Adijo kultura?

29.01.2012 ob 18:52

Če v neki državi ukinejo kulturno ministrstvo oziroma, če ga degradirajo tako, da ga združijo z nekaterimi drugimi resorji, ki se seveda ne strinja vsak, da pašejo skupaj, potem se to najmanj kar lahko rečem, sliši zelo grdo. Skoraj malo divjaško. Resda je velikemu delu ljudstva težko dopovedati, da narod potrebuje tudi pesnike, pisatelje, gledališče in opero ter da mariborski projekt EPK ni samo nepotrebno metanje denarja skozi okno v času najhujše krize, predvsem pa ob vseh anomalijah v slovenski politiki in gospodarstvo verjetno sploh ni dober primer za kaj takega. Ne glede na to torej takšno dogajanje okoli kulture ne more biti dobro. Mene, kot malega lokalnega kulturnika bi to pa sploh moralo menda na vse mile viže jeziti.

Vendar se pa jaz sprašujem nekaj stvari ravno s tega mojega vidika, s stališča mojega ukvarjanja s kulturo, še bolj pa s stališča takšnih, ki se ukvarjajo s tem veliko bolj intenzivno, malodane vsak dan in vedno in povsod prostovoljno in brez kakršnihkoli materialnih koristi.

Kaj pomeni kulturno ministrstvo za te ljudi!?

Ko sem prvič pomislil, da bi bilo lepo, če bi svoje črkarije natisnil v bukvi, sem kot enega čisto prvih korakov v tej smeri naredil takrat, ko sem znanca, sicer človeka blizu občinskega parlamenta, vprašal kam naj se s svojo željo obrnem. Malo se je dec zadržal, malo pa je planil v smeh. Ko je videl, da me stvar resno zanima, mi je pojasnil, naj ne izgubljam časa, saj mi zagotovo nihče ne bo ničesar dal. Da tudi sam nisem pričakoval, da bi mi kdo kaj dal, sem mu rekel, le mogoče kakšno informacijo, navodila. Kakršnakoli pomoč. Saj menda je pa kdo tudi za kulturo zadolžen v tisti vaši bajti! Samo zamahnil je z roko.

Pozneje sem spoznal kar nekaj ljudmi, ki so se ukvarjali s svojimi knjigami in tudi sam sem imel to izkušnjo, govoril sem tudi s takšnimi, ki pojejo v zborih, nastopajo v amaterskih gledaliških ali plesnih skupinah. Sodeloval sem pri organizaciji in izvedbi literarnih večerov in proslav ob praznikih. Nikoli nisem pri takšnih stvareh pričakoval, da bi meni in kolegom kdo kaj materialno povrnil, lahko pa rečem, da tudi nisem zaznal, da bi kakšen funkcionar kdaj prišel pogledat kaj počnemo. Mogoče bi kdo lahko tukaj omenil JSKD, ki enkrat letno organizira literarno delavnico. Do sedaj še nisem šel pogledat kaj kolegi tam delajo, vem pa, da je udeležbo treba kar lepo plačati. Meni se sploh ni zdelo, da tako malo!

Seveda se bi bilo treba tukaj ustaviti in zavedeti, da je nekaj vaški amaterski teater, drugo pa prava visoka kultura. Že v uvodu sem napisal, da se zavedam, da vse kulturne institucije še kako potrebujemo. Pričakujem tudi, da ne bo država zaradi združevanja ministrstev ukinila opere in baleta in da bo zaradi dveh tajnic manj vseeno vsak dobival plačo. Vem pa tudi, da če pride v Ljubljano slaven tenorist, da si ga ne bom šel ogledat. Tudi, če bi premagal vse druge ovire, se bi mi za kaj takega zdelo škoda toliko denarja. Umetnik je pač drag. Toliko, da so morali njegov nastop namesto ministrstva omogočiti naboljše firme v državi in potem njihovi VIP -ovci sedijo v prvih vrstah, za njimi najuspešnejši privatniki, avtomehaniki in električarji, šele bolj zadaj pa nekaj ljudi s posluhom. Lahko bi si sicer odšel v cenejše npr. eksperimentalno gledališče ogledat kakšno inštalacijo ali performans, na primer tisto ko se nagica eno uro objema z velikim kosom ledu. Vendar takšne stvari me ne veselijo, ker potem šele zvečer pri dnevniku izvem, kaj je umetnica s tem hotela povedat.

No, in če smo že pri medijih. Ne vem kaj točno od medijev spada v obravnavani resor, vendar vem, da je bila pred leti državna televizija nekoliko drugačna od komercialne. Tista, so nam rekli ima med filmi reklame, da se lahko vzdržuje. Ta, »taprava« pa živi od naročnine gledalcev. In seveda od programov, ki jih financira država.
No, pa zdaj vžgite TV! Cel dan boste lahko, v najmanj desetih sklopih zvedeli vse o najnovejši ameriški krami, ki brez nje baje ne morete več živeti. Od rezalnika za čebulo do tiste reči, ki si z njo depilirate kosmata ušesa. Vsak film, pa tudi če ga petnajstič ponavljajo, vam bodo prekinili najmanj petkrat in vam toliko časa gonili reklame, da boste pozabili zakaj je v filmu pravzaprav šlo.

In tako dalje. Vtis v glavnem dobim tak, da je kulture toliko, kot smo je pripravljeni kupiti ali pa v moji, tisti vaški varianti, toliko kot si je naredimo sami.

Potem pa je, za konec tu še gospa ministrica. Naj še enkrat priznam, da o marsičem nimam pojma in da ne vem kako je dama živela zadnja tri leta in kaj je počela. Lahko edino omenim, da sem jo v tem času v vseh medijih skupaj videl nekako dvakrat ali trikrat.

In vedno mi je delovala kot jezna frikovska najstnica, ki jo je nekdo zmotil ko je hitela na kakšen “after”!

 • Share/Bookmark
 

36 komentarjev na “Adijo kultura?”

 1. miri pravi:

  Se še spomnim,ko je na eni hiši pisalo:”Prosveta naša bo osveta”.

 2. Olna pravi:

  Dare, izgleda da že predolgo naseljujem tvoj blog: vedela sem, da bo tvoja naslednja objava posvečena naši kulturi. (Ali pa sem svoj čas preveč obiskovala Vlatkin blog in se me je prijelo malo jasnovidnosti). :)

  Delim tvojo globoko zaskrbljenost za našo kulturo. Bolje rečeno, za kulturno nadgradnjo v obliki ministrstva. Ko pogledam vik in krik, ki so ga dvignili kulturniki ob izgubi svojega ministrstva, bi še pomislila, da zdaj bomo pa padli nazaj v srednjeveško temačnost, toliko, da ne bomo začeli sežigati knjig in spet risati po stenah podzemnih jam.

  Bojda se eni bojijo, da se bo “zmanjšala kulturna ponudba”. A ja? Kulturo nam torej morajo ponuditi, da jo konzumiramo?

  Tvoj primer z nagico, ki se carta s kosom ledu, je čista klasika v primerjavi s performasom, ki ga je pred časom izvedla svetovno znana umetnica Marina Avramović s svojim partnerjem, seveda v Ameriki, zibelki kulture: oba sta se (v standardni delovni obleki pravih umetnikov, torej naga) nekaj minut zaletavala – au! – vsak v svoj steber in ga vsakič malo premaknila, in projektu se je reklo Širjenje prostora. Tule ti pošiljam link, povem ti: še nikoli nisi tako dobro investiral treh minut časa in pokonzumiral toliko vrhunske kulture.

  http://www.youtube.com/watch?v=HEQUC0-AlUo

 3. dare dare pravi:

  @Miri, se mi zdi, da sem že nekoč slišal takšno parolo. Kdo se je komu maščeval s prosveto ??? :) Zanimiv način osvete !

  @Olna, hvaležen sem ti do samih skrajnih kotičkov obisti. :) Za link !

 4. bin pravi:

  /… Vtis v glavnem dobim tak, da je kulture toliko …/

  Torej je s kulturo kot s seksom. “Vrhunskega” je treba plačati, odličnega si pa sami naredimo. ;)

 5. Olna pravi:

  Bin, khm…sami? :( A ni v dvoje vseeno bolj luštno? :razz:

 6. Olna pravi:

  A vidiš, Dare, kako širok pojem je kultura! :D

 7. Anita pravi:

  Tudi jaz imam vtis, da bi bilo bolje, če ministrstva ne bi bilo. Umetnik mora trpeti, da dobro ustvarja. Naj bo lačen in naj ga zebe. Če je res dober si bo pa že našel sponzorja.

 8. Olna pravi:

  Lepo, da je nekdo vrnil debato v dostojne okvire. :oops:
  (Mimogrede – če naj bo umetnik lačen in naj ga zebe, potem naši domovini preti v prihodnosti prava poplava umetnikov :( .)

 9. miri pravi:

  #5 Olna,ta je dobra :)

 10. dare dare pravi:

  @Bin ,Olna nenavadno kako hitro dobijo ljudje asociacijo na seks. Že Kobilc mi je napisal .. Jebeš kulturo :)

  @Anita, poznam primer slikarja, ki je že v študentskih letih jamral, da ne bo nič iz njega, ker je imel dovolj denarja. Se pravi dobro stoječe starše, štipendijo itd. To ne bo nič, je baje govoril. Umetnik mora trpeti …. Kot praviš tudi ti :)

  No, tip je potem doštudiral in tudi delal kot likovnik. Ne vem pa prav dobro kako uspešno.

 11. dare dare pravi:

  @Olna :)

 12. NoMercy NoMercy pravi:

  1. kultur ministrsvo ima s kulturo toliko kot pasja jajca z njegovim penisom: ko je čas iz njih nekaj kapne :P

  2. kultur ministrstvo v teh meridianih je samo geneza dr. Goebelsevega Ministrstva za propagando: da gospod minister / gospa ministrica nekaj povsem neprebavljivega blekne, ko da kakšni razstavi ali položenemu kamnu “državno” podstat :) — ampak obvezno šele s kozarčkom v roki :)

  ———–
  btw: edini rezultat prejšne kultur ministrice je bil totalen fiasko Zakona o RTV — ki ga niti RTV_jevci niso podprli in je klofuta stala 4M€ (referendum!) .. gospa so pa trdili, da je klofuto dobil DZ .. škoda, da klofuti oz. referenduma nista bila dva :P

 13. dare dare pravi:

  @NoMercy … amen!

 14. Zorman pravi:

  kultura je šla že kdaj ,..

 15. bin pravi:

  Naj te potolažim olna (~5), tudi binu se zgodi. :roll:

  /… toliko kot si je naredimo sami. …/
  je zapisal Dare v blogu. Zagotovo ni imel v mislih ednine. Prej bi napeljevalo na skupinsko … ;)
  Vsekakor pa po domače, amatersko.

 16. dare dare pravi:

  @Zorman, a misliš adio….. al u pi….

  @Bin, Dare se je sigurno, kljub slovničnemu številu, izogibal perverzij! :)

 17. mijau pravi:

  Dare, ko sem prebral tvoj prvi stavek, me je prijelo, da ti nasprotujem, ker sem mislil, da boš začel jamrati nad izgubljeno ministrico.

  V nadaljevanju sem spoznal, da sva na isti strani. Tudi jaz mislim, da kulturniki lahko samo malo več dobijo, če se zmanjšajo stroški za ministra in tajnico.

  Ko se na televiziji pojavi Dnevnik, navadno zbežim vstran, da ohranim tlak v normali, zato ne vem, katera ministrstva so (bodo) ostala. A slišati je, da jih bo vseeno več, kot pa so prej obljubljali. O ministrstvih sem že nekaj pisal, pa bom poskusil to najti.

 18. mijau pravi:

  MINISTRSTVA?

  Tako! Prvi korak je za nami. Imamo novega mandatarja, ki je, enako kot drugi kandidati, obljubil krčenje števila ministrov.
  To je bila zelo pogumna in tvegana poteza, ki se je pokazala tudi pri številu volilnih upravičencev, ki niso prišli na volišča. Če odštejemo tiste, ki so na poti do volišča zašli, in tiste, ki so v komi, so manjkali iz protesta prav ministri, njihovi člani družine in sorodniki ter zaposleni na ministrstvih, njihovi družinski člani in sorodniki.
  Ta najava o zmanjšanju števila ministrov je tvegana tudi zaradi tega, ker nobena stranka na volitvah ni dobila absolutne večine, torej bo mandatar moral prodajati ministrstva, če bo hotel dobiti koalicijske partnerje. Karl Erjavec je optimistično napovedoval najprej, da bo njegova stranka zmagala z veliko večino, ko pa se je malo streznil, ter po obisku vedeževalke, je zmanjšal svojo najavo na dobrih 10 odstotkov glasov, saj je svojima dvema najbližjima sodelavcema v stranki že obljubil ministrske stolčke. Sedaj, ko je sprevidel, da se je uštel, je najprej nadrl svojo vedeževalko, onima dvema sodelavcema pa se sedaj na daleč izogiba. Tisto ministrstvo, ki mu pripada, bo pač moral sam prevzeti na svoja šibka ramena. Katero bo to, ga ne skrbi, saj je sposoben za vse
  Doslej je bilo lahko, ker nikjer ni bilo omejeno število ministrov. Če je mandatar v koalicijo povabil tri stranke, ki so imeli, recimo stranka A 11,7%, , stranka B 8,3% in stranka C 6,2%, ni mogel ponuditi C-ju en ministrski stolček (v nadaljevanju MS), B-ju pa 2 MS in C-ju 3 MS. Moral je C-ju dati vsaj 2 MS, B-ju 3 in A-ju 4 MS. Še bolj pravično pa je C-ju 3 MS, B-ju 5 MS in A-ju 7 MS. Ker mora misliti še na svojo stranko, da ne bo prikrajšana, bo potrebno število ministrov naraslo na preko 25, torej deset več, kot pa jih imamo sedaj.
  A to za mandatarja ne bi smel biti nerešljiv problem, saj ima kup svetovalcev, ki bodo pogruntali rešitev. Že jaz, ki se nimam za kakšno posebno kapaciteto in imam dokončano samo srednjo šolo, lahko najdem rešitev. Če gremo po abecedi, že prvo ministrstvo se imenuje za delo, družino in socialne zadeve. To bi lahko bila tri ministrstva. Tri področja ima tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spet dva nova MS. Pa ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo – spet dva nova MS. Pa okolje in prostor. Zakaj ni prostora za ministrstvo za prostor? Pa šolstvo in šport! Kakšno povezavo ima šolstvo in šport, ko pa vsi perspektivni športniki pustijo šolo, da bi se ukvarjali z donosnim športom, ko pa končajo s kariero športnika, zasedejo trenerske stolčke ali pa odprejo gostinski obrat. In kje je ministrstvo za turizem? Kje je ministrstvo za lov in ribolov? Ali pa bi to morala biti dva MS? Pa ministrstvo za Slovence v zamejstvu… Pa minister brez listnice… Brez listnice jih je pri nas mnogo.
  Torej vidite, da je bil prejšnji način za mandatarja lažji (obratno sorazmerno pa za rajo).
  Vsi vodji strank, ki so obljubljali zmanjšanje števila ministrstev, najbrž niso resno računali na to, da bodo prišli na pozicijo, ko bo treba obljubo tudi izpolniti. A navsezadnje je nekoga moralo tudi to doleteti.
  Poskusil sem se vživeti v kožo mandatarja, pa sem najprej opazil, da bi mi bila malo prevelika. Ker pa mu želim prihraniti nekaj skrbi, bom poskušal ugotoviti, brez katerih ministrstev bi lahko shajali. Gremo kar po abecedi.
  Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ne potrebujemo. Dela ni, za socialne transferje ni denarja, za družino pa bo poskrbel kar sam predsednik vlade, saj je dokazal, da mu to gre dobro od rok.
  Ministrstva za finance tudi ne potrebujemo. Od financ imamo samo dolgove, za katere pa naj skrbijo upniki, torej banke. Poleg tega bomo v zvezi s financami dobivali direktive direktno iz Bruslja, in bomo imeli samo eno skrb – kako jih izigrati.
  Tudi ministrstva za gospodarstvo ne potrebujemo. Vsi, ki se na gospodarstvo spoznajo, zahtevajo, da se politika umakne iz gospodarstva, da bodo lažje zadihali. Zakaj jim ne bi pustili dihati?
  Ministrstva za javno upravo zaenkrat še tudi ne potrebujemo, saj se moramo najprej dogovoriti, ali naj oformimo regije in koliko. Tačas pa bo za posamezne probleme s tega področja poskrbelo kar ustavno sodišče, ki je pokazalo topogledno pripravljenost, ko je začelo ustanavljati občine.
  Ministrstvo za kmetijstvo se tudi lahko ukine, mora pa ostati poštni predal s tem nazivom, kamor bi kmetje pošiljali prošnje za subvencije in za pomoč zaradi vremenskih neprilik. Dogovoriti se je treba tudi s podjetjem za odvoz odpadkov, da sproti prazni predal. Kar se tiče gozdarstva, se naj škofije same pobrigajo za to, ali bodo gojile samo božične jelke, ali še kaj drugega.
  Malo sem v dilemi, ali pustiti ministrstvo za prehrano, saj so šele pred nedavnim uvedli slovenski zajtrk v šole.
  Ministrstvo za kulturo je obvezno treba pustiti. Sem namreč član literarnega krožka v naši občini in včasih dobimo na mizo stekleničke z vodo.
  In smo že pri notranjih zadevah. Ne vem, če jih rabimo, odkar vsak lahko kritizira, kar hoče. Vsak lahko protestira in kampira pred skupščino. Za polnjenje državne blagajne imamo prometno policijo in to je dovolj.
  O ministrstvu za obrambo je škoda izgubljati besed. Kako visoko kotira vojska pri nas, je pokazala politika že s tem, da je ministrstvo poverila Karleku, potem pa ženski. Čudno je le, da so ministrstvu za obrambo kar prepustili vse objekte, ki jih je na našem teritoriju imela JNA, čeprav denar za njih ni dobila ne od vojakov in ne od generalov, ampak od ljudstva, pa še to v glavnem od slovenskega. Po logiki bi morali vsi objekti biti vrnjeni občinam, na katerih se nahajajo, poleg tega pa bi Slovenija morala participirati še na vojnih objektih v bivših južnih republikah. Vojske torej ne potrebujemo, tisti, ki pa se okoriščajo ob nakupih orožja, pa se naj pričnejo ukvarjati s pornografijo, na primer.
  Ministrstvu za okolje in prostor bi bilo treba priključiti še promet, saj prometa (vsaj cestnega) ni brez cest, cest pa ne brez prostora zanje. Sem bi prilepil še odločanje o kaznih za prometne prekrške, da se ne bi zgodilo, da je kaznovan voznik, ki se je po blatni cesti pripeljal na čisto, ampak bi moral biti kaznovan tisti, ki je cesto zasvinjal. Za tisoč evrov kazni bi se splačalo peljati s sabo na prikolici agregat s premično avtopralnico.
  Ker smo ministrstvu za okolje in prostor prilepili še promet, moramo nekaj reči še o ministrstvo za pravosodje, ki je po abecedi pred prometom. Tudi tega ministrstva ne potrebujemo, ker so sodniki samostojni in nesmrtni, hočem reči dosmrtni. Sodijo, kakor jim dovoli advokat, ker tožilec nima s čim podmazati. Lepo je povedal sodnik, ki je zase trdil, da sodi pravično kot bog, ko so mu zaupali, da vaščanom razdeli zaplenjeno čredo ovac: »Komur je bog dal eno ovco, sem mu tudi jaz dal eno. Komur je dal bog tri ovce, sem mu tudi jaz dal tri, in komur je bog dal sto ovac, sem mu jih tudi jaz dal toliko.« Nekdo bo porekel, da mora to ministrstvo obstajati, da pripravi zakone in jih razlaga. Zakaj so zakoni tako napisani, da jih je treba razlagati, mi ni jasno, jasno pa je, da si jih razlaga vsak po svoje. Pravico pa si najlaže poiščemo enkrat tedensko v oddaji Tednik, kjer novinar Janko Šopar razgrne problem z vseh plati.
  Že smo pri ministrstvu za šolstvo in šport. Če sem kot svetovalec premierju, ki mora zadovoljiti apetite koalicijskih partnerjev, predvideval, da morata to biti ločeni ministrstvi, pa bi po trezni presoji resnih časov, v kakršnih smo se znašli, šolstvu in športu prilepil še visoko šolstvo – in nato vse skupaj odvrgel. Če bo kdo vprašal, zakaj, bom odvrnil, zakaj pa ne. Dosedanja vloga ministra je bila, da so bile nanj naslovljene prošnje posameznih učiteljev, da je v kurikulumu njihov predmet zapostavljen, čeprav je ravno ta najbolj pomemben. »Glasbeni pouk je najpomembnejši!«, je trdila učiteljica, ki popoldne vadi še cerkveni zbor. »Poglejte samo izbor za Evrosong na nacionalki!« »Nak!«, se z njo ne strinja likovni pedagog. »Poglejte, v naših modernih časih smo prišli do spoznanja, da ga ni učenca, ki ne bi zmogel ustvariti največje umetnine.« »Počakte no mal«, se je razburila slavistka. »Mi Slovenci smo narod pesnikov. Smeri v pesništvu je toliko, da se vsak lahko tu najde.« »Zgodovina je najpomembnejša«, dodaja eden. »Današnji mulci niti ne vedo več, zakaj se njihovi starši delijo med leve in desne. Ko starši govorijo o rdečih in belih, mislijo otroci, da premlevajo filme o Winetouju.« Šolstvo pa tako dobi direktive od zunaj, menda iz Italije, ker so poimenovane po nekih špagetih, Milaneze ali Bologneze.
  Ker smo visoko šolstvo že odpisali, nam ostaneta iz dosedanjega ministrstva samo še skrb za znanost in tehnologijo. Znanost je univerzalna. Ko se kakšnemu znanstveniku ukresne kakšna nova ideja, jo takoj objavi vsaj v dveh jezikih v znanstveni reviji in na internetu, nakar je dostopna vsem. Tehnologija pa ravno tako, po predhodnem plačilu patenta. Kaj nam bo potem minister?
  Prispeli smo do predzadnjega – ministrstva za zdravje. Zdravje seveda potrebujemo, čeprav povečini živimo tako, kot da se borimo proti njemu. Ali preveč pijemo, ali preveč jemo, ali kadimo, ali se drogiramo, ali plazimo po strminah, ali poslušamo predvolilna nakladanja …, v vsakem primeru si zdravje kvarimo. Zato ni čudno, da so tudi zdravniki obupali nam nami in silijo iz zdravstva v politiko. Eden od teh politikov bi potem hotel biti tudi minister. Mu to lahko zamerimo? Nobenih dežurstev, nobenih tožb zaradi napačnega zdravljenja, skratka nobene odgovornosti. Morda kdaj malo pogreša pozornost medicinskih sester, zato pa je po drugi strani njegova žena bolj mirna. Kar ga pa mori, je zadrega, ko mora brez jecljanja in zardevanja pred kamero pojasnjevati, da zaradi zmanjšanja proračuna za zdravstvo in zaradi pomanjkanja kadra pacienti ne bodo prikrajšani. Zakaj ga torej ne bi odrešili te muke?
  In smo že pri zadnjem, zunanjem ministrstvu. Če nas niti Dimitrij Rupel ni vpletel v nobeno vojno s sosednjimi državami, potem je vseeno, kdo bi bil zunanji minister, ali pa če ga ne bi imeli. Ali ste vedeli, da Alabama nima svojega zunanjega ministra in ne predstavništev po svetu. Celo veliki Teksas jih nima. Ima jih samo USA. Za vseh 50 držav. Zakaj jih potem EU ne bi imela za svojih 27? Izračunajte, koliko stanovanj po svetu bi se spraznilo! Še več, kot takrat, ko je JNA zapustila bivše republike.
  Upam, da bo moje razmišljanje dospelo do ušes bodočega premiera, pa me bo najel za svetovalca. Bilo bi dobro zanj in zame.

 19. miri pravi:

  Kaj za svetovalca,za precednika bi te porabili.:):):)

 20. dare dare pravi:

  Mislim, Mijau, to pa je analiza. Malo se edino sprašujem pri teh ukinjanjih, kaj v bistvu pomenijo. Ali je zaradi tega v tistih pisarnah res kakšen človek manj ali se samo preimenujejo iz ministrov v (enako plačane) sekretarje, iz sekretarjev v referente in iz referentov v ventilatorje oziroma na tiste, ki mešajo zrak?!

  Vem pa tudi, zakaj je JJ najprej skenslal kulturo. Ker je to najtežji zalogaj. V društvu pisateljev bodo zagotovo napisali najboljša protestna pisma!

 21. Olna pravi:

  Mijau, spet si enkrat presegel samega sebe. Če je najvišja ocena 5 zvezdic,ti za to študijo pripada eno celo ozvezdje. :D
  - – -
  (Opravičujem se za zamudo pri komentiranju – najprej sem morala napisati prijavo protikorupcijski komisiji: vaš literarni krožek občasno dobiva stekleničke z vodo??? In potem se čudimo!!!)

  Če bi bila jaz Charlie Erjavec (pa žal nisem), bi te tožila za razžalitev časti: po nemarnem omenjaš njega, ki je bil obrambni mister par excellence: resen, odločen, dostojanstven. Vojak od glave do pete!

  Lahko te prijavim tudi Nataši P.M. zaradi sovražnega govora: med vrsticami je zaznati, da tudi ženske kot glavne vojakinje nisi odobraval. Pa ima žensko vojskovanje ja takšno svetlo tradicijo – poglej samo Ivano Orelansko! (Pri njej ti je bilo najbrž najbolj všeč, da so jo na koncu sežgali, ti voluhar šovinistični.)

  Sploh pa si se trudil po nepotrebnem: novi poglavar bo že naredil tako, da nobeden od njegove izbrane četice ne bo prikrajšan: če bo ukinil ministrstva, bo pa uvedel toliko državnih sekretarjev in njihovih pomočnikov, da bo vse nadoknadil.

  (Saj bi še pisala, pa nimam časa, moram iti delat za Grke. Bojda ta mesec rabijo še nekaj fičenkov).

 22. mijau pravi:

  Olna, ne vem, ali se naj bolj veselim tvoje pohvale, ali pa se naj bolj bojim tvojih groženj.

  Zanimivo, ker si omenila Ivano Orleansko, ti moram povedati, da je pod tem imenom moja kolegica iz literarnega krožka napisala prispevek, ki je izšel kak mesec nazaj v Delu. Torej sva z Ivano Orleansko v dobrih odnosih.

 23. Olna pravi:

  Mislim, da moramo kulturno ministrstvo absolutno obdržati, sicer ne bo kdo imel podeljevati nagrad – v tem primeru je bila Prešernova – za žlahtne stvaritve, kot je naslednja, inštalacija seveda:

  http://www.publicplan-architects.com/k67/k67_marjetica_potrc_next_stop_kiosk.html

  Prosim, brez nepoznavalskih, nespoštljivih, šalabajzerskih komentarjev: ameriški NEWSWEEK (če kje, potem tam vedo, kaj je prava umetnost) je gospo proglasil za eno najpomembnejših sodobnih umetnic.

 24. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  Olna … tvoj plašč se mi strašansko dopade! :D V duh oviti – duhoviti, hvala za ves smeh na tej strani.

  ~~~

  Glede ministrstev imam pa tudi jaz eno idejo. Če si s tretjim (duho-vido-vitim) očesom pozorno ogledamo tale posnetek, potem si s ščepcem domišljije zlahka predstavljamo, kako ekonomično in praktično bi lahko delovalo eno samo ministrstvo, katerega izum bi bil namenjen delovanju vseh, ki jih Mijau našteva kot nefunkcionalne ali potratno-odvečne, na enem samem ministrskem stolčku:

  ~~~

  http://www.youtube.com/watch?v=GOMIBdM6N7Q

  ~~~

  p.s. – nekvantaška kvanta: fizika, ljubi te tvoja meta!! :idea:

 25. dare dare pravi:

  @Olna, vidim , da kar zvesto spremljaš “nadrealiste”. Škoda, da nisem eden izmed njih. Sem namreč pred časom v Jagršah cimpral kurnik in se mi je vse skupaj sesedlo prej kot sem za silo zbil skupaj. Če bi še malo pofarbal, majkemi da bi bilo kar malo podobno tisti konstrikciji s kioski. Edino sončnih kolektorjev nisem montiral na streho !

  @Simoneta, ne vem pa zakaj ne bi imel ta tvoj bralec zaposlene ene asistentke ??

 26. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  @Dare – # 25: saj bi ga po uradni poti povprašala, pa kaj, ko na formalno potrjeni ministrski poziciji ta »one man band« ne obstaja. Vsaj tako namigujejo člani tega židovskega brothers banda, ki so, kot si verjetno že sam opazil, spot glasbeno opremili.;) Zato mi ni preostalo drugega, kot da se spet obrnem na enega Juda, s katerim sem bila vedno v dobrih, prijateljskih odnosih. (Olna ima v tem pogledu prav, kultura dojemanja hermetično nezaprte umetnosti v strogo omejen čas in snovni prostor, zna bit res precej raztegljiv pojem). No in sem potem povprašala njega. Mi je povedal dvoje: a.) da s tem novim patentom tako ali tako zmore vse sam, in b.) da se je ena od njegovih desnih rok (nekdanjih asistentk), v tem življenju lotila pomembnejših reči, kot pa je denimo lokalno reševanje problemov na državnem nivoju.

  Potem sem malo pobrskala po njenem arhivu akaških zapisov in res našla nekaj velikih idej, izlitih v malo morje besed, ki jih je doslej razposlala na različne naslove. Žal bolj ali manj brezuspešno, v smislu neupoštevanja. Namreč ta asistentka, zaradi problema prenaseljenosti planeta Zemlje, znotraj te velike Ureditve, vizionarsko zagovarja nujnost čimprejšnje vzpostavitve sistemsko-ugodnejših pogojev za »vzdrževanje« človeštva (nekoliko se spozna tudi na fiziko, metafiziko, kvantno fiziko, pa zdravo kmečko logiko in drugo), ob čemer ima konkreten prototipski predlog – za razvoj najnaprednejše tehnologije, ki bi, namesto tisočletnega prelivanja krvi zaradi črnega zlata, omogočila najoptimalnejše koriščenje alternativno-energetskih (obstoječih-naravnih-kozmičnih) virov: sonca, vetra in elektromagnetnih valovanj. S čimer bi se, kar sploh ni nezanemarljivo – posledično vzpostavilo povsem novo razmerje bivanja, v odnosu do osnovnih, motivacijskih, preživetvenih pogojev – vseh Zemljanov. Je že res, da je nafta še neizčrpan vir in da je relativno poceni, a ker so tla (za razliko od omenjenih treh) s to dobrino neenakomerno obogatena, so davki trpljenja nedopustno previsoki. Na račun nafte in zemeljskega plina se goji nakopičen pohlep, zaradi tega so vojne. Je morda kdo od NWO vodij napravil tudi izračun, kako ovrednoteno je lahko humanizirano življenje – napram nespametno dehumanizirano-razvrednotenemu?

  Vemo, da se je del avtomobilske industrije že preusmeril na izdelavo ekonomičnejših in hkrati okolju prijaznejših elektromotorjev. Fajn. Vemo pa tudi to, da jo je megalomansko-pohlepni apetit članov naftno kartelskih združb na neki točki zavrl. Da gre za staro zgodbo, boj za moč in oblast, je iz zapisov razvidno, da asistentka razume. Nikakor pa ne more razumeti zlorabo obojega iz nekakšnih skrajno sebičnih interesov – na škodo drugim. Komurkoli. Zato se ta neumorna bojevnica z naglušnimi mlini, v svojih pismih včasih tako glasno zoperstavlja proti tej jebivetrski globalni ureditvi. Bržčas v upanju, da bo njo in njene somišljenike naposled vendarle kdo slišal. In uslišal. Če pa ne bo, tudi prav, ampak v sebi bo, tako kot vsak bojevnik, na smrtni postelji vedela, da je vsaj nekaj storila za svojo vizijo boljšega sveta. In glede tega jo povsem razumem.

  (no, to bi nekako bil le kratek povzetek njenih idejnih rešitev, iz objavljenega arhiva, z dne 18.10.2011 22:23)

  ~~~

  Navajam še nekaj njenih aktivistično usmerjenih citatov:

  27.10.2011 – 14:40

  /»kdo ali kaj se sme obnašati kot tvoj, moj, naš, njihov … lastnik?! Menim, da je za vzpostavljanje naprednejšega modela demokracije pač potrebna tudi duhovna širina njegovih zagovornikov, ki jim je enako mar za dobrobit vseh, ne le zase in svoje najožje, na primer.«/

  /»ravno to zna biti največji problem tovrstnih državnih ureditev, ki pod jarmom moralno nenačelnih predstavnikov, nedemokratičnih voditeljev – (ki uspešno igrajo na karto podkupljivosti), vse svoje adute priljubljenosti, v očeh nekega “svojega” naroda, stavijo na izpolnjevanje želja, izključno preko materialnih bonitet, medtem ko posredno (neprikrito ali prikrito) podpirajo trgovanje z orožjem, vojskovanje … oz. sami sodelujejo pri nasilju vseh vrst. Še posebej gre taka miselnost, ki si jo za razliko od preostalega dela sveta zlahka privoščijo prav koristniki z nafto bogato založenih tal, z roko v roki skorumpiranih oblasti velesil, ki za dosego svojih ciljev in zmag, brezbrižno gredo preko trupel.«/

  /»Zemljanom so dani vsi pogoji, da bi z razvojem tehnologije alternativno-energetskih virov dosegli enakomernejše koriščenje “skupnih dobrin”, a kaj, ko pohlepnim mogotcem oblastiželjnega naftnega kartela NI do tega, da bi se vzpostavilo ekonomsko-pravičnejše in ugodnejše razmerje bivanja za človeštvo. Zato gladko malo, iz svojih interesov, vsakršen razvoj tehnologije v to smer (govorim iz prakse) na neki točki zabremzajo, oz. ustavijo. Demokratičnost pa taka! Državam tega sveta, preko lokalnih, diktira globalna oblast! Davkoplačevalci naj bi jih pa še naprej plačevali za to, da nam pod takimi pogoji vladajo??? Zato sem odločno proti vsakršni ureditvi, ki je v nasprotju z načeli PRAVE demokracije.«/

  27.10.2011 – 17:40

  /»Če se mi ne bi vsakršen nedemokratičen, kaj šele diktatorski režim, vštevši vso to korporativno-globalno in politično disfunkcionalnost – skregano s pojmom svobode … že zdavnaj uprl, bi se lahko upravičeno počutila skrajno idiotsko, ob zavedanju, da z davkoplačevalskim denarjem – četudi proti svoji volji – pa vendar, posredno deloma tudi sama podpiram nasilje. Ker, kajti … po tej logiki … ja, najbolje, da nekomu še PLAČUJEMO med drugim tudi za nabavo orožja, s katerim nas bodo morda že jutri pokončali!

  Enako stališče zavzemam do plačevanja SLUŽBE na skoraj vseh frontah neučinkovitega vladovanja v RS. O izboljšani KVALITETI bivanja pa … ah, saj so nam z vsem izkazanim spoštovanjem vendar dovoljene sanje. Mi pa pa tako nehvaležni, a ne.«/

  ~~~

  In še in še je tega materiala v asistentkinih arhivih!

  Ker pa mehanizem namišljenega “one man band-a” ne dopušča, da bi kdor koli znova in znova pogreval en in isti prevreti čajni zvarek nad plinom, bom v nastalo zmes dodala le še enega njenih zadnjih, arhiviranih zgoščenih ocvirkov:

  Slepeča tinktura, v obliki vprašanja – »do you have a world changing idea« – je 11. Jan. 2012 pricurljala skozi okence svetovno spletne kuhinje, na kar se je ta čudaška asistentka (za katero sumim, da ob vsem kar za ta svet počne, najbolj zabava samo sebe, ampak kaj čmo, taka je, ni ravno naivna, a nagajanje ji je v krvi) seveda nemudoma odzvala, glavnemu naročniku jedrnato priporočila konkretni menü, pripravila izbrano predjed, postregla z glavno jedjo in desertom, v kristalno jasno čašo natočila še izkristaliziran degustiv (dokazno gradivo priča, da je astronomski račun menda že izstavila, treba ga bo le še poravnati) in od enega glavnih kuharjev nedavno prejela v odgovor tole:

  World-Changing Ideas

  From: Annual Letter
  To: sho.simoneta@yahoo.com
  Sent: Wednesday, January 25, 2012 2:18 AM
  Subject: World-Changing Ideas

  Hi,

  I wanted to say thank you for taking the time and trouble to send your Letter to me with your vision of making the world a better place. Your letter and the many others I received from around the world all shared a real passion and desire to make a difference and your energy and potential make me feel very optimistic about the future.

  My Letter has just been published around the world in a number of languages. As a small thank you I wanted you to be among the first to see it. You can read it via this link here: http://www.gatesfoundation.org/annual-letter/2012. I’ll admit it’s a bit longer and probably a bit denser than many of the beautifully written letters you have sent in but I’d be grateful to hear your thoughts and I hope we can keep in touch in the future about the work we are doing at the Bill & Melinda Gates Foundation.

  Thank you again

  Bill Gates

  ~~~

  (po resnični zgodbi, to be continued …)

 27. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  Ojoj, kam sem zašla … od kulture do adijo kulture … prek mafijskih poslov …

  Evo, že popravljam vtis in se s tole nedavno odprto Gaudijevo katedralo (nevštevši vse ravnokar omenjeno), povrnem v kulturo visoke umetnosti, z ovekovečeno vrhunsko utrdbo in kvalitetno glasbo na posnetku:

  ~~~

  http://www.youtube.com/watch?v=ym2NmeGB6XY

  ~~~

 28. dare dare pravi:

  Simoneta, upam da mi ne šteješ preveč v slabo, če se kdaj malo težko prebijem skozi takšen komentar, potem pa ga še težje povežem z ostalimi ….
  …. lahko pa ti povem, da grem popoldne (spet) izdelovati elektromotorje. Mislim, da ekološko zasnovane :) !

 29. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  ??? :D Zakaj bi ti to štela v slabo, Dare. Nobena komunikacija na spletu ni ne obvezujoča, ne nujna. Za nikogar. Jaz pač rada kdaj zaidem na tvoj blog, predvsem zato, ker ste tu taka prijetna druščina, pa tudi tvoje zapise, če le utegnem, pridem z veseljem prebrat. Ker pač dobro pišeš! Imaš smisel za prozo in uživam v branju! Je pa tudi res, da me včasih kakšen manifestiran navdih kje ujame (humor, glasba in ljubezen, ali kak drug motiv, so moje osnovno gorivo) in potem se kdaj (na svoj način) pač vključim v debato. Ob čemer se seveda zavedam, da pretežno uporabljam “nerazumljeni” metaforični jezik, ampak tak je moj način izražanja. Zato hvala tebi, ki nam sploh omogočaš uporabo virtualnega prostora, z možnostjo komentiranja, izmenjave besed, linkov, mnenj … Pa saj se trudim bit ne preveč nadležna, no …:) Da ne??? Okej naj te potolažim: danes sem doma obležala s povišano temperaturo in me nekaj časa zagotovo ne bo. Nek virus, or something. Ma preden grem kar takoj nazaj v mižule …
  … in ker so elektromotorčki (tudi) tvoje področje, ti za lahko noč priložim še tale spot, kjer glavno vlogo igrajo prav EM-w. :) !

 30. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  Praktična zadevca. Evo ga:

  ~~~

  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=sGEzsbJRbsU&NR=1

  ~~~

 31. Olna pravi:

  Sim-sho, v imenu konzilija na Daretovem blogu ti za hitro okrevanje priporočam dvojno dozo tvojega “osnovnega goriva” – humorja, glasbe & ljubezni. Tveganj in neželenih učinkov ni!
  :D

 32. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  Na, s pekočimi očmi sem se že začela odpravljati nazaj proti deželi Dreamland, pa mi je, tik pred izklopom kompa, začel brenčati senzor na naglavni anteni in sem še enkrat osvežila to stran. Ti, predsednica zdravniške komisije – Olna, boš pa zdaj na vesti imela še moje tretje oko, ki se mi je ob tvojih dobrohotnih željah, zasolzilo, tko da veš!

  Tistega, da ob naštetem neželenih učinkov ni, je pa seveda čista izmišljotina. Nepatetični romantiki in poeti po duši namreč kar naprej naravno umiramo od/iz ljubezni (ali pa izgorevamo od/iz Ljubezni). Potem nas pa pristojni po možnosti še dostojno zakopat nečejo … res so nepristojni … (pardon my sarcasm)

  ~~~

  Evo tebi zdaj dvojno dozo vsega kar predlagaš (gre za skrito kamero, posnetek je sicer malo dolg, cca 12:00 minut, ampak se splača vztrajat do konca, poanta se pa prične nekje na 02:00)

  ~~~

  http://www.youtube.com/watch?v=yWudmW_fv_g

  ~~~

  Ko smo že ravno pri avtomobilih … :D

 33. miri pravi:

  @simoneta sho,jamraš,da imaš povišano temperaturo.Kakšno šele ima šofer.:)

 34. dare dare pravi:

  :) Gudnajt

 35. mijau pravi:

  Miri, pa kaj je s tabo? Šofer se ti smili, kaj pa oba ženina?

 36. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  #33 – @Miri:

  a.) ne jamram, raje imam toploto kakor mraz (četudi me ta hip malo trese mrzlična vročina)

  b.) včasih je tudi glavnim voznikom tega planeta treba podkuriti nazaj, če že ne s konkretnimi vizijami pa vsaj v simboličnem smislu, že zato, da ne bi knjige prihodnosti spet na veliko tvezile, kako človeštvo ni imelo idejnih rešitev … še posebej, če se znajdemo v obdobju, ko že nekam predolgo živ(otar)imo z občutki, da večinski del civilizacije načrtno furajo proti vnovičnemu propadu, saj veš, nekako v stilu “kad lud vodi zbunjenog” …

  (umirjen značaj šoferja s posnetka seveda nima nič s tem:) verjamem, da mu je “zakuhalo”, ampak vsa čast mu, ohranil je mirno kri)

  c.) in še tretja možna opcija: “kar nas (do konca) ne ubije, nas (na dolgo progo?) menda jača”, pravijo … ob čemer se (retorično) sprašujem, kakšen smisel sploh tiči v tovrstnem (kamikaznem?) jačanju. Snovnega telesa? Nesnovnega duha? Obojega? Mar to, da bi ljudje, zgolj kot nekakšni skupki nevronov – brez zavedanja o pomembnosti razvoja moči duhovne širine, v 3D dimenziji bivanja postajali vse bolj daljinsko vodeni robotki, z vse manj izraženo lastno svobodno voljo? In potem kaj. “Siva četica koraka”?? :zeh: Govori se, da je odgovor na to vprašanje menda shranjen v spominski i-pod kartici univerzalnega “vlakovodje” … ah, ja … ;)

  ~~~

  http://www.youtube.com/watch?v=tKk4DdRxhk4&feature=related

  ~~~

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !