Hleviše

7.02.2011 ob 21:36

Vsak kraj, no vsaj mislim da je tako, ima kakšno točko, nek punkt, kamor ljudje hodijo ob nedeljah. V mislih imam Razne Javornike, Jelenke, Porezne, Snežnike in če je treba Šmarne gore. No v Idriji so, vsaj za takšne »hodce« kot sem sam, še najbolj primerene za to funkcijo Hleviše. To sicer ni tura, da bi se kakšni ekstremisti lahko pretirano hvalili, da so osvojili vrh pa čeprav bi se »povzpeli« gor po najbolj odljudni poti. Ne, Hleviška planina čisto na vrhu doseže komaj 908 metrov nad morjem adrijanskim in ne spada med hude gorske cilje.

Ravno zato pa je seveda primerna za takšne rekreativce kot je Dare. Konec tedna se, če je le mogoče, enkrat obujem in oblečem v planinca, vzamem s sabo palice in potem sem v eni uri ali celo manj pri planinski koči. Včasih, če je lep dan, se potem sprehodim še deset minut do vrha, pogosto pa je že ta ura kar dovolj.
vrh
Je pa kljub svojim skromnim karakteristikam to na nek način zelo zanimiva destinacija. Na Hleviše vodi nenavadno veliko poti in običajno, kadar je v koči veliko ljudi potekajo pogovori vsaj na začetku predvsem o tem po kateri smeri je kdo prišel gor. Čez Kodrov rovt, po lovski, čez Prižnico, po Slanicah, Pšenk …spisek je z vsemi svojimi variantami malodane brez konca. Kljub vsemu pa večino teh poti brez težav spravimo v eno uro ali kvečjemu malenkost čez.
smeri
Seveda nekateri ravno zaradi kratke poti niso pristaši Hleviš ali pa imajo kakšne druge zadržke. Nek možakar mi je rekel pred kratkim, da mu ne paše, ker tam gor ni nekega pravega razgleda. Če se povzpnem kdaj na vrh, lahko temu vsaj do neke mere ugovarjam. Lahko pa se tudi sprašujem, če je tip morda spregledal tole:
razgled
In če je nezahtevnost ture, kar ne pomeni, da gor ne pridem čisto zgonjen in moker kot miš, ena od prednosti za takšne tiče kot sem jaz, lahko rečem da je ena še pomembnejša. V luknji kot je Idrija ali pa moja Fara malo nižje, lahko izbiraš med sto špicami kamor bi se lahko podal na nedeljski pohod. Ampak … ja, vedno je nekaj. Kot sem že omenil, nas malo pod vrhom čaka planinska koča. Tega pa ostali vrhovi nimajo. Ja, motiv manjka, motiv. Pivo, čaj, kofe, šnops, zakurjena peč in družba!
koča
Tako pa je vse tako kot mora biti. In če se le da, če je le čas, prisopiham v nedeljo popoldne tam mimo kamnoloma, kjer je le še dva ovinka do olajšanja v tisti bajti. Skoraj vedno tam srečam kakšnega znanega, ki svoja nordijska pomagala že žene po poti navzdol.
»Kako je, Dare!?«, me včasih kdo pobara.
»Zajebano!« mu čimbolj prijazno odvrnem, medtem ko si brišem debele kaplje z razkuhanega čela in ga prepustim, da šele za rajdo pogrunta, kaj sem mu odgovoril. Jaz pa napadem še zadnjih sto metrov in planem v kočo. Prijazna gospa za šankom že ve, pa naj bo na “dužnosti” Vesna, Maja ali njuna mama, da pijem tisto brezalkoholno Unionovo žlobudro, sam pa samo še obesim mokro majico nad plehnato peč …. In svet v trenutku pokaže še enega svojih prijaznih ksihtov.

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “Hleviše”

 1. miri pravi:

  Pri vsem naštevanju,si pa čisto pozabil na prijazno Vesno,pa Majo in,da ne pozabim,njune mame.Dore,Dore,pa ne,da se staraš?

 2. dare dare pravi:

  @Miri, hehe. Enkrat si mi namignil, da še nimam kompetenc za jamranje o letih, čeprav sam že priznavam kakšen simptom. :) Sem pa malo popravil tekst. Imaš prav. Fatalna greška :) lp!

 3. mijau pravi:

  Ej, Dare! To se tudi da, da svoj tekst dopolniš naknadno?

  Potem pa še Miritovega izbriši, ker je potlej brezvezen!

 4. dare pravi:

  @Mijau, ej to pa ne! Vsak komentar je zame poseben in vreden. A da nisi vedel, da se lahko kaj spremeni ?? :) Ja, v tej kompjuterki eri človeka pa vsak dan kaj preseneti, a ne ?! :) lp

 5. bin pravi:

  No, pa si mi dal motiv. ;)
  Hvala Dare.

 6. dare pravi:

  @Bin, ni problema :) ! lp

 7. Didl pravi:

  Dare, če si se od table na sliki čez Kodrov rovt odpravil, si pa mojo najljubšo gozdno pot na svetu prehodil (in se najbrž spraševal: ,Kjer narc je te plahe nabeu to pa mej?’ :) ).

  A veš, da sem bil 11 let nazaj tud jest 2 meseca v vlogi ‘Vesne, Maje ali njune mame’? (res da še zdaleč ne na njihovem nivoju…)

 8. dare pravi:

  @Didl, za to, da ste zelo aktivni na Talerju seveda vem in sočustvujem z vami zaradi kilave zime. Je pa tista pot čez Kodrov Rovt res taprava. Lani sem jo nekajkrat prehodil čisto na celo v suhem snegu in se mi zdi da ni lepšega. Nivo v Koči je zame pa hitro dovolj visok. Imam zelo majhne zahteve. No, za šankom je pa vseeno bolj fajn videt kakšno fejst babo :) ! Bod fajn!

 9. dare.likar@siol.net » Blog Archive » Mimo raufnka! pravi:

  [...] sem, kot sem pred odhodom napovedal doma, v nasprotno smer kot ponavadi. Ponavadi naj bi bilo proti Hlevišam. No pa ne ravno toliko »po navadi« saj mi ne rata tako zelo pogosto dvigniti riti in se za tisto [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !