Sem kaj vreden? Ne vem!

5.06.2012 ob 14:16

Že večkrat me je kdo vprašal od kod pobiram material za to svoje nakladanje. Kako mi pade na pamet kaj bi rad ljudem povedal. Dobro, če pustimo ob strani moje črkarije, ki so posebno področje mojega pisanja, moram reči, da vse skupaj ni povsem smiselna dilema. Sploh ne povem ljudem stvari. Jaz se večino tega predvsem sprašujem. Predvsem ugotavljam, da o vsem skupaj ne vem prav veliko.

Tako na primer v dani krizno šparovni situaciji ne vem prav posebno natančno kakšne so možnosti. Kaj lahko ta vlada naredi. Ali pa kaj bi lahko katerakoli vlada naredila. Kakšne variante sploh imajo ti pajaci v svojih rokah. Zagotovo se nikomur ne bo nikoli dopadlo, če mu bodo nekaj odškrtnili. Še posebno mu to ne bo po volji, če bo ob nekaj procentov colenge, ki je že tako čisto na psu. Zagotovo tudi ne bo nikoli nihče z veseljem sprejel dejstva, da mora za isti denar delati več ur in bolj intenzivno. Slednje je še posebno težko sprejeti v časih, ko je motivacija dobrega delavca postala samo še ena postavka v neskončni vrsti balasta in brezvezne izgube časa.

Vendar očitno pa nekateri zelo dobro vedo kaj je prav in kakšni so edini pravilni kriteriji. Takšni robantijo po časopisih, žugajo in pretijo, užaljeno stokajo in nejeverno zmajujejo nad sramoto, ki se dogaja. Njim v škodo kakopak. Ko izjave tako oškodovanih ljudi poslušam na teveju ali jih prebiram v časopisu, moram priznati, da me po večini prepričajo. Izjavo namreč očitno poda dober delavec, dober menedžer, dober učitelj. Za podkrepitev svojih razumnih zahtev ima rezultate. Manedžer cvetočo firmo, učitelj cele generacije izšolanih ljudi. In vse skupaj izhaja še iz teze, da so vsi učitelji takšni in da noben direktor nikoli ničesar ne zamoči.

No, in tako v svoji nevednosti zlepa nisem upal nikomur veliko ugovarjati. Dokler … ! Malo me je sprovocirala učiteljica z očitno aktivno vlogo v pogajanjih, ki je enega svojih kronskih programskih argumentov formulirala nekako tako:
»Itak se moramo učitelji sprijazniti, da nismo več vredni kot kvalificiran delavec v fabriki!!«
Opa, v tem trenutku sem se pa tudi jaz nekako ovedel. Začuda!. Pa lahko zanemarimo dejstvo, da sem ravno jaz visoko kvalificiran šloser in da zagotovo ni pod slovenskim soncem šolnika, ki ne bi dobil petnajstega dveh mojih plač. Zazdelo se mi je namreč, da sem lahko dober ali pa slab kvalificiran delavec. Omenjena učteljica pa je tudi lahko dobra, lahko pa tudi zelo, zelo slaba. Če vztrajamo pri nemogoči vrednostni primerjavi pa bomo ugotovili še to, da je njena »vrednost« od kvalitete njenega dela bore malo odvisna.

Delavec, oziroma vsa mrgolazen, ki dela v spodnjih štukih fabrik pa je v podkrepitev tej meni narazumljivi situaciji poleg vsega v tem času priča brezkompromisni totalni uravnilovki na minimumu. Tukaj bi se moral spet vrniti k prej omenjenemu menedžerju, ki večino svojih zahtev in ugotovitev argumentira z odgovornostjo do dela in predvsem dobrim delom samim. Kako je situacija zmedena, če ne celo malo shizo… pa ste verjetno že sami opazili.
Ja, celo za človeka, ki o vsem skupaj v bistvu skoraj ničesar ne ve, sem malo preveč zabluzil.

Sprašujem pa se nekaj. Kako, da me v moji nevednosti nihče ne prepriča v kaj bolj pozitivnega od tega sranja. Poglejte na primer tipičnega Amerikanca. Človek kot črnec, lahko pa da tudi je črn, gara osem ur v fabriki. To mu omogoča, da plačuje kredit za dvesto jurjev vredno in dvanajst metrov dolgo avtoprikolico. Popoldne laufa tip še na svoj second job in prodaja štiri ure krofe. Ta druga služba mu omogoča, da ima v prikolici kot pinkponk mizo velik televizor in šteko pira. Če izgubi eno ali obe službi, preko noči pristane brez kakršnega koli imetja v parku, bankir mu prestriže kreditne kartice in njegov dom, na srečo ima kolesa, odpeljejo stran.
Pa vendar. Tipu je jasno, da živi v najbogatejši, najbolj demokratični in valda še najlepši državi na svetu.
Mislim, a se nima fajn!

Lahko bi seveda omenili še marsikakšen podoben primer. Lahko bi se vprašali kaj ima v glavi npr. »tipičen« prebivalec Severne Koreje. Domnevam, da so marsikomu uspeli vbiti v glavo, da mu gre čisto v redu.

Te dni na primer tudi ne bi bilo pametno sredi Londona razglašati, da je to njihovo praznovanje in paradiranje njihove aristokracije s kraljico na čelu, ena sama nerazumljiva maškarada in spakovanje brez primere. Ne, ne delajte tega. Vsaj sredi Londona ne. Te dni se menda britanci kar topijo od patriotizma in podobnih toplih čustev. Ponosni so na svojo deželo, svojo zgodovino in sploh na vse kar se tiče kraljevine. Nepomembno je sicer v tem trenutku omenjati, da so tam gori tako bogati zaradi tega, ker so v preteklih stoletjih okradli pol ostalega sveta pa tudi ničesar ne spremeni to postransko dejstvo. Glavno je, da so ljudje vzhičeni in prepričani, da so ravno oni vrh sveta.

Vidite jaz sem pa tukaj. Na svojo zgodovino mi ni treba biti nič manj ponosen kot kakšnemu britancu, nad svojim imetjem mi ni treba bit bolj obupan kot prikoličar v Ameriki. Pa vendar jaz gledam samo to, da gre vse skupaj h hudiču. Neki ljudje okoli mene nekaj nerazumljivo rogovilijo in blebetajo o tem kdo je več vreden od drugega. Namesto, da bi loleka kot sem jaz prepričal, da živi kot bubreg v loju.

Mislim, če pa jaz kaj vem!!

 • Share/Bookmark
 

26 komentarjev na “Sem kaj vreden? Ne vem!”

 1. Stric Marč pravi:

  Malo še potrpi. Čez čas boš videl, kako lepo si živel danes.

 2. NoMercy NoMercy pravi:

  malce poznam zgodovino :P — tudi Otoško :) ki je podobna celinski (1/2 držav na celini je monarhij :)

  primerjava:
  v monarhijah (tudi kakšni Republiki) so tiste, ki so druge “krajšali” za glave vsaj navzven spoštovali, se jim klanjali …. in bistveno: plačujejo davke!!!
  Mi pa smo (po Martinu Krpanu – švercarju in Hlapcu Jerneju – požigalcu) brez tistih, ki bi krajšali druge za glave in si s tem pridobilo Položaj.
  Pri nas so vodilni neki mutivodiči, ki od zadaj ali pa s strani (npr. sveži primer: Kocka v Koreji) zmutijo nekaj malega za sebe — za velike skupne denarce :(

 3. dare dare pravi:

  @Stric Marč. Ti bom javil, če si imel prav! :)

  @NoMercy, se pravi, da je odgovor kljub vsemu v zgodovini?!

  Tisto s kocko pa nimam pojma za kaj gre. lp

 4. NoMercy pravi:

  Odgovor ni toliko v zgodovini kot, da je neroden čas, če koga skrajšaš za glavo – te obravnavajo kot, da si človeka :(

  V koreji sta se Kocka (Kocijančič, ki je zmutil od smočarske zveze 300.000€, da so šli v Korejo promovirati Planico – pa je vedel, da Planica 2017 NE bo izbrana) in Lovše, (ki se počuti nategnjenega za ta denar) počila.
  Klasična zgodba mutivodiča, ki izigra, da za skupni denar dobi sedeš v smučarskem komiteju :(

 5. miri pravi:

  Korejci imajo trenutno probleme s podganami(brez navednic).

 6. dare dare pravi:

  @NoMercy, zdaj pa razumem. Kocijančič pa je očitno dobro mutil vsa ta leta, saj je nadvse trdno usidran na tistem svojem stolčku.

  @Miri, a veš, da se mi zdi fajn, da vem za kaj točno gre. To pa zato, ker vem kje je koreja :) :) !

 7. Olna pravi:

  “Čez čas boš videl, kako lepo si živel danes.” (pravi stric Marč).

  In kako bomo živeli takrat, ko se nam bo zdelo, da nam je (bilo) zdaj lepo?

  Matr je tolažilno vedet, da je lahko vedno še slabše!!!

 8. Olna pravi:

  Dare, ti pa začni gledati bolj pozitivno: učiteljica je v bistvu rekla, da si vreden več kot ona! :D

 9. dare dare pravi:

  @Olna, vendar pa to postaja stalni argument. Menda je posvsed cel kup ljudi, ki prosijo samo za delo, samo za del. Po denarju niti vprašajo ne. Mi pa, razvajeni in domišljavi, si upamo razmišljati pa še o večjih (normalnejših) plačah!!

  Učiteljica pa predvsem nima realne slike. Glede “vrednosti” pa domnevam, da se je (sicer intelektualka!! ) samo slabo izrazila. Lapsus pač.

 10. Anita pravi:

  Jest imam pa tako službo, da sem plačano točno toliko kolikor naredim. Lahko malo, lahko veliko, (skoraj) vse je odvisno od mene. Če delaš te zlepa ne odpustijo.

  Pa vendar skoraj nihče noče tega delat. Mogoče imajo ljudje raje, da jim drugi ceno postavijo in se lahko potem bunijo.

 11. Irena Cigale pravi:

  Učiteljica s to izjavo prav gotovo ni pridobila svoje vrednosti. Če pa se še tega ni naučila, da smo si ljudje med seboj prav zaradi različnih sposobnosti bolj enakovredni, naj gre nazaj v vrtec. Ali pa jo postavi na svoje delovno mesto.

 12. dare dare pravi:

  @Anita, ne bodi skromna. Mogoče ni res, da tega nihče noče delat. Mogoče pa ni ravno vsak sposoben delati tega kar delaš ti. Če si na primer prodajalka po domovih, zavarovalniški agent ali kaj podobnega, potem imaš od mene vse spoštovanje. Sicer bi meni težko kaj prodala, vem pa da bi jaz sam crknil od lakote, če bi moral to delati za svoje preživetje :) !!

 13. dare dare pravi:

  “Tršica” Irena, nikar tako strogo. Recimo, da se ji je samo zareklo :) !!

 14. Tihi pravi:

  Po moje točno to medsebojno zajebavanje raje še najbolj paše politiki oz. nam ga kar naprej namerno podtikajo in ščuvajo, enkrat leve proti desnim, pa rdeče proti črnim, pa šlosarje proti učiteljem itd…. In ko se mi med sabo kregamo politika mirno muti po svoje in obrača denarje (glej TEŠ, Patria itd…) ki bi zadoščali za vse krivice pri plačah in pokojninah. Pa teh sindikatov je tudi malo morje, saj včasih sploh ne vem več kdo koga zastopa. Enkrat so eni v prvem planu, enkrat drugi v bistvu pa se nič konkretnega ne zmenijo, le mi smo vedno bolj razdeljeni in sploh ne znamo več stopit skupaj. Še nega poštenga štrajka, ki bi politiki dal mislit ne znamo spravit skupaj. Še s prijatli se skoz klofamo zaradi politike, pa smo včasih počel marsikaj drugega.

 15. Irena Cigale pravi:

  Pa naj bo drugič bolj previdna, da ne bo sramotila cele “branže”.

 16. dare dare pravi:

  @Tihi, to bi pa vsekakor znala biti srž problema. Delitve,spori, odvračanje pozornosti od problemov, predvsem pa od reševanja le teh. Ja, tu nekje je bistvo.

  @Irena, to pa ja :)

 17. mijau pravi:

  Ja, kako pa se naj vrednost nekih poklicev napram drugim primerja, če ne s plačo?!

  Torej je čisto vseeno, če tršica prizna, da ni več vredna od šlosarja, ko pa dobi dvakrat več na koncu meseca. Pa če dodamo še to, da ji ni treba trepetati, da plače ne bi dobila.

  Sindikatov pa je toliko, ker so plače visokih sindikalnih funkcionarjev privlačne. Iz istega razloga je toliko občin, političnih strank, diplomatskih predstavništev itd.

 18. David pravi:

  V Britaniji častijo monarhijo, pri nas nekateri Tita, jaz pa, tako kot ti vem, da bo res šlo vse skupaj k hudiču. Vedno bolj delamo, za vedno manj denarja in vedno bolj zakreditirani smo. !!??

  p.s. imam občutek, da bi rabili dodaten planet, da bi s tem “novoimetjem” pokrili vse izgube in kredite. Hm.

 19. mijau pravi:

  V VB imajo kraljico, ki jim je postavljena, mi pa si svojega predsednika države izvolimo sami. Razlika pa je samo v tem, da mi vsakih par let za volitve porabimo precej denarja.

  (Potem pa izvolimo še osebo, katere priimek Ljubljančani še izgovoriti ne znajo)

 20. Dajana pravi:

  Dare, zadel si bistvo vrednosti človeka. Človek je dandandašnji vreden toliko kot ima denarja oz. kot je položaj, na katerem je. V materializarni družbi je človek sredstvo, ki ga potrebi zamenjaš. Najdeš žensko, ki ima več denarja in prvo vržeš v smeti.

  Včeraj sem premišljevala, koliko je vreden naš Cankar in kako v zelo groznem položaju je bil, ko je pisal. Bil je alkoholik, vedno brez denarja, vedno zaničevan.

  Evo in umre in postane svetnik.

  No, ni nam treba umreti, da bi bili “nekaj vredni”, samo ugotoviti moramo, da nismo vredni samo toliko, kolikor imamo denarja.

  Mi vsi smo neprecenljivi. Vsak posameznik. Vsak je unikum.

  Da pa nismo vredni, to imamo v glavah, zato ker so nas tako učili starši, šola in politiki. :cry:

 21. mijau pravi:

  Dajana, briga mene, kdo me bo hvalil po smrti!

 22. dare dare pravi:

  @Mijau, primerjanje glede na plačo bi moralo biti res kar v redu. Samo to, kako veliko plačo kdo dobi, bi moralo imeti neke sprejemljive kriterije. Glede na to, da nam trobijo stalno nekaj o trgu, bi moral biti en kriterij na primer ta, kako iskan je tvoj poklic.
  (vsekakor pa mora vedno biti upoštevana stopnja izobrazbe, to pa brez nadaljnega!)
  Tako pa stalno poslušam, da manjka tehničnih poklicev, orodjarjev in strugarjev, potem pa takim v fabrikah ponujajo minimalca.

 23. dare dare pravi:

  @David, očitno so Britanci vse krize v zadnjih stoletjih prebrodili, ne da bi obglavili vladarja.

  Pri nas zgleda, da brez takšnih prijemov slejkoprej ne bo šlo :) !

 24. dare dare pravi:

  @Dajana, to je pa verjetno zgodba stara kot svet. Cankar niti ne vem, če popolnoma spada v ta kontekst. Zaničevan, kolikor je pač bil ni bil samo zaradi revščine ampak tudi zaradi svoje ekscentričnosti, gizdavosti, alkoholizma … itd.

  Sicer pa jaz nekako cenim ljudi po boljših kriterijih, kot je denar. Se pa strinjam, da bi se verjetno merila in odnosi med ljudmi spremenili, če bi šlo za res pravo revščino. Tako kot pa zdaj živim, kljub temu , da je vse skupaj ena borba in štukanje meseca z mesecem, me večinoma prav boli za vsa tajkunska in menedžerska imetja.

  Včasih sicer malo težko prenašam pritiske in stalno grožnjo, da bo šlo vse skupaj (še) navzdol, ampak imam pa med svojimi vsak dan posebej nek blažen in neprecenljiv mir!

 25. mijau pravi:

  Pri sindikalnih pogajanjih je šlo za vrednost delovnega mesta in ne človeka kot individuuma. Pri tem se seveda mora upoštevati zahtevana izobrazba in zahtevnost, oz. težavnost delovnega mesta. Tudi iskanost nekega poklica bi moralo vplivati na višino plače, a zaenkrat je dovolj, da imajo iskani poklici vsaj službe.

  To se je nekako upoštevalo v socialistični Jugoslaviji, kjer so bile plače v razmerju 1 : 5, po Markovičevem zakonu, ki je dovoljeval individualne pogodbe izven kolektivnih, pa so se vodilni povampirili in si za vzgled vzeli zapadni kapitalizem.

  Zato imamo sedaj tudi med najbolje plačanimi butce in kriminalce.

 26. KRT pravi:

  Dare se uprašeš…ma kam sma spit paršl??? tam ka sa nam ži pred 22 liti ukazal une padrepne muhe ka sa puol ratale padrepne gliste nn sa nam kazale put u tama brez abčutka. Dans sma pastauleni u cajt spred 500 lit ka sa bli na ablasti tirani (kat sa dans). Apazarjal sa nas de nje jet u ta kapitalizm ka ga je svit ži kdaj pavuozu….sam mi sma šli (nekateri…jest nje!)slipu pa direktivah daluočenih šefau…dans sma pa tam ka sa še muhe tihu … dargač bi bli pa usi na cist…kdu bu pa dilau??????? prebeglice ka murje bit tihu nn pa dilat de prežvije!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !