Na naivni strani pameti

26.10.2010 ob 23:44

Tako kot pišejo ljudje na spletu svoje analize o političnem dogajanju, se mi ni zdelo čudno, ko sem kdaj na naših, blogerskih oziroma literarnih srečanjih, slišal predloge v smislu, da bi morali na nek način ločiti, opredeliti, uvrstiti posebej kulturne vsebine in prepustiti prepotentnim veleumnim vedežem ves ostali neskončni virtualni prostor. Bolj ali manj vsi smo se strinjali, da politika ni za nas. Celo nasprotno. Zaradi nemogočega pristopa omenjenih skrajnežev nam povzroča slabo počutje, sproža mučne glavobole in nepredvidljivo mehča prebavo.
Svojo neudeležbo v razpravi sem ponavadi argumentiral tudi s tem, da se na to ne spoznam. Normalno, da je težko parirati ljudem, ki so na tem področju resnično podkovani in razgledani, poleg tega pa premorejo nerazumljivo veliko energije, da gonijo svoje do zadnjega diha.
Nič takega nisem storil zadnja leta, da bi lahko zdaj govoril o kakšni spremembi na področju poznavanja naše ali pa katerekolipač politike. Sem pa potuhtal nekaj. Ni šlo toliko ali pa samo za neznanje. Šlo je tudi in predvsem za nekaj drugega. Ko sem se neki dan zjutraj pogledal v špegu, sem iznenada opazil nekaj novega. Dobro, tam je sicer stal isti tip, enak in nič zanimivejši kot ponavadi. Le nekaj sem na novo opazil pri njem. Uvidel sem , da živi na naivni strani človeške pameti.
Pred nekaj leti sem napisal zelo lepo sprejet članek ob kampanji za ustanovitev nove občine. Nisem navijal niti za niti proti. Predvsem sem pisal, se pravi razmišljal o tem, da je življenje na vseh nivojih postalo trgovina in da je še najbolj pametno to kot takšno tudi sprejeti. Odsvetoval sem pričakovanja, da bi bili lahko ljudje, ki bi se prigrebli do položajev nekakšni brezmejni idealisti…. Ljudje so krvavi pod kožo in v velikem delu teh svojih bojev pač gledajo na svojo korist. Vendar pa sem ta pojav opisoval kot naraven, znosen in kot nekaj kar moramo sprejeti če želimo racionalno presojati stanje. Pač sem si mislil, da ti ljudje pridejo do svojega stolčka, s tem uspehom pa napolnijo svoj ego in si povišajo prejemke krepko čez vsa povprečja v okolici. Da bi to stanje čimdlje in čimlagodneje užival pa se potrudi svojo funkcijo opravljati po najboljših močeh. Eko! In to naj bi bilo nekako tudi vse.

Potem pa me tako preseneti vse skupaj. Ne, ni zadosti ubogemu politiku njegov vzvišeni položaj in njegovo udobje. Tudi majstrom v sodstvu ni dovolj, da so na častnih mestih in da so v mojih očeh bogataši. In dohtarjem ni dovolj, da so si prištrajkali ogromne plače. In menedžerjem ni dovolj njihova moč in bogatija. Ne, to se tukaj ne konča. To postane bolezen, ki se razrašče brez konca in kraja. Kar pa je še posebno nenavadno, bolezen se kot pajčevina razrašča iz enega v drug organizem. Kot rak, ki se hrani z vsemi bolniki hkrati.

Pa jaz bi res rad pustil te stvari na miru. Rad bi pisal zgolj o butastih šefih, snobovskih direktorjih in smešnih odnosih med delavci. In domišljal bi si še naprej, da so to najhujše stvari, ki se dogajajo okoli nas. Rad bi še naprej mislil, da pa ja noben dohtar ne more svojim pacientom krasti arcnij in jih prodajati pod mizo, da noben sodnik ne bo izpustil barabe, ki je cel svet na svoje oči videl njegov kriminal, da zagotovo noben menedžer, ki njegovo podjetje nima niti za uboge plače ne bo pošiljal taistih delavcev, da njegovim prijateljem zastonj gradijo bajte in….in…in…in ! Še posebno pa ne bom razmišljal, da se vse to dogaja vsak dan bolj, ker so vsi ti ljudje med sabo povezani, drug drugemu dolžni, imajo drug drugega v šahu in so drug drugemu nekakšni prijatelji na majavi barki, ki se z njo nad našimi glavami vozi puhloglava podeželska elita.

Mogoče bom naslednjič, ko si bom vzel uro časa in se bom vsedel pred računalnik pa res napisal nekaj vedrega. Mogoče nekaj o dogodivščini s svojim omizjem ali zgodbico o kakšnem trmastem kmetu, hudomušno prigodo idrijskega knapa ali pa celo erotično pesmico. Bogve. Pravzaprav, upam da bo tako. Ampak zdaj, ta trenutek, ta zeloo dolg trenutek me pa , jebemlijimbogaimater, jezi ravno to!

 • Share/Bookmark
 

27 komentarjev na “Na naivni strani pameti”

 1. bin pravi:

  “Barke nad našimi glavami …”
  Globoko!! :)

 2. miri pravi:

  Zakaj pa samo erotična pesmica? Jaz imam raje prozo(rno).

 3. mijau pravi:

  Dare, ko te jebejo od zgoraj navzdol, kaj ni to erotično?

 4. dare dare pravi:

  @Bin, vse globje …kot titanik.

  @Miri, tudi resnica je prozo …mislim naga!

 5. dare dare pravi:

  @Mijau, o erotično. V bistvu je ta svet okoli mene ena sama velika erotika :) !

 6. olna pravi:

  Če bi lahko spraskala skupaj malo dobre volje in humorja, bi rekla, a ni to super erotika, saj imamo tako rekoč neprekinjene spolne odnose z našimi pomembneži. Kaj pa je to neprekinjeno =banje drugega???

  Pa nisem dobre volje in humor se mi je izgubil nekje v dreku, v katerem plavamo. (Saj bi že potonili, pa je drek pregost).

  Tvegam, da me bo kdo prijavil zaradi propagande nasilništva: izjavljam, da začenjam razumeti tiste, ki v situaciji, v kakršni so ta hip na primer Vegradovi delavci, pozabijo na tisto lepo “nenasilno komunikacijo” in bi podvzeli kaj konkretnega.

  Od “pravne države” – joj, kako se to lepo sliši, človek bi se kar obliznil – naivneži pričakujemo, da bo skrbela za vladavino prava (to se še lepše sliši). Da bo, če že ne preprečila, vsaj kaznovala čisto
  neskrito plenjenje, ki ga lahko kot mehiško nadaljevanko občudujemo na ekranih. Če tega ne zna/ne more/noče – je pač potrebno storiti kaj drugega, ne?

  “Kritične mase” nezadovoljstva se je nabralo že dovolj – kaj potrebujemo, da bo eksplodirala?

 7. mijau pravi:

  Olna, počakaj še malo, vsaj do spomladi! Sedaj je v gozdovih čedalje bolj mrzlo.

  Drugače pa bi bil sedaj pravi čas za udar: vojaki so v Avganistanu, policaji štrajkajo…

  Novo vodstvo poišči v arhivu bloga, kjer smo sestavili “vlado v senci”. Seveda bomo revolucionarno vodstvo zaupali tebi. Moraš le izbrati drugo, konspirativno ime, tecimo Titica.

  V boj za pravico – s Titico naprej!

 8. miri pravi:

  @mijau
  Kdo pa pravi,da bi nas zeblo? Saj bi te barabe nagnali v gozdove in naj se tam bašejo z gobami,magari strupenimi.Pa tudi kakšna veja bi prišla v poštev.

 9. olna pravi:

  Mijau, tvoji predlogi so kot vedno zelo konstruktivni. Ko “se bo začelo” boš politkomisar.

  In v gozdu nas sploh ne bi zeblo, ker bi nas grela sveta jeza in revolucionarni zanos. (Sanja prase o koruzi…)

 10. mijau pravi:

  Miri, ti si partizanščino čisto narobe razumel.

  Tvoja varianta mi je sicer všeč, vendar ne vem, s čim bi jih zvabili, da bi šli v gozdove. In s čim bi jih prisilili, da bi tam ostali.

 11. miri pravi:

  S čim? Rekli bi jim,da je tam zaklad.Pogoltni kot so ,bi ga sigurno šli iskat.

 12. mijau pravi:

  … tam pa bi jih čakal Miri Hood in Mali John.

 13. bin pravi:

  @olna #6
  Kapsl je treba, da bo počilo. Pa so mi marsikdaj tako rekli … :mrgreen: Če me kdo po glavci kresne, bo eksplodiralo. :shock:

 14. dare dare pravi:

  Marička, jaz popoldne na šihtu, tukaj pa se rojeva “dan vstaje”. Kar vidim kako bodo učili nekoč v šolah, da so se dobili (pa ne na večni poti) Mijau, Olna, Miri in Bin in zasnovali novo OF … o Daretu pa niti besede. Adijo večna slava … :( !

 15. miri pravi:

  Boš prišel na vrsto,Dore.Saj jih 45ega tudi ni bilo veliko.Pa poglej zdaj.Enih in drugih je dovolj.

 16. dare dare pravi:

  Ja, sam jaz se tudi pozneje ne bom znal prisliniti na tapravo stran :( !

 17. miri pravi:

  Ni problema.Po vetru se obrni.Poglej jih,lopove.

 18. mijau pravi:

  Dare, izgleda, da sva oba na naivni strani pameti.
  Ko se je ustanavljala nova oblast, sem mislil, da bodo prišli pome, ker nisem bil član partije. Pa ni bilo nič, ker je bil prvi premier Peterle, jaz pa tudi v cerkev ne hodim. Potem se je še Janša nekam na papeško stran potegnil, pa spet ni bilo nič.

  Ampak, zakaj me Pahor ne pokliče, pa mi ni jasno. Kdaj, pri hudiču, sem se še njemu zasral?

 19. dare dare pravi:

  @Mijau, ne me prehitro narobe razumet …. ampak, ko gledam tisto (pič…) Dimic pa Boruta pa Vlačića pa kajjazvemkogaše. Mislim, da je ta vladajoča stranka stavila na lepoto. Saj ne trdim, da ti kaj fali ampak ipak zgleda, da nisi prišel skozi!

 20. olna pravi:

  Dare, nič bat za večno slavo. Ti boš prišel v zgodovino kot naš duhovni vodja, glavni teoretik, revolucionarna ikona! Saj Marx, Engels in Lenin tudi niso šli ravno osebno v hosto.

 21. dare dare pravi:

  Orkaduš, Olna, a to je moja usoda? Da me bojo cele generacije šolarjev preklinjale, ker se bodo morali učiti kaj sem nekje nekoč nakladal ??? :)

 22. mijau pravi:

  Dare, ti vidiš samo negativno stran. Pomisli na to, da bodo imeli šolarji na tvoj rojstni dan dva dneva prosto!

 23. bin pravi:

  Uh mijau, kaj pa, če bodo najprej tebe za glavo skrajšali, potem pa še Dareta od tal privzdignili? :shock:
  Olna bo v najslabšem primeru s solzami prala …
  Izbrala si je najboljši del. :D

 24. NoMercy pravi:

  kdor si pusti “srati na glavo”, naj se pusti tudi odplakniti :P
  simpl.

 25. olna pravi:

  Jojmene…kaj pa če bomo mi zmagali, prišli na oblast in postali enake pijavke, kot so tile zdaj? :shock:

 26. bin pravi:

  Predvsem bo treba paziti pri prepisovanju z originala olna.
  Zmagal bi se kaj lahko zapisalo z´gamal. :D

 27. mijau pravi:

  Olna, zame se ni treba bati. Moja Ivanka pravi, da me nihče ne more spremeniti. Žal.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !