!« je takrat mirno rekel dec. Mulc je zavzdihnil sam pri sebi. Vedel je da to ne more biti dobro. Prejšnikrat je bilo celo sranje. So ga mlatili in mučili, da je šele po treh dneh čudežno prišel k sebi.
»Jaz ne bom hodil se je oglasilo malo bitje, na polici, ki prej niti ni sodelovalo v celem cirkusu.
»Saj itak tudi kadar sem zraven, nihče ne razume moje vloge!«

»Brez ugovora!« je strogo zagrmel stari. Odločen pogled in jasen gromki glas je dajal vedeti, da gre zares.
»Vsi!« je dejal, prej kot je stopil z oblaka »CELA TROJKA!«

 • Share/Bookmark

11 odgovorov v “O moj bog, ljudje!!”

 1. miri pravi:

  Ta trojka naj ostane v kotu,druga pa v Bruslju.

 2. dragica pravi:

  Dobra zgodba, upam, da se bo kdo vsaj malo zamislil.

 3. daredare pravi:

  @Miri, za tisto vkotusestrinjam, za ono v Bruslju sem pa vse manj prepričan.

  @Dragica, hvala. Naj vas predvsem čimveč pride to prebrat … Glede razmišljanja pa, nekateri uporabljajo možgane tudi za to :)

 4. Didl pravi:

  V zadnjih dneh sem dobil občutek, da je ‘okolico’ bolj razburil izklop ŠportKlub kanalov na Siolu, kot pa ‘odklopi’, ki si jih non-stop dovoljujejo naši leaderji! Če ti dovolj dolgo servirajo drek, se ga pač navadiš, zgleda.

  No; upam da ne!

 5. Olna pravi:

  Dare, fino. Eden tistih zapisov, ki počasi pletejo sporočilo do (bridkega?) konca.

  “Ali bo res treba spet vse postaviti na glavo, da se bodo zavedli!” Nekako vedno bolj verjamem, da ima glavni nastopajoči prav ta namen.

  Upam samo, da bo Noe pravočasno začel graditi barko…za tiste, ki bodo zaslužili rešitev. Naj nas tolaži, da je takih še vseeno nekaj! :)

 6. daredare pravi:

  @Didl, prav nekaj podobnega mi je tudi dalo prvi navdih. Prijatelj, ki tudi upam da se bo tukaj oglasil, je rekel po izklopu šport kluba, da to je pa zdaj to!!! Zdaj grem pa na cesto!! Malo v hecu, ampak vseeno!

  Tudi jaz upam, da ne, vendar v bistvu, vsa ta poplava reality šovov, vse pestro športno dogajanje, vsa ta kulisa, v bistvu dobro deluje. Enkrat sem bral o milijonskih barakarskih naseljih v Sao Paulu v Braziliji. Neskončno število nekakšnih hišk, totalna revščina in gozd satelitskih anten. Ta narod živi v iluziji iz tv žajfnic in štirih ali petih državnih fusbalskih lig. In mi nismo tako zelo drugačni od njih.

 7. daredare pravi:

  @Olna, rešitev si je takrat zaslužil od vseh grešnikov na planetu samo on. Na lotu je majhna šansa, da kaj zadenem, v tej situaciji pa so izgledi za veliko večino nas še dosti bolj bedni :) !

 8. mohor pravi:

  OK, Dare sem se pa oglasil. Ja praktično vse kanale, ki sem jih gledal, so mi vrgli ven.
  Ja kruha in iger (skrbi me glede kruha), da bomo dali mir in da bodo lahko še naprej delali kar hočejo, mi slovenclni pa nič.
  Vsekakor pa bi rabili kakšno trojko, ali pa enojko, ali pa dvojko od zunaj, da bi nam pošlihtali zavoženo.
  Sami očitno ne zmoremo.
  Si pa pozabil napisati, da sem omenil tudi transparent za na cesto: “Dol Siol in vlada dol!”
  Lep pozdrav

  PS: Didl, a ti pa nimaš Siol-a?

 9. daredare pravi:

  No, vidiš, Mohore, da ni težko. Sicer je to (domnevam) rečeno malo v hecu, da nas bo od vsega ravno siol spravil na cesto. Po drugi strani pa tudi to veliko pove. Kot prvo to, da bo enkrat nekaj ravno kaplja čez rob. Še bolj pa tisto kar sem že omenjal, namreč, da probleme zaznamo šele, ko prizadenejo točno nas osebno. Tako bo tebe vrgel siol, Didl bo popizdil, ko bodo prepovedali kamperje, zase pa še ne vem točno. Bo že nekaj. O solidarnosti pa kdaj drugič. Fajn mi bod in se že veselim tvojega naslednjega javljanja. Lp

 10. Didl pravi:

  Imam ‘idrijsko’ Telekomovo kabelsko s Siolovo programsko shemo, torej sem tudi sam prizadet. In me jezi. Sreča, da je basket na Š1 in Š2. Ko še to ukinejo pa kar pozvoni Mohor, greva skupaj :)

  Kamperje bi mogoče še prenesel, če se na sankanje spravijo, so pa gotovi! :)

 11. mijau pravi:

  Te trojke, ki nam sedaj grozi, se jaz ne bojim. Slabša ne more biti kot tista zgoraj, ki nam že dvatisoč let kao vlada.
  Sploh pa, če se je naša vlada boji, najbrž za rajo ne bo slaba.

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !