SUPER JUNAK

21.10.2010 ob 22:45

K pisanju sem se spravil z namenom, da bi se spomnil enega od literarnih oziroma stripovskih superjunakov. Saj veste super men, pa batman, pa spider man pa še cel kup menov, ki bi znali rešiti stanje, ki se z dneva v dan kaže bolj temačno in brezperspektivno. Pred pisanjem, ko sem imel že izdelan okvir zgodbe o tem velikem heroju, sem želel še nekje dobiti njegovo sliko, ki bi ilustrirala moje razmišljanje pa sem naletel na manjše presenečenje. Našel sem namreč članek, ki ga je objavil eden naših tednikov in je imel zelo podobno izhodišče in je opisoval isti lik. Sicer je bil članek star pet, šest let a bi kljub temu izpadel zelo neizvirno in neumno bi bilo pričakovati, da bi to ostalo neopaženo. Tako sem se odločil, da bom le bežno omenil tipa pa čeprav ima v teh časih očitno zelo velik vpliv.
Vsekakor se bomo verjetno strinjali, da nam vse skupaj nekoliko šepa. Bankroti in stečaji so zadeve, ki v glavnem začenjajo vsak tv dnevnik in še slabšajo podatke o že tako rekordno slabem stanju glede nezaposlenosti in števila ljudi, ki živijo pod nekakšnimi izračunanimi pragovi revščine. Cele regije postajajo področja brez upanja in perspektive. Propadajo tudi velike firme,ki so bile še nedavno trdni stebri in podjetja z vizijo in trdnimi temelji. Za piko na i je vse to dogajanje začinjeno pa še z razkrivanjem korupcije, afer, neznanskega okoriščanja posameznikov in še cele vrste zgodb o nizkotni pokvarjenosti še pred kratkim spoštovanih in cenjenih ljudi.
Vendar pa, zanimivo, ljudje ne postanemo jezni. Ne, ljudje postanemo žalostni, prestrašeni ali obupani. No, dobro, mogoče se tu in tam kakšen okajeni osamelec ob svojem šanku tudi pravično in pošteno razjezi, a že čez nekaj minut se pomiri, plača oštirju razbito čašo in se prepusti raje mrki, molčeči otožnosti. Tukaj ponavadi marsikdo začne mahati s starimi parolami o hlapcih in ovcah, vendar sam sem spoznal, da je vzrok (tudi) nekje drugje.
Potuhtal sem, da gre za to, da naši oblastniki zadeve preprosto obvladajo. Včasih me ima, da bi poklilcal na val dvestodva in naročil za premiera ali kakšnega od njegovih kolegov tisto od Faraonov »Ti znaš, ti znaš!« Mislim, vsaka čast. Ljudi znate okrasti, ponižati, jim uničiti upanje in spoštovanje do samega sebe, pa vendar vse to uspete storiti tako, da lahko že v isti sapi prepričljivo in nedvoumno, pa čeprav s pridihom profesionalnih holivudskih prvin, ljudem zagotovite, da so kljub nezavidljivi situaciji prišli skozi še najbolje, kar je bilo sploh mogoče. Še več, nečloveške napore so naši oblastniki vložili v takšen razplet.
Tako propadajo firme, ljudje pa ostajajo mirni. Potem ko je stečaj mimo in novi stari podjetniki iznenada dobijo nove posle, zalavfajo firmo z novim imenom in počrpajo vse mogoče državne podpore, so mirneži celo pripravljeni sprejeti kakršnekoli pogoje, samo da njihovo življenje teče nekako dalje. Ob nesebični in požrtvovalni pomoči omenjenih znalcev.
In ti majstri bodo še isti večer, prej kot bo popustil prvi šok, s solznimi očmi neizmernega razumevanja tolažili svoje plebejce z obljubami o nepopustljivi borbi za njihovo prihodnost in zatrjevanju o nekakšni pravni, za nameček pa še socialni državi.
Tako se lahko zgodi karkoli pa se nam ni treba bati ničesar. Veliki skrbijo za našo socialno varnost, še takšno razsulo v zdravstvu zagotovo ne sme iti na škodo pacientov, neplačevanje pošteno opravljenega dela je le osamljeni primer, obubožani vdovi država sicer rubi njivo, ker je njen dec za časa življenj dobival socialno podporo pa to počne zagotovo z dobrimi nameni.
Teh mojih misli nisem nanizal posebno urejeno. Pa nič zato. Tudi moj junak je nakeko izpadel iz konteksta. Pa vendar ga bom vseeno predstavil. Njegov karakter je za razliko od ostalih omenjenih junakov na videz nekoliko negativen, vendar ga jaz vidim drugače. Tip je za razliko od naših herojev, pošten in direkten. To da krade revnim in daje bogatim res sprva zgleda nekoliko nesimpatično ampak njegovim argumentom težko ugovarjam. On trdi » da bogati lahko še bolj obogatijo, medtem ko reveži itak nikoli ne morejo obogateti!«
In to nam pove v obraz. Ni glume, ni sprenevedanja, ni nemogočih obljub in podcenjevalnega blefiranja. On je dec in pol. In kot tak je sposoben po moško pogumno reči v obraz na primer »Dare, ti si en čist navaden idiot!«

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev na “SUPER JUNAK”

 1. miri pravi:

  Kaj pa njegova lepota in elegantni koraki ko maršira proti mikrofonu? To je tisto kar nam manjka.

 2. mijau pravi:

  Dare, rad bi samo popravil vrstni red. Ti najprej opisuješ težave v gospodarstvu, potem pa nadaljuješ “za piko na i…”

  V resnici ne gre za piko, ampak je to ravno “I”, ki je povzročil te težave.

  In ti sedaj iščeš junaka, ki bi stvari spravil v red. A ne bo nič. Jaz sem utrujen. Po drugi plati pa nisem znal prini niti na čelo stranke, ki bi premaknila skretnico. Morda bi znal Bin.

 3. klotilda pravi:

  Dare, po moje pa ne bo noben men popravljal, ampak tisti tihi in mirno, ki bodo lepega dne zares pobesneli. Škoda, bolje bi bilo, če bi se faloti prej streznili. Ampak kaj češ…treba je podret, da potem spet postavljamo. Človeška lastnost. M.

 4. olna pravi:

  Ko bi bila vsaj pika na i… meni se zdi, da se bolj bližamo kljukici na ž… :(

 5. dare dare pravi:

  @Miri, SUPERHIK je neobrit debeluh, ki napadene siromake onesposobi s smrtonosno alkoholno sapo. No, potem jim pobere borno imetje in ga odnese tistim, ki se na denar in podobno šaro bolje spoznajo!

  @Mijau, ja, tako je to. Saj bi, pa me baše cajt. Saj zato pa sem pomislil na SUPERHIK- a. Če pač ni nikogar, ki bi še lahko obrnil voz, naj nekdo dokrajči umirajočega in naj mi vsaj zraven ne govori, da je vse v moje dobro. :) lp

 6. dare dare pravi:

  @Klotilda, jebenti a ni škoda, da samo tako delujejo stvari. Pa še to ponavadi le kratkoročno. Pfej!!

  @Olna, saj pravzaprav se tako še bolje sliši! lp

 7. kekec pravi:

  Tudi gladenje kravate,zapenjanje gumbov,strumno korakanje do mikrofona to je vse,kar zmore ta elita,posebna tema je medsebojno tekmovanje o plahtanju ljudi.Še kar naj nadaljujejo.V naravi velja zakon da bolan organizem ustvari protitelesa za boj proti bolezni.Rezultati so premagana bolezen,ki je v kali zatrta.To nas čaka.

 8. mijau pravi:

  Samo v filmu Kekec premaga Bedanca.

 9. dare dare pravi:

  Kekec, dobra varianta je ta s protitelesi, vendar v kali ne bo več moč zatreti bolezni. Moloh se je že razrasel in okužil truplo do amena :( !

  @mijau, v filmu je tud tarzan zavil krokodilu vrat!

 10. bin pravi:

  Tisto lekcijo o superhiku in vsej njegovi druščini sem žal?!!? zamudil. Stripi mi sploh nikoli niso nudili užitka. (Premalo prostora za ustvarjanje likov “po svoji podobi”.) Pravzaprav bi bilo bolje, da se ne oglašam, a me je mijau potegnil za gobcalo. ;)

  Za prestavljanje (s)kretnic sem bil res dobro usposobljen. Vendar kretnice delujejo samo v primeru, ko kompozicija teče po tiru. Naša družba, s tem ne mislim samo slovenske, je “ausglajzala” že davno. Z lokomotivo vred. Taki primeri so rešljivi samo tako, da se pripravi klančine za vsako iztirjeno kolo posebej in pripelje drugo kvalitetno lokomotivo, ki bo povlekla “voz iz blata”.
  Seveda pridejo v poštev tudi poskusi vtirjanja z dvigalom. Kadar gre za iztirjenje samo ene ali dveh osi, gre “na fižol”, kadar pa je kompozicija prevrnjena ali predaleč od tira, pripeljejo posebno dvigalo, ki pa je strašno drago.

  Prvi način (na fižol) je bil pri nas že, žal neuspešno, uporabljen in so od njega ostali polomljeni hrbti dobrih in poštenih delavcev. Za posebno dvigalo je zmanjkalo denarja, pravzaprav vrednost iztirjene kompozicije ne bi pokrila stroškov. Ostane samo še tista varianta z drugo lokomotivo ali razrez na licu mesta.

  Dare oprosti, mijau, ti pa “ne omenjaj po nemarnem …
  :twisted:

 11. dare dare pravi:

  @Bin, hvala ti.

  Pa še nekaj o stripu!
  Tudi jaz nisem kaj prida bral stripov. Tistih raznih Blekov, kapetanov Markov in podobne šare nisem prebral več kot nekaj komadov. Za silo boljši je bil asterix.

  Čisto druga zgodba, kultni strip in obvezno čtivo cele generacije pa je bil Alan Ford. Mislim, ja, to je pa druga reč. Superhik je bil v AlanFordu povsem stranska in nepomembna vloga, vendar se da že po njegovi izvirni vlogi in kakopak tudi svoji superiornosti primernemu izgledu sklepati kakšne vrste črni humor je vladal v grupi TNT.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !