Slovenija je zmagala!

11.06.2010 ob 00:35

Če v družbi izjaviš, da si navdušenec nad nogometom, te lahko doletita dve skrajni stvari. Ena je ta, da dobiš enako zavzete sogovornike, druga pa, da te napadejo in se moraš zaradi svojega čudnega navdušenja zagovarjati in braniti. Nikoli pa ne moreš pričakovati, da bo kdorkoli prestopil iz enega tabora v drugega. Jaz ponavadi veselje na nogometno igro imenujem dar. Nekaj kar ti je dano ali pa ti ni. Drugače povedani, je to nekaj kar lahko imaš ali pa si za to prikrajšan.
Nikakor pa nimam namena niti veselja nekomu poskušati to na vsak način vcepiti v glavo. Ne, nič takega nimam namena početi. To bi se mi zdelo tako, kot da bi se kregali okoli hrane. Ali je boljši krompir ali polenta. In bi se nikakor ne mogli sporazumeti, da so okusi pač okusi. Ne, bentili bi drug na drugega in na vse nemogoče načine bi poskušali krompirjevci dokazati, kako neinteligentni in butasti so polentarji in ravno tako bi polentožerji pomilovalno in zviška gledali na omejene krompirjevce. To, da so med nami kar pogosti tipi, ki svoj nesmiselni prav branijo ravno na takšen način, to je pa verjetno brez veze praviti.

Jaz torej niti ne bi poskušal komu soliti pameti okoli nogometne igre. To je pač stvar, ki mi je všeč in to od nekdaj. Za razliko od zelo številne horde »navdušencev« ki to postanejo samo ob svetlejših časih naših nogometašev. No, pa nič hudega. Bolj me motijo neki drugi modeli. Tisti zrastejo pa, zanimivo, šele ob težjih, manj uspešnih trenutkih. Takrat se hinavsko hihitajo nekje ob robu šanka in izjavljajo svoje tako predvidljive modrosti:
»Saj sem vedel! Bolje, da sploh ne bi šli tja dol! Čudno bi bilo, če bi sploh kaj pokazali! …itd!«
Ja takšni mi grejo pa res na živce. Nikoli in nikdar jih ni zadeva v bistvu niti malo zanimala, šele takrat ko zaškripa pa postanejo najpametnejši analitiki kar jih je. Pa veste zakaj? Zato, ker ne vejo vsaj dveh osnovnih stvari.
1. Svetovno prvenstvo je turnir, ki ima vedno samo enega (1) zmagovalca. Zelo verjetno nekako tri štiri ekipe nekoliko prijetno presenetijo, vsi ostali pa so po takem preprostem tolmačenju luzerji na celi črti. ( Mislim, najbolje bi bilo, da bi na prvenstvo odšla samo ena ekipa. )
2. Slovenija je dosegla senzacionalno zmago že s tem, da se je na prvenstvo uvrstila. Če je temu botrovalo tudi nekaj sreče in kakšno naključje pa ni niti malo važno. Upoštevati je treba tudi, da imajo nekatere velesile več aktivnih fusbalerjev, kot ima Slovenija prebivalcev. Država, ki je nogometni eksot z nemogočo slabo državno ligo, obupno infrasturkturo in je gledalcev na tekmah manj, kot je v premier ligi na tekmah varnostnikov ali novinarjev.

Torej, pobje ….. Novakovič, Dedič, Cesar, Handanovič, Koren in vsi ostali. Zame ste že zmagovalci, ne glede na to, kaj vam bo uspelo v Afriki. A se zastopmo? Dobro, rad bi videl, da se trudite in da imate željo, ampak to je pa tudi vse. Vi ste za moje pojme že zmagal …pika!

Lep pozdrav … ampak to sem pa moral povedati!

 • Share/Bookmark
 

31 komentarjev na “Slovenija je zmagala!”

 1. miri pravi:

  Kdo te je tako “razkajfal”?

 2. NoMercy pravi:

  a če ić_i “delajo” za nas je pa OK? so kao “naši” :)

 3. bin pravi:

  Itak! :)

 4. kinkitone kinkitone pravi:

  Jaz sem za naše.

 5. Nick pravi:

  Slovenija überalles ;)

 6. olna pravi:

  Gremo našiiiiiiiiiiiii !!!!

  Jaz sem nekoč podpisala peticijo, naj razširijo gol, da bo več zadetkov. Potem se tekme najbrž ne bi po 90 ali 120 minuta končavale z 0:0. Ne vem, zakaj potem tega niso storili, ideja se mi je zdela super.

  Že to, da sva bila tega mnenja Pele in jaz, nekaj pove.

  :D

  (Tole sem morala napisati že zato, da malo dvignem svoj rejting v očeh moškega dela komentatorjev. V kolikor je te dni v moških očeh sploh kaj prostora za
  karkoli razen za nogomet). :)

 7. dare dare pravi:

  @miri, v takšnih primerih se vedno najde kakšen. Zagotovo! :)

  @NoMercy, to imaš pa prav. Za vse, ki imajo problem z nacionalizmom ali čem podobnem, pa to res ni primeren šport. Pa večina drugih športov tudi ne. Moj bivši sodelavec je vedno pizdil čez ić-e v naših ekipah. To bi on vse napodil čez Kolpo. Edino ko je popravljal bajto, jih je imel en mesec cel kup na hrani in stanovanju in še zdaj se menda kdaj pohvali, kako dobro in poceni so mu pozidali tisto kačuro :) !

 8. dare dare pravi:

  @Bin, valda :)

  @Kinki, se mi je zdelo!

 9. dare dare pravi:

  @Nick, ravno čez vse pa mrbit res ne :)

  @Olna, zagotovo si uspela. Zdaj te bodo pri marsikateri dilemi v sodobnem nogometu masovno klicali in prosili za nasvete :) :) !

 10. dare dare pravi:

  ZMAGAAAAAAAAAAA …. OGROMNA ZMAGA. Ne me vprašat, če je bil dober fusbal …

 11. kosmo pravi:

  Upam, da me boš povabil na predstavitev. Nekaj sem slišal na radiu Cerkno.

 12. kosmo pravi:

  Rusi so se bahali: če teh slovencljnev (prosto po Svetlani Makarovič)in dunajskih konjušarjev (prosto po Bori Čorbi), ne zmagamo, smo pa res levi!
  Slovenija ima najgrše drese (svetovne agencije).
  Opravičujem se Matjažu Keku, ki sem ga dajal v nič. Pravljice Svetlane so mi všeč in Riblja Čorba prija.

 13. dare dare pravi:

  Kosmo, pravzaprav vabim vse. Z drugimi besedami, nikogar nisem vabil osebno. Če si pravi, se pravi če si res Kosmo, potem mi lahko verjameš, da mi bo v posebno veselje, če se nam v soboto pridružiš. Pa če Slovenija zmaga ali ne. Bod fajn!

 14. mijau pravi:

  Jaz sem navdušenec nad športom na sploh, torej gledam rad tudi dober nogomet. Igro naše reprezentance sem pa vseeno gledal – pač ker je naša. Pa veselil sem se zmage in sem bil srečen kot naši fuzbaleri, ker je bila žoga nepredvidljiva.

  Saj veste tisto: bolje se roditi bez …

  Olna ni edina, ki ima ideje, kako popestriti nogomet. K njeni bi dodal, da bi bilo gol potrebno predvsem zvišati, saj bi bi bilo takoj več zadetkov, ker letijo žoge predvsem čez gol in se potem komentator oglasi: “Spasio siguran gol!”

  Druge ideje so še, dati vsakemu svojo žogo, da ne bi drug drugega brcali in vlekli za drese; igro bi popestrili tudi z mešanimi ekipami, da bi bilo tisto objemanje bolj naravno in katoliško sprejemljivo, starti eden na eno ne bi bili tako boleči zaradi amortizerjev…

  Tisti na -ić v naši reprezentanci me ne motijo, saj jih imajo tudi v avstralski, nemški ali švedski. Kdo pa je kriv, da Janezi niso boljši? Bolj me motijo tujci v naši domači ligi. Tam pa res ni nobene potrebe – tudi brez njih bi bil nekdo prvi, nekdo pa zadnji, denar bi pa le dobile domače družine.

 15. mohor pravi:

  Tako je Dare!
  ZMAAAAAAAAAGAAAA….
  v temu je edini point in pika !!!

 16. dare dare pravi:

  Tako je Mohore, sivi tiću!
  In še to: Prava kvaliteta je, da zmagaš takrat, ko slabo špilaš. In potem greš z vso rezervo, ki jo še imaš in z vso ihto naprej in ni bil hudič, da ne bi zmazal ene usrane Amerike! Amen!

 17. mohor pravi:

  1.Amerika bo padla – svaka čast Sloveniji za prvi dve zmagi na SP v zgodovini!
  2.Amerika ne bo padla – svaka čast Sloveniji za eno zmago na SP v zgodovini!

 18. mohor pravi:

  3.Anglija bo padla…..
  4.Anglija ne bo padla…..

 19. NoMercy pravi:

  za koliko se bo povečal naš izvoz v Afriko :)

 20. mijau pravi:

  Če so dovolj veliki butci, bi jim lahko Falcona utrapili.

 21. dare pravi:

  Braaaavo fantje, bravo. Skrajšali ste mi lajf še za eno leto, ampak vsaka čast. Senzacija! Slovenija je lahko ponosna na svojo škvadro!

 22. marš na drini marš na drini pravi:

  pa verjetno je naša ekipa še v nečem na prvem mestu in sicer po tem, da so verjetno edina ekipa na tem SP, ki se ji je zdelo fajn kregat glede denarja s tem, da je treba povedat, da so ga za uvrstitev na SP že v osnovi dobili dvakrat več kot nemci, no, na koncu so iztržili 3x večji znesek. jaz res težko razumem mentaliteto ljudi, ki ob takem dogodku, ki se jim zagotovo nikoli v življenju ne bo več ponovil in ki so sanje vsakega nogometaša, lahko o denarju sploh razmišlja. in tudi če bojo na koncu svetovni prvaki so zame že v osnovi največji luzerji.

 23. dare pravi:

  @Marš na Drini, prav. Tako si se odločil. Jaz pa na tvoje argumente ne bom gledal preveč resno. Živim v državi, kjer je en milijon ljudi pripravljen garati za to, da vegetira, dobršen del pa pridno sodeluje v zgodbi tudi brez plačila, tako da nisem prav popolnoma nič nenaklonjen tistemu, ki zna za svoje delo zahtevati pošten denar.

 24. marš na drini marš na drini pravi:

  denar sploh ni problem. če bi jim dali pol milijona evrov tudi prav. zakaj bi se jaz zaradi tega sekiral, saj ga niso vzeli meni, a ne? problem je v tem, da se nekomu v taki situaciji o denarju sploh zdi vredno razmišljati in ne o tem ali ga zaslužijo ali ne. saj sem ti že dal primer, nemci so dobili 3x manj, a misliš da zato, ker se premalo cenijo in se jim je zdelo, da ga ne zaslužijo več kot toliko ali pa morda zato, ker tako priložnost, ki so jo dobili očitno znajo vrednotiti tudi s čim drugim in ne samo denarjem? meni se pač zdi, da te je pač osvojila ta patriotska evforija in da v tej zaslepljenosti pač ne vidiš, da to ekipo bolj kot karkoli zanima samo osebni interes, kar je seveda tudi povsem ok in nihče ne trdi, da si tega ne zaslužijo, ampak zaradi takega odnosa jih jaz ne morem spoštovati, ko gre za igro za reprezentanco na SP. to je recimo podobno temu, da bi se ti utapljal in te bi nekdo rešil, in seveda bi mu bil hvaležen in bi ga občudoval, ker se je v bistvu žrtvoval za to, da ti je rešil življenje. ampak potem, ko bi ga v zahvalo povabil na večerjo, bi ti pa rekel, kaj, večerja? jaz ti rešim življenje, ti me pa vabiš na ušivo večerjo? in ali ni ravno tako res, da bi si človek, ki bi ti rešil življenje, zaslužil ves denar, ki bi mu ga lahko dal? a ni res? a boš trdil, da si tega denarja ne bi zaslužil? ampak, verjetno ti je tudi jasno, da se pač tu ne gre zato, ampak zato, da potem tako dejanje, ki je na začetku zgledalo herojsko, altruistično in požrtvovalno, dobi povsem nek drug, zelo neprijeten priokus? in ali bi tako osebo še vedno spoštoval na isti način kot če mu niti na kraj pameti ne pride, da bi od tebe zahteval denar? torej, ali bi tudi takemu človeku bil naklonjen?

  in ne pozabi, da tu govorimo o SP v nogometu. v bistvu največjem šprtnem spektaklu, ki se dogaja zgolj vsake štiri leta. govorimo o nogometaših, ki nimajo ravno 600€ mesečne plače, a kljub vsemu je na prvem mestu očitno denar. zanimivo je pa tudi to, kar je povedal brane oblak. leta 1974 so se jugosi na SP v nemčiji ravno tako skregali zaradi denarja. očitno je to neka balkanska tradicija, ki se je naši nogometaši ne morejo znebiti. saj je bilo s katančevo četo isto, samo da stvar ni postala tako javna.

 25. dare dare pravi:

  @marš na drini, nisem tako hudo naiven, da bi mislil, da tipi brcajo samo za čast in slavo in našo srečo. Le nekako se mi ne zdi tako pomembno. Pri vseh prašičih, ki se v Sloveniji krmijo iz našega korita, mi denarja za dobro nogometno reprezentanco pač ni žal. ZAme je dovolj, da imamo (spet) ekipo, ki se bori in daje na travniku maksimum. Sicer pa, kot sem rekel, če se glede tega tako počutiš, ti ne bi veliko ugovarjal. Vztrajam pa pri tem, da me ni prevzela nobena navijaška evforija. Nogomet imam rad odkar vem zase. Upam, da je to pa ja čisto lahko razumeti.

 26. klavdijakiazbicajnik klavdijakiazbicajnik pravi:

  Dare … hehe …

  Si me nasmejal in povedal kot bi sama,

  če bi se mi le še dalo razlagati, zakaj obožujem

  nogomet. Torej … v slabem in dobrem … že vsaj ali

  pa najmanj 30 let … Ne zamudim nogometa, kadar

  se igra in sploh pod razno ne manjkam na naših

  tekmah.

  V nogometu tako uživam (pred TV ali pa na stadionu),

  da počasi res verjamem, da se gensko prenaša, ha-ha …

  *(oče je bil vratar)

  Sicer pa sem preživela vse:

  - da ni za ženske
  - da ni za izobražene
  - da ni … la-la-la

  (sami predsodki, to je v tebi ali pač ni … bemo)

  Obožujem šport v vseh dozah, le nogometa

  nič ne prekosi, ole.

  Še to moram povedati … Če izgubljajo, se ne jezim.

  Če zmagujejo, se veselim. Preprosto kot pasulj.

  Nogomet je bila gotovo moja prva beseda, ha-ha-ha,

  moram mamo vprašati, ki se je vedno “zaprla za trojna

  vrata” ob tekmah, hehe …

  ps. Včerajšnji prvi polčas je bil sanjski.

  LN,

  Klavdija KIA Zbičajnik

 27. mijau pravi:

  Do sedaj nisem slišal nič o tem, da so se naši fuzbalerji kregali okrog denarja. Niti tega podatka ne poznam, koliko dobijo nemški, ali kateri drugi.

  Vendar, če je to res, potem jih tudi jaz obsojam.

  Dare, kaj je za tebe pošten denar? Iz tvojih zgodb vem, da veš. Ne pristajam na tako primerjavo: kaj pa menedžerji pa nadzorni svetniki pa evropski poslanci, ki se manj oznojijo za več denarja. Zakaj se pa ne primerjajo z gradbenimi delavci, ali z atleti, ki pretečejo še več kilometrov za bistveno manj denarja?

  Tudi nogometna zveza sigurno ni zahtevala, da zastonj igrajo za čast in slavo Slovenije, a tisto, kar jim dajo, bi jim moralo biti dovolj. Navsezadnje smo v krizi. In ni res, da se nas nič ne tiče, koliko dobijo. Vse gre na koncu koncev iz žepa delavcev, tudi sponzorska sredstva.

 28. dare pravi:

  @mijau, pojma nimam za kakšne denarje gre. Verjetno pa imajo fusbalerji boljše podatke koliko je pametno zahtevati in te stvari. Domnevam pa, da imajo tudi tam enake probleme z menedžerji in podobno zalego, ki se jih na vsakega nogometaša deset redi v svojih stolčkih. Sploh pa ni moj problem, da bi malikoval nekakšne nogometne idole. Rad imam dobro igro in ne mislim, da jo igrajo neki nadljudje. Zagotovo je z Nemci podobno kot z balkanci. Tudi oni zahtevajo svoje. Če pa ne zahtevajo preveč pa tudi vedo zakaj. Imajo fascinantno državno ligo in njihovi nogometaši so v svojih klubih bajno plačani. Dobro pa tudi vedo, kako bi se jim na ligaških tekmah godilo, če se ne bi odzvali na klic in pomagali reprezentanci.

  Iz žepa delavca pa itak gre vse. Kriza je pa bolj ali manj tudi samo problem delavcev.

 29. dare pravi:

  @Klaudiakiazbičajnik, a veš kaj se mi zdi zanimivo. Tako vztrajno nekateri trobijo, da je nogomet za neintelektualne in omejene ljudi, pa ravno oni ne morejo razumeti …. ne fusbala, ne nas. Pa naj mi to kdo razloži :) !!

 30. mijau pravi:

  Dare in Klavdija! Kdo pa dvomi v vajino inteligenco?!

  A po tekmi z Američani so nekateri navijači gledali posnetek, ker so verjeli, da tokrat naši ne bodo napravili enakih napak.

 31. dare dare pravi:

  :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !