IDRC

6.08.2010 ob 18:36

Če se »preseliš« iz Spodnje Idrije v Idrijo ali obratno, je to po svoje cela reč pa ne glede na to, da se kraja malodane držita skupaj. Mislim, vse večne čase te bo spremljalo, da pa le nisi pravi Prfarc ali pravi Idrc, ne glede na to, koliko časa potem živiš v novem kraju. Glede na to, da sem pred par leti prišel od Fare, sem bil malo v dilemi kaj naj napišem za nocojšnji literarni večer v idrijskem parku (ki ga bo verjetno odplaknilo). Sicer lahko preberem karkoli, vendar nekako je predsednica svetovala, da bi bili teksti po možnosti v kontekstu, ki ga je čutiti v naslovu ODMEV BESEDE IN GLASBE IZ ŽIVOSREBRNE IDRIJE. Torej:

IDRC

Biti krajan nekega kraja, to ni kar tako nekaj. Še bolj zagotovo to ni nekaj, za kar bi se lahko kar na lepem odločil. Za to je treba povsod in vselej izpolnjevati zahtevne in težko dosegljive pogoje. Ali je to za Idrijo še posebno težko, ali je to morda celo mala »misija nemogoče«, tega niti ne vem še prav natančno. V šali marsikdo pove, da je do državljanstva dolga pot. Vsekakor, zagotovo mi med starimi knapi v bifeju ne bi padlo na pamet, da bi se označil za Idrca. Še najbolje bi jo ob takšni nespametni potezi odnesel, če bi se možje mojim besedam od srca nasmejali. Še bolj verjetno bi bil deležen vzvišenega posmeha ali pa kar odkritega zmerjanja. Tako , bi rekel, je misel, da bi v kratkem kdo lahko postal Idrc, pametno kar jadrno opustiti.
Če bi še nekako lahko izpilil dolge samoglasnike, upočasnil govorjenje in se izučil še ostalih prvin govorice, se naučil sklekljati ris s polpremetom in delati kuglice za žlikrofe, pa nikakor ne bi mogel premostiti ovir zaradi svoje pomanjkljive preteklosti.

Mogoče bi malo lažje prišlo skozi, če bi poskušal postati vsaj nekakšen poznavalec te naše Idrije. Tako mislim, da bi poznal posebnosti in zgodbe, ki krasijo njeno preteklost in sedanje dni. Ja, pa tudi to ne bi bil mačji kašelj. Tudi glede takšnih reči so tapravi domorodci občutljivi in nanje ljubosumno pazijo. »Kaj boš vedel ti ksindl!?« bi pametnjakoviča hitro doletele neusmiljene besede tapravega Idrca, takega, ki je videl svet bistveno globje od Antonijevega rova, takega, ki iz prve roke ve za zgodbice, ki jih jaz pogosto požrešno vlečem na ušesa in si v glavi rišem slike tistih dni.
Slike knapa, slike klekljaric, slike ponosnih ljudi, slike idile, pa tudi trpljenja in surovih časov ter neizmerno bogastvo zgodb, dogodkov, osebnosti, navadnih in posebnih ljudi, ki so se s svojim bivanjem neizbrisno in nepozabno zarisali v preteklost.

Pa sem vseeno neprevidno popustil v žaru pogovorov. Vedel sem nekaj lepih prigod. Vsak stavek mi je sicer obvezno nekdo pokroviteljsko pokomentiral, popravil podatek ali dva in pokazal, da natančno pa le ne morem poznati takšnih zadev. Pripomnil sem nekaj o bolj pikantni debati kljeklaric, pa tisto o knapih, ki so pred prhavzom v nedeljo popoldne mešali geruš in pri vsaki flaši manj pazili na originalni recept, pa o plesih pri Didiču na dan ko je bil Marija geld. Tudi nekaj posebnežev sem za silo poznal. Nazadnje sem se kljub trémi ojunačil in povedal zgodbo o knapovskih družinah, ki so šle letovat v ankaranski dom. Ko sem končal, sem debelo požrl slino in čakal. Le nekaj olepšav je doživela moja zgodba in nekaj drobnih pripomb …… in mi je odleglo. To! Prišlo je skozi!

»Ampak vem le iz pripovedovanja!« sem povedal vprašujočim pogledom, ki so srepo terjali odgovor. V opravičilo ali vsaj v olajšavo! »Veste jaz nisem Idrc!«

In popustila je napetost, vzdušje se je v hipu vrnilo v normalno oštarijsko bučanje.

»Ha, da nisi Idrc!?« So vsaj trije štirje bruhnili v smeh

»Mona, saj vemo, da nis’ !«

 • Share/Bookmark
 

16 komentarjev na “IDRC”

 1. miri pravi:

  Ta o knapih v Ankaranu,je odlična.Tudi jaz poznam dva,ki sta se celo kopala v morju.

 2. Jovo pravi:

  He,he!

 3. 1danica pravi:

  Potem se pa preseliš 40 km proč – in vsi rečejo, da si iz Idrije! Lahko dodaš “Spodnja”, ampak naslednjič bo spet ista. Ampak mi že vemo, kako in kaj!
  Kraja se pa res vedno bolj držita skupaj! komaj, da lahko pritisneš na plin, da gre čez 50 na uro, moraž že bremzat!
  :)

 4. bajec pravi:

  vsi knapi pa tud ne “šimfamo”

 5. dare dare pravi:

  Madona Miri, to so ju morali tadrugi čudno gledat :)

  @Jovo, pozdravljen spet med nami!

 6. dare dare pravi:

  @1Danica, pravijo, da je najbolje, da se vse štiri km navadiš peljati 50km/h. V nasprotnem primeru se zlahka še malo spozabiš in že gor pri Renkovcu ali pa že prej pr tardečmu parhavzu se pogosto nahaja radarska carina. Malo čez 70, petsto € in en par pik. :( Za brž plačat popust!

  @Bajec, saj ni hudega. Vi kar šimfajte. Saj zagotovo tudi tebi ni bilo vedno lahko dol prFar :) :) ! lp

 7. Gorazd pravi:

  Samo do Cerkna pojdi in kaj nekaj žvekni prvemu pijanemu Kmincu, ki ga srečaš. Boš brž slišal “ki vš nejč, ti Idrc”.

 8. dare dare pravi:

  Ja, točno ja. Če grem na žerovsko, bom pa Taminc.

 9. Didl pravi:

  Zanimive so s temi *migracijami (imigracijami) in posledičnimi asimilacijami.

  Zaradi povsem spodaj navedenih razlogov imamo v našem becirku: Hrvate, Cerkljana, Srba, polHrvata, Nizozemca, Brica, občasno Italijana (in mogoče še koga?); da o imigrantih iz drugih becirkov sploh ne govorim.

  Potem pa nastopi faza 2: asimilacija. Popolnoma neodvisna od geografskega izvora asimiliranca. Nekateri hitro, nekateri nikoli! Še več: med ‘naše’ so s časom ‘asimilirali’ celo nekateri, ki sploh ne živijo v tej gasi… (Pa ne ločujem jest ljudi na naše in ostale. Na obeh (na vseh) straneh so taki, ki so mi všeč in taki, ki so mi malo manj. Svoj becirk sem uporabil le za ‘praktični prikaz’ :) .)

  Se pa moram strinjati z ugotovitvijo iz prvega odstavka tvojega prispevka: Čist taprau Idrc pa nkul na baš :) :) :)

  *Ker sem bolj butelj, sem šel na Wikipedijo dodatno preverit svoje razumevanje tega termina. Bolj kot za migracijo ljudi, mi je bil všeč eden izmed razlogov za migracijo živali: Iskanje partnerjev za razmnoževanje ali iskanje krajev za gnezdenje :) .

 10. miri pravi:

  “Drabničerja” imate tudi v vašem koncu.

 11. dare dare pravi:

  @Didl, dobro si to razdelal. Moral bom pa dobiti kakšno podrobnejšo informacijo. Spisek uvoženega genskega materiala v enem samem becirku je res fascinanten :)

  @Miri, saj pa tudi ne bi bilo logično, da bi cela mestna četrt ne premogla niti enga drabničerje, al kej?! :)

 12. Didl pravi:

  Drabničer; itak. Kako sem lahko svojo mamo pozabil?!?!

  Pa ko zdaj malo razmišljam…, še bi lahko naštevali :) .

 13. dare dare pravi:

  Jaz lahko tako za en majhen blokec: Idrci, Prfarci, Gorenc, za ene tri navim, Bosanci, Šiptarji in Dominikanci. Kar je nikej, a ne!?

 14. Didl pravi:

  Globalizacija.
  Na šihtu, v mojem oddelku, sva samo jest in Indijc iz Idrje :) (pa nas je 14).

 15. Nejc pravi:

  Poreklo je zajebana stvar. Tam nekje kot ponos. Jaz sem naredil obratno preselitev in sem še danes v klapi po parih pirih deležen vprašan tipa “a se ti čutiš pr farca al idrca?”. Zajebana stvar, nikol ni prav :) Pri nas ni problem samo nacionalno poreklo, tu gre v še hujše detajle. :)

 16. dare dare pravi:

  O menda. Pedigre ni zadeva, da bi se delali norca iz nje :) :) !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !