Ampak res karkoli!

21.01.2011

Večina, ampak res mislim velika večina, posebno takšnih, ki svojo strokovnost glede politike, gospodarstva in podobnih suhoparnih, nesimpatičnih panog demonstriramo in obelodanjamo v fabrških in oštarijskih debatah moramo v trenutkih najbolj iskrenega pogleda vase priznati, da o vsem tem v bistvu nimamo kaj prida pojma.
Čisto lahko nam je ugotoviti, da ne vemo v resnici ali je nek politik, gospodarstvenik ali kakšne tretje vrste javno znan človek pri svojem delu dober ali ne. V resnici je tisto kar pri nas sproži simpatije oziroma zgražanje komaj kaj povezano z njegovimi sposobnostmi za delo, ki ga opravlja. To kaj mi mislimo o določenem človeku, ki se za plačilo ukvarja z dejavnostjo, ki je za naše življenje domnevno zelo pomembna, je rezultat čisto drugih dejstev. Kako na primer mislite, da bi lahko kovaško zidarsko golcarska obšankarska združba vedela, če je nek doktor ekonomskih ved dobro ali slabo ugotavljal stvari in dobro ali manj dobro sprejemal odločitve? No, lahko so nam te odločitve všeč, ker nam nekaj dajejo ali pa nam niso po godu, ker bomo zaradi njih ob nekaj evrov. Vendar kje je tukaj sploh kakšna verjetnost, da v resnici vemo kako dobro je tip v resnici delal ali če pogledamo z druge strani, kako bi moral delati oziroma kaj bi nekdo drug (če ne kar »jaz« sam) opravil njegovo delo?!

Tako meni pravi logika. Vendar pa ta logika ljudi ne ustavi. Zlahka označijo državnega tožilca, vrhunskega menedžerja, strankarskega prvaka, slavnega zdravnika ali kogarkoli, da je kapitalen bedak in da preprosto rečeno nima blage veze. Celo niso redke variante, ko takšen dohtar zna v nekem obdobju popravljati možgane in menjavati rezervne človeške dele in je brezmadežen človekoljub in dobrotnik, potem pa zaradi kakšne izjave, zaradi izraženega stališča ali , bognedaj, zaradi priključitvi k nam neljubi politični opciji, čez noč postane nesposobnež in ozkosrčen stremuh. Ja, objektivnost in osredotočanje na prave, resnične probleme je pri ljudstvu skoraj nepoznana zadeva. Ne, tipi, ki so zgoraj se pač delijo na bedake in face. Hvala bogu edino, da se v smislu izogibanja monotonosti malodane vsi selijo iz ene skupine v drugo. In nazaj!

Pa ne mislite, da je to moje nakladanje nekakšno jezno šimfanje tega taistega ljudstva. Ne, tega nimam v mislih, saj če pogledamo zadevo malo bolj z distance in malo bolj kompleksno, zlahka ugotovimo, da kaj prida drugače niti ne more biti. Ko recimo eminenten pisatelj izreče par stavkov, ki v njih neprevidno uporabi kakšno besedo iz tabujskega slovarja, vsi mediji, ki jih je v teh časih res veliko in na nek način preveč, kot lačna zver to izjavo naskočijo in jo zgrizejo do kosti. Takrat ni več mogoča debata, ni več mogoč niti razmislek. Na vrsto pride prodaja in zviševanje tržne cene trendovskega artikla, ki ga čredno mnenje grabežljivo pokupi.

Življenje pa teče dalje. In življenje je podobno lopovu, ki vedno prehiteva žandarje za en korak. Nobena alarmna naprava ali še tako zakomplicirana ključavnica ga ne ustavi za dolgo. Vedno potuhta nekaj, da lahko nadaljuje svoje lumparije. In iz zgoraj napisanega so lahko naši veljaki potegnili predvsem eno. Da je čisto vseeno kaj počnejo. Vseeno je kaj v resnici ukrenejo. Veliko bolj važno je kako to zavijejo, pobarvajo in nališpajo, prej kot nam vržejo v zobe. Saj nas sploh ne zanima za kaj v resnici gre, če to ni bleščeče zavito in nima gromoglasne spremljave.

Tako lahko na primer Veliki Politik namesto, da bi sprejemal ukrepe, namesto da bi delal v hudih časih ostre reze in rigorozno udaril po mizi, ubere čisto drugačno taktiko. Lahko se mirno, simpatično nasmehne in ljudstvu pove svoj novi haiku. Ja, prav ste prebrali, haiku. No, lahko bi bil možakar pevec in bi prelepo zažgolel, lahko bi migal z ušesi ali pa izvajal akrobacije, ampak ne! On se je našel v trivrstičnih pesniških izdelkih. Nikoli nisem haikuja čisto dojel, vsaj ne v smislu kot ga nekateri predstavljajo, namreč kot najglobjo pesniško obliko. Mislim tri vrstice….. in kao poveš vse. Vendar pa sem ob nekaterih izdelkih Velikega Politika tudi sam ostrmel.

Tisti, ki me poznajo, vedo,
da se ne razburjam, če me kdo podcenjuje,
nasprotno!

To mogoče ni začetek konca krize,
Je pa zagotovo
Konec njenega začetka!

Krucefiks!
Ja krucefiks!
So what?

Lep pozdrav!

 • Share/Bookmark

11 odgovorov v “Ampak res karkoli!”

 1. mijau pravi:

  Lepo si nam ga predstavil! Kaj bi lahko na to dodal? Politika je znanost možnega.

  Torej je važno, kaj lahko storiš, ne pa kaj želiš storiti. Zamisli, da gradiš hišo za veliko družino! Usedli ste se skupaj in se dogovorili, da bo vsak lahko povedal, kakšno hišo si želi. Naj bo lepo demokratično, saj bo hiša služila vsem, pa tudi prispevali boste zanjo vsi po svojih zmožnostih.

  (Eden, ki bi gradil po starem, bi imel že klet, preden ste se vi sploh uspeli dogovoriti, ali bo hiša nadstropna, ali pa bo imela večji tloris.)

  S skorom sedem proti šest je zmagala opcija o nadstropni hiši. Tistih šest se je namulilo, in ne le, da niso hoteli pomagati, temveč so sabotirali vse, kar je onih sedem napravilo. Pa v detajlih tudi tistih sedem ni imelo enotnih rešitev.

  Sosedje, ki so gledali, kako se ta hiša gradi, oziroma, kako se ne gradi, so se nasmihali, čez čas pa tudi zgražali in se jezili, ker jim je župan občine dal vedeti, da bodo morali nazadnje vsi skupaj pomagati vaši družini spraviti hišo pod streho.

  Tako, da je vseeno, če so v vaši družini trije gradbeni inženirji.

 2. miri pravi:

  Lepota
  Jaz kot…
  Mama
  Haiku?

 3. daredare pravi:

  @Mijau, ponazoritev in pol :) Me pa zanima, ko bi enkrat pa le spravilki skupaj tisto kačuro ali bi potem tudi drugim rihtali in komandirali kako naj gradijo?

  @Miri, haiku ima sicer menda dokaj stroga pravila gledev števila zlogov in takih stvari. Kot sem že omenil,mene ne ganejo kaj prida zato mi tudi malo svobodnejša oblika enako (ne) ustreza kot tista po pravilih.

  Zato tvoj zagotovo tudi pride skoz :)

 4. daredare pravi:

  Po drugi strani so pa res čudne te moje (a)politične objave. Sicer vsakič, ko pridem vidim, da je tukaj nekaj obiskovalcev, vendar pa zlepa noben ničesar ne pripomni ?!?

 5. miri pravi:

  Isto kot v podjetju.Tudi če si edini,ki se poteguje za skupno dobro,ne dobiš podpore od sodelavcev.Šanki pa polni besedičenja,češ ,jaz bi to že naglo spravil v red.Dore,ne obupaj.

 6. daredare pravi:

  Saj ni panike. Samo zanimivo se mi zdi. Na nekaterih portalih me vsaj ozmerjajo, da sem idiot, tukaj pa je tako umirjeno :)

 7. miri pravi:

  Dore,imaš resne in umirjene bralce,ki so že marsikaj dali “skozi”.

 8. Olna pravi:

  Dare, na tvbojo izrecno željo, te lahko tudi tukaj zmerjamo z idiotom. :D

  Pa še kaj bi se našlo, bivši jugo-soldati bi morali samo malo pobrskati po spominu!
  :mrgreen:

 9. daredare pravi:

  @Miri, to je pa tud nekaj vredno :) !

  @Olna, bivše soldate bo treba v kratkem še malo podregati, da se zbudijo! Soldati so namreč že tako ali tako zaspane sorte. Ko oblečeš sivozelene cunje rataš takoj zaspan (pa žejn in potreben) ne glede na to, če si ravno prej spal trideset ur skupaj. Ne vem od česa pride to! :) lp

 10. mijau pravi:

  Dare, nihče teh graditeljev ne bi vprašal za nasvete.

  Vsaj za časa gradnje je treba prepustiti enemu komando. Potem se že lahko malo kregajo okrog tega, čigava bo katera soba.

  Nekoč smo imeli rezevni oficirji en posvet. V učilnico je vstopil aktivni polkovnik in vprašal, če se tu lahko kadi. Kar precej se nas je oglasilo, da ne. Potem pa je razložil, da v vojski ni demokracije in je mirno prižgal cigareto. Če bi pa rekli, da lahko, bi jo tudi prižgal, vendar bi se delal velikega demokrata.

 11. daredare pravi:

  :) ja, ampak vojska je premogla tudi tisto bukvico. PS ! Pravilo službe oružanih snaga. Tam je vse pisalo. Za vsak slučaj je bila pa na koncu univerzalna opomba:” Ako se drugčije ne naredi !” :)

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !