YouTube slika preogledaTo, da je zame plačilo vseh mesečnih računov nekakšen poseben podvig verjetno za večino na blogovju ne bi bilo nekaj novega. Poleg tega pa me enak ali zelo podoben čaka vsak mesec, ne glede na to, da mi stanje kakršno je niti malo ne odgovarja. Vendar pa imam srečo, da sem vešč v nekaterih prvinah s področja ekonomije. Nisem sicer šolan na tem področju pa tudi jasno mi ni marsikaj kar se tiče denarja in politike povezane s tem, vendar pa obvladam en precej ključen manever.

Normalno je na primer, da mi ob poplačilu vseh obveznosti poide popolnoma vsa zaloga denarja, ki sem ga dobil za svoje celo mesečno delo. No, vidite, v tem primeru se znajdem in zadevo briljantno rešim. »Klik« in svoje finančno stanje na e-banki pomaknem v minus! Ajnfok kot pasulj.

Seveda imajo tudi takšni posegi svoje meje. Hvala bogu.. Če stvari nimajo omejitev, potem človek izgubi kompas. Postane nerazsoden in neodgovoren. Stvari naenkrat izgubijo svoje vrednosti. Ničesar se nam ne zdi več škoda in privoščimo si naenkrat veliko in preveč dobrin.

Tako ima moj limit svoje meje nekje okoli minus štiristo evrakov. Zagotovo se bo marsikdo strinjal, da je to zanikrna številka. Nič kaj atraktivna in dramatična. Vendar pa, glej ga zlomka, tudi ta sakramenski mali limitek mi takrat, ko je izkoriščen in mi stanje kaže tiste fičnike v rdeči barvi, krati spanec in žre živce. Preprosto se ne morem navaditi, da dobim petnajstega plačo in takrat, ko jo dobim, imam šele nič ali komaj malo več kot nič denarja. Ne, takšno stanje me ne dela zadovoljnega pa pika!

Pa se vrnimo k primeru, ko takšen minus ne bi imel limitov. Recimo, da bi imel svojo fabriko in v njej sto zaposlenih šlosarjev. Fabrika bi laufala zdaj bolje, zdaj slabše. Vendar pa jaz ne bi bil kaj prida gospodar. Ko bi posloval dobro, ne bi kaj prida mislil na tehnološki napredek, na iskanje novih biznisov in na ukrepe za slabše dni. Ne, nasprotno! Takrat bi ga na veliko sral in se šopiril s svojo kovačijo. Menjaval bi mercedese kot gate, kupoval bi vikendice in jahte ter gradil vile z bazeni.

Ko pa bi zaškripalo!? Ma, tudi takrat se ne bi kaj prida ustrašil. Še naprej bi živel svoje razkošno življenje in črpal iz svojega neomejenega računa. Še vedno bi nekje delal zalogo za pravo zimo, če ta po nekem črnem scenariju le nastopi.

S svojo stotnijo šlosarjev se bom takrat že nekako zmenil. Za težave bom obtožil banke, politiko, svet, komuniste in RKC. Nekaj od tega bo že zaleglo. Saj kovači itak nimajo pojma in ne razumejo, da je nelogično, da ima milijon vredna firma petintrideset milijonov bufa. Oni bodo družno s svojimi sindikalističnimi ropotali zahtevali svojih par ušivih plač in stečaj, da lahko gredo na zavod. Jaz bom takrat že nekje v zavetju. Ni bil hudič. Pač mi ne gre jadranje proti vetru.

Ampak to je le fantaziranje. Jaz bom še naprej stari Dare, ki se boji rane na želodcu zaradi usranih tristo, štiristo evrov minusa. Ne, denarno ne bom nikoli kakšna sila, sem prepričan. Velesila pa sploh ne. Potem bi že čisto zabufan vzel še dva tisoč štiristo milijard kredita in bi bil brez enega edinega svojega groša najbogatejši daleč okoli.

 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “Dva jurja štir’sto kredita !!!”

 1. miri pravi:

  Če imaš za eno kavo ali pir svojega denarja,je pa tudi nekaj vredno,ane?

 2. NoMercyNoMercy pravi:

  Še malo, pa boš obvladal osnove ekonomije :)
  V tem je point, da lastnik firme s 100+ šlosarji njih (šlosarje) zastavi kot podlago svojemu “dobremu” imenu pri banki :D za kredit. Jasno v “dobrih” časih, ko banko srbi, da bi komu dala kredit :D — ko tudi banka nima za kredit za lastnika, pa skrbno opazuje tudi “Daretov” minus na TRR :D

 3. daredare pravi:

  @Miri, jaz sem že takšne pameti. Pa se mi včasih zdi, da sem malo za cajtom!

  @NoMercy, vsaj osnove, vsaj osnove :) :) !

 4. ZMAJER pravi:

  Dare, ti si pa sila, če si upaš mit 400 EUROU limita, tu je 90% mujga penzjuna za 45 lit garaškiga dila. Dans me pa kar mal parzdigne – pa muoje pakreuka tud – ka slišm kejšnga zelenca ka še žvit ni začiu, de na bu rediu tastare. Kva pa mislje kdu jih je pa rediu da 30-40 lita, ka sa trava kadil npa ekstazij npa koka žarl? Take bi jest kar na kau napiču npa uranam dau…..
  pa lahka nuč npa ena baha za pamuč…

 5. bin pravi:

  Tudi za osnove ne bo Dare, se bojim?
  Tista stvar bolj tako izgleda, kot bi si ti od “svoje” izposodil tistih “dva jurja štir´sto”, da boš njej pelc kupil, potem ji boš pa še naprej dolžan. In to pri skupni družinski blagajni. :roll:

 6. daredare pravi:

  @Zmajer, ljudi ni težko zmanipulirati, posebno ne kadar jim je treba nekoga predstaviti kot vzrok za njihove težave. In mladina je pač prepričana, da ste penzionisti ena od njihovih glavnih problemov. Saj takšni se hitro pomirijo in mogoče začnejo misliti s svojo glavo.

 7. daredare pravi:

  @Bin, meni tudi zgleda tako. Mislim, če že drugega ne, vsaj zelo podobno nesmiselno!

 8. mijau pravi:

  Dare, če bi malo prej premislil, sploh ne bi šel v minus. Kolikor te razumem, že dalj časa preživljaš z enakim minusom, kar pomeni, da vsak mesec trošiš enako. Če bi torej tisti prvi mesec stisnil pas, bi si brez minusa vsak mesec enako privoščil, le da banki ne bi plačeval obresti.

  In če bi naša država malo prej premislila…

 9. daredare pravi:

  Ja, same logične paralele :) ! Ampak jaz sem vmes nacepil tista dva voza drv (spet smo pri holcanju !!) in tisti mesec sem s svojim črno zasluženim cvenkom zlezel na plus dvesto. Potem pa je šlo spet samo še navzdol :(

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !