Novi časi!!

9.07.2012 ob 18:48

Ko so mi kdaj na stroj montirali kakšno strašno inovacijo, ki naj bi mi olajšala delo ali pa celo varovala moje dragoceno zdravje, sem se kar po pravilu nad zadevo zmrdoval. To sem počel sicer dokaj diskretno, saj sem vedel, da je pritiklina, ki me vsaj na prvi poskus bolj ovira, kot pa mi kakorkoli pomaga, inovativen, strokoven in do skrajnosti in v detajle premišljen projekt, ki se mu avtor zaradi mojih neumestnih pripomb ne misli kar tako odreči.

Tako nisem kar zavrgel vsega skupaj ampak sem samo pokazal malo zdravega dvoma. Šefu, ki mu ni bilo niti najmanj jasno zakaj bi godrnjal, saj so ja preizkusili, da deluje, čeprav le dva komada, jaz pa jih bom probal tristo. Na dan! No pa pustimo to. V pojasnilo svoje skeptičnosti sem izjavil nekaj kot : » Pač nisem ljubitelj sprememb!«
Šef mi je na to nemogočo izjavo pojasnil, da se spremembe morajo dogajati, če ne bi bili še vedno v kameni dobi.
Moje mnenje, da bogve ali bi bilo to sploh slabo pa ni več prišlo na vrsto. Njegova ugotovitev o času kremenčkovih je bila nekako dokončna. Aksiomatična in nezmožna sprejemanja komentarjev.

Sicer pa moram priznati. Zavračanje novega je nekaj, kar kot železna navado, kot obvezen del razmišljanja spremlja vsako generacijo odkar stoji ta svet. Tako kot, da se je svet do njihovega časa izoblikoval tako kot je treba, od zdaj naprej pa gre vse skupaj samo še v maloro. Kot bi rekel, da je sreča, da imamo stroje, avtomobile, kosilnice, telefone in računalnike, ampak zdaj je pa dovolj. Mislim, to kar se pa zdaj zmišljujejo!!!

Tako sem tudi jaz v zadnjih letih z velikim zadovoljstvom sprejel vsaj dve revolucionarni spremembi. Obe sta že sami po sebi dovolj veličastni, poleg tega pa sta nekakšen ključni člen, ki lahko na nek način popelje ljudski rod na pravo pot.
Ena od teh stvari se imenuje genom, druga pa bozon.
Naj kar takoj priznam, da nisem sposoben v detajle pojasnjevati kakšni sta ti dve zadevi, kako izgledata in kje ju lahko navaden človek najde. Ne, to ne bo šlo. Imata namreč skupno lastnost, da najprej nisem popolnoma nič razumel zakaj gre, potem pa je prišel na teve ekran dohtar in poljudno pojasnil za kaj gre. No, in potem ravno tako nisem imel pojma za kaj gre!

Vem pa kakšen je v vsemirju namen teh drobčkanih stvari. Genom pomeni popolno razumevanje človeškega telesa, bozon pa vsega ostalega s pripadajočim vesoljem vred.

Tako sem na primer sprejel odkritje genoma z največjo radostjo. Madona, sem si mislil, zdaj bodo za vsako celico vedeli kje je in bodo človeka popravili mimogrede. Vendar sem bil glede tega malo razočaran. Na uho so mi večkrat prihajali kruti in turobni podatki o primerih, ko denima deca s pljučnim rakom pustijo devetdeset dni čakati na operacijo ali kaj podobnega, vendar sem upal, da so takšne informacije le plod zlobnih govoric. Mater, saj imamo ja genom.
In s tem nedvoumnim dejstvom sem enkrat moral tudi sam stopiti do dohtarja. Z bistveno blažjimi simptomi od prej omenjenega nesrečnika. Tja sem šel zaradi vsesplošnega slabega počutja in velikega fleka na nogi, ki je do potankosti spominjal na kolobar zaradi ugriza klopa. Ko sem nekako le prišel na vrsto, si je urgentnik zamišljeno ogledoval tisto reč in nič kaj ni zgledalo, da bo s pomočjo poznavanja genoma tiktak rešil to zadevo., potegnil na plano tistih par klopovih celic in me smeje odslovil. Zdravega in čilega!
Ne, sploh ni bilo tako. Bilo je zelo nasprotno. Opazoval je tisto mojo boreliozo, mrščil obrvi, se zmrdoval nad pacienti, ki ga motijo med šihtom, nazadnje pa je izdavil nepozabni stavek, ki se mi je za vedno zapisal v možgane: »Kaj naj pa jaz zdaj tu naredim!?« O genomu pa nič!

No, glede revolucije v zdravstvenem stanju sem torej za nekaj časa izgubil navdušenje. Zato pa mi je novo, še večje upanje vlil bozon. Ta naj bi pomagal ljudem, da bi do potankosti razumeli cel svet in celo vesolje od prve zvezde, do zadnjega na pol pozabljenega mrzlega planetoida v čisto drugem vogalu. Madona, sem si mislil, saj to je pa še bolje. Zdaj bomo pa res lahko porihtali stvari. In sem čakal¸dan, dva, da posije na ta naš svet novo, svetlejše, ćisto drugačno sonce. Pa nič. Še vedno ostaja vse skupaj neusmiljena, pokvarjena džungla. Edino prevara, laž, nizkotno in brezćustveno komolčarstvo lahko človeku pomaga skozi njo. Najpametnejši in najrazvitejši na planetu pa še vedno rešujejo probleme tako, da pobijajo soljudi vse povprek po planetu.

Nekako se ob teh mislih, razočaran in nekoliko jezen sunkovito obrnem proti svoji mašini. Kar lepo je počilo, ko sem z betico užgal v ohišje tiste najnovejše inovacije. Brez bozona in teleskopa sem videl nekaj zvezd in v ihti sem se ozrl okoli, kje je gorjača, da razsujem tisto reč. V nerazsodni situaciji sem za trenutek pozabil, da nisem v kameni dobi!

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Novi časi!!”

 1. miri pravi:

  No,ko bi ti šef predpisal čelado,bi se pa spet zmrdoval.

 2. dare dare pravi:

  Ja, točno. Ti delavci nikoli ne razumejo kaj je dobro zanje :) !

 3. Stane Debevec pravi:

  Dober dan,

  taka pričakovanja so morda malo prehitra. Odkritja bodo prišla v uporabo, težko pa je napovedati, kdaj in kje. Tudi rezultate vesoljske tekme imamo v obliki računalnikov in mobitela, kar se mi zdi še kar uporabno. Posebno mobitel, ki je zame nekaj neverjetnega. Kje bi si v 70-tih predstavljal, da se lahko z komerkoli pogovarjam z vrha Triglava.

  Morda bo tudi Higgsov bozon nekoč pomagal do zvezd, če bomo po naključju prišli tako daleč. Pa kakor danes vidim Slovenijo in bližnjo okolico, to ni preveč gotovo. Vsekakor manj gotovo kot ta presneti bozon.

  V želji po osebnih koristih in zaradi pomankanja osnovne morale smo Slovenci, vsaj tako se mi zdi, trenutno v čudnem ekonomskem in političnem položaju. Mislim, da nas EU že opazuje kot nekoga z ošpicami…..

  Pozdrav,

  Stane Debevec.

 4. dare dare pravi:

  @Stane Debevc, hvala za komentar. Seveda niso te stvari tako enostavne. Jaz jih poenostavim, da jih pač lahko spravim v svoje zapise. Glede odkritij, ki so nam v resnici spremenile življenje je včasih težko biti popolnoma prepričan. Pojma nimam na primer kaj bi bilo z mano drugače, če Einstein ne bi zmetal skupaj njegove relativnostne teorije ali če človek ne bi šel na luno.
  Po drugi strani pa je tudi včasih težko zagotovo trditi, kaj od sprememb nam je definitivno koristilo.
  Računalniki, internet, mobilna telefonija … vse to ima brez vsakega dvoma zelo veliko slabih strani.

  Vendar … svet se pač vrti naprej in spreminja svoj obraz. Tako ali drugače. lp

 5. mijau pravi:

  Dare, napredek je potreben. Poglej, koliko nas je že na svetu; kako bi to lahko pobili samo z gorjačami?!

 6. dare dare pravi:

  Ja, Mijau, nedvomno. Nekatere stvari bi bilo praktično nemogoče postoriti brez izdatne pomoči tehnike. :) :(

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !