Ustavil sem svojo Škodo pred semaforjem. Pravzaprav sem ustavil za vsemi tistimi avti, ki so bili že tam in so jim utripali vsi štirje žmigavci. Potegnil sem ročno in čakal. Sto metrov naprej, malo za ovinkom je pred dvema letoma nek razposajeni mladenič slabo ocenil stanje na cesti in ga je fliknilo v odbojno ograjo. Ta pa, namesto da bi fanta oziroma njegovo vozilo, zadržala se je izruvala iz tal in vse skupaj, ograja, avto in pripadajoči potniki so se zvalili po strmini do bajte, ki jih je zaustavila. Vsi so bili živi in bolj ali manj zdravi, hvala bogu. Še najslabše jo je odnesla cesta. Prišel je namreč mojster za ceste in ugotovil, da ni mogoče samo postaviti ograje nazaj ampak, da je treba celo reč sanirati. In tako je že več kot dve leti. Samo semafor kaže na to, da se je enkrat nekdo ukvarjal z zadevo.

Škoda je speljala in za njo moja prikolica. Gor v Jagršče sem se namenil. Malo bom rogovilil v gozdu in razgibal svoje otrdele glide. Zvlekel bom nekaj tistih vej, ki so še nedavno silile na taščin travnik in jih zakuril. Kar vidim, kako se mi bo zdelo fajn, ko bom gledal na počiščen obronek in na tisti kres ki bo požiral robido in srobot. Spotoma bom pa še naložil na prikolico malo polen in jih pripeljal mami. Mislim res koristen bom poskusil biti. Pa me je, kakor mora pa prav vedno nekaj zmotiti še tako pošten namen, zbodlo nekaj iz radia. Govoril je minister s svojim basovsko monotonim na momente malo škripajočim glasom. Govoril je nekaj o sivi ekonomiji. Čeprav mu je ton vlekel malo na cinizem, sem decu prisluhnil. V hipu sem se počutil za dve številki slabše kot prej. Leske in robide hočejo zarasti travnik, jaz posekam zarast in jo skurim, spotoma pripravim pol kubika drv ….kje je zdaj tukaj sploh kaj, vsaj kakšna malenkost, kar bi od vsega tega dal ubogi državi? Da bi še gor na občino peljal par polen, to verjetno ne bi bilo kaj prida? Namesto poštenega, marljivega Dareta, sem se v trenutku spremenil v nepridiprava, ki ….. opa, zelena!

No, saj pri tistem semaforju niti ni treba čakati tako dolgo. V bistvu me niti ne jezi zelo. Verjetno marsikoga jezi dosti bolj od mene. Nenazadnje je to pot relativno visoke kategorije in po nji se moraš peljati če le želiš na primer iz Ljubljane v Tolmin, Kobarid ali Bovec. Keltika jo imenujejo tisti bolj razgledani. Mene pa ne moti toliko, da bi zaradi tega robantil. Pa tudi koristi ne bi bilo od tega. Tako kot pri dohtarjih. Zadnjič je moj prijatelj Franc imel ravno tam gor en malo večji problem. S še tremi kašljajočimi osebki je sedel v čakalnici slabih šest ur. In potem se mu je nekaj snelo. Dec je začel kljub svoji hripavosti kričati in premetavati stole po čakalnici in dohtar in sestre so hipoma pridobili nekaj sto procentov na brzini. Francl pa se ni mogel več pomiriti.
»Ste si kurbe pr’štrajkali plače in položaje, vam mater šintarsko!« je baje kričal nad osebjem.
»Pa samo to še veste povedati, da je čisto vse in vedno v dobro pacientov, banda pokvarjena!«

O Marija kako je bil hud. So že hoteli poklicati policijo. Pa je niso mogli. V kraju je policajev vedno le za eno patruljo in ta je reševala v neki vasi spor med pijanim decom in njegovo sitno babo in še sreča za Franceljna, da je bilo tako. Pa so poklicali le varnostnika, se pomirili in šli vsak na svojo stran. Prej je dohtar seveda še napisal jeznemu bolniku tisti usrani recept in je za to potrošil pet minut. Pa se presenečenemu Francu ni kaj prida opravičeval. Celo nasprotno. Še žugal mu je, kako ne razume narave njegovega dela …

Prav tako se mi je zdelo, kot prejšnji dan, ko sem poslušal o stavkajočih delavcih v neki štajerski tovarni. Pet plač že niso dobili , pa še regresa pa ne vem česa še. Poleg tega jim delodajalci že dve leti niso plačevali prispevkov za penzion in za zdravstvo. Neovirano! In kaj se je zgodilo, ko so siromaki končno le ustavili vse skupaj in začeli štrajk? Menedžer, ki je prišel na sestanek s sindikalisti se je vedel ravno tako presenetljivo, kot Franceljnov dohtar. Namesto, da bi v zadregi mencal, se opravičeval ljudem in mislil na harakiri, je ubral čisto drugo pot. Delavcem, ki niso omeli več za golaž in špricer je povrh vsega še grozil in jim solil pamet z zvenečimi floskulami o tem, kako mora vsak sam zaslužiti svojo plačo in kako je vsak sam odgovoren za svoje delavno mesto. »O Marija madona, kje živimo?« so se verjetno spraševali deci v plavih cotah.

Še mene je malo stisnilo, ko sem tuhtal te stvari. Pa sem vseeno malo navil radio. Spet so bila na sporedu poročila. Pravili so o nekih tipih, ki so jih na sodišču oprostili. Eden je okradel nekaj tavžent ljudi, drugi je prinesel okoli državo, tretji pa je bil celo podkupljeni sodnik. Ampak so jih baje oprostili. Odvetnik, ki je pojasnil zadevo je govoril preveč učeno, da bi razumel. Vprašanje, če bi sploh kdorkoli lahko pojasnil tako, da bi razumel.

Nazadnje pa je spet prišel na vrsto minister, ki tuhta tisto o sivi ekonomiji. Saj, če smo čisto pošteni, vsaka država se bori proti šušmarjem. Meni pa je kljub vsemu malo žal tistih vaških majstrov, sosedov, prijateljev ki znajo vse postoriti in je tako preprosto, da kakšno za malenkost kar oni priskočijo na pomoč. Saj tega res ni več veliko. Odnosi med ljudmi so se z vsem našim »napredkom« že tako skisali in pokvarili do nerazpoznavnosti. To bo mrbit samo eden zadnjih žebljev v trugo.

Tako sem razmišljal in glede na to kako vse te stvari zadnja leta potekajo, gospodu ministru niti nisem mogel zelo zameriti. Vendar pa sem vseeno presenečeno onemel , ko je s svojim basovsko monotonim na momente malo škripajočim glasom z že omenjenim pridihom cinizma podal svoj kronski argument. Ob njegovih besedah so mi spet skozi sive celice mravljinčasto švignili tisti dohtarji, policaji, menedžer in še cestarski mojter zraven

Besede pa so mi ostale notri:

»Če ljudje od svojega dela ne bodo plačevali davkov, ne morejo pričakovati, da jim bo država še naprej nudila kvaliteten servis!«

Imelo me je, da bi rekel Amen!

 • Share/Bookmark

24 odgovorov v “Zelena za sivo ekonomijo!”

 1. bin pravi:

  Amen! :(

 2. miri pravi:

  Za vse je kriva rdeča luč.A je pred bordelom?

 3. daredare pravi:

  @Bin, :( x3

  @Miri, asociacija ni slaba :) !

 4. Olna pravi:

  Miri, če pogledam, kaj tale država povprek in počez počne z nami, bi pred stavbo vlade pasala samo še rdeča luč (razlika je v tem, da so dame v bordelu vsaj plačane za to, da jih j….)
  :(

 5. dare pravi:

  Olna, mi pa še plačujemo da nas ….. :)

 6. Olna pravi:

  Dare, ta naš skupinski seks je za Guinessovo knjigo rekordov. :evil:
  (Pa še vedno nove in nove položaje si izmišljajo…)

 7. Olna pravi:

  Moja sorodnica pelje v precej oddaljeno šolo svojega in sosedovega otroka. Onega drugega bi morali peljati njegovi starši sami, ker tako odžirajo zaslužek Petrolu.

  Jaz svojemu ljubemu že dolga leta strižem lase (ima že čisto sive, najbrž od ekonomije).

  Dare, ti si na blogu objavil, da si izdal knjigo in si s tem spravil ob ljubi kruhek PR-agencijo. Sram te bodi. Imaš za pet let nazaj spravljene vse poštemplane pogodbe, kdaj si kje špilal? Ne? Sivi ekonomist!

  Pa saj tajkuni morajo krasti, poslanci morajo izsiljevati in sodniki se morajo dati podkupiti – ko pa vidijo, da se s poštenostjo nikamor ne pride!

 8. mijau pravi:

  Isusek, isusek, kam to pelje? Bela ekonomija je šla v maloro, zdaj pa še sive ne bomo smeli imeti?

 9. dare pravi:

  @Olna, samo še en primer strašne zlorabe naše dobre državce :(

  @Mijau, saj veš kako je ko ima hudič mlade ?!

 10. noahnoah pravi:

  Dare, ti tista drvca, ki si si jih pripeljal iz gmajne lepo naloži v kamin, si odpri en pir in v miru zadremaj :lol: Ko se prebudiš preveri, če je prišlo do kakšnih pozitivnih sprememb in, če jih še ni meditiranje še nekajkrat ponovi :lol:

 11. dare pravi:

  Noah, sicer je malo težav z detajli (kamin pa to) ampak blagodejni učinki takšne terapije pa preverjeno delujejo. Name dobro deluje delo v gozdu in počitek na toplem….. ampak uni ga pa še vseglih biksajo :( !

 12. mijau pravi:

  Dare, prej sem se odzval na tvoj tekst, z malo zakasnitvijo pa se bom vpičil v naslov. Zakaj “zelena”, ko pa gre za rdečo luč za sivo ekonomijo?

 13. dare pravi:

  Jaz sem v glavnem moral na podrtem odseku naše “Ketlike” počakati na zeleno, da sem lahko svoja polena odpeljal proti domu!

 14. dare pravi:

  Sicer okoli teh naslovov niti ne razmišljam veliko. Včasih kar napišem taprvo kar mi pade na pamet, tako da nič čudnega če kdaj tudi ustrelim malo mimo! :)

 15. mijau pravi:

  Olna, čutim se dolžnega, da te opozorim, da je takšno posplošeno izjavljanje, da nas “je….”, neodgovorno. Po zakonu je treba nadrejenega pisno opozoriti, da se nad njim izvaja mobing.

  To pomeni, da četudi je izvajalec mobinga ravno ta nadrejeni, ga je treba o tem pisno obvestiti, saj žrtev le tako da nedvoumno vedeti, da mu “je…” ne paše. Navadno to pomeni, da si potem že “naje…”, ampak zakon je zakon in pritožba v tem primeru ne zadrži izvršitve.

 16. Olna pravi:

  Mijau, ti boš postal hišni pravnik na Daretovem blogu. Miri ti bo asistiral, on je tudi nedavno tule pri Daretu zahteval pravno državo.
  :mrgreen:
  Saj že počasi začenjaš govoriti kot Čeferin, Matoz in Senica skupaj! (Le da so oni za to malo bolje plačani).

  Pa kako fino se izražaš “mobing”. To je “f…ing”! :evil:

 17. dare pravi:

  @Olna in Mijau, jebiga :) !

 18. mijau pravi:

  Olna, si ti to videla? Ko sem že mislil, da se bo Dare odzval na tvoj predlog tako, da bo vsaj iz vljudnosti vprašal, po čem imam pravne nasvete, naju je odpravil z eno besedo (gabi se mi, da bi jo ponovil).

 19. dare pravi:

  @Mijau, sori. Nisem upošteval tvoje občutljivosti. Res neprevidno. :)

 20. Didl pravi:

  Glej jo Dare, tvojo (rdečo) zeleno, takoj na začetku prispevka :) : http://www.idrija.com/02video/arhiv/keltika%20-%20slo%2010.2.011.wmv

 21. NoMercy pravi:

  jebat ga — ko so drugod postavljali temeljne države s sekanjem glav nasprotnikov
  smo mi slavili Švercarja Krpana in požigalca Jerneja :P
  in smo kjer smo … ko je vsak “pameten” za sebe :D

 22. dare pravi:

  Misliš, da izvira naš problem od hlapca Jerneja. Jaz pa mislim, da je problem bolj ta, da skurjenca v resnici ne slavimo ampak se nam smili. Pa bi ga morali imet bolj v časteh in tudi sami kdaj zakurt kakšen kres.

 23. dare pravi:

  Didl, hvala za link. Me kakšna taka stvar malo preveč naenkrat zagrabi, tako da nisem imel niti cajta, da bi šel tisto bedo malo poslikat.

 24. dare.likar@siol.net » Blog Archive » Gospod minister pravi:

  [...] si mislim o servsih, ki nam jih nudi država tokrat niti ne bi ponavljal. O tem sem pisal, ko sem omenjal že tri leta podrto regionalko, arogantnega dohtarja, neplačane zidarje in še [...]

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !