Muz’kontar brezdelnež

5.12.2009 ob 15:17

Ja, malo mi je pa res dalo misliti. A je to kakšen december?? Da ne omenjam tiste zdrajsane fraze o veselem mesecu. Z mojimi muzikanti bomo v celem mesecu z novoletnim dnevom vred šli trikrat v akcijo. Mislim, totalen poraz. Pa ni treba brskati po ne vem kako davnem spominu, da se nam narišejo neki minuli, čisto drugačni decembri. Takrat smo včasih imeli sedem, osem, devet špilov in smo dobesedno komaj čakali, da pride tisti dolgočasni, pusti januar.
In seveda, kakopak drugače, smo na mizo vrgli vse kar nam je padlo na pamet in kar bi bilo lahko podobno argumentu za takšno glasbeno – zabavno recesijo. Naj prej kot nadaljujem še omenim, da nisem mnenja, da bi morali vsi vsepovprek rogovilit, rjuti in rajati na sindikalno – gasilsko – oberkreiner feštah. Ne, zagotovo je mrtvilo zelo prisotno tudi na višjih nivojih družabnega življenja. Vendar pa se me je to ravno pri tem mojem veseličarstvu pač zelo konkretno dotaknilo.

Z argumenti pa je tako, da jih je nekaj, ki so v takšnih debatah železen repertoar. Prva dva si nekako izmenjujeta vodstvo, vendar jaz sem ocenil, da gre takole:

»Denar! Porkamadona, saj nima člov’k več niti za kruh. « Ta razlog za čemenje doma sem ponavadi zvrgel prej kot sem ga kakorkoli komentiral, Brez veze! Za malo druženja, posebno občasnega, ni treba ravno velikih denarcev. No, zadnje čase sem malo bolj previden, predvsem zaradi gospodarske krize in teh reči.

»Ga spiješ dva glaža pol te pa žandarji ocarinijo!« je argument, ki ga najbolj poudarjajo tisti, ki ga že leta niso spili noben dan samo dva glaža. Tu zraven spada tudi tisti legendarni očitek, ki sem ga bil enkrat v takšni debati deležen: » Lahko tebi, ko pa ne piješ!« No, kljub vsemu tudi glede tega ne ugovarjam ravno stoposto. Nekoliko je to res problem, ki se ga pa da zelo elegantno tehnično rešiti!

»Vsak skrbi samo še za svojo rit!« je nedvomno zelo blizu izvirnemu grehu nedružabnosti ljudi v naših krajih, vendar pa je to zares preširoka tematika za tako kratko obravnavo. Se bomo lastne riti in podobnih pritiklin lotili enkrat čisto posebej.

»Nikomur se ne ljubi sploh ničesar zrihtat!« je meni ljub argument, ki smo z njim še kar družno napadli oštirja. Ta se je sicer še kar nekako branil, pa stroški, pa avtorske pa sto nekih regelcov …. pa smo ga tipa vseeno prefiksali do amena, mu sunce!

»Oneman band!« je vsaj kar se tiče glasbenega dela tega problema zgodba zase. S tem sem seveda prišel jaz na dan. Teh fantov, ki tipkajo po sintičih in zraven prepevajo jaz osebno sicer ne obsojam zelo. Dokler je ljudem vseeno, kakršnokoli pretirano kritiziranje tudi ne bi imelo smisla. Bi pa predlagal eno pravilo. Glede na to, kaj vse zmorejo te aparature in kaj vse ti »muzičari« z njimi počnejo, bi predlagal, da gostinci ne smejo oglaševati teh zabav, kot žurov z živo glasbo. Mislim, kot kmet ne more prodajati repe z znamko bio in eko, če vsak drugi dan zlije na njivo dva kvintala gnojila in škropiv. Ne more in pika!

In potem moram samokritično dodati še en »pododstavek«. Gre za to, da nas mrbit ne kličejo zaradi naše slabše kvalitete in zaradi našega večno slabega marketinga. Glede kvalitete sicer ne pričakujem drastičnih sprememb, čeprav se včasih hecamo, da smo kot staro vino, ki je z vsakim letom boljše. Hec mora bit. Vaj tako ali tako nimamo kaj prida!
Ravno z marketingom pa smo v teh dneh poskusili biti malo aktivnejši. Lotili smo se internetne strani in podobnih zadev. Pozabili smo vsa ta leta na vse to in vedno smo le čakali, da nas kdo poišče. Ponavadi smo čakali uspešno :) !

Seveda pa nismo točno rešilli kaj je krivo takšnemu decembru. Mi je pa nekaj šinilo v glavo. Glede na to, da smo prišli s fanti z vaj, oziroma s tistega kar naj bi bile vaje, sem imel orodje (kitaro) v avtu. Za izgovor sem si vzel dejstvo, da odhaja v drugo službo naša draga natakarica in da ji pač moramo zapeti eno za slovo. Prinesel sem tamburo v oštarijo in sledilo je dve uri takšnega cirkusa, da mi dobesedno ni bilo nič jasno. Folk je prepeval in celo plesali so nekateri. Pa ne sprašujte nikar, kako se pleše ob samo eni kitari in nekaj hripavih glasovih.

Povedati želim predvsem nekaj čisto drugega. Po eni strani zgleda, da se zaradi cele vrste razlogov ne da več zabavati, po drugi strani pa smo mimogrede zrihtali žurko, da lahko samo gledaš. In to smo naredili brez kompliciranja in tako rekoč »iz nič«. Ni ravno nebo, zemlja in ptice na nebu, ampak še pol ure prej je zgledalo ravno tako nemogoče. lp

 • Share/Bookmark
 

26 komentarjev na “Muz’kontar brezdelnež”

 1. Blazz Blazz pravi:

  aja, staro vino?od kdaj? kam je šeu pa akord? :)

 2. miri pravi:

  Saj ponavadi je tako.Najmanj planirana zabava je na koncu izpadla najlepše.

 3. Dajana Dajana pravi:

  Pa ti tudi stalno jamraš, no. Pokliči na MOL in na policijo (al kaj jaz vem kam) in si rezerviraj na Čopovi mesto in tam igrajte. Al pa kje drugje, saj je v Sloveniji dosti prostora, kjer bi igrali. Ne čakaj! Pokliči naokoli. Od štiridesetih klicev, bo eden rekel, ja pridite sem, pred trgovine in igrajte. Čao ;)

 4. noah noah pravi:

  Takile nenapovedani žuri so najboljše kar se lahko zgodi :lol:

  http://www.youtube.com/watch?v=4hH5lGdkGqU

  jaz sem moral z vnukoma domov,so pa drugi dan pravili,da se je povleklo pozno v noč :lol:

 5. 1danica pravi:

  Oneman band je še nekako, a en tip na morju je hotelč (najbrž) še bolj prav napisati in je izgledalo takole: “Ohne man band.”

  Veseljši december ti želim! Žur!

 6. Stascha! pravi:

  no, dare, ti kr dajani verjemi, ona ma velik izkušenj s klicanjem na policijo :lol:

  problem poznan. sm z generacije, k počasi zaključujemo študentska leta (vsaj tisti tapridni) in se sprašujem, kaj tošno mislijo ljudje ko omenjajo “nora študentska leta”… žuri? ja, ne žura se. “joooj ne, danes ne morem” je primeren izgovor za vsak dan, teden za tednom. 5 cimer imam in je nemogoče, da bi se vsaj pred novim letom babe dobile v kuhinji (ja no, vsaj doma, če že drugga nočejo), spile en kuhan vin in mal počvekale.

  noben nima časa. nobenmu se ne da. babe mislijo, da je najbolj seksi tista, k najbolj grdo gleda. bolj k si zamorjen, bolš je. pa pritoževat se je treba veliko.

  mam občutek, da je blo še 10 let nazaj čist drgač. se je klapa dobila in smo zažurali in se fajn imeli, z alkoholom al pa brez, smeha je blo skoz dosti. zdej se vsak zase drži :S brezveze. je blo treba namensko (po)iskat družbo, k se dobimo parkrat na leto in se imamo fajn. ostali se pa počijo pred TV in jamrajo kako ni nikjer primernega partnerja in kako smo odtujeni. pa kaj še…

 7. bin pravi:

  Hja Dare, kaj ti jaz vem kaj je krivo? :roll:

  Denar? Ne! kadar (če) bo res hudo z denarjem, bodo oštarije in ostali “žurplaci” polni. Vsaj ob posvečenih priložnostih.

  Dva glaža? Ne! Saj si že sam ugotovil, da se najdejo “tehnične rešitve”.

  Vsak skrbi za svojo rit? No, saj to je bilo od nekdaj. Riti se niso spremenile, skrbi je pa vse manj in manj.

  Nikomur se ne ljubi … zrihtat? “Ljubi” cajti so že davno mimo. Na suho, ne da bi kaj kapnilo, pač nihče ne rihta. Saj smo vendar v enaindvajsetem stoletju, pa še v demokraciji za povrh.

  O(h)neman band? Tu si v svoj krožnik pljunil! ;) Naj ti delam reklamo z izjavo, da vi pa žmohtn domač gnoj na špilu trosite? :lol:
  (/… vsak drugi dan zlije na njivo dva kvintala gnojila …/) :)

  Pododstavek? O kvaliteti ne bi! :) :) Marketing? Ne vem, kako se to sedaj greste, preko interneta? Včasih je bilo treba… No, če si hotel kaj dobrega “zakačiti” si se moral v pisarni “odgovornega” obvezno pojaviti v modrem. Obleka ni bila dovolj! :mrgreen: Tudi danes na netu verjetno ni dovolj samo modra osnova vstopne strani?

  Še na zadnja dva odstavka… :D Kolikšen misliš, je bil tvoj delež pri tisti žurki? :twisted: Saj se je vendar ONA poslavljala! (A ste tudi kaj o neizpolnjenih ljubeznih in hrepenenjih zapeli?) ;)

  Ne skrbi! Drugo leto bo zagotovo bolje! Če bo recesija trajala, bo “narod” iskal sprostitev, če bo “zalaufalo”, bo pa itak vzrok za žur! In se bo iz nič rodila ljubezen za svojo rit. :evil:

 8. milena pravi:

  kaj pa, če organiziramo eno žurko ta najbel fajnih blogarjev, pa pridete mal zašpilat?
  Grem staut, da bodo VSI plesal….
  Kaj prauš? A bi to naredl?

  :-)

 9. Stascha! pravi:

  ehhh, milena, js nisem za. ne blogam, plesala bi pa vseglih. če je žur, mora bit žur za vse ;)

 10. dare pravi:

  @Blazz, naša godba zagotovo ni neka kvaliteta. Imamo bolj tako – tako petje in na instrumentih nismo neki znalci. Vendar pa smo vse skupaj toliko časa tiščali naprej, da včasih naredimo čisto dostojno veselico tudi na velikih prizoriščih. vendar pa, ko me je vprašal kdaj kdo kako se imenujemo, sem ga lepo prosil, naj me vpraša kaj drugega. Mislim, če res nimaš niti za zrnce domišljije, potem daš bendu ime AKORD. Kriza totalna. pri tem imenu nisem imel nič in sem ga prenašal slabih dvajset let. Ko se je letos poleti zgodila še zanimivost, ko smo skoraj šli z vso kramo v Vipavo, ker se je organizator zajebal in kontaktiral najprej nas , potem pa povabil neke AKORDe (bedniki) iz Postojne in smo tik pred zdajci skoraj slučajno , ko smo poklicali za točno lokacijo, zvedeli, da smo lahko doma. No, ko se je še to zgodilo, me je enkrat nekoliko pojezilo in natuhtal sem nekaj imen in jih vrgel na mizo. Spomnim se Staro vino in Skozi noč …pa je bilo še nekaj. Sprememba blagovne znamke naj bi pomenila tudi malo več pristopa k promociji in podobno. Kaj posebnega pa itak nimamo v planu. Manjka nam ambicioznosti in še vsega drugega …pa še ljubi se mi pogosto ne :) ! lp

 11. dare pravi:

  @Miri, to pa vsekakor. To se kar samo zgodi, ampak potem postane jasno, da ljudje pa le nismo tako pusti, kot na žalost vse bolj zgledamo! lp

 12. dare pravi:

  @Dajana, verjetno si imela s tem komentarjem dober namen. Ampak si čisto falila. Dare sploh ni nič jamral. Kvečjemu bi lahko rekli, da me nekoliko jezi. Jezijo me ljudje okoli mene (in še sam nisem veliko boljši), ki se jim ne ljubi ma prav popolnoma nč več!

  Na Čopovi bi pa verjetno malo čudno zgledal z vso tisto šaro.

 13. dare pravi:

  @Noah, ja , to je to. :) (Jebenti, sem najprej mislil, da je Nelfi Depangher :) ) ! No, če je vztrajal in imel še naprej tako izbran program, mu zagotovo ni manjkalo občinstva!

 14. dare pravi:

  Ja Danica, saj tista zadeva je pogosto točno to. Ohne man (aber noch spielt) :) :) !

 15. dare pravi:

  Stasha vidiš! Očitno gre za okužbo (neozdravljivo) . PA celo pri študentih. Marička! Meni pa pogosto pravijo kolegi, da a pač nismo več ravno tako rosno mladi. Pa ne vem kako hudiča imam v spominu, da pred leti, ko so te vaške in vse ostale veselice še lavfale, starost sploh ni bila kriterij. Prišli so vsi pa pika. Jej,jej! lp

 16. Dajana Dajana pravi:

  Ne bi zgledal čudno, ampak bi imel velik uspeh. Prav gotovo. Ko sem živela na Dunaju, sem poznala eno Madžarko, ki se je preživljala s tem, da je hodila pet na Kaertnerstrasse. Dobijala je tudi do 3000 šilingov na dan (takrat so bili še šilingi). Na dan!!! Tudi tam je seveda treba dobit dovoljenje od Ministrstva za kulturo, pa kaj jaz vem od koga še, da vriskaš tam na cesti. Ampak… ko imaš enkrat prostor zagotovljen, potem si… car! ;)

 17. pika pravi:

  Ah, saj ni problem v denarju. Nikoli ni bil. Osebno bi se z veseljem nekje zabavala; takšna dobra žurka. Sem predlagala, da gremo v hribe nekam, pa nikomur ni do tega. Ni neke prave volje med ljudmi. In odkrito…sem se sedaj še kar sama odločila : k vragu, bom pa doma in že kaj…in morda tako razmišlja marsikdo… Po drugi strani se da vse. Če rad poješ, poješ tudi sam doma, kajne?

  No pa vseeno, dosti igranja, kjerkoli že bo…

 18. dare dare pravi:

  @bin, kaj naj rečem. Tako je drugovi! :) Edino glede sintesajzeristov. Ne gre za to, kdo je boljši muzičar. Gre za to, da nekdo špila muziko, nekdo pa kupi mašino in softver in mu to dela samo od sebe. Mislim, to je postalo včasih res že farsa. Aja, pa kelnarca se niti ni poslavljala. Le mi smo se poslovili od nje :) !! lp

 19. dare dare pravi:

  @Milena, kaj takega je seveda tudi meni že padlo na pamet. Ampak … :) , ja kako bi to zrihtali. Za cel bend mora to že kar biti nek prostor, potem pa še …. ko bi začeli rihtati kombi, pa se meniti o tem koliko ur bi špilal, pa to pa ono ….potem bi hoteli ti tipi pa še denar. Ja , zmeraj je kaj :) !
  Kakšna takšna varianta, kot je opisana zgoraj pa ni bil hudič, da nas ne bo kdaj doletela.
  Aja, kdo bo pa naredil spisek kateri s(m)o najbolj fajn ?? :) :)

 20. dare pravi:

  @pika, torej me razumeš …ni volje … ni ničesar! lp

 21. bin pravi:

  V izogib nesporazumom Dare. :)

  Tisto o umetnih in živih muzikah (gnojilih) sem še kako zapopadel. Le včasih me prime, pa malo zezam. :oops:

  Zdaj… o slovesu??? A se lahko samo “ena stran” poslovi? :roll: ;) ;) ;)

  Milena pa ima zagotovo že lastnoročno poštemplan spisek. :D

 22. dare pravi:

  @Bin ;) :) , poslovimo se lahko samo oboji,ja, ampak nekaj mi je raklo, da bi jo baba še prej in še bolj potiho podurhala, če se ne bi mi ovedeli in naredili zadevo bolj hrupno !

 23. mijau pravi:

  Tole bo bolj pozen odmev.

  A je Bin “kriv”, da sem tukaj. Na mojem blogu te je tako skrivnostno omenjal, da me je radovednost premagala. Pa nisem razočaran. Kar zanimivo te je brati. Všeč mi je tudi tvoja skromnost, zato sem prepričan, da ste boljši, kot praviš.

  Če sem se pa že oglasil, pa vržem še nekaj svojih misli na to temo. Tudi mi (naša stara klapa) nismo lani šli na novoletni ples. Ni bilo prave volje. Zbrali smo se pri enem doma in smo igrali karte.

  Z glasbami pa imam različne izkušnje, pa ni bila glasba “v živo” vedno boljša, kot pa one man band. Vsaka ta zvrst ima svoje prednosti in slabosti.

  Živa muzika je mnogokrat preglasna. Mislim, da hočejo z glasnostjo zakriti kiksanje. Po drugi strani pa dobri muzikantje znajo napraviti pravo “štimungo” s kakšnimi igrami, skeči, vici…

  Na drugi strani nekdo, ki vrti plošče, ne more imeti slabih izvajalcev. Če zna zraven še kaj zapeti, pa šalo povedati, je kar v redu. Pa cenejši je.

  To, da bi pa ansambel šel kar nekam igrat, pa čakal, da jim kdo vrže kaj v nastavljeni klobuk, pa ni realno pričakovati.

  A ideja, da bi igrali na kakšnem druženju blogarjev, ni slaba.

 24. dare pravi:

  @Mijau, ne vem , če si se že oglašal. Parkrat sem se jaz pri tebi ampak tukaj se pač menja toliko ljudi in imen, da se včasih tudi malo zgrešimo.

  Torej, muzika!? Seveda imamo tudi glede tega različne okuse. Jaz na primer še vedno vztrajam…. samo glasba v živo nekaj velja. :)

  Glasnost je vsekakor včasih problem. Lani smo na primer špilali penzionistom kolektorja v modri dvorani. V takšno ogromno dvorano pač moraš pripeljati kompletno ozvočenje. Ne gre drugače. In baba, ji mater, kokoš sakramenska, ki je zadevo organizirala, je zrihtala mizo za nekako dvanajst “najvišjih” gostov, glavnega menedžerja itd. tri metre pred zvočniki. Da jo ti potem samo slišiš in njeno kokodakanje. Vse skupaj smo imeli tako potiho, da je jedva še nekaj cvrkalo v zvočnikih. Pri zadnjih mizah niso ljudje niti slučajno več slišali muzike. Kako je v takšnih pogojih težko oz. nemogoče doseči normalen oziroma dober zvok, to pa je tudi zgodba zase. No, in takrat sem bil deležen tudi ugotovitve, ki jo tudi ti navajaš, namreč da z glasnostjo skrivamo kikse. No, temu vsesplošno ne morem ugovarjati, vendar zadeve načelno ne dojemam tako.
  Sicer pa, vsaj za svojo dušo, daleč najraje špilam v kakšni koči brez štroma. Ali pa imam samo majhno 20w cvrkalo, da mi je malo manj treba mlatiti po kitari :) !

  In potem še igre, skeči , vici ….. mislim, če sem pri tem mojem ohcetarjenju, veseličarstvu na kaj alergičn. Ajej, kar pike se m delajo, že zdaj ko samo tuhtam o tem. :) :)

  Sicer pa ti nisem želel v vsem 100% ugovarjati, ampak se glede tega res tako počutim. Največji problem pri tem muzikarjenju je zagotovo to, da ni več veselic in žurov. Navade so se spremenile. Ljudje so postali preračunljivi , včasih preleni, včasih se bojijo policajev in še sto stvari.

  Vsekakor pa te vabim, da se še kdaj oglasiš, jaz bom vsekakor še pogledal za tvoje šanke in se vsedel kdaj v separe. Mogoče bom tudi pokomentiral, če se bom znal vključiti v dolgo debato. Način, kot ga imata ti in npr. bin mi je sicer všeč, vendar se mi zdi, da hitro izgubim štreno, če zadeve ne spremljam. Ma ja ….lep pozdrav … se slišimo, beremo , vidimo. lp

 25. mijau pravi:

  Lepo, da si se hitro odzval. Kar me malo preseneča, je groza, ki jo občutiš, ko sem omenil igre, skeče, vice. Že na evrosongu ni na odru samo glasba. Tako glasbo lahko poslušaš samo po radiu. Na televiziji pa želiš zadovoljiti tudi čut vida; enako na javnih nastopih. Vlasih celo na koncertih kake skupine ljudje v dvorani zaplešejo po taktu. Tudi ko skupaj z ansamblom zapojejo znane komade, se ustvari prava štimunga, kot rečemo na našem koncu.

  Naziv benda pa je važen zaradi razpoznavnosti. Kako boš pa drugim povedal, da ti je bil všeč?

 26. dare pravi:

  No, Mijau, saj v bistvu je tako, da če je štimung taprav, potem je očitno v redu. se pravi, če skeči in igrice ipd. naredijo dobro vzdušje… eko, ni kaj dodati. Problem je, če se morajo na nekih ohcetih dokaj nevešči animatorji ukvarjati z istrošenimi stokrat videnimi forami in z njimi moriti ljudi, ker po nekih podatkih to na svatbah preprosto mora biti.
  Da ne govorim kako redko kdo zares dobro pripoveduje vice.
  Pa tega ne bi niti toliko poudarjal, če se mi ne bi zdelo tako zelo v redu, ko kdaj žur res rata samo zato, ker pustijo ljudem, da se zabavajo in je ob muziki in plesu in ja, tudi tapravi štimungi kar naenkrat ura pet zjutraj, pa se vmes še spomnil ni nihče, da bi komu zavezal oči in mu težil naj skače po eni nogi :) !

  To z imenom pa je seveda res ako. Moram še malo raziskati, kje sem trdil drugače. Fajn bod… lep pozdrav!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !