HULIGAN

1.12.2012

Ne obsojaj me prehitro. Nisem slab po srcu. Res, slabo imam obleko in slabo vino pijem. Trgovska znamka, namizno belo, evro in še kakšen cent. Utrujen sem od nedela, utrujen od nemoči in uničen, ker od tega ne morem spremeniti ničesar vsaj za ped. Ne obsojaj me in ne pravi mi naj počnem to bolj mirno, na nivoju na lep nepomemben način!
Vso mirnost sem ti dal, kar sem jo imel. Bil sem miren, ko si počel vse tiste stvari. Izkoristil si to mojo pozo in neovirano si polnil kovčke in odnašal nekam mojo preteklost, bodočnost in sanje. Gradil si gnezdo za svojo zalego in se smehljal. Jaz pa sem miren in zmeden stal v čredi in blejal potiho, uglašeno, na tebi všečen način.
Vso sprijaznjenost si dobil od mene. Strinjal sem se, da si nismo enaki. Odgovornosti in moči, ki sem ti jo podelil, sem dal visoko ceno. Ni se mi zdelo narobe, da se ob tej svoji vlogi pompozno našopiriš, zrediš in dvigneš svoj rilec.
Vso naivnost si dobil, kar sem je imel. Verjel sem vse do dna, da imaš mero. Da veš kaj delaš, kaj počneš. Da boš imel enkrat dovolj. Da si boš nafilal ego ne da bi ob tem uničil vse okoli sebe. Ne da bi se obdal s svojo kliko, ki ti zagotavlja moč. Ne da bi zgradil med ljudmi zidove, bodeče ograje ne glede na to, kdo bi ob tem padal na kolena. V nesnago, blato in obup.
Vse upanje sem polagal nate. Da boš gradil, ne podiral. Da boš poiskal barabe, ne pa jih vabil v svojo hišo. Da boš združil ljudi, ne pa na njihovem kregu zgradil svoj prestižni svinjak. Da boš delal za ljudi ne pa trgoval z vsem kar imajo in na koncu prodal še njih. Jih prodal cele, po delih ali ponudil količinski popust. Na stojnico dal njihovo delo, misel, znanje, zdravje in srečo njihovih otrok.
Vso prijazno besedo sem ti dal. Lepo sem te prosil, lepo opozarjal. Napisal sem ti pesem, popisal cel list. Boljši od mene so pisali romane in manifeste. Glasnejši so ti pesem zapeli. Razlegala se je iz sto grl. Na vso moč.
Ampak nisi slišal. Nisi slišal nič!
Vem da te boli, da pregrobo stiskam tvoj golšasti vrat.
A ne obsojaj me prehitro. Kaj bi storil ti na mojem mesto, če tvoje besede ne bi slišal nihče??
Mogoče res kasno, prepozno celo, mogoče v resnici čisto zadnji, zadnji čas ….
Ampak matere ti …. a ne bi poskusil bolj na glas??

 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “HULIGAN”

 1. Matija pravi:

  Bah. Sicer dobro napisano, ampak po mojem nepovezano z realnostjo. :) Tisti revež še vedno sedi ob cenenem namiznem belem in je že tako izmozgan, da se mu o kakšnem uporu ne da preveč razmišljati.

  Nekateri malo-manj-reveži občasno malo jamramo (nekateri smo bolj tihi, nekateri pa zelo glasno pretiravajo), sicer pa iz trgovin vozimo cele vozičke krame, ki je ne potrebujemo.

  Od kje so se vzeli pa huligani, pa ne bom ugibal, je pa teorij zadosti. Bodisi gre za huligane po srcu, ki le izkoriščajo priložnost za razbijanje vsega po vrsti. Morda gre za skrajne desničarje. Morda jih je najel gospod Janša, da odvrnejo pozornost od svoje vlade. Morda gre za skrajne levičarje. Morda so jih najeli strici iz ozadja, da ovrnejo pozornost od njihovih težav, o katerih smo danes in jutri zavezani molčati. Kaj pa vem. Ampak tistega brezposelnega nekvalificiranega delavca z litrom belega tukaj vmes najbrž ni – ne med mirnimi protestanti, ne med huligani.

 2. daredare pravi:

  Ja,lej Matija, sploh ti ne bom veliko ugovarjal. Stvari pač vidiš tako. Meni se vglavnem vse to zgoraj zdi zelo povezano z realnostjo. Ne glede na to kakšne skupine nastajajo, ali so skrajne v eno ali drugo stran ali so res del kakšne smešne teorije zarote ali so samo brezciljni, brezposeljni apatični ljudje … ne glede na vse to so produkt družbe.

 3. Tihi pravi:

  Ja se strinjam, huligani so produkt družbe in trenutnega stanja in tudi tihe tolerance do njihovega obstoja in delovanja. Vsak ima svoj stil in način protesta eni pač intelektualno, eni pacifistično eni pa mogoče res ne znajo drugače kot tako da vržejo granitno kocko ali še kaj hujšega.
  Pomemben dejavnik pri vsem tem bi morala biti tudi ekonomska računica in iz tega potegniti sklep kdo je večja baraba. Ali pokvarjen in skorumpiran politik, ki je povzročil ohohooooo….. škode ali huligan ki je pokazal svoj bes in jezo na svoj način. Pa nikakor ne zagovarjam huliganstva ampak meja je zelo tanka in če meni slučajno ob vsej tej politični aroganci in ignoranci poči film sem tudi sam lahko kaj hitro huligan.

 4. dv58 pravi:

  Odlično, lepo in poetično. Gluhi oblastniki pa čakajo s solzivcem in pendreki. Daleč smo prišli.

 5. Olna pravi:

  Dare, odlično. V imenu vseh ponižanih in razžaljenih, kot je rekel pesnik.

  Bridko res je, da se tudi tisti, ki nam materialno ni hudega, počutimo ponižane in razžaljene, ko gledamo okoli sebe krivico, pokvarjenost, pohlep, neskončno brezsrčnost, ki je pripravljena iti preko trupel, in ne moremo storiti nič. Nič, ker je sistem nastavljen tako, da so njegovi tvorci, kot tisti iz tvojega zapisa popolnoma varni, dokler nekdo (ta nekdo je lahko tudi množica) ne zbere dovolj poguma ali obupa ali obojega, ko nima več kaj izgubiti, in zgrabi za tisti tolsti vrat…

  Nekaj časa sem jim pravila voluharji. Zdaj že dolgo ne več, ker voluhar je samo žival brez možganov, ki pač požre koreninice, ker ne zna drugače preživeti. Ne uničuje vsega povprek, ne grabi več kot potrebuje. Se bodo kdaj do škode preobjedli oblasti in jih bo razneslo? Ali se bodo kdaj naveličali bogastva in razkošja in se bodo zadušili v preobilju? Ali bodo kdaj tako visoko, da onih spodaj niti videli ne bodo več, in jih njihove višave ne bodo več veselile? Mogoče se bodo potem poklali med seboj…ker jim bo zmanjkalo užitkov.

  Dare, hvala za prostor na tvojem blogu, da sem tole dala ven. Ko napišem, je vsaj za kanček lažje. Mogoče je tudi v tem moč besede.

 6. daredare pravi:

  @dv58, gluhi oblastniki se s svojimi policaji pač varujejo. To gre razumeti. Vendar pa skušajo tudi na vse načine razvrednotiti vsako našo zahtevo in mnenje. Ravnokar sem na teletekstu prebral, da je Janša izjavil, da so policiste napadali ekstremisti obeh polov.
  Mislim, samo poglej kakšna diplomatska izjava. Vendar pa v osnovi čisto mimo. Napadeni ni policist, ampak nekakšen predsednik vlade, ti materna.
  Policisti so bili pač ravno takrat vmes!!

 7. daredare pravi:

  @Moč besede, Olna, bi morala sicer biti še večja, vendar mi se moramo zadovoljiti s tem kar ti omenjaš, Da damo nekaj ven iz sebe. Po drugi strani pa, kot sem menda napisal že v zapisu, nobeden ne bo mogel reči, da nisem poskusil in se trudil na prijazen in nenasilen način!!

 8. mijau pravi:

  Dare, ti si opisal nekega obupanca, ki je poiskal v razočaranju zanj najlažjo pot – v pijači. A jaz takega ne bi imenoval huligan. Zame je huligan lahko tudi sin nekega direktorja, ki mu je vse prinešeno na pladnju, pa iz objestnosti prevrača smetnjake, ali žive mačke odira. Seveda tudi pije, vendar ne poceni vino in snifa kokain.

  Tudi ta se bo pridružil protestom, zato da bo skrit med množico lahko metal granitne kocke v policaje.

 9. daredare pravi:

  Mijau, čisto mogoče. vendar bistvo je po mojem nekje drugje. Seveda imam v mislih večje skupine, ne posameznikov. Posamezniki se itak vedno najdejo, ki so pač izven vseh kategorij. Skupine ljudi, ki so deviantni, marginalni ipd. pa so, ne glede na to ali je v njih več “tvojih” ali ” mojih” huliganov, prav tako produkt družbe!!

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !