Vse mora imeti svoj razlog!!

14.12.2009 ob 19:02

»Pa saj je treba samo skozi okno pogledat!« sem si rekel, ko sem tuhtal s katerimi besedami in stavki naj začnem svojo pisarijo. Nobena kmetska slika ali socialna štorija se mi pač danes ni utrnila. Mi je pa padlo na pamet, bogve če ne že tavžentič, da mi lahko tipi iz medijev, interneta, vodstva firme, vrha politike in še s sto drugih naslovov servirajo ma karkoli jim pade na pamet. Informacija, pa naj bo še tako nagravžno nesprejemljiva, ima točno takšno razlago in argumentacijo kot jo primerno prefiltrirano in retuširano pripravijo za Dareta in ki na vse mile viže ublaži tisto njeno nesrečno nesprejemljivost.
Zlahka mi servirajo neovrgljive razloge zakaj sem pred pol ure v svojo zmatrano škodo natočil bencin, ki sem ga plačal dražje kot bolj ali manj kadarkoli v preteklosti, čeprav je nafta na globalnem trgu še vedno pol cenejša kot je bila pred kratkim.
Zlahka in brez sramu mi vbijajo v glavino, da je čisto normalno, da dohtar pristopi pacientu arogantno, vzvišeno in brezosebno, ker je siromak pač žrtev sistema, ki je vzpostavljen v zdravstvu. Gnilega sistema, ki ga poleg vsega še mi financiramo.
Brez zadržkov me prepričujejo, da mi morajo, če hočemo v Sloveniji še sploh obdržati nosnice nad vodno gladino, odpičiti del že tako klavrne plače. Morajo mi odščipniti kakšno stimulacijo in ukiniti plačevanje dodatnega zavarovanja, ki so zanj pred časom do onemoglosti lobirali in zanj jamčili za vsaj pol stoletja naprej.

In v tej fazi mojega kaotičnega bezljanja misli pogledam skozi okno. In kaj vidim? Vidim snežno belo dvorišče. Zametene avtomobile in kup drobnih stopinj v snegu. In zakaj blebetam o tem!? Pravzaprav se tudi sam to sprašujem. Saj konec koncev me to pa res ne more skrbeti. Saj je tu komunala. Če se bo sneženje, česar sicer ne verjamem, nadaljevalo, bodo fantje prišli in sneg odstranili in življenje bo teklo dalje. Ravno tako kot odpeljejo smeti, vzdržujejo park ali pokopljejo umrlega občana.

Ko so naši občinski svetniki sprejeli odlok, da bodo komunalščine podražali za sto procentov, seveda niso mogli pričakovati, da bo to Daretu všeč. Še posebno , ker so za to izbrali ravno čas krize, ki mu z njo stalno mahajo pred frisom. Ponavadi mu seveda z njo mahajo takrat , ko nekaj zmanjšujejo in nekaj jemljejo. In v času, ko se vse zmanjšuje ali vsaj stagnira, ko čisto plitvo dihamo, da ne porabimo kakšne molekule preveč, takrat se dobijo ti možje in sprejmejo nujen neodložljiv ukrep. Daretu povečajo eno od mnogobrojnih položnic za sto procentov. Seveda to kaj je njemu všeč ne more biti kriterij za sprejemanje ukrepov. To gre razumeti. Po drugi strani pa ga ne smemo pustiti čisto brez pojasnil in močnih argumentov.

In eno teh se glasi, da edino tako lahko ohranimo sedanji standard storitev. Smetnjak so izpred bajte komunalci odpeljali pred tridesetimi leti enkrat na teden, ravno tako kot to storijo zdaj. Moram pa priznati, da je zdaj smetnjakov več, ker odpadke ločujemo in mečemo posebej piksne, flaše in papir. Ampak s tem standardom se po svoji vesti in glede na svojo dobro voljo ukvarjamo sami. Če sem s tem zajebal situacijo, bom pa takoj od jutri naprej spet metal vse skupaj v eno kanto. Pomije, prazne tetrapake in stare cajtenge. Mislim, le čemu bi delal ubogemu podjetju stroške.

Ja, saj vem da je takšno razmišljanje preveč preprosto in poenostavljeno, vendar jaz se s takimi ukrepi res ne morem kar tako sprijazniti. V tem stanju in v tej situaciji pa prav res ne. Kljub jasni razlagi in »močnimi« argumenti. Občina bo sicer nekaj časa delno blažila neverjeten skok cen z nekaj odstotnimi subvencij, ki pa jih bo zagotovo ukinila takoj , ko bo nekje neka statistika pokazala za malenkost svetlejše čase. Mi pa bomo poleg vsega, tako ali drugače odkljukali poleg vsega še tisto sakramensko položnico in se veselili svojega doseženega in obdržanega standarda. Kvečjemu bomo še malo pojamrali ob kakšnem šanku in življenje bo teklo dalje. Stvari pa vedno tečejo navzdol. Fizika!!

Sprašujem pa se nekaj. Kaj za božjo voljo mi bodo nakuhali takrat ko bodo potuhtali, da ni več krize ? Sploh !

 • Share/Bookmark
 

16 komentarjev na “Vse mora imeti svoj razlog!!”

 1. anna pravi:

  Pojdi si ogledat na “pokopališče” Snage v Lj, kaka mineštra smeti se debeli pod kupi zemlje…toliko o extra nadebudnem ločevanju, heh.

 2. miri pravi:

  Koliko so jih pa zaposlili,da so nam lepo razložili,kam vse moramo metati raznovrstne odpadke? Na to pa nisi pomislil,kaj.

 3. bin pravi:

  Ja kaj se pa sekiraš Dare, kaj bodo nakuhali? :mrgreen: Saj takrat ne bo krize, pa bomo polni soldov. :lol:

  Pa še nekoliko resneje. Takrat bo treba spet rezerve ustvarjati. Razne sklade pa to… Seveda mi, raja, bomo vlagali, oni pa upravljali. :evil:

 4. dare pravi:

  @anna, pa ja ne?! Pa v tako lepe pisane kontejnerje mečemo smeti!

 5. dare pravi:

  @Miri, seveda sem pomislil. Pa še na vsehsort drugega. Med drugim se mi tudi zdi, da bodo imeli fantje, ki pobirajo smeti in ostali v njihovem rangu tudi težave s plačevanjem komunalne položnice.

 6. dare pravi:

  @Bin, ti si prava zakladnica hitrih rešitev za kakršenkoli problem. :) A jemljejo v tiste tvoje sklade tudi kaj drugega razen denarja? Imam 40 kil krmnega krompirja in šest metrov suhih mokovih drv! Jebi ga , zaenkrat je to !! lp

 7. bin pravi:

  Nikar se ne hvali s tistim Dare! :shock: Ne zdaj!
  V času krize bo tudi krompir dober za intendante, saj veš. ;) Takrat, takrat ko ne bo več krize ga pa še svinjam ne bodo dajali. Ja takrat bodo zlati časi. :mrgreen:

 8. dare dare pravi:

  Se pravi nič krmnega krompirja. Samo med in mleko ?!

 9. bin pravi:

  Eh, slabo razumel, Dare. ;)
  Mlečne čase sva že preživela, medeni so tudi kot bele vrane, le “zlati” naju še čakajo. :mrgreen: :)

 10. noah noah pravi:

  Dare:

  Nič ne modruj in se ne sprašuj Dare :lol: lepo pripravi denarnico in čakaj :lol: za kako kaj vzeti ni potrebno novih inovacij,imajo strokovnjake še iz “stare šole” :lol:

 11. dare pravi:

  @Noah, to so verjetno izmed tistih odličnjakov ?! Ph, piflarji, jim mater ….!

 12. dare pravi:

  Bi bilo menda malo preveč samohvale, če bi objavil poseben post zaradi tega, ampak sem pa tako prijetno presenečen, da moram nekam prilepiti(mislim, če je meni kaj jasno):

  Najbolj iskani blogi (najdi si)
  Saša Einsiedler
  Jonas – Zapisi
  Irena sirena
  Za narodov blagor
  Daretov blog
  Libertarec
  Ruth
  Otročarije
  Had
  Nergač

  http://www.optimizacija-strani.info/2009/12/najbolj-iskane-besede-v-letu-2009-v-google-najdi-si-bing-in-yahoo/

 13. miri pravi:

  Kaj drugega kot – čestitam.

 14. dare pravi:

  Ja. Miri , hvala. Sicer sem že lani videl nekaj podobnega, poleg tega pa tudi ne vem kaj točno pomeni “najbolj iskani na najdi si ” ampak, da me na neki lestvici prehitijo samo Einsiedlerca, Jonas Žnidaršič, Irena Sirena in M.Crnkovič!!!! Saj ima človeka, da bi se kar malo ustrašil, porkaduš!!!

 15. bin pravi:

  Si pač vreden Dare! :)
  Čestitke. :) :)

 16. dare pravi:

  Hja, vreden !?

  To je relativno. lahko je človek zlata vreden ali pa je vreden, da bi ga pes os…

  V dnarju imam v glavnem grozljivo nizko ceno :) Sicer sem že parkrat namigoval, da bi zvišal urno postavko, pa nekako ne naletim na razumevanje. Hecna reč :) !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !