Na zvezdni stezi

30.11.2010 ob 19:29

Center. Bitja vseh barv. Različnih form. Tanka koščena in takšna bolj okroglih oblik. Postkulturna degeneracija v drugem štadiju. Fluorescenten blišč brez logične uporabne vrednosti. Navidezni smisel nečesa, kar je človeštvu očitno že zdavnaj ušlo iz rok. Era boja za preživetje današnjega dne. In nič več kot to.

Prebijal se je skozi sektorje. Drugega za drugim je obdelal. Bil je izkušen bojevnik in nobena steklena ovira ga ni ustavila več kot za minuto. Rutinirano, z vajenimi gibi je opravil z vsako od njih. Izza zastekljenih ščitov, ki so migetali v svoji nebeško modri osvetljenosti je nabiral gorivo za svoje baterije. Niti malo ni bil podoben večini drugih vojščakov, prepirljivcem in pogajalcem, ko je s kevlarsko srebrnimi zavitki polnil svoje zamreženo vozilo. Z vsakim kosom se je vse bolj približeval tistemu usodnemu delu. Pred sabo je že videl tisti zožani prehod, kjer je v beli uniformi komandantka prečesavala vsebino hitečih vozil. Njegovi sotrpini so vdano in brez misli na boj stopali proti ograjeni ožini. Piskanje digitalnih zvočnih generatorjev je prebadalo zrak z vseh strani. Mučno približevanje je še oteževalo osciliranje neonske jekleno bele osvetljave.

Že skoraj izmučen in na robu še obvladovane koncentracije je naš bojevnik pripeljal svoj modul do stroge dame v belem.
Hladen, neusmiljen pogled je samo še poslabšal njegovo počutje. Senzorji in foto sonde se niso ozirale na njegovo psihofizično stanje. Komandantka obkrožena s stotinami gumbov, ekranov in vibracijami rdečih laserjev.
Brez najmanjših čustev je sprejela njegove zaklade. Aparat je pregledal notranjost vozila in transporter je vsak kos posebej prenesel na drugo stran.
Vprašala ga je za podatke. Ni vedel, da je dan v letu, ko bi mu lahko kompjuter prištel dodatni bonus. Ostali bojevniki so zavili z rdečimi in utrujenimi očmi. Komandantka pa je vlačila iz aparatov izvide skenerskih raziskav.
Zahtevala je kodo! Bojevnik je trznil. Ni pričakoval njenih zahtev. Le stežka je uspel izvleči kodno tablico kamor mu je stroga gospa vpisala pridobljene dvojne impulze.
»Zvezdo!?« je takrat vprašala s svojim hladnim glasom.
»Aaa, kaaaj!?« je takrat negotovo zadrhtel že popolnoma zmedeni bojevnik
»Nove zvezde!« je nadaljevala z isto brezbarvno monotonostjo. Ostali bojevniki so spet zavijali z oćmi. Nevednež je otresel z glavo in izdavil: » jaaa, super, zvezdica, nova, supernova!«
Pred očmi mu je utripalo. Sovražil je svoje neartikulirane reakcije. Začutil je tudi zgražanje soborcev in možgani so se približevali kritičnim vrednostim. Podatki so presegli zmogljivost diskov. Le tista ista rutina je omogočala za silo znosne poteze.
In prišel je skozi. Oddahnil si je, zadihal mirneje, si obrisal srage pod svojim pokrivalom in poskušal odmisliti zadrego, ki jo je v prehodu doživel. In preživel. Za danes.

In s sabo je imel vse potrebno. In še nekaj novih pik in pet nalepkic z zvezdicami. Nova akcija. Bil je december 2010. Hladen in deževen!
Z veseljem je zapustil mercator center in šel na hladen pir!

 • Share/Bookmark
 

25 komentarjev na “Na zvezdni stezi”

 1. miri pravi:

  Na hladno,ne pa hladen pir.

 2. dare dare pravi:

  Na hladno gre potem tak borec iz štacune, da si shladi glavo. Potem je pa fajn kmalu spet iti na toplo in nekaj hladnega spit. :)

 3. mijau pravi:

  Kaj pa hodi sam v štacuno?! Pa še ženo prikrajšuje za užitek!

  Edino – nekaj bo prištedil, ker bo kupil samo tisto, kar ima na listku zapisano.

 4. dare dare pravi:

  Ma Mijau kakšen listek. Tip je povezan z gospodinjo na bolj sodoben način, da mu lahko trobi direkt v možgane kaj naj prinese :) !

 5. olna pravi:

  Po prebijanju med akcijskimi, modrimi, blokiranimi, najboljšimi, mojimi in skratka skoraj zastonj cenami in po otepanju s točkami zvestobe, zvezdicami, pikami, bonusi in ostalimi darili, človek ne potrebuje samo enega pira, ampak celo kišto! Pa škatlo apaurina! :mrgreen:

 6. dare dare pravi:

  Ja, Olna, kdor ni bojevnik … mislm, to to ni za njega :) !

 7. mijau pravi:

  A ni fajn? Lahko dobiš celo zastonj kakšen izdelek. Vse kar moraš storiti je, da kupiš dva malo dražja.

 8. ~ nagajivka ~ pravi:

  Žio.

  Osebno imam sicer veeelik velik odpor do zadrževanja na območjih akcijskih razprodaj in drugih načinov zadovoljevanja potreb v svrho masovnega potrošništva … ampak. Včasih se pa tudi v teh zasičenih, človekovemu bistvu odtujenih, hiper mega nakupovalnih centrih, zgodi kaj presenetljivega, npr. kaj čisto preprosto človeku prijaznega. Pa čeprav le za hipec, ali dva.

  Evo dokazni material:

  http://www.youtube.com/watch?v=SXh7JR9oKVE&feature=player_embedded

  Likarjev Dare. A veš kaj. Pravzaprav sem se ti prišla čisto kulturno in z veseljem povedat, da sem si v knjižnici izposodila tvojo knjižno prvenko »Kovač je dec« in da ti čestitam za ta podvig. Všečen slog, ki že po prvih nekaj straneh skozi like nakazuje na prijetno živ(ahn)ost samega avtorja in s tem pritegljivo-berljivega čtiva. Lajkam! :kapodol:

  Mijau & Olna … včasih se mi pisano zakolca. Potem pomislim … in ugotovim, da je to najbrž od pogrešanja vajinega humorja.

  p.s.: olna, ne zavijaj z uči in pospravi cinizem, kajti s tem NISEM želela reči, da ga pogrešam, ker bi ga vama primanjkovalo!!! jebelacesta!!! —> dobesedno …

  Čez zasnežene planjave, eno belo kepo s palcem gor in pomahec vsem.

 9. dare dare pravi:

  @Mijau, na tak način so baje že cigani včasih nože brusili. Desetega zastonj. :)

 10. dare dare pravi:

  @Nagajivka, ena od nagajivih neznank :) ,

  pogledal sem na tisti link in zdelo se mi je, da se mi je kar malo milo storilo. Res ideja in pol. Pa tako enostavno :) !

  Kar pa praviš o mojem pisanju in temu, da si si sposodila “deca kovača” ….

  …mislim, ne vem kako naj povem. Takšno vreme, turobno in uscano se je zdelo vse skupaj, nobene prave energije …

  .. in da to nekdo polepša v tak sončen dan. Ja, vsaka čast tudi tebi. lp

 11. ~ nagajivka ~ pravi:

  Mhm, enako Dare. Evo še tri dokaze —> :D :D :D

 12. mijau pravi:

  Nagajivka, tudi jaz sem vesel, ko vidim da si še živa. Posebno pa sem vesel, da v tvojih besedah ni čutiti nobene zamere ali ljubosumja zaradi najinih odnosov z Olno. Kaj hočeš, saj mi je tudi zdravnik na zadnjih pregledih ugotovil razširjeno srce.

 13. miri pravi:

  Če bi bil na Wikileaks-u ne bi imel zaspanega dne.Kot obravnavana oseba,seveda.

 14. dare dare pravi:

  @Miri, ampak wikileaks je pa nekaj posebnega. Al se samo meni zdi? Zgleda, da se je nekdo upal! Zdaj vsi vemo stvari, ki smo jih že prej vedeli, pa ni bilo nikjer nobenega oprijemljivega argumenta. In menda ima tip še cel arzenal informacij. O bankah, velikih podjetjih …ipd.

  http://saal.blog.siol.net/2010/12/03/wikileaks-nas-vsakdanji/

 15. ~ nagajivka ~ pravi:

  Malo smo ga Poprešernali v ta večer, zato poznujem.

  Mijau: /”Nagajivka, tudi jaz sem vesel, ko vidim da si še živa.”/

  A se ti hecaš??? A zdej si pa še ti na cinizem prešaltal al kako??? Pri Vilinčku se mi je nedavno tole zapisalo:

  ———————–

  PREPIRANJA Z BOGOM

  Molitev št. 1

  Obsojena na življenje, z rojstvom obsojena na smrt. …………. (deal)
  Obsojena na smrt, razrešena življenja, s smrtjo odrešena. ………… (kul)
  Odrešena s smrtjo, ki ne obstaja, obsojena na življenje. ………… (wtf!?)

  A mi lahko lepo prosim nekdo posreduje kontakt Stvarnikovega advokata ?
  Rada bi dodala nek aneks k pogodbi …

  ——————

  /”Posebno pa sem vesel, da v tvojih besedah ni čutiti nobene zamere ali ljubosumja zaradi najinih odnosov z Olno.”/

  A tako? A z Olno imata odnose? Hm. Sicer sem vaju pa tako imela že ves čas na sumu. Moralko še nekako lahko odigram, (za zamere in ljubosumja pa žal nisem ekspert):

  Olna, Mijau, ne vem kaj naj vama rečem, ko se takole javno ekshibicionirata … in to kar na Daretovem blogu??? Ja, kej tazga!? Bi se rada znašla v zgodbi njegove naslednje knjige al’ kako??? No, ja, saj vaju razumem, res bi bil že čas, da v osnovnih šolah nadomestijo tiste dolgočasne vsebine čtiv, namenjenih za bralno značko, s čim bolj zanimivo-žmohtnim …

  /”Kaj hočeš, saj mi je tudi zdravnik na zadnjih pregledih ugotovil razširjeno srce.”/

  Tebi tudi? Zanimivo. Si me pa s to diagnozo vsaj malo potolažil, zdaj lahko le upam in sanjam, da si naju z Olno (poleg Ivanke) obe stlačil vanj. Aaah … :) ))

  Z mano je še huje. V svoje preddvore in prekate sem jih natlačila nekaj manj kot 7 miliard!!!
  No? A zdej razumeš tisto molitvico tm zgori?

 16. mijau pravi:

  Dare, vidiš, kaj vse se v supermarketu zgodi? Aleluja!

  Jaz sem tu srečal svojo drago prijateljico, potem ko sem že mislil, da je pokojna. A ko se pojavi, se pojavi hrupno.

  Nagajivka, seveda imate vse štiri(imam še hčerko Simono) prostor v mojem srcu, in to udobno vsaka v svoji sobici. Ti si pa vse ljudi stlačila v tiste štiri sobice, da se sedaj drenjamo skupaj z Bin Ladnom, Mladićem, pedofili, Damjanom Murkom in ustvrjalci nanizanke “Lepo je biti sosed”…

  Stvarnikovega advokata iščeš? Osebno ga ne poznam, vem pa, da so vsi ne več živeči advokati v peklu, torej je treba tam povprašati vratarja.

 17. dare dare pravi:

  @Nagajivka, Mijau, jaz se kakopak ne bom vmešaval, ker zgroženo :) spoznavam, da nimam niti blage veze za kaj gre. Ugovarjal bi edino nagajivki v tistem delu “pa ravno na Daretovemu blogu” !
  Mislim, ne hod’te kam drugam. Tu je čisto dovolj placa in je vsak dobrodošel :) !

 18. mijau pravi:

  Jeli, Nagajivka, pa še z mokrimi čevlji smo šli not!

 19. dare dare pravi:

  @mijau, to pa res ni problem. Mi tudi tukaj v stanovanju hodimo not kar obuti, potem še razmečemo mokre bunde in ostalo kramo na vse strani. Nazadnje še privlečemo kakšno šaro na mizo in vse skupaj zgleda precej podobno totalnemu cirkusu. Pa kljub temu je fajn, ko smo skupaj :) !

 20. ~ nagajivka ~ pravi:

  Dare@ #17: ne daj se motit … včasih pač rada malo porogovilim … ti se kar počuti – kot doma … jaz se tudi …;-) Pa hvala za gostoljubnost na tvojem dvorišču, nič bat, z Mijauom se zaenkrat sam mal kepava, sej bova pazla, da se ne sproži plaz 3. stopnje, je pa res, da se zna zgodit, da bova vmes še ene par sneženih mož vkup sklamfala, jih postavila v vitrino tvojega zimskega vrta, v izložbo, da bi zadostila njihovim ekshibicionističnim potrebam, ali pa tudi ne, morda bova raje skuhala poln pisker vina, tazga s klinčki – velikodušno, da bo za vse, itak, saj je vendar veseli december, ane … skrbi me samo to, da bi nama med nazdravljanjem na žlehtnobo vsekalo, pa da bi se pol nad kšnim od njih (snežakov) začela sadistično izživljat, saj si predstavljaš? Jaz tudi ne. Ampak, če se malo potrudim v svoji domišljiji … recimo: namontirala bi mu sedem glav, v gobce zataknila prižgane bakle, mu na hrbtu razpela črna krila in prav nedolžno vprašala, če ga kaj zebe. Če bi glasno zarjul, bi mu s čudežno lopato odbila prvo glavo in spet nedolžno vprašala, če ga še zebe. In pol tko naprej … Če bi se vmes zasmilil članom gorske reševalne, bi po njegovi podobi še iz njih napravila vrtne snežake in jim namesto metle namontirala neprebojne ščite. Če bi glasno rjovenje še kar pretresalo globalni okoliš, bi (tedaj le še šestglavemu) okoli preostalih vratov fajn na tesno zadrgnila nepretrgljivo zobno nitko, da bi se od grozljivih krikov zamajal nebesni svod, mu iz keliha dala piti vino, v katerega bi predhodno kanila nekaj kapljic živčnega strupa pomešanega s pelinom, ga čisto počasi zmasakrirala na prafaktorje, čez ostanke polomljenih kril pa zapeljala z najbolj robustnim ratrakom, da se čez z Zemljo poravnanimi računi, dooolgo dolgo ne bi govorilo o preteklih (oz. prekletih) zločinih, recimo takih, ki jih tudi Mijau omenja v komentarju št. #16. Damjanu Murku in ustvarjalcem nanizank »lepo je biti sosed« bi seveda prizanesla in kakopak tudi namišljenemu zmaju, eto, vidiš, vsaj toliko časa, dokler imava (še) razširjeno srce. No ja, je pa res, da tudi zima ni ravno primeren čas za takele vročekrvne že skoraj napol apokaliptične posege … to mi je pa zaupal sam Stvarnikov advokat, prisežem.

  ~~~

  Mijau @ #18: mokre čevlje sem sezula, nisi opazil??? In (namesto pancarjev) obula gojzarje. Ampak … imam občutek, da so zdaj že tudi ti čisto premočeni, misliš, da bi bilo pametno, da se morda vseeno raje preobujem v mehke in tople ski-bootske?
  No, prav. Po Olninem receptu torej, na vso tole brozgo, prilagam aspirin —> :mrgreen:

 21. ~ nagajivka ~ pravi:

  Dare – #19:

  /”Mi tudi tukaj v stanovanju hodimo not kar obuti, potem še razmečemo mokre bunde in ostalo kramo na vse strani. Nazadnje še privlečemo kakšno šaro na mizo in vse skupaj zgleda precej podobno totalnemu cirkusu.”/

  Sori, ker vpadam … ampak tole me je spomnilo na:

  Kaos

  Kaj se zgodi, če vržeš ročno bombo v kuhinjo?
  Prav veliko ne. Kaos v kuhinji ostane, le brezvezno nakladanje utihne.

  ;)

  ~~~

  http://www.youtube.com/watch?v=iWDd78rxGRc

  ~~~

 22. mijau pravi:

  Madonca, kdor nagajivkin komentar #20 na en mah prebere, lahko gre rušit rekord v potapljanju na dah.

 23. ~ nagajivka ~ pravi:

  Mijau, kar počas. Saj veš. Globok vdih, doooooolg zadržek, raziskovanje dna med postopnim izdihovanjem, odriv nad gladino, nov zajem sveže sape nebesne modrine in spet … globok vdih in tko naprej. Če izhajam iz osebnih izkušenj, potem lahko povsem mirno zatrdim, da je človk neverjetno hitro učljivo bitje, še posebej, če se pusti voditi izkušenemu vodniku, duhu Mojstra, ki je tudi imel (in še vedno ima) razširjeno srce med potapljanjem na dah, do dna, zaradi volje po raziskovanju skrivnosti globin, ki kar same od sebe ponujajo prave odgovore na prava vprašanja. ;)

  Ob pravem času pa tudi dejanja. Reakcije na akcije.

  Ah, vem ja. Tole se sliši tu mač pretežko in prezapleteno. Mijau, daj prešaltaj raje na kakšno bolj lahkotno temo. :D

 24. mijau pravi:

  Dobro, naj ti bo! Kaj misliš o odkritjih WikiLeaks?

 25. ~ nagajivka ~ pravi:

  Mijau, prosila sem te, če lahko prešaltaš na kako lahkotnejšo temo … :mrgreen:

  Sicer pa … a ti meni misli bereš??? Mislim, zdaj pa tako tako izgleda, kot bi bila na zvezi (morda pa sva? – na telepatski?) in se v preteklosti dogovorila, kako bova nekega lepega sončnega dne, ko bo snežilo, pri Daretu izbruhnila z vsem tistim kar se je nepotrebnega balasta nabralo? Od Bin hLadnovih terorističnih napadov naprej … Nisem datirala, vendar ni tako dolgo nazaj (morda kak mesec), ko sem, med drugim, v enega svojih zvežčičev spisala tale sonet + (z dodano tercino), ki govori prav o tem. In ko sta včeraj Miri in Dare načela to temo, sem se zavestno vzdržala pesniškega komentiranja, malo zato, ker na Daretovem blogu prvič gostujem, da bi ne zatežila preveč, se ne spodobi, že tako sem dovolj drugih ejakulatov izvulkanila …
  Dare, sori, sej bo boljš, jaz nič kriva, vidiš, tokrat me je pač Mijau za jezik povlekel, ampak lepo prosim ne mu zamerit, ker ga danes, kot kaže, vodi isti duh kot mene, torej le prilagam svoje mnenje na temo.

  ~~~

  NOVODOBNA KUGA
  (attenaglia ipd.)

  WikiLeaks, zatrto virtualno bitje.
  Kmal’ delni spletni mrk – kot omejitev,
  v prihodnosti bo plan za razdružitev
  uporabnikov po svetu, cilj za kritje

  sive vlade, ki boji se za razkritje
  pro-tajnih virov – info. prosvetlitev.
  Domen obleganih »posodobitev« -
  vse večjega nadzora »tihožitje«.

  Da vsepovsod bi druženje zamrlo,
  v RL je že? Zdaj forumi, portali
  bodo v nemilosti, da bi ne trlo

  človeštvo se na kup, kjer klepetali
  bi v nasprotju z interesi … in da vdrlo
  bi se ne v »črno skrinjico« s »signali«.

  +

  Plan legla kapitala je, da scvrlo
  možganske bi nevrone v virtuali -
  prefinjeno, počasi … s kugo strlo.

  :shock: –> :pogledvprihodnost: (by nagajivka)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !