Dilema in pol!

6.09.2010 ob 20:33

Verjetno ni težko opaziti, da se ne vtikam kaj prida v ocenjevanje oziroma komentiranje likovnih, arhitekturnih ali kako drugače z estetiko in podobnimi zadevami povezanih reči. Za to se mi zdi, da preprosto nimam očesa. No, seveda so stvari, ki so mi všeč in takšne, ki mi pač niso, vendar nikoli ne občutim nečesa, da bi lahko z gotovostjo trdil, eko, to je pa umetniško delo….ziher. Zlahka bi me kaj prineslo okoli in bi mi kdo pokroviteljsko pojasnil, da sem za najbolj vrhunsko med umetninami izbral ravno kičasto skrpucalo iztrgano iz cenenega koledarja.
Kljub temu, da se s temi stvarmi ne ubadam pa me kdaj tudi malo zanese. Dobro, vsaj pri kakšni zares očitni stvari nisem imel dilem. Nasprotno pa sem na primer enkrat pred časom na tem mestu pohvalil idrijski trg nebeškega miru. Mislim seveda na mestni trg. Veliko ploščad sredi mesta. Moja pohvala je bila sicer mišljena v kontekstu neke glasbeno kulturne prireditve, ker mi je bil všeč ambient, vendar sem takrat očitno koga malo dregnil in moje občudovanje ni naletelo na odobravanje.
Podobno ni prišlo skozi tisto, ko sem kot všečno opisal novo pročelje prfarske dvorane. Ko sem omenil, da mi je skulptura Rudija Skočirja kar všeč in da vidim v sredini stilizirano vasico, so mi stari deci nekako pojasnili, da je tisto čisto en navaden plot. Škoda, da niso slišali profesorja na otvoritvi. On je poleg tiste vasi, ki sem jo videl jaz opazil še sto drugih reči. Vsaka črta ima menda svoj pomen. Korenine, žile, reke, ceste in … ma ni kar ni!

prfarski kulturni dom

Vsekakor se zadnje čase zdi zelo pomembno, da so takšne stvari v skladu z okolico. Da upoštevajo tradicijo, arhitekturne in zgodovinske značilnosti kraja. Če pogledamo na primer mesto kot je Idrija, lahko vidimo v starem mestnem jedru precej restavriranih starih stavb in nasploh ambient, ki je prijazen in diši po tradiciji in premišljenem pristopu. Malo stran seveda trčimo ob marsikaj drugačnega. Tudi staro rudarsko mesto je pač preživela obdobje realsocialistične gradnje in tudi tistega strašnega »novega vala« arhitektov, ki so gradili plehnate in plastične pošasti, kot je poleg blagovnice tudi osnovna šola in modra dvorana.

Seveda pa so ti časi mimo. Zdaj se nove stvari podrejajo pravilom. Tako razmišljajo urbanisti in kakopak tudi arhitekti. Celo na podeželju ne izdajo kar tako gradbenih dovoljenj, če kdo želi preblizu vaškega jedra graditi novo bajto. Sicer je zadeva v nekaterih primerih malo smešna, ker od jedra v tistih prejšnjih časih pač ni ostalo kaj prida. Včasih pa ima tudi v teh časih takšen pristop kakšno majhno napako. Kljub urbanističnim usmeritvam se tu in tam najde kdo, ki s svojim boljšim odrivom zna preskočiti formalne ovire in sredi sivih hišk, ki s svojimi majhnimi ozkimi okni sledijo tradiciji kraja, postavi kakšno oranžno kupolasto spako. V posmeh in potrditev svojih sposobnosti.
Tudi stare značilne idrijske hiše so bile stisnjene, ozke in polne majhnih oken. Seveda takšnih »prhavzov » ne gre več postavljati. Okna le morajo biti malo večja in zidava mora slediti tudi zahtevam po praktičnosti in komfortu.

hiša

Sicer pa sem želel povedati čisto nekaj drugega. Mogoče bi z vami delil dilemo, ki sem ji bil priča v idrijski gostilnici. Starejši možakarji, ki so mi nasploh kar pomemben vir navdiha, so prišli na dan z vprašanjem, kako imenovati na novo nastajajoči objekt v industrijskem delu Idrije. Pa se deci niso kregali. Če sta predloga dva, bo treba stvar pač rešiti demokratično. Kar sama od sebe se je ponujala varianta z referendumom. To je pač višek uveljavljanja volje naroda ne glede na to, da so štacune ob nedeljah še vedno odprte.
No, pa poglejmo. Dilema je sledeča: Kako naj se imenuje bodoči hotel na Prejnuti: Emental ali Pralni stroj????

ime??

 • Share/Bookmark
 

25 komentarjev na “Dilema in pol!”

 1. Didl pravi:

  Špirek Čermakova peč, morda?

 2. miri pravi:

  Ementalec.Pralni stroj stoji na nasprotni strani ceste.
  Stara hiša na drugi sliki,je pa moja rojstna.Si vedel,Dore?

 3. Poppy pravi:

  Ha, ha … jaz navijam za pralno strojovje. Oken je preveč za samo en pralni stroj. :)

 4. olna pravi:

  Predlagam Kurje oči.

 5. dare dare pravi:

  @Didl, tvoj predlog bi rešil tudi vprašanje glede knapovske tradicije. Bomo dodali na volilni listek. Ni problema!

  @Miri, pr Brelhu!? Nisem imel pojma. Najprej sem mislil v idriji pri dinosu (tastari klavnc) ustaviti in poslikati bajto na drugi strani Idrijce. Potem pa ni bilo ravno fajn za parkirat in sem peljal naprej. Ko sem prišel do Fare, sem se iz taprve spomnil Brelhove hiše. Zanimiva reč :) !

 6. dare dare pravi:

  @Poppy, ja nekateri v naših krajih vse počnejo bolj na veliko, tako da imajo tudi njihovi pralni stroji več vrat.

  @Olna, tudi tvoj predlog ima svoj pomen. Nedvomno so s stavbo marsikomu stopili na (kurje) oko. Še najbolj me zanima kako gradnjo prenašajo stanovalci bloka nad njo. Blok je oddaljen cca. 10 metrov in vsaj nekaj stanovanj je popolnoma izgubilo razgled.

 7. miri pravi:

  Jo bo fovšije med stanovalci,ker ne bodo vedeli,kdo danes poha piščanca.Če seveda gosti ne bodo veganci.

 8. Didl pravi:

  Ni bil predlog. Baje je arhitekt dejansko iz tega izhajal.

 9. dare dare pravi:

  A tako?! Ja se spomnem tiste rejne, ki je stala tam za rajnkim gostolom. Dobro, samo da je možakar dobil navdih.

 10. noah noah pravi:

  Lukna pri lukni je moj predlog :lol: Kaj prideš? http://noah.blog.siol.net/2010/09/07/piknik-na-morju/

 11. dare dare pravi:

  Lukna pri lukni je ok :) ! Pridem! Sicer bom moral nekje do šeste ure bežati nazaj na en špil, ampak mislim, da bo na tak način, kot piše na tvoji strani to kar v redu, a ne?!

 12. milenči pravi:

  hm…mislila sem- ko sem se vozila mimo- da bo to kakšna garažna hiša.
  brezoblično kot je, drugega-po moji presoji, že ne bi moglo biti….

 13. milenči pravi:

  PS
  mislim, da si do svojih punc “krivičen”: zgoraj pogrešam fotko ene od njih
  :-)
  .-)

 14. dare dare pravi:

  Ja sem razmišljal tudi sam, da je tako. Bo treba celo zadevo malo preurediti. :) Brez dileme (in pol) lp

 15. dare dare pravi:

  Ma ja garažna hiša. Če bi te zdaj slišal Stojc, bi ga deca kar streslo, gvišno :) !

 16. noah noah pravi:

  dare:

  bo v redu, bo :lol:

 17. 1danica pravi:

  Pralno-sušilni – ko opere, odpreš vbrata in vržeš v sušilni zgoraj.

 18. dare dare pravi:

  Vse bolje :) Mogoče se da še kaj dodati … mislim pralno – sušilno – likalni – nevemkakšni : Tehnologija pač napreduje :) lp

 19. 1danica pravi:

  Mal me spominja na lego kocko – obrnjeno postrani. Zdaj bi morala pa iti naokoli, da bi videla, če tudi z druga strani izgleda tako, kot mora. :)

 20. dare dare pravi:

  Nope. Ista slika. Defektna lego kocka!

 21. olna pravi:

  Dare, kot sem ti zagrozila, prebiram tvoj arhiv. :mrgreen:

  Če bi hotela kaj pokomentirati, ali naj

  1. pošljem k aktualnemu zapisu in dodam povezavo v arhiv
  2. pošljem k zapisu iz arhiva
  3. ti pošljem na mail
  4. obdržim zase ?

 22. mijau pravi:

  Vidim, da nimate ravno dosti domišljije, ker iščete ime hotela v primerjavi z nečim že videnim.

  Želja arhitekta ni bila, da bi bila stavba nečemu podobna.

  Zato bi tudi ime moralo biti nekaj enkratnega. Predlagam ZGROZ.

 23. olna pravi:

  Mijau, komaj si prišel s počitnic, že sesuvaš naš ustvarjalni polet. :evil:

  Kot ime bi prišlo v poštev še “Domina”. (Ampak mišljena je kocka iz otroške igre in ne tista dama z mrežastimi štumfi in bičem, kot si ti pujs takoj pomislil.)

 24. dare dare pravi:

  @Olna, niti pomislil nisem, da so bile tvoje grožnje prazne. No, torej. naredi kakor te je volje. Mogoče bi bilosmiselno, da komentar napišeš kar ob konkretni zgodbi, sicer pa je bolj ali manj vseeno. Vsekakor sem vsakega komentarja vesel. lp

  @mijau, verjetno res. Sicer o tem nisem nič prebral, sem pa zasledil članek kjer projektanti pravijo, da so prepričani, da bodo nove zadeve na Vojkovi ulici “vpadljive” . Nenavadno!

  Del članka: “Prihodnji teden bo torej najbolj prometna ulica v Idriji dobila novo podobo. Še posebej bo to prišlo do izraza konec novembra, ko bo dokončan tudi hotel. »Mislim, da bo, ko bo končan, objekt zelo vpadljiv«, pravi izvršni direktor Kolektor Kolinga Branko Milharčič in dodaja, da je objekt izrazito tematski, sporočal bo namreč zgodbo ljudi te doline, zgodbo knapov pod zemljo in življenja nad njo. »Prepričan sem, da bo hotel Jozef s svojo notranjostjo in zunanjostjo del te zgodbe«,dodaja Milharčič.”

 25. miri pravi:

  A jim je bila Katarina Velika za zgled?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !