Idrijca

10.03.2012 ob 18:29

Kljub temu, da sem tukaj objavil že na stotine zapisov, se vsake toliko zgodi, da je kakšen nekaj čisto posebnega. Pa seveda ne govorim o kvaliteti, o kakšni atraktivnosti. Bolj o tem kako je do zamisli oziroma ideje prišlo. In tokrat bom nekaj zapisal malodane po naročilu. No, bolje bi bilo reči po nasvetu ali celo na prošnjo. Na nedavni krasni kuturni prireditvi, ko smo v življenje pospremili novo knjigo polno Prešitih besed, sem govoril z blogersko znanko. Ugotovila sva, da imava poleg pisanja in naklonjenosti do ostalih kulturnih zadev še eno zelo sorodno lastnost. »Tabosa« blogerka mi je namreč povedala, da jo v vsakem kraju, ki ga obišče, daleč najbolj zanima voda. Se pravi reka, jezero ali pač morje, ki tisti kraj krasi in ga vsaj zanjo ( in kakopak zame tudi) dela zanimivega.

Vendar pa včasih ni tako enostavno v neznanem kraju odkrivati zaraščenih bregov, skritih tolmunov in komaj poznanih dostopov do njih. Zato sem se odločil, da z največjim veseljem napišem nekaj o Idrijci. Pa ne z zemljepisnega ali kakšnega drugega strokovnega vidika. Bolj s takega kot je meni precej blizu. Na kratko, kje se na Idrijci da čofotati. Malo otročji izraz, ampak glede tega sem otročji tudi sam. Verjetno se zaradi tega med prvimi enkrat v juniju fliknem v vse prej kot toplo vodo naše reke. Seveda pa tudi ni zdaj posebno primeren čas bloge o kopališčih in tudi barve, ki sem jih ujel so nekatere bolj jesensko zimske, Z izjemo slike iz Bele, ki sem jo ukradel bog ve komu. Sori! Je pa tudi jasno, da je prijetno iti k vodi tudi, ko ni ravno najvišja sezona za turizem.

Torej, Bela. Če je v Idriji govora o kopališču, vam bo vsak najprej povedal za Idrijsko Belo. Če pridete iz smeri LJ, v Belo zavijete dva kilometra pred Idrijo in se vozite do Lajšta sedem kilometrov po ozki cesti, ki bo baje po novem vseeno malo širša. Tam je kopališče, ki je v glavni sezoni včasih zelo polno. Gori je prostora za nekaj sto avtomobilov, ki moramo zanje za vikend nekaj malega plačati. Baje zaradi vpliva na okolje v krajinskem parku zgornja Idrijca. Tam so krasni prostorčki za kopanje, za otroke in odrasle, dolg bazen za jezom, nekaj podobnega igišču, prostore za piknike in seveda bife.

bela

Tam gori tudi zlahka najdete kraje, kjer ste bolj sami. Če vam ni do drenja, takšne tolmune, ki jim Idrci pravijo »žoumfi« najdete že prej, kot pridete do Bele. Kmalu po odcepu, malo naprej od divjega jezera, pridete do visokega jeza pri Kobili. Tam je bila pred precej leti še kar popularna točka za kopanje, zdaj pa v krasno zeleni vodi za jezom nikoli ne vidim nikogar. Verjetno za to, ker je tam bolj malo sonca. Malo više kmalu opazimo nekaj takšnih žoumfov, ki se imenujejo kar preprosto prvi, drugi, tretji …. Vsi so še kar lepo dostopni, upam, da bo tudi po prenovi ceste tako, in niso tako zelo miniaturni kot zgleda.

kabila

žoumf

V sami Idriji in Spodnji Idriji se na Idrijci nihče ne kopa. Tam vidimo veliko ribičev, kopalcev pa ne. Bilo pa je pred desetletji tudi to zelo drugače. V Idriji v Mejci oziroma pri debeli skali in Pr Far na sotočju s Kanomljico, še prej v Kanomljici pod Melinami je bil poleti pravi vrvež. Pozneje se je kvaliteta vode zaradi gradnje blokovskih naselij sredi mesta bistveno zmanjšala. Zadnja leta se je to zelo popravilo, saj vse odplake predelajo čistilne naprave in reka je brez dvoma povsod dovolj čista za namakanje. Skozi sam kraj pa je seveda tudi drugače spremenjena in urejena in si zato raje poiščemo primernejše kraje niže ob reki. Če grem k vodi v Spodnji Idriji, potem ponavadi grem na Okovnik. To je kraj tri kilometre »nizvodno«. S parkirišča na desni se kar lepo sprehodimo malo nazaj in preko visečega mosta (cigu must) pridemo na drugo stran. Še pred »odkritjem« tega prostora, oziroma v mojem otroštvu smo se več kopali na Lužniku, kar je še pol kilometra dalje, kjer smo z avtobusne postaje, ki se komajda vidi levo na sliki, po nekaj kamnih prišli do vode, oziroma do skale, dva metra nad njo.

okovnk

lužnk

Podobnih prostorov je ob celi Idrijci vse do sotočja s Sočo malo morje. Zelo lep kraj je tudi na sotočju z Bačo malo prej, pod železniškim mostom na Bači pri Modreju. Koliko je takšnih točk, lahko vidimo poleti, posebno na višku poletja, ko so tam malodane na vsaki rečni vijugi kopalci in piknikarji. . Veliko, mogoče najlepših kotičkov pa je tudi skritih očem in jih moramo odkriti sami. Mogoče se kje zgodi tudi, da je kakšen napihnjeni »veleposestnik« siten, če mimo njegove bajte dostopamo do vode, vendar mislim, da tega ni veliko. Same reke in obrežja pa si seveda ne more lastiti nihče.

Če živiš v kraju, ki skozenj teče tako lepa in relativno zelo čista voda kot je Idrijca, se ti zdi to samo po sebi umevnoi. Saj je pač od nekdaj tukaj. Malo ljudi se zaveda kakšno bogastvo je to. Jaz imam to , kot sem že omenil zelo rad. Zato sem pred leti tudi pretaknil vsako vrbo in preveril globino vsakega »žoumfa«! Zdaj takih stvari seveda ne počnem več. Sem pa vesel, če imam čas, da se vsaj poleti čimbolj pogosto spravim k vodi. Zadovoljen sem lahko tudi, ko ugotavljam , kako so bregovi in tudi sama voda bolj čisti, kot je bilo to kdaj pred časom. Zadovoljen pa bom tudi, če je ta zapis vsaj približno tisto, kar je Bosonoga (nickname!) imela v mislih.

Glede na to, da je čudaško v zimskem času pisati o Idrijci in kopališčih pa tudi obljubim, da bom enkrat v juliju napisal nadaljevanje

EU

 • Share/Bookmark
 

10 komentarjev na “Idrijca”

 1. miri pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=6mIS7igShFI
  A bo kaj narobe,če bo še malo muzike?

 2. perova pravi:

  Tudi pešpot od Sp.Idrije pa do Bevka, oziroma do Travnka je enkratna, sva jo z možem prehodila v nedeljo ,priznam ,sem bila kar utrujena,ampak zadovoljna.Enkratno doživetje.

 3. dare dare pravi:

  @Miri, en valček v pozdrav idrci pa res ne more škoditi. Niti slučajno!

  @Perova, a veš da sem se že kdaj spraševal, če gre pot po levem bregu tudi od Goloba naprej. Ja, očitno gre. Zaradi zmatranosti pa tudi ni problem. Takšna utrujenost se imenuje “produktivna” utrujenost in koristi duši in telesu. lp

 4. Maj pravi:

  Lep zapis. Dal si mi odlično zamisel za čudovit pomladanski izlet.

 5. dare dare pravi:

  Maj, super. Upam, da se boš res odločil in prišel pogledat. Edino na tisti cesti v Belo bodi previden. Lani so jo razkopali in položili vodovod, zdaj pa čaka, da jo asfaltirajo.

 6. Maj pravi:

  Ogromno Slovenije sem dal že skozi, teh lepih krajev pa še ne in jih bom vsekakor obiskal. A čez kak mesec bo cesta že zrihtana ali še ne?

  Upam, da ne ostane tako kot v bližini nas, ko so pustili razkopano par let, ker jim je na sredi zmanjkalo denarja, potem so pa še menjali izvajalca,…

 7. dare dare pravi:

  @Maj, informacija je, da bo do poletja vse kot novo. Kaj se bo res zgodilo pa seveda ne vem. Vsekakor pa je pot do divjega jezera in tudi do Bele prevozna. Pa še to naj omenim, da v Idriji ponujajo še marsikaj drugega na ogled. antonijev rov, muzej, kamšt, vojni muzej, akvarij in bogve kaj še …… Samo mimogrede :) ! lp

 8. dare dare pravi:

  Pa še to vam svetujem, da si pogledate. Idrijca je v zadnjih letih kar napredovala, bila pa je v nekih časih kar malo žalostna. Stokrat huje in stokrat bolj žalostno pa je to na tem filmu. Neverjetno:

  http://www.youtube.com/watch?v=DC1yy0c0uq4

 9. perova pravi:

  To pa je kar malo grozljivo.Bi se pa dalo dobit kar nekaj zamaškov.

 10. dare dare pravi:

  Ja, zanimivo bi bilo, da bi jih Srbijanci metali v Moravo, potem bi pa enkrat na leto odveslali do kupa in jih odšravfali s flaš in kupil kakšen invalidski voziček. To bi bil pa res zanimiv sistem :) !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !