Potem, ko sem imel že nekakšno upanje, da se ljudje pri nas prebujajo in da marsikomu postaja jasno, kaj je za nas res pomembno in kaj zares potrebujemo, je to moje upanje, na trenutke celo navdušenje, vsled vsega dogajanja, kakopak splahnelo. Potlačeno in neugledno se spet valja zelo na dnu, med nesnago in nevrednimi, predvsem pa zelo nepomembnimi občutji.
Ko sem videl množico ljudi, seveda nisem mogel spregledati, da s sabo nosijo simbole, ki se mi zdijo nepotrebni in njihovo obujanje neproduktivno in nelogično. Vendar zdelo se mi je, da je vse skupaj nekako dovolj raznoliko. Na plakatih so ljudje žugali sodrgi, ki nas je prinesla okoli, da so gotovi in da prihaja njihov neizogibni konec. In glej vraga!! Na transparentih so bili zares vseh sort tipi. »Vsaj to« sem si mislil. Pa smo le dojeli, da ni naš problem kateri od teh prašičev se bo še nadalje redil ob koritu, ki ga vse težje, pa vendar redno filamo. Naš problem postaja počasi kako nahraniti sebe in svoje. Naš problem je ohraniti svoje delo in temu delu ohraniti dostojanstvo. Naš problem so fabrike, ki dnevno padajo pod bremeni neznanja, preteklih grehov in sedanje nezmožnosti in nepripravljenosti politike, da bi zaščitila za nas res pomembne stvari. Naš problem je, da usihamo kot narod in kot posamezniki. Konkretno organsko, statistično! Grizejo nas z vseh strani. Od zunaj nam ukazujejo kaj moramo porušiti in kaj pustiti. Kar ostane, pokupijo od nas za beden denar. V državo redno uvažamo množice tujcev, ki skrbijo za beden nivo na trgu delovne sile in predvsem za nizko ceno dela. Brez posebnih omejitev, dobivajo stalna prebivališča za cele družine in v fabriki je že nekakšen nesprejemljiv in nestrpen prekršek, če kdo pripomni, da naj zaboga z njim ljudje komunicirajo v našem jeziku. Do kulture v celi zadevi niti ne pridemo. Vedno ostane nekje tam zadaj, kot nepomemben, celo odvečen pojav, primeren za kakšne druge razmere, ko bo čas tudi za neumnosti.
Ampak, kar me je res prizadelo pri protestih pa je to zadnje dejanje, ta uvedba dvoizmenskega protestiranja. Eni dopoldne, drugi popoldne. Saj sicer dve izmeni že dolga leta brez težav prenašam, ampak v tem primeru pa res nisem navdušen. Pa sem najprej pomislil; jebenti, verjetno si bomo razdelili material in bomo eni robantili za nižje cene in ohranitev delovnih mest, na drugi izmeni pa bodo poprijeli na področju sociale in korupcije med elito. Pa sploh ni, ne boste verjeli, mišljeno na tak način. Pa tudi drugo misel, da gre za to, da je za vse premalo prostora in bodo eni pač hudi pred južino, drugi pa bolj pod noč, ko se bodo taprvi že glasovno iztrošili in ne bodo mogli več držati pokonci stisnjenih pesti, so mi na hitro zvrgli.
»Saj so eni proti drugim. Kot mačke in psi!« so mi v mojo nepopisno zgroženost pojasnili!!
O krucefiks, to pa terja bolj poglobljen pristop, sem pomislil sam pri sebi in se podal med mačke in pse. Tam pa sem znova naletel na nerazumljivo in porazno sliko. Pa naj še enkrat omenim, da sem bil z deljenim delovnim časom in programskimi razlikami že vnaprej sprijaznjen. Vendar pa sem bil vseeno zelo razočaran. Ljudje se niso več borili za nič iz tistega spiska. Na plakatih ni bilo več vseh tistih malopridnih decov in še kakšne babe zraven. Na plakatu je bil samo eden. Kamorkoli mi je neslo oko, vsepovsod en in isti model. In visoko so držali ljudje njegovo podobo. »Naredil je to, naredil je ono, čisto sam je speljal tisto reč!!!«
Zmeden sem zapustil prizorišče in razmišljal kaj se je zgodilo s protesti, da so se spremenile v shod oboževalcev nekega čudnega tipa!?
Pa sem šel na drugo izmeno. Tam pa mi je šele vzelo sapo. Ljudje so na plakatih imeli samo en in edini ksiht. In ta je bil, glej ga šmenta, točno isti in noben drug, kot dopoldne! In visoko so ljudje držali njegovo podobo in zraven kričali: »Naredil je to, naredil je ono, čisto sam je speljal tisto reč!!!«
Pa niti nisem imel občutka, da bi bil bistveno drugače obravnavan. No mogoče mu je na kakšni sliki navihanec narisal brke ali svinjska uha ampak v bistvu je bil grd tako na tistih slikah dopoldne kot tudi na teh popoldanskih.

Niti nisem uspel nikogar nič vprašati. Moral sem stran. Stanje se mi ni zdelo naravno, ni se mi zdelo zdravo. Seveda sem se počutil negotov tudi zato, ker vsega skupaj nisem razumel. Nikoli se tudi nisem znal zliti z navijaško množico. Ampak, karkoli že, tega da vsi pojejo slavo enemu in istemu človeku, tega pa tudi ne razumem. Pa karkoli naj že bo! Bogve, verjetno bi znal biti dober občutek, da nekoga tako ceniš, tako občuduješ. Da mu pripisuješ tako velike sposobnosti. Pa niti nima rdečkaste brade in črnega pasu iz karateja. In gledal sem pse in gledal mačke. Zdaj ene, zdaj druge. In počutil sem se kot Orwelove živalce, ki so zgarane, izkoriščane, pretentane gledale skozi okno svoje prašiče. Zdaj ene, zdaj druge …. In na koncu ugotovile, da jih ne ločijo več med seboj!

 • Share/Bookmark

19 odgovorov v “Zdaj eni, zdaj drugi!!”

 1. NoMercyNoMercy pravi:

  zavozili smo — predvsem zato, ker so od medijev, preko “javnih” dobaviteljev, pa še politikantov in “dedičev” javnih služb, zdravnikov … vsi preveč obravnavajo kot “pomembni” :(
  Za moj denar (DDV, trošarine, vaške pristojbine … ) naj delajo kar jaz potrebujem ne pa, da ploščijo riti na (mojih) stolih in ugibajo kako bo, ko se zamenja garnitura aja … pa svojo žlahko naj pošljejo v vrsto ne pa, da jih sprejemajo prko “reda” – banda v socializmu zadojena in razvajena :(

  Grem čez cesto na per – kjer točno vedo, da mora imeti kelnarca globok dekolte in napeto rit, da dobi poleg plačila pera še trinkgeld :)

 2. daredare pravi:

  @NoMercy, dobri, oprijemljivi kriteriji. Mislim, če je zadeva naravna … brez silikona, push up tehnologij in podobnega. V tem primeru je vse zelo podobno kot pri unih prascih, ki jih omenjaš v prvem odstavku!!

 3. miri pravi:

  Svinjskih uh mu pa ni bilo treba risat.

 4. Gasperpodjed pravi:

  Bravo Dare! Vedno bolj lahko razumem zmedo med našimi predniki v letih 41 – 45. Ja saj smo danes na istem. In ko bomo brez kruha in stanovanja se bomo zopet pripravljeni pretepati med seboj.

 5. frenk pravi:

  Ja kar nekaj resnic je tukaj napisanih, ki se jih drugače ne sliši. In nekaj je treba kmalu narest, drugače bo prepozno za vse nas. Tole je moj predlog kaj je treba narest.

  http://www.youtube.com/watch?v=jj6PHBR2T8E

 6. milan pravi:

  Enkrat je en reku, če bi vojna 91 trajala pol leta, bi bil Haag poln slovencev

 7. Tihi pravi:

  Tudi v Sarajevu so se začeli zaradi politike med seboj kregat prijatelji, sosedje, sorodniki, sodelavci in če bo šlo tudi v Sloveniji tako naprej kot dosedaj niti nismo daleč od sarajevskega scenarija. Žalost, res ena sama žalost kako kratke pameti je lahko človeški um, da se iz zgodovine ne zna čisto nič pametnega naučit.

 8. mohor pravi:

  Ja dopoldanci imajo site riti in upajo, da jih bodo ohranili site, popoldance pa skrbi kako bodo nasitili riti in upajo, da jih bodo nasitili. Za vse skupaj pa skrbi isti mož ! lp

 9. daredare pravi:

  @Miri, saj veš kako je z umetniškim očesom. Je pač nekomu bolje zgledal tako :) !

  @GasperPodjed, jaz imam občutek, da je bistveno laže razumeti zmedo takrat. Takrat je šlo za dve zares zelo različni struji, ljudi pa naj bi bilo glede na takratno izobrazbo, glede na dostopnost informacij, glede na čase pač, bistveno lažje zmanipulirat in izkoristiti za kakršnekoli pač že ideje posameznikov. Za pričakovati bi bilo, ampak očitno je resnica drugačna…..

 10. daredare pravi:

  @Frenk za začetek gremo pogledat v petek v Ljubljano, potem bomo pa videli!!

  @Milan, prav v teh dneh so imeli Čehi volitve za predsednika in ena od spornih izjav v predvolilni kampanji, ki jo je izrekel eden od kandidatov je bila tudi, da če bi Haag obstajal po drugi svetovni vojni, da bi bil poln čehov!!!
  In bil bi poln Rusov, Madžarov, Romunov, Francozov in …… zločincev, da jih ne prešteješ. V vsaki vojni je tako. Ko popustijo zavore in ne delujejo več represivni organi, takrat pridejo na plan najprimitivnejše plati človeka. Primitivce ponavadi iz ozadja spodbujajo zares pravi kriminalci, ki si poskušajo pozneje kakopak oprati roke in jim to velikokrat tudi uspeva.
  V glavnem, kot je napisal J. Felc v Duši imena: Vojna je že sama po sebi največji zločin!

 11. daredare pravi:

  @Tihi, mogoče pa ravno o tem govorim. Ena sama pojava, en dolenjček, ena kreatura polna sama sebe ni vredna tolikšne razklanosti in sovraštva. Verjetno sem to imel v mislih!!! lp

  @Mohor, kakorkoli obračava, gre za riti. In verjetno res ne bi bilo slabo, če bi jih odbrali en avtobus in jih temeljito izprašili in jih nagnali nekam z jasnim navodilom: ” ne okrečite se, guzice!” . Za opomin drugim, da ne bi bili take fufle!!!

 12. Pohajalka pravi:

  Kdor je prehlajen te dni, se ima priliko izkašljat v petek. Samo, da ne bomo vsi skupaj izpadli kot ene lušne navijačice …
  Ni dovolj menjat garnituro igralcev, treba je pravila igre spremenit, če že državljanov ali države ne moremo.
  lp

 13. Irena Cigale pravi:

  Zadnji vzdihljaji pred popolno apatijo. Ta je šele res nevarna.

 14. milan pravi:

  Dare, večkrat komu povem, da bi v primeru , da bi bili prepričani, da ne bodo odgovarjali, štirje od petih naredili pizdarijo. Pa, da vidiš kako eni v luft skačejo, ne jaz pa že nisem tak, kako moreš kaj takega reč.

 15. daredare pravi:

  @Pohajalka, v petek bomo zagotovo dobro izpadli. Jaz bom bolj za število, kdo drug bo tudi glasovno malo bolj aktiven, trtetji bo nosil transparent ali zastavo. Glavno je, da se nas dobi veliko!!

 16. daredare pravi:

  @Irena Cigale, mrbit pa je le še možnost in v tem tiči tudi kakšna iskrica življenja!?!

  @Milan, to je pa nekaj okoli poguma in še bolkj … odgovornosti! To so pa redke in dragocene reči!! :) lp

 17. milan pravi:

  Veš česa me je strah. Mogoče tud jaz med štiri spadam.

 18. daredare pravi:

  No, to je pa samokritika! Veri gut!

 19. mijau pravi:

  Pohajalka ima prav: treba je spremeniti pravila. Toda nova pravila ne moreš spremeniti po starih pravilih.
  Najprej je treba stara pravila vreči vstran.

  To pa pomeni, da sedanji poslanci ne bodo glasovali za nova pravila, ki njim ne bodo ustrezala.

  Treba bo razpustiti parlament, zavreči staro ustavo in jo napisati na novo, da ne bo cokla novim zakonom, ki jih bo treba sprejemati.

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !