Upor

3.03.2011

Protest, upor, boj so besede, ki zadnje čase dobesedno visijo nad našimi glavami. Z vseh strani pritiskajo na nas. Enkrat nas na to opominjajo zagnanci, ki imajo ob teh besedah stisnjene pesti in lesketajoče oči, drugič nam to malodušno omenjajo upokojeni dedci med srebanjem svoje dnevne merice vina. Slejkoprej pa moramo, pa ne glede ali nam zadevo kdo konkretno servira, tudi samo pomisliti na to, pa magari po nekakšni logiki, glede na apatično dogajanje, pojenjajočo energijo okoli nas in na vse večje težave, ki jih imamo s tem, da rešujemo nekatere, še pred kratkim osnovne in same po sebi umevne reči.

Vendar pa je upor že tako ali tako velika stvar. Ni to kar tako nekaj. Ne moremo denimo to šteti med vsakodnevne opravke. Sem šel, na primer v štacuno potem sem nesel eno suknjo v čistilnico, spotoma sem se ustavil v mesnici, vmes sem se uprl oblasti, potem pa še skočil plačat mehaniku, ki mi je popravil žlajfe. Priznati je treba, da tisto o moji državljanski nepokorščini močno štrli iz ostalih vsakdanjih opravkov. Ja, to je velika stvar, zato se človeku mora prej kot stopi na barikado, golih prsi in neustrašnega iskrečega pogleda, utrniti nekaj vprašanj.

Meni se je kakšno utrnilo v bistvu pred kakšnim mesecem. Sodelavec, Bosanec in pravoveren musliman z nekoliko čudnim načinom komunikacije je ravno nekaj tupil okoli tega kako imajo v muslimanskem in arabskem svetu nekatere stvari bolje rešene in kako bolje tam živijo. Zanimivo je pri takšni enosmerni debati, kako lahko brez učinka zatrjuješ, da nisi uradni predstavnik katoliškega sveta in da ti je čisto prav, če so ljudje tam doli dobro in so zadovoljni s svojimi življenji.
Dovolil pa sem si fatalni spodrsljaj. Ravno takrat so se začeli protesti v Tuniziji, zato sem bleknil, da imajo pa le tudi »tam dol« nekaj težav. Kolerični možakar je skočil pokonci in usulo se je iz njega, da mi nimamo pravice o tem niti razmišljati, ker nimamo pojma. Ljudje se tam ne borijo za denar in oblast. Borijo se za čast!

Z islamskim teoretikom od takrat ne komuniciram več. Naj predava drugim. Mogoče sem vajen, da mi kdo jemlje besedo, da pa bi mi vzel pravico do razmišljanja, to pa že ni več normalna reč. Ostalo pa mi je tisto o časti. Temu nimam nobene želje ugovarjati. Slišal sem sicer, da takšne vstaje vedno sovpadajo s časom povečane revščine, vendar glede na pogum in vztrajnost, ki so ga pokazali Tunizijci, pozneje seveda še Egipčani, kar smo lahko spremljali tudi na Batinem blogu, da ne govorim o Libiji, lahko čutim do teh narodov samo spoštovanje. Dileme o povodih, razlogih, načinom organizacije tako velikanskih demonstracij prepuščam drugim. Zanima me samo, kaj imajo ljudje v glavi, ko gredo, nekateri celo z očitnim rizikom za življenje in zdravje na ulico. Torej čast? Dobro!

Ko razsajajo po ulicah na primer Grki, prebivalci francoskih predmestij ali kakšni tretji osmoljenci naše svetle skupnosti matere Europe, vsaj glede tega ni velikih dilem. Tukaj pa gre za denar. Kvečjemu še kdo doda kakšno zahtevico glede tega, da ne bi rad delal do sedemdesetega leta ali pa da ne bi rad reforme šolstva, vendar v glavnem ljudje hočejo denar. Hočejo boljše življenje, oziroma kvečjemu nočejo, da jim stvari gredo navzdol.

Vendar v naši okolici nastopijo tudi druge težave. Na primer mraz. Zaradi mraza drastično upade število ljudi, ki bi bili pripravljeni viseti na ulici. Zato se tja poda samo mladina, ki je mimogrede, tudi bistveno bolj domača s facebookom in twiterjem. Pridružijo se jim še nogometni navijače, ki se jim pa itak često zgodi, da se zapletejo v kakšen neljubi ravs in glej ga šmenta. Imamo Zagreb, čisto blizu nas in imamo protest, vendar ne gre več za čast ampak za sramoto. Protestniki pa se iz borcev za čast in ekonomske pravice v očeh prebivalstva in v veselje oblasti spremenijo v »pokvarjeno otročjo bando«!

In potem pride stvar do nas. Na blogih sem že videl nekaj pozivov, ki pa so imeli že v štartu vse pritikline naše nepretekle zgodovine in niso od tega kazali nobenega napredka. Očitno ni nobene nove ideje. Tudi odziva nisem zasledil niti toliko, da bi lahko napisal o tem vsaj stavek ali dva. Nikjer nisem zasledil vsaj vrstice ali dveh nekakšnega programa, nekakšnega spiska zahtev. Prebral sem samo, da je vsega tega dovolj. Da mora oblast oditi. Da je čas za upor in takšne stvari.

In spet sem se spraševal. Zakaj in kako!? Kaj bo tisto, kar mi bo zvenelo v glavi, ko bom prišel pred svetlo palačo? Ko bom žugal s pestjo proti hramu pokvarjene, skorumpirane demokracije?! Kaj bi rekel denimo prezidentu, če bi iznenada stopil predme in me s filmskim nasmehom pokroviteljsko in do zvrhane mere prijazno pobaral: » Ja, Dare, zakaj pa ti protestiraš!?«

Ogromna množica mozoljastih, bledoličnih fejsbukovcev bi utihnila, jaz pa bi ostal sam tam v središču .Nevajen in nepripravljen. Čast? Ta bi v trenutku izpuhtela. Denarja bi se mi zdelo, da je edino važno, da ga imam za avtobus, da čimprej zapustim ta kraj. Kaj torej bi rekel decu, ki bi prav tako kot množica ljudi, čakal s tistim Tom Cruisovskim pogledom na odgovor?!

Pozneje bi na avtobusu tiščal fris v šipo in si grizel ustnico. Skozi možgane bi se mi spet odvijale vse krivice in vsi problemi, ki jih imam. Spet bi občutil tisto ihto, ki jo občutimo lahko samo kadar smo sami s sabo in, ki potem tako rada nekam izpuhti.
Ampak da tako zajecljam!’ In pa tisto o uporu zato, ker se pač zdaj tako dela! Da je skoraj kot moda!
Mater sto mater, tega mi pa res ne bi bilo treba!

 • Share/Bookmark

18 odgovorov v “Upor”

 1. miri pravi:

  Moda ali moda?

 2. daredare pravi:

  Ali jajca? Po želji, Miri. Kakor komu bolj paše v kontekst :) !

 3. mile pravi:

  Jojm pa taki uporniki :(

 4. Olna pravi:

  Meni bi vedno bolj pogosto pasala v kontekst jajca. Veliko jajc, čim večjih in čim bolj gnilih. In jih vidim v mislih, kako letijo v smeri naših političnih in gospodarskih elit. Torej vseh tistih, ki skrbijo za narodov blagor.

  Seveda to ne bi pomagalo nikomur in ničemur, kvečjemu malo duška bi dala sebi in ostalemu narodu (z izjemo elit, ki sem jih obravnavala z jajci).

  Šment je, da imamo pri nas demokracijo in je nezadovoljstvo z oblastjo možno praktično pokazati samo vsaka štiri leta na volitvah. :(

 5. dare pravi:

  @Mile, take imamo, jebiga!

  @Olna, ja porkaduš!! Ko pridejo volitve, ej takrat pa naredimo vreme :) :) !

 6. mijau pravi:

  Dovolite mi, da vas malo razsvetlim!
  Demokracija je vladavina ljudstva.
  Mi imamo demokracijo.
  Mi bi se radi uprli vladi.
  Torej bi se radi uprli sami sebi.
  Nisem od stroke, ampak – ali ni to šizofrenija?

  Po drugi strani pa imajo v Libiji upor. Ker tam ni demokracije, se ne upirajo proti sebi, ampak proti vladajočemu Gadafiju. Upirajo se, ker so nezadovoljni z njegovo vladavino in upajo, da bodo vladali sami, ko bodo njega pregnali. Ker so zavzeli baje že tri četrtine Libije, se že veselijo zmage. So navdušeni in kmalu bodo srečni. Gadafi se lahko obrani samo, ker poveljuje vojski.

  Toda: 200 000 Libijcev je že zapustilo državo in bežijo!!!

  Kdo so pa zdaj ti? In zakaj bežijo? Kaj nočejo boljšega življenja? Nočejo biti srečni? Meni ni nič jasno.

 7. bin pravi:

  Ja nič Dare, vsaj pust naj gre mimo. ;)
  Potem bo tudi možnost nenadnega mraza veliko manjša. :D

 8. dare pravi:

  @Mijau, lepo da nas želiš razsvetlit :) potem pa po človeško priznaš, da si tudi sam zmeden glede teh zadev.

  @Točno Bin, pust naj bo tolst in vesel …. potem pa bo že še cajt za nezadovoljstvo :) ! lp

 9. Olna pravi:

  Dare 5, eh, saj vem, da bomo z “uporom” na naslednjih volitvah enako uspešni, kot če bi hoteli spremeniti vreme. :(

  Pa kje boš pri nas eno revolucijo zanetil?? Eni bi se borili za čast, eni za denar, eni za poznejše upokojevanje, eni za malo delo, eni za zastonj študij, eni za prekopavanje grobišč, eni za enakopravnost istospolno usmerjenih, eni za verouk v šolah… :evil:

 10. mijau pravi:

  Samo otrok v vrtcih še nisi omenila. Oni bi se najbrž uprli, da jim ne bi bilo treba po kosilu spati.

 11. dare pravi:

  @Olna, ja točno to je to. Ko bomo kdaj dojeli, da imamo vsi eno in edino generalno težavo, bomo pa mogoče kdaj malo zares jezni.

  @Mijau, ja ena skupina. Tadruga bi pa protestirala proti brokoliju :) !

 12. miri pravi:

  Eni bi pa radi,sebe seveda ne štejem,radi zastonj Viagro.Kam pa pridemo?

 13. Olna pravi:

  No ta zadnja zahteva (iz katere se je Miri izvzel), bi vsaj nekaj radosti prinesla. :razz:

 14. mijau pravi:

  Miri, nič ne obupuj! Tudi če viagra ne pomaga več, se splača živeti. Seks tudi ni vse.

 15. mijau pravi:

  poskusno sporočilo

 16. dare pravi:

  Poskus uspel??

 17. mijau pravi:

  Zdravo, Dare. Če si mislil, da sem umrl, ker se nisem nič javljal, pa ti je bilo žal, potem te potolažim. Poskusil sem komentirati, vendar je komentarje sproti brisalo. Kaj je bil vzrok, ne vem. Nisem pa niti pomislil, da bi ti preprečeval komentiranje. Sedaj mi je to nekdo ponastavil (kaj jaz vem, kaj), in sedaj deluje. Pričakuj še nadaljnje komentiranje.

 18. dare pravi:

  @Mijau, z veseljem pričakujem tvoje komentarje. In nisem mislil, da si kar odšel v večnost. Niti slučajno mi nisi deloval tako, kot da bi mislil v kratkem narediti kaj takšnega :) ! Pa čeprav si unmu tipu v tistmu muzeju iz prve svetovne vojne rekel, da si bil takrat zraven. Mislim v prvi svetovni. Še zdaj ga vidim majstra kako se je zmedel :)

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !