Zakaj koruzniški zakon ??

19.05.2011 ob 21:32

Političnih analiz, vsaj tako ponavadi trdim, ne delam. Običajno sem mislil, da tega ne delam, ker pač to ni nekaj kar bi obvladal, vsaj na pol, vsaj toliko, da me ne bi mogel nadreti, preglasiti in ozmerjati z butljom vsak, ki pride mimo. No, pozneje sem tej svoji nizki politično analitični samopodobi dodal še nekaj. Dojel sem namreč, da v politiki, še posebno ali pa vsaj tudi v slovenski, nič ni namenjeno meni. Vse, ampak res čisto vse, vsaka beseda, vsaka kretnja, vsako pojavljanje v medijih ali med ljudmi je namenjeno čisto popolnoma samo sebi. Namenjeno je trendu, ki vlada v politiki, ratingu stranke, podobe, samopodobe, propagandi in agitaciji. Skratka, čisto vsemu, kar lahko vsaj za zanikrn milimeter obrne politiku kakšen kazalec v bolj ugodno smer.

Seveda so takšne aktivnosti bolj intenzivne v obdobjih, ki jih imenujemo predvolilna. Takrat se za marsikaterega pomembneža odloča kakšen bo njegov položaj, kakšna bo stopnja te taiste pomembnosti, koliko banketov se bo udeležil in koliko sveta bo prepotoval s prestižnim avionom. No, za marsikoga očitno volitve dejansko niti niso toliko važne, saj se pojavi v parlamentu ali pa celo v vladi, ne glede na to ali bi ga v resnici volil kakšen državljan.

To, da tokrat počnem nekaj, kar torej nekako ni moje delo, pa je posledica tega, da sem bil malodane izzvan. Včeraj sem poslušal gospoda, ki je predstavljal nov zakon, ki so ga sprejeli v parlamentu. Zakon določa, da se mora vsak koruznik, torej vsak, ki s svojim partnerjem živi skupaj pa nima poročnega lista, javiti na občini in registrirati svojo zvezo. Madona!

Pa moram reči, da sam niti ne bi strašno veliko razmišljal o tem nenavadnem zakonu. Me je pa zmotilo, da nisem slišal ničesar, kar bi bilo vsaj nekoliko podobno utemeljitvi. Dobro, govora je bilo o nekih pravnih posledicah, ki so že itak skoraj ravno tako zrihtane brez tega zakona. Domnevamo morebiti tudi lahko, da gre za nekakšno moralno mogoče malo višjo stopnjo, če se ljubeči par vsaj malo podpiše, če se nevernika že poročiti nikakor nočeta. Na ta moralni pridih sem pomislil, ker je o zakonu govoril možiček, ki ima štiri doktorate in eden med njimi je tudi teološki. No, vsaj tega, da je tip zabit ne bi imelo smisla trditi.

Potem pa sem, kot sem že omenil sem bil izzvan, razmišljal kaj je lahko vzrok, da se politika v tem trenutku ukvarja s takšno zadevo. Kot že rečeno, čisto popolna neumnost, vsaj pogojno rečeno, to ne more biti. Po drugi strani pa to ne more rešiti nobenega od problemov, ki nas kar pošteno morijo zadnje čase. Nobena fabrika zaradi zabeleženih koruznih parov ne bo oživela, nobenega mesta na lestvici konkurenčnost ne bomo pridobili in nobenega od tajkunskih kriminalcev po tem zakonu ne bomo spravili za zapahe. Tak čuden zakon niti ne more biti posebno učinkovit v smislu odvračanja pozornosti od resničnih problemov. Tako kot to uspešno počnejo gospodje z razno raznimi prenapihnjenimi referendumskimi zablodami. Da bi klerikalci s tem nenadnim zatiranjem pregrehe pred volitvami pridobili kakšen pomemben delež volilcev tudi ni zelo verjetno. Tafarovški so tako ali tako že njihovi. Kaj torej?!

In moram priznati, nisem mogel priti do kakšne posebne, vsaj malo logične rešitve.

Potem pa mi je kapnilo. Gre za namerno slaboumno potezo! Viš hudiča, saj na takšne vrste politični instrument niti nisem pomislil. Namerna neumnost pa lahko v tej situaciji v bistvu kar precej reši. Iztrošena levica glede na hripave pesniške parole in zatečene podočnike ne more ničesar več popraviti. Niti ne kažejo za to več prave želje. Vendar v tej situaciji je v prave težave prišla desnica. (govorim o desni in levi opciji konkretno za Slovenijo, ne za kakšno normalno državo!!!) . Desnica se je namreč zavedela, da lahko na volitvah zmaga z zelo veliko večino. Njihovi nasprotniki so vsled svoje omejene sposobnosti, kopice afer, smole s krizami in vsehsort stvari tako hudo izgubili ceno, da jih čaka po vsej logiki hud poraz. In kaj naj nova oblast počne s 50, 60, 70m procentno večino?? Saj to ne bi bilo za nikamor!! Saj potem bi bili sami krivi za vse, saj potem niti referendumov ne bi nihče več zahteval ….o joj.

Nič, najbolje, da naredimo par kapitalnih neumnosti pa se bodo stvari za silo uredile, izenačile, prizemljile …in spet nam bo nekaj let teklo mleko in med!!

To je to!

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev na “Zakaj koruzniški zakon ??”

 1. miri pravi:

  Toliko dobrega napravijo za nas,pa tako jih šimfamo.

 2. bin pravi:

  Zna biti da imaš prav “politični analitik”? ;)

  Pa vendar sem v tem primeru na njihovi, predlagateljski strani. Vsaka skupnost, naj bo polna (civilno in cerkveno poročena), polovična ali zunaj zakonska ima pravico do uveljavljanja bonitet samo v primeru, če je pripravljena to tudi (še naprej) pred skupnostjo – državo potrditi. Kolikor vem tudi novi predlog nikogar ne sili v registracijo, le “za nazaj” ne bo možno uveljavljati pravic. Torej od registracije ali od rojstva skupnega otroka ima skupnost pravno veljavo. Kaj slabega v tem?

  Nekoliko se bodo premešale karte pred naslednjimi volitvami, saj vsaj del “levih” tudi zagovarja tradicionalno etiko na kateri temeljijo zdajšnji zakoni. Pa smo spet pri tvojem. :)

 3. Dare pravi:

  @Miri, svet je nepravičen in krut :( !

  @Bin, saj verjetno dobro veš, da “problem” opazujem lahko zelo z distance. Sem poročen in imam cel kup otrok, tako da me osebno to res ne more posebno jeziti. Nikakor pa mi ne gre takšno sranje v glavo zdaj, ko so fantje in punce, ki se odločijo, hvala bogu, iti na svoje verjetno naš najmanjši problem. Če to v tej krizi, ko baje večina mladih še pri petirntridesetih ostaja pri mamicah, sploh lahko kdo imenuje problem.

  Moraš pa pri moji “analizi” vedeti predvsem to kakšna izhodišča sem imel. Določil sem si v bistvu dve izhodišči. Prvo je bilo, da želim s svojo hipotezo biti za silo izviren, drugo pa to, da pojma nimam. Rezultat je pa tak kot pač je :) ! lp

 4. mijau pravi:

  Ne razumem. Ne razumem tebe, Dare, ker izhaja iz pisanja, kot da je to zakon desnice, medtem ko je levica še vedno na vladi. Ne razumem Bina, ko pravi, da je na strani tako neumnega zakona. Ne razumem pa niti zakonodajalca, ki je tak zakon sprejel.

  Jaz sem tudi “koruznik”. To pa sem zato, ker se nisva z mojo drago šla registrirat na občino. Če bi se, ne bi bila koruznika.

 5. Dare pravi:

  Ja zakon desnice. Kako je prišel skozi pa ne pitaj. Nekateri glasovalci so se baje celo zmotili. Sicer jih pa čaka še nevem katero branje pred potrditvijo!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !