NA KRKU

31.07.2010 ob 18:46

Ja, saj vem. Krk ni ravno neka trofeja, da bi se z njo šopiril in hvalisal, češ kje vse sem bil. Skoraj ravno nasprotno. Otok je v bistvu ena najbljižjih poštenih destinacij za letovanje na morju. Nasploh so bile naše počitnice vedno nekako omejene z oddaljenostjo. No, pa še s čim drugim. Ko smo, to je bilo še povsem nedavno, kompletni odšli na dopust, se pravi, ko nas je tja dol odjadralo osem, smo vedno morali nekaj improvizirati. Ponavadi je to izgledalo tako, da je prvi dan z nami odšel še dodaten voznik in zadnji dan je bilo, v obratni smeri seveda, ravno tako. Zadnje skupne počitnice smo imeli že sami več vozil in voznikov. No, tu bi lahko omenil še moj odnos do šofiranja pa tega vsaj zaenkrat ne bom poudarjal. Vsekakor, vedno smo pristali nekje blizu. Lahko je bil to Červar ali Savudrija, lahko celo hišica najboljšega soseda v Čatežkih toplicah ali v Bohinju. Kakorkoli se je že zgodilo, vsako leto posebej je ostalo v najlepšem spominu. Vsi ti kraji so kljub bližini in morebiti domnevni neatraktivnosti lepi in prav nič nam ni tam doli manjkalo. No, priznam. Nekaj pa je bilo vedno v zraku. Morje! Ja, ena taka preprosta želja. Da bi se v morju videlo dno, da bi v nekaj metrov globoki vodi lahko štel kamenčke na dnu. Tega pač v Ankaranu ne moreš početi. Tam lahko med sončenjem šteješ ladje na drugi strani, kamenčkov na dnu pa pač ne .
Tako smo se v nekoliko manjši zasedbi odpeljali proti otoku. O Krku sem vedel toliko, da tja prideš čez most. Pravilno sem domneval, da se ne imenuje več po rajnkem maršalu. Zdaj piše preprosto Krčki most. Bil sem pa na drugi strani tistega mostu enkrat davno, ko je imel še staro ime in se niti slučajno ne spomnem ničesar več. Edino to sem omenil, da se spominjam dolge plaže z okroglimi kamenčki. Potem ko smo »zvrgli« mesto Krk in pozneje še Punat in potem, ko smo malo zašli v smeri Stare Baške, smo nazadnje pristali v Baški.

A si to imel v spominu?

….je bilo samoumevno vprašanje. Ja, zgleda da res točno to. Le da je bila tisti dan pred dobrimi tremi desetletji tista plaža veliko bolj prazna, zdaj pa se je na dveh kilometrih cvrlo in namakalo nenavadno veliko ljudi.

Sicer pa ni kaj reči. Res lep in urejen kraj. Za moj okus sicer nekoliko preveč gneče, vendar smo tudi to rešili. Potem, ko smo se namestili v apartmaju nekoliko dlje od morja, kot bi si to pač naivno želeli, smo že nekako prišli tudi do svojega koščka morja. Naslednji dan smo tudi ponovili svojo včerajšnjo pot, ko smo zašli proti Stari Baški. Tam smo namreč videli nekaj krasnih prizorov, ki so takšne vrste, da ko to zagledaš, si preprosto želiš biti tam.

Tam je bilo tudi več prostora in v okolici dovolj skal, da sem se lahko po »moško« fliknil v vodo. Glede vode sem namreč, poleg tega, da sem jako otročji, tudi prepričan, da moraš vanjo vstopiti po luftu. Sicer v tem nisem bogve kako dober in tudi tista skala ni ravno tako visoka, kot mogoče zgleda na sliki. Verjetno je bilo malo čez tri metre.

Vsekakor in kar je najpomembneje pa je dejstvo, da se je kljub pet šest metrov globoki vodi, kristalno jasno in podrobno videlo dno.

Torej, Krk je super….posebno zdaj, ko smo mu prišli do dna.

 • Share/Bookmark
 

29 komentarjev na “NA KRKU”

 1. bin pravi:

  Vsekakor ste iskali (našli) dno na njegovem najlepšem delu. (Druga in zadnja slika. ) ;)

 2. dare dare pravi:

  @bin, seveda na najlepšem. Saj zato smo pa preiskovali celega! :)

 3. mijau pravi:

  Dare, želim ti prijetne počitnice!

  Na otok Krk me veže nekaj prijetnih spominov. Prvič, sem bil na tem otoku prvič na morju. V koloniji. Drugič, sem tam prvič splaval. Torej, mislil sem, da znam plavati. A to sem spoznal zadnji dan, preden smo morali domov, zato mi je bilo žal, da je zadnji, kljub domotožju nekako desetletnega fanta, ki je bil prvič zdoma. Takrat smo bili v mestu Krku.

  Tretjič, sem se na Krku prvič zaljubil. Bilo je v kraju Šilo v še eni koloniji, kjer smo bivali v šotorih.

  Četrtič sem bil prvič na morju z Ivanko, svojo sedanjo partnerico, in sicer v Njivicah. Od tam imam tudi sliko v pastelu, ki sem jo slikal v eni odmaknjeni “uvalici”, in jo imam obešeno v svojem “kabinetu” na steni nad printerjem. Sedaj jo opazujem.

  Na Krku sem bil še enkrat, sam, prvič po smrti žene in prvič po naši osamosvojitveni vojni. Bil sem v Haludovu, kjer sem spoznal neke “izbjeglice” iz Vukovara.

 4. miri pravi:

  Zgleda,da si imel za globino morja in število dni prebitih na njem,enak meter.

 5. dare dare pravi:

  @Mijau, zdi se mi, da jaz pa res ne morem tebi praviti stvari o Krku. Zgleda, da si ga sam doživel. :)

  @Miri, a misliš pet šest? Ja, doli sem bil (samo) šest dni. Točno! Tako se vidi tudi na koledarju. Ostalih reči pa nisem meril in štel. Le tako na približno. S tiste trimetrske skale sem na primer enkrat žlofnil v vodo nekoliko nerodno … na ploh. Me je v prvem momentu speklo tako za ene sto :) !

 6. olna pravi:

  Dare, 10 točk za umetniški vtis na vodoskočni fotki. :D

 7. dare dare pravi:

  @Olna, vse sem dal od sebe :)

 8. mijau pravi:

  Ni res, hlačke si obdržal. Olna

 9. dare dare pravi:

  @mijau, bogve, če bi bila v nasprotnem primeru še desetka??

 10. olna pravi:

  Mijau, kjer se ti pojaviš, takoj pokvariš resno in poglobljeno debato. Tudi z moralnega vidika so tvoji komentarji zelo neprimerni. :twisted:

  Poleg tega si ponaredil moj podpis, to je kaznivo. In ker si mi podtaknil umazane misli, te lahko tožim še za blatenje mojega dobrega imena. Mislim, da te čaka arest.
  :mrgreen:

 11. mijau pravi:

  Olna, izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo.

  Jaz sem to komentiral v tvojem imenu, ker vem, kako si sramežljiva.

  Če pa že moram v arest, bi izbral Alkatraz.

 12. olna pravi:

  Bi ti pasalo, kaj, ker tam aresta sploh ni več.
  Sing Sing boš dobil! :mrgreen:

 13. dare dare pravi:

  Pa če že debatiramo o Krku ipd. Mislim, kaj pa fali kar naenkrat Golemu?!

 14. mijau pravi:

  Čudno, da se Olna ni spomnila na Goli, z ozirom na temo.

 15. miri pravi:

  O Golem,bi ti kaj povedala moja mama,ko je naju s sestrico zapustila,da je tam preživela malo daljši “dopust”.

 16. dare dare pravi:

  @miri, to so hude zgodbe, ne dvomim v to. Vsekakor takšne “pripombe” nimajo namena, da bi se šalili o tako težkih stvareh.

  Po drugi strani pa ne vem zakaj bi si z Mijavom delali še večje stroške in ga prevažali v ameriški arest!? :)

 17. mijau pravi:

  Nič ne škodi, če se ljudje v težkih situacijah šalijo. Sarajlije so v času obstreljevanja ustvarjali najboljše šale.

  Evo enega, ki je nastal takrat.

  Nek neodvisen novinar je na Palah vprašal srbskega kolega, kako vzpostaviti telefonsko vezo s Sarajevom.
  - Pa kako zovete vi one dolje?
  - Pa Turci, jebo jim mater, Turci!

 18. Dajana pravi:

  Ja, mijau. Bosanci se znajo šalit na račun samih sebe. Drugače kot Slovenci.

  Dare: Lepe počitnice še naprej. ;) Ne daj se motit od nas, ki foušljivo gledamo te slike. :roll:

 19. dare dare pravi:

  Ja, Dajana, saj si pa ja tudi sebi privoščila kaj počitnic :) !

 20. dare dare pravi:

  Sicer je pa Đuro lepo povedal, da smo si Slovenci in Bosanci precej podobni. Bosanci se znajo delat norca sami iz sebe, Slovenci se pa tudi znamo delat norca …. iz Bosancev :) :) !

 21. buba švabe buba švabe pravi:

  Vidim, da je bilo jako fino. :) Jaz sem bil samo enkrat na Krku, tako malo na izletu za en dan, spomnim se pa nič.

  Kar se pa globine vode tiče, je pa tko, da če zgleda 5, 6 metrov, je v resnici verjetno največ 3. Se lomi svetloba, pa to. ;)

 22. dare dare pravi:

  Hehe, se pravi, da še dobro, da nisem razsul betice!? :) No, malo sem upošteval tudi optiko. Pa tudi do dna nisem mogel priti kar tako. Pet, šest metrov! Vztrajam! :)

 23. mijau pravi:

  Če skočiš v vodo iz višine šestih metrov, je tri metre globine čisto dovolj, da ne boš tresnil ob dno.

  Pomisli, kakšna globina Neretve bi morala biti blizu mostu v Mostarju, če ne bi voda upočasnila skakalca. Pa je morska voda še gostejša.

 24. dare dare pravi:

  Ma ja, zdaj smo pa že vse pomešali s temi metri. Predvsem redko skačem z višine šestih metrov, to številko sem uporabil za globino in to predvsem za to, da sem poudaril, da se je kljub temu videlo do dna! Jaz sem se pa loputnil noter s treh metrov in bi bilo čisto dovolj, če bi bilo poldrugi meter globine. Le svoj štrbunk moraš temu malo prilagoditi.

  Sicer pa imamo v Idriji modela, ki o skokih v vodo razmišlja čisto drugače.

  http://www.youtube.com/watch?v=nIVfnUJU_Bc

  Jaz vem točno, kje je skočil in verjemite, da je še precej bolj grozljivo kot zgleda tukaj. Nič ni smelo iti narobe. Moral je zelooo odriniti in tudi zelo pravilno pristati v tolmunu.

 25. dare dare pravi:

  @mijau, Tistih tipov v Mostarju pa nobena voda ne bi požlajfala, če ne bi bili res majstri. Bi jih zabilo do nafte, ziher.

 26. miri pravi:

  Po € smo dali fantom na mostu v Mostarju,da so skočili v globino.Ko sem pozneje razmišljal,me je pekla vest,saj bi mu lahko plačal samomor.Kaj vse naredi človek za golo preživetje.

 27. dare dare pravi:

  Ja, je pa res švoh tarifa. Upam, da vas je bilo vsaj malo več, da se je kaj nabralo. Sicer pa mislim, da se v Mostarju ne pripeti veliko nesreč pri skokih. Morajo biti pa že precej sigurni vase. S tridesetih metrov v vodo ??! Ni mrtav!!!

 28. mijau pravi:

  Dare, ampak moraš upoštevati, da je za Bosanca bolj varno, če skoči na glavo. Tako si ne more jajc poškodovati.

 29. dare dare pravi:

  :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !