ČRKAR

27.09.2012 ob 12:52

Predvsem še vedno izhajam iz dejstva, da je pisanje lep hobi. Poleg tega, da ne zahteva veliko drage in vedno nove opreme menda od človeka tudi ne terja strašno hude kondicije. No, v to slednje niti nisem čisto prepričan. Poleg tega, da dejavnost sama po sebi tehnično ne zahteva prav veliko, ponuja veliko možnosti, ki jih v preteklosti ni bilo. V mislih imam splet in vse ostalo, kar je povezano z računalniško tehnologijo. Zelo preprosto je stvari urediti, objaviti, jih poslati na portale in dati na ogled tisočim in tisočim ljudem vse povprek po svetu. To lahko storimo v minuti. Kadarkoli!
Če zberemo malo denarja, recimo tisočak ali dva, lahko svoje pisanje objavimo tudi v knjigi. Ne glede na to, kaj zmečemo skupaj, recepte za belo kavo, zbirke srbskih psovk ali spomine na lansko leto, vsekakor vam bo nekdo, za denar seveda, to pripravljen natisniti.
Sicer ima to, da je vse »tako lahko« tudi stranske učinke. Zaradi poplave vseh sort »avtorjev«, tudi takšnih, ki pri svojem ustvarjanju nimajo kakšnih posebnih zadržkov. Vseeno jim je če kopirajo, provocirajo ali pa mogoče samo delajo gužvo, ni važno. Zaradi vsega tega je pisanje, tako na splošno, nekoliko razvrednoteno, še posebno, če te kot pišočega človeka, potegne med takšne modele.

Vendar pa, vedno ostaja neko dejstvo. Če želiš, na vsaj za silo, kvaliteten način, s črkami napolniti večje število strani, moraš imeti tudi nekaj za povedati. Totalen blef, neskončno nakladanje in ponavljanje, ni bil hudič, da ljudje tega ne bi opazili. Jaz imam glede pisanja to srečo, da nisem pretirano samozavesten. Pa ne glede na to, kako čudno se to sliši. Ne, moral sem dobiti kar nekaj potrditev, da sem se pridružil drugim in se kje upal predstaviti, kot »pišoči« !In danes sem pogledal malo nazaj. Po blogu. Prijavil sem se na siolu, januarja 2007. Hotel sem narediti malo statističnih raziskav. Posebno me veseli primerjati obseg svojih pisnih izdelkov z »izdelki« zgoraj omenjenih pisačev. (v tej raziskavi seveda niso zajeti pesniki ali fotografi!!) , vendar primerjave so popolnoma odveč. Tipi, ki obvladujejo blogarijo, posebno RTV ejevo,, so svoje bleščeče kariere naredili s pomočjo petdeset ali sto krat manjšega števila besed. Zanimivo, očitno znajo svoj tristobesedni slovar zelo dobro uporabljati!!

Nekaj zapisov (manj kot deset) sem v preteklosti, zaradi domnevne ponovne aktualnosti ponovil. Objavil sem tudi okoli deset pesmi, kot odziv na aktualno dogajanje pa tudi precej t.i. napol političnih komentarjev.

Komentarjev nikoli nisem dobival prav veliko. Posebno na Siolu ne. Velikokrat, tako so mi pojasnili, tudi zato, ker nekateri te zadeve vzamejo pretirano resno in nočejo sodelovati, če niso hudo prepričani v svoje mnenje. Bolj pa mislim, da gre za to, da ne odpiram zelo polemičnih tem.

No, kakorkoli že … v januarju 2007 sem kot prvo stvar na siolu objavil tole:

SONČNI ZAČETEKčrkar 28.01.2007

Brez ideje zgodbe, želje in motiva se vsedem. Če je začetek problematična postavka, začnem nekako tako, kot sem do tega trenutka razmišljal, da naj ne bi začenjali stavkov ali juter. Jutro je namreč zame sinonim za začetek. To sem omenil samo mimogrede. V nadaljnem besedilu ne bom opozarjal, kdaj sem kaj omenil samo mimogrede. Lahko se zgodi , da bo več stvari samo mimoidočih pripomb, kot pa besedila, ki je bil cilj. Govoriti o cilju v evidentno brezciljni situaciji je pa tudi…ma ja.
Nikoli mi ne bo jasno zakaj se lahko nekdo odloči , da bo nekaj napisal, čeprav ga k temu ne žene nikakršna nuja ali potreba, še manj navdih ali pa žilica, ki drugače žene nemirni duh, da izpljune iz sebe pravljico dne. In dan? Ja temu smo komaj podarili jutro.
Ali pa zakaj bi izkopal šest metrov dolg jarek v vrtu ? Danes? Ne, danes nisem razpoložen, ne za jarke, ne za druge nizke gradnje.
Izdelek poleg pomanjkanja motivov tudi skoraj ne daje upanja, da bi bil kadarkoli v ponos, bolj že vnaprej iščem opravičil in izgovorov za vsako misel in še pogosteje za vsak nesmisel.
Da začenjam drugače kot sem si predstavljal začetke ni znak uporništva . Pri meni ni nič znak upora. Za črke se skrijem in čakam, da mine napad. Drugače od navadnega? Ja, to je ena od variant. Ena od variant za začetek je tudi tista: Bil je lep sončen dan. Samo, da ne pozabimo, komaj smo prišli do jutra. In nič ne kaže na veter, ki bi razpihal meglo.
Imam sploh osebe te zgodbe, ki še to ni?
Prijatelje imam. Nekaj. Malo.
Vsi imamo malo prijateljev. Ko pademo nepripravljeni in neizkušeni na planet, takrat je drugače. Lep planet je. Vsa trava je zelena. Izkušnje pa nam v dušo rišejo raze, ki so menda dragocena stvar. V njih je modrost . Modrost je zelo selektivna. Zato imamo ljudje malo prijateljev.
Bil je lep sončen dan.

In to danes je moj petstoti zapis (500) . Dare

 • Share/Bookmark
 

37 komentarjev na “ČRKAR”

 1. miri pravi:

  So zato danes na Googlu svečke? Čestitam

 2. Olna pravi:

  Ej, Dare…kaj naj rečem? :)

  Ker sem se tvojemu bralstvu pridružila pozneje – menda nekje 2009? – sem nekaj stvari, tudi po tvojem priporočilu, brala nazaj, ampak do tega uvoda v projekt boem-kovač nisem prišla. Kaj si si mislil takrat, povej po pravici, glede odziva? Da ga bo več, manj, drugačnega?

  In seveda čestitam k prvi 500-ki! (Škoda, da ne obstaja smeško, ki ploska). :D

 3. dare dare pravi:

  @Miri, ja na googlu so me pa res lepo presenetili. :)

  @Olna, glede odziva od začetka ne vem natančno. Z inštaliranjem števcev in analiticsov sem imel podobne težave, kot jih imaš ti s ploskajočimi smeški. Ki namreč definitivno obstajajo, vendar jih tudi jaz ne znam vtikati v bloge. Če se sploh da.
  Potem sem enkrat to uredil in je bilo strašno fino, če so bili takoj po objavi kdaj trije hkrati prisotni. Verjetno sem takrat mislil, da je pač to to. je pa bilo nasplošno takrat veliko več aktivnih avtorjev.
  No, ko so me potem prvič izpstavili in se mi je na ekranu pojavila številka preko sto obiskovalcev, sem tolkel po škatli, ker sem mislil, da se je nekaj pokvarilo itd. itd. ….. potem pa se je dogajalo včasih marsikaj zanimivega. Npr :

  http://daretovblog.blog.siol.net/2008/01/27/dan-ko-je-znorel-daretov-blog/

 4. perova pravi:

  Čestitam Dare,odkar sem v penziji,se manjkrat vidiva te pa večkrat kliknem ,spoznavam pa šele sedaj s kakšnim velikim človekom sem imela čast delati.

 5. Olna pravi:

  Dare, tega s ponorelim Daretovim blogom se spominjam. Enkrat pozneje sem sama na tvojem blogu – teme se več ne spomnim – napisala nekaj zelo podobnega (ne me tožit za plagiat, prosim) in sem se tega tvojega zapisa takrat spomnila. Mislim, da sem ga poiskala in dodala ta link, ki si ga tudi ti dodal na koncu te objave.

  Glede smeška, ki ploska – ne, na blogih se ga ne da uporabit, imamo samo teh nekaj navadnih na razpolago. Sploh je bilo pa že enkrat na Binovem blogu govora o tem, kakšna škoda, da ni smeška, ki ploska. Takrat sem napisala, da saj je bil, pa so ga ljudje tako masovno pošiljali sami sebi, da se je čisto obrabil. :D

 6. dare dare pravi:

  @Ga.Perova, tudi sam imam tiste nedavne cajte, nedvomno tudi zaradi sodelavke, v dobrem spominu. Velik človek je pa kljub vsemu malo prehud izraz. Po mojem smo bili “fajn”. Taveliki so pa drugi :)

 7. dare dare pravi:

  @Olna, na rtv-ejevemu blogu vidim, da lepijo zraven vsega boga. Tukaj pa so očitno možnosti malo omejene. Sicer pa meni te možnosti itak kaj malo pomenijo. Smeško sicer včasih pomaga poudariti dobronamernost kakšne izjave, ostalo pa me ne zanima pretirano.
  Enkrat sem želel napisati nekaj kot odgovor na dejstvo, da se večina gre to blogarijo tako, da gor lepijo izdelke drugih in so ob tem strašno pametni. Tekstov, predvsem daljših, pa ne zmorejo prebrati. POtem se mi je zdelo, da je le redkokdo razumel bodico.
  (filma se ne vidi več, šlo je pa za napovednik 3. razredne kitajske akcije :) )

  http://daretovblog.blog.siol.net/2008/10/16/zares-izjemna-objava/

 8. mijau pravi:

  Tudi jaz k svojim komentarjem smeškov načeloma ne lepim. Tudi, ko napišem kaj ironičnega, ali prikrito satiričnega, smatram, da bo bralec to prepoznal, kot je bilo mišljeno.

  Če pa nekdo tistega ni razumel, ali na tisto gleda zlonamerno, pa je to njegov problem. Še vedno lahko prosi za pojasnilo.

 9. Olna pravi:

  Mijau, meni se smeški zdijo zelo koristni, da poudarijo smisel tam, kjer ta ni povsem očiten. Ravno pri ironiji je pogosto težko vedeti, ali je ali ni. (Se je celo meni že zgodilo pri tebi :) )

  Kako kaj razumemo, je včasih odvisno od našega trenutnega razpoloženja. Praviš, da bralec lahko prosi za pojasnilo. Ja, če ni prepričan, lahko res vpraša. Problem je, če bralec misli, da je razumel prav, in reagira po svojem mnenju prav, dejansko pa narobe. In pogosto je takrat debata že šla tako daleč, da pojasnjevanje postane nesmiselno.

 10. Tihi pravi:

  Pisanje na blogih bo počasi (ob vseh teh vladnih ukrepih, kot je dvig DDV za časopise z 8% na 20%) postala edina naša merodajna vrednota pošteno mislečih ljudi. Zato VSAKA ČAST blogom kot je tale, da vztrajajo. Dare čestitam za 500 letnico (malo se mi znimivo zdi da me to spominja kot na abrahamama….), cajta in volje upam, da bo zadosti, zato kar vztrajno naprej do 600, 700, 800….. objave, tem ti zagotovo ne zmanjkalo, mi te bomo pa sigurno tudi brali. Pa še kakšno od Kekca si zapoj ko boš pisal. Sorry, če bi znal linkat bi prilepil tisto, saj veš ” Jaz pa pojdem in zapojem………………..”

 11. miri pravi:

  Če mi bo uspelo…http://www.youtube.com/watch?v=0XViah7DJrM

 12. miri pravi:

  Ni.Orkaduš

 13. Olna pravi:

  Da poskusi še teta Pehta…eeee, Olna :D .

  http://www.youtube.com/watch?v=SEHc0CgHPts

 14. Olna pravi:

  :razz:

 15. dare dare pravi:

  @Mijau, jaz sem vedno vedel, da ne misliš slabo. Če je bilo še bolj žleht, sem bil prepričan, da je v ozadju nekaj drugega :) ! No, kako bi lahko napisal ta komentar brez smajlita?

 16. dare dare pravi:

  @Tihi, lepo se sliši, vendar so blogi po drugi strani tako polni navlake in po pravilu znajo gužvo najbolje izkoristiti seratorji.

  @Miri, po mojem si falil samo s tem, da nisi naredil presledka med tropičjem in e naslovom. Povezavo pa itak, tudi če ni link, lahko tudi skopiramo in nalepimo v naslovno vrstico pa ravno tako deluje.

  … ali pa nam pomaga kakšen računalniški heker. Mislim Olna ipd. :)

 17. mijau pravi:

  Dare, zakaj si tam postavil smeškota?

 18. dare dare pravi:

  @Mijau, nerazložljivo!!

 19. Tihi pravi:

  @Olna
  Hvala za Kekca
  @Dare
  Glede seratorjev se pa popolnoma strinjam, včasih enostavno ne morem verjet od kje se jemljejo in kakšne bedastoče pišejo. Sicer pojma nimam kako je glede tega po drugih državah oz. narodih, me pa resno zanima ali smo “glupi slovenci” tudi v teh zadevah svojevrsten fenomen.

 20. Olna pravi:

  Tihi, glede “komentarjev” (če se temu lahko sploh tako reče), je povsod enako. Zato je treba na nekaterih resnejših portalih – in v resnejših državah :) – pri registraciji navesti sledljiv elektronski naslov. Čeprav tudi to ne pomaga veliko, ker te imajo pravico poiskati šele, če napišeš kaj kaznivega.

  In ker neumnost, prostaškost in prepirljivost niso kaznive, seveda tudi povsod krasno cvetijo.

 21. mijau pravi:

  Glede neumnosti nimam podatkov, kako je to v drugih državah, vem pa, da se Slovenci vedno trudimo prodreti v sam svetovni vrh.

 22. štulič pravi:

  štulič vas ma rad! :neutral: Vse…

  Dare, tebe pa prav posebno čislam, ravno zato, :cool: ker vedno ohraniš, neko objektivno distanco in si že iz naslova:
  “Ne Boem, Kovač Je Dec” :twisted: kontra_diktoren!

 23. dare dare pravi:

  @Mijau, ambiciozen narod pač !

  @Štulič, to se sliši pa dobro. Hvala torej :) . Tak sem pač!!

 24. ivana pravi:

  Čestitke, Dare 500tka pa ni od muh. Malo si pa že moral migat, vsaj z možgančki. Saj kolikor mi je znano vselej uporabiš za “miganje” neko temo. Pa ne mi rečt, da je to enostavno. Od tega ne postaneš bogat, res, te ne boli hrbet, a te začnejo izdajati oči, pa cajt tud zako hudičevo hiti, da se nevede postaraš za kak večer.
  Ja pisati ni tako lahko kot je brati in tudi prebrano včasih ni tako lahko razumeti, kot je “šimfati”. To je bil še do pred desetletji babji šport, ampak zdej je pa že cel kup dedcev navalilo na prizorišče. No pa sem se čist oddalila.
  Dare iskrene čestitke, ploskala in lupčka ti bom pa že še dala.

 25. mijau pravi:

  Ivana!!! Kaj misliš, da Daretova žena tega ne bere?

 26. Marjana pravi:

  Ne vem točno, kdaj sem očarana nad tvojo Črkarijo začela prebirati tvoje Stvaritve, vem pa, da je tega že zelo dolgo in da sem ob takratnem odkritju kar listala in listala in požirala …
  Bila sem očarana nad tem, da sem naletela na nekoga, ki zna zares pisati o Življenju, natanko takšnem, kot je, je bil, brez zvenečih pridevnikov in prikritih olepšav, na način, ki ga razumem – saj govori o mojem času, mojem otroštvu, moji mladosti … v meni znanem, prepoznanem jeziku.
  Čestitam Dare za 500-tko. Piši, Črkuj in Uživaj v sestavljanju besed.

 27. Olna pravi:

  O Mijau, lepo, da skrbiš, da se Daretov blog ne bi spremenil v leglo razvrata!

 28. mijau pravi:

  Ma, če sem odkrit, bolj me daje foušija.

 29. Olna pravi:

  Mijau, a Ivani si fovš, da sme dati Daretu lupčka? Saj mu ga ti tudi lahko daš. :razz:
  (Zdaj pa rajši nehajva, preden Blogos zapre Daretov blog zaradi pornografskih vsebin). :D

 30. Didl pravi:

  Evo ga: trideseti komentar na blog o petstotem zapisu :)

  Čestitke!

 31. Olna pravi:

  Dare, saj res, Didl me je spomnil: imaš kakšno statistiko, ki bi pokazala skupno število komentarjev?

 32. dare dare pravi:

  @didl, bravo :) :)

  @Olna, 8854 komentarjev. Z mojimi odgovori vred, seveda!

 33. dare dare pravi:

  @Marjana, hvala ti. Takšnih spodbud sem vedno vesel in brez njih bi verjetno v prostem času počel kaj popolnoma drugačnega. lp

  @Mijau, moja žene, ne le da vse prebere, je tudi prvi in najkompetentnejši kritik.

 34. Olna pravi:

  Wow, 8854! Smo pridno delali, vsi skupaj! :D

  Moram biti pozorna, ko se bo bližalo 10.000, da zgrabim jubilejni komentar.

 35. mijau pravi:

  Olna, ja, ja. Znam te puško, dok si pištolj bila.

 36. Olna pravi:

  Ja, Mijau, saj vem…in mi še ni zmanjkalo nabojev! :D

 37. Olna pravi:

  Dare, ali imaš mogoče tudi števec klikov?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !