ŠTRAJK

6.11.2009 ob 16:56

In je završalo. Grenkoba, ki je tiščala v stene utrujenih žil se je spontano in naenkrat razlila skozi naša telesa. V zraku je bilo čutiti tisto prvinsko človeško jezo, ki se rodi, ko ti krivica in užaloščenost zlomi leta in leta klubujočo hrbtenico.
Že takoj, ko smo se pogledali, smo vedeli da je to ta dan. Dan, ki bo za vedno zapisan kot svetla zvezda v rimski cesti našega časa.
»Bum« je zadonelo po fabriki, ko je Janez vžgal s svojo macolo po dvestokilski traverzi nad svojo mašino. V naslednjem trenutku smo drug za drugim spontano in brez vnaprejšnjega dogovora junaško pritiskali tiste rdeče gobice na naših mašinah. Tiste, a veste,kjer piše »izklop« . Druga za drugo so mašine umolknile in kmalu se je slišal le še turobni fabriški mir, prekinjen vsake toliko samo s pihanjem zraka s skakšnega ventila in šepetajočim pogovorom sodelavcev.
Šef proizvodnje je prilavfal med nas in se lotil svojega pričakovanega cepetanja:« Ja, kaj se pa zajeb…..??«
»Bum!« je še enkrat zaropotalo, prej kot je revež dokončal svoj stavek. Tip se je sesedel kot pokošen in se molče tresel na leseni paleti, ne bi me presenetilo, če bi ugotovil, da mu je malo ušlo.
Dedci so pogasili že vse mašine in stopili v skupino. Govorili niso skoraj nič. Ženske so prinesle velike kartone in nanje smo napisali nekaj parol. Pozivale so vodilne naj oni poskusijo preživljati svoje familije s slabimi petimi stotaki na mesec in podobne stvari.
Nekaj mlajših vročeglavcev si je okoli glav navezalo rdeče cunje, ki smo jih ponavadi uporabljali za brisanje mašin. Vsi pa smo obdržali v rokah svoja orodja. Posebno se je krčevito oprijemal svoje macole Janez. In tista traverza je samo čakala, da spet zagrmi svoj oglušujoči krik.
Direktorji, kadrovski in še nekaj tičev so prišli v fabriko šele nekaj po osmi. Seveda so morali izdelati strategijo.
Ko so se nam približali, so zelo očitno izgubili nekaj nameravane ostrine. Tako so se lotili problema z dokaj nizkim in mirnim tonom. Direktor je začel z običajnimi floskulami o krizi in nizki dodani vrednosti. »Boš videl, kurba, dodano vrednost, ti materna!« so začeli kričati kovači in ni bilo treba več čakati dolgo, da je spet zagrmela Janezova macola.
Direktor je umolknil. Bil je bled in začel se je tresti. Kadrovik je nekaj mencal kot ponavadi, češ da smo pa le vsak mesec dobil plačo in da bi lahko po zakonu dobili še kakšen evro manj. Takrat smo zaropotali vsi in proti nezaželjeni bandi se je vsul dež šravfov in podobne šare. Kadrovski je poskušal nekaj prepičevati. Imel je že solzne oči in s paničnimi gibi se je branil pred srdom množice. Kmalu je cela skupinica neugledno in smešno bežala pred upravičeno jezo upornikov.
Franc, ki je ponavadi ob osmih jedel že drugi sendvič, ob desetih pa je vseeno prvi lavfal na malico, je tokrat še na hrano skoraj pozabil. Aja, seveda, on se je poleg vsega odločil pa še za gladovnega!!
Možje so po odhodu škricev prevrnili plehnate omare in jih kot barikade nagrmadili ob glavnih vhodih. Na velike bele liste smo napisali svoje zahteve. Te so vsebovale dvakrat višje plače, odstop vseh vodilnih, proste sobote, večji regres in teden dni toplic pozimi in teden morja poleti. Za piko na i smo pripisali še, da hočemo trinajsto in štirinajsto plačo in veselico za novo leto. Pika.

Franc je bil videti že zelo šibak. S svojo vodeno zeleno barvo , že skoraj goden za infuzijo je bil pri naših zahtevah eno najmočnejših orožij!
V fabrških prostorih je dobesedno vibriralo od borbene energije. Ljudje so stiskali pesti in na obrazih so se jim risali žanklodvandamovski izrazi. Bili smo pripravljeni … ma preprosto na vse.
Takrat so se s treskom odprla glavna vhodna vrata in v bajto je prihrumelo nekako trideset do vratu našemljenih specialcev. Imeli so čelade in prozorne vizirje. V eni roki so držali ščite, v drugi pa tričetrtmetrske pendreke. Vnel se je neizprosen boj. Očitno se vojščaki niso nadejali takšnega odpora. Padali so levo in desno.Ta se je držal za krvavi rilec, spet drugi je hodil v krogu in v svoji omotici tuhtal kaj se mu je zgodilo. Tudi kakšen od naših je seveda padel pod udarci.
»Bum!« je spet zagrmela Janezova macola….

…… Takrat sem se zavedel, da sem malo zapretiraval…..

…v resnici je bilo malo drugače. Sindikalni »nekaj« je v bistvu samo prinesel nekakšen papir, ki nam ga je ponudil v podpis. No, saj ni pisalo nič slabega. Da bi radi imeli šeststo evrakov osnove in še nekaj takšnih reči. Pa smo skoraj vsi podpisovali. Tudi nečlani. Menda v podporo zahtevam. Nekateri z iskrenim namenom, drugi zato ker so podpisali ostali in nekateri zato, ker se jim je zdelo hecno. Očitno je bil danes nekakšen , kako bi rekel , pozitiven dan. Ob tej sindikalni »akciji« smo se namreč po večini zelo zabavali. V navalu te omenjene dobre volje smo kolegi na sosednjih mašinah tudi sklamfali skupaj tisti zgornji krvavi scenarij.

Vendar pa pobud ne smemo devati kar tako, na pamet čisto v nič. Raje se zamislimo nad temi besedami:

SKUPAJ SMO MOČNEJŠI

VSI, KI ČUTITE IN MISLITE ENAKO SE NAM PRIDRUŽITE!

SOLIDARNOST JE VREDNOTA

SKEI (skei ni isto kot amen! op. )

lp

 • Share/Bookmark
 

40 komentarjev na “ŠTRAJK”

 1. Dajana pravi:

  Se bere kot kakšen manifest. Uf, kar dlaka mi je stopila pokonci. :shock:

 2. dare dare pravi:

  No, mišljeno niti ni bilo tako hudo :) ! Nasploh ne vem kam naj dam te sindikalne zadeve. Član nisem, sam sindikalizem pa je tudi bolj na majavem glasu. Predvsem v mojih očeh zgleda, kot da bi po tistem svojem polomu v Gorenju radi malo zrasli. Po drugi strani pa …. če nihče nikoli ne stori nič …….

 3. pitija pravi:

  Ah, pa saj sploh niste zahtevali kaj dosti, preveč pa sploh ne, sploh ne razumem, zakaj ste odnehali, kakšen strah se je naselil v vas in zakaj. Boriti bi se moreali za svoje pravice do zmage, ne pa karf takoj odnehati. V recesijo so nas spravili vodilni z nenormalnimi plačami in nihče drug. Pokraden denar naj vrnejo, da bo za surovine in dela bo dovolj. Ja ko enkrat stopiš korak naza, je to zelo težko popraviti. Škoda, prave boječke ste in tako se z vami da manipulirati in vas teptati….ja prav no, če je to res prav.

 4. miri pravi:

  NABRUSIMO KOSE, ŽE KLAS DOZOREVA….bi bil boljši zaključek,manj hinavski.

 5. pitija pravi:

  Se opravičujem za napake, jezna sem na vas,ker se ne znate boriti in seveda je ratalo, kar je…šit

 6. dare dare pravi:

  @Pitija, kar je res je res. Upam, da boš kdaj uspela to svojo jezo tudi udejaniti in to v pravi smeri. Več jeznih, več upanja :) ! lp

 7. dare dare pravi:

  @Miri, ne vem kdo sindikatu (SKEI) izbira parole. Zgleda, da bi bili radi izvirni in zavračajo stara preizkušena gesla. Horuk v nove čase. lp

 8. bin pravi:

  In ste bili vsi kot Franc! :evil: Godni za infuzijo. Saj so vam s tistim podpisovanjem velik del (hude) krvi spustili.
  Še bolj pa me skrbi…
  /… SKUPAJ SMO MOČNEJŠI …/
  Nekaj takega so kričali nekaj let po črnem petku pri zahodnih sosedih. (Povežimo se v butaro.) :sad:

 9. dare dare pravi:

  @bin, s tistim podpisom smo izrazili menda podporo zahtevam sindikata SKEI, kar nekako pomeni tudi stavko napovedano za 13.11. od 6.00 do 23.00. Vse skupaj jemljem zelo z zadržkom. Sicer pa več tukaj:

  http://www.skei-si.com/

 10. pitija pravi:

  Rada bi vedela in tudi izvedela, kje SMO SKUPAJ, kje ste, ko se bi delala taka prava akcija, da z njo nekaj dosežemo. Vsak za svojim plotom ponižno čakate na drugega, da bi začel. Verjamete v sindikate, ki so največja prevara in samo podaljšana roka te naše krivične in nesposobne oblasti. Samo pesek v oči vam vsem skupaj mečejo z veliko figo v žepu polnem nepošteno zasluženega denarja.Ja, s polno ritko se da k…..

 11. dare dare pravi:

  @pitija, v sindikate ne verjamem. Če prebereš še enkrat mojo pisarijo in zraven vklopiš še dojemanje cinizma, potem bo to jasno tudi tebi. Drugače pa se s tvojo jezo načeloma strinjam. Seveda pa se da o teh stvareh debatirati. Kaj pomeni, če se v fabriki upreš, odkloniš delo in začneš rogoviliti z nekimi zahtevami? To ni vprašanje samo in edino poguma. S tem mora imeti opraviti tudi pamet. Kje smo skupaj? Ja, bogve?! To je parola sindikata (ki me zanj kot že rečeno, boli ku…) ! Vprašaj me glede fabrškega življenja kaj konkretnega in ti bom z veseljem odgovoril. Z junaštvom je pa pač zaenkrat kriza. Nekaj so pokazali v Gorenju in vsaka jim čast. A to so le osamljeni primeri.

 12. bin pravi:

  @pitija
  Preživela tisočletja?? ;) Kaj napoveduješ? Kdo so svečeniki, ki bodo tvoje (pravijo da je bilo pijano) brbljanje razlagali? :twisted:
  Ne zameri, ni bilo mišljeno žaljivo. Le asociacija na naziv – nick. Pa vendar… Kaj naj delavci naredi(j/m)o?
  1°Molče prenašati krivice, zavračati take podpise zaradi spoznanja, da so sindikati podaljšek oblasti?
  2°Se upirati mimo sindikatov “z macolo”?
  3°Ustanoviti ilegalne (teroristične) trojke, ki bodo odgovornim ulile strah v kosti?
  4°Kaj četrtega?

  Prvega je že tako dovolj – preveč!
  Drugo možnost so nam zapravili z zakonom o reprezentativnosti sindikatov. Nobeno drugo “gibanje” razen blagoslovljenih ni zakonito.
  Tretje??? :shock:
  Kaj torej? :mrgreen:

  @dare
  Vem! :) Vem tudi, da je ugled sindikalnega gibanja namerno rušen s strani velikih. “Divide et impera”, zate, ki v tem uživaš. ;) ;) (V latinskih izrekih namreč!) Veš, mika me, da bi se “iz protesta” vpisal v sindikat. :D

 13. pitija pravi:

  Dare, zelo dobro poznam delo in odnose v fabriki in ne samo v fabriki, poznam do kje se lahko prizibljejo nesposobni hinavci in ritolizniki, kar je pri nas praksa, vem kaj pomeni, če se postaviš za svoje pravice in ti dajo za zaveso vsi prav, ko pa je treba to s skupnimi močmi povedati in pokazati pred pokvarjenim in vase zaverovanim vodstvom ostaneš pa sam…posledice so jasne,postaneš črna ovca, brez dela, družina brez sredstev in še in še…. pa samo dobro si hotel vsem. Žal ne živimo v Franciji in še kje, tam se zelo dobro ve kaj lahko naredijo delavci, množica, ki se postavi za svoje poštene pravice…..osveščenost naših kimavcev je žal še zelo daleč, vendar ne izgubljam upanja, tudi v boju za svoje pravice, ki so mi bile na krut način odvzete…sindikati pa kupujejo člane za 150 evrov…je to cena poštenega delavca…ja, ljudje……

 14. dare pravi:

  Evo, kaj naj rečem. To s hinavci in z lahko obvladljivimi cepci, ki s težko končano osnovno šolo špilajo šefe proizvodnje in strojne tehnike na direktorskih položajih poznamo vsi tod okoli. Vendar pa nimam niti najmanjšega upanja, da bi s štrajki in podobnimi zadevami lahko dosegli, da bi določeni ljudje začeli razmišljati v tej smeri. Na primer kakšne ogromne količine denarja mečejo skozi okno, ko puščajo dobre, sposobne ljudi, da odhajajo in ne vidijo kakšna neznanska razlika je kadar tako za stroje kot na položaje postaviš ljudi, ki ne obvladajo zadev. Tudi najbolj drastične razlike ne boo nihče priznal. Če bo nekdo gonil štanco deset let brez okvar in lomov, potem pa bo (nič kriv) Bolgar v enem mesecu polomil pet orodij in zakrivil za sto jurjev okvar, tega ne bo sposoben nihče videti in priznati. Tukaj vmes je predebel in previsok zid. Komunikacija nič, zero. Verjetno nekoliko smotan primer, vendar meni zgleda ravno v teh stvareh problem. Problem, da ni sile, ki bi pripravila te ljudi, da bi začeli razmišljati v tej smeri. V smeri, ko osebne kaprice, kratkoročni efekti v njihovih žepih in podobne nemarnosti ne morejo biti pomembnejši od normalnih, pametnih odnosov, spoštovanja znanja, izkušenj in dela nasploh. AMEN! In takšni štrajki tega ne bodo rešili. Spremenili bodo samo dogajanje na tisti dan in dali tipom argumente, da bodo z njimi opletali naslednjih nekaj let.

 15. miri pravi:

  V srčiko,Dore.

 16. dare pravi:

  @Miri, še dobro, da še kdo misli tako :) ! Mene v glavnem te stvari že dolgo in vse bolj motijo. Še posebno mogoče zato, ker se komunikacija s strani “onih” ni spremenila v bistvu še od Kardelja sem. Ko bo nekdo na nekem sestanku zbral pogum in pojamral, da s temi našimi plačami ne gre več, upam staviti, da lahko vnaprej zelo natančno napišem scenarij kakšen odgovor bomo dobili. Med drugim je kadrovska še vedno sposobna izdaviti, da država ne pusti izplačevati več. Pokroviteljsko, nefer in z očitnim občutkom, da govori z bebčki. Mislim, rad bi videl tisti zakon, ki prepoveduje da bi mi dali evro na uro več !?! Točno takšen odgovor smo dobili npr. 82 etega , ko smo v jedilnici kdaj imeli kakšen samoupravljalski zbor delavcev. In že takrat to ni pomenilo nič. So nas pa s takšnimi floskulami že takrat z lahkoto odpravili. Le da smo bili takrat tovariši, zdaj smo pa sodelavci.
  Evo kako se da zlorabiti plemenito besedo. V prvem in v drugem primeru!

 17. drmagnum drmagnum pravi:

  Sam sem kovinar po duši in vem, da bi morali nekaj storiti za vse, ki so vrsto let nosili bremena panoge in ponižno čakali svoj težko zaslužen denar. Pa so zmeraj prišli še težji časi. Sedaj je pravi čas za reveže. Upam ,da jim bo oblast namenila več pozornosti in ustvarila pogoje, da bodo dobili toliko kot si zaslužite.
  Sem z vami!

 18. pitija pravi:

  Drmagnum, a tej oblasti preostane še kaj drugega, kot, da se čim prej postavi na stran tepcev, ki za njo ponižno delajo vsak dan in postajajo zaradi požrešnosti in nenasitnosti vladajoče kaste čedalje večji reveži. Kje ti vidiš pogoje za pošteno plačilo, žal res ne vem.
  Pa si res mislil, da si z nami????? Je to zgolj utopija???

 19. pitija pravi:

  Dare, v letu 82, se res ni vse naredilo, kar se je zahtevalo takoj, se je pa zgodilo in tudi naredilo. Delavci smo povedali,tako malce bolj potiho smo tudi zahtevali, ni se rešilo takoj, se je pa zgodilo malce naprej. Dobili smo malce več, s katerim smo bili še kar zadovoljni, naredilo se je po volji delavca in v korist tovarne. Ja naredilo se je, direktor se je zavedal pomembnosti delavca. Danes pa mislijo ti paviani direktorji, da oni ustvarjajo, vse ostalo pa dela tako, kot so si ti nesposobneži zamislili…grozljivo, grozljivo….

 20. bin pravi:

  “Tovariš sodelavec” Dare, pa zakaj ravno trinajstega, pa še na petek in v škorpijonovem mlaju?? :sad: ;)

  Ne vem, ne vem? So se v vrhuški sindikata odločili za zaroto proti nam, ali nam usoda ni naklonjena? Edini plus je (sicer že druga letos) Martinova sobota kot logično nadaljevanje stavkovnih aktivnosti najbolj zagretih. :mrgreen:

  Pitija je svoj glas že dala, le svečenikov za razlago še ni na spregled. ;) So se ga pomotoma oni nacukali?

  Oprostite vsi, vem da je tema boleča in za nekatere silno resna. A je vseeno že tolikokrat preigrana, da ne rabimo ne not, ne spomina, temveč jo “avtomatski pilot” brezhibno izpelje. :sad: Da bi le zeblo ne v soboto. :)

 21. dare pravi:

  @Pitija, kaj se je takega zgodilo ravno 82 – etega?? Zgleda kot da je bila nekakšna zmeda :) ! No jaz sem po letu dni dela v tej taisti zdajšnji fabriki ravno leta 82 šel v drugi letnik kovinarske in nimam posebno dobrega občutka kakšni so bili odnosi. Prave “vtise” sem začel dobivati nekaj let pozneje. Lep pozdrav!

 22. dare pravi:

  @bin, bogve zakaj so se odločili ravno za ta dan. Kako naj to vem, če za vse skupaj ne vem prav dobro kako in zakaj!

 23. noah noah pravi:

  Ne veš kako rad bi se udeležil enega takega štrajka kot si ga opisal v prvem delu tvojega prispevka :lol: eno mastno desetkilsko štango v roki pa,da vidimo kdo nas bo zajebaval :lol: to bi bila prava terapija za dušo,z višjo plačo pa še za telo :lol:

 24. dare pravi:

  @Noah, vidim da ti pa res razumeš zadevo :)

 25. Jože pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=xeBldCmFW4M

 26. pitija pravi:

  Noah, se strinjam, samo kaj, ko nas je še vedno premalo za take akcije.Ljudje smo razdvojeni, predolgo nas teptajo in mučijo, preveč so si izbrani nakradli in z denarjem si kupuje ta vladna kasta sedaj varnost. Upam, in tudi verjamem, da bo temu kmalu tudi konec.Nič ne traja večno. Če bi množica delovala tako kot bi morala, se bi vse doseglo brez težkih posledic.Tako pa mislimo le osamljeni osebki, drugi pa z glavo v pesku.
  Jože, prava je pesem ja, samo premalo slišana..morda pa le koga prebudi…

 27. dare pravi:

  @pitija, izredno vesel sem tvojih obiskov in popolnoma se strinjam s tvojimi mislimi. Me pa vseeno zanima kako ti v življenju rešuješ te težave. Mislim to glede vse slabšega položaja delavcev in kar je še takega!?
  Iz tvojega pisanja bi sklepal, da si v svoji karieri postorila že marsikaj revolucionarnega, glede na to, da nas ostale opisuješ kot pomilovanja vredne cunje, ki nimajo niti poguma niti pameti storiti kaj zase !?!?

 28. dare dare pravi:

  @Jože, hvala! Link primeren času in problemom!

 29. dare dare pravi:

  http://24ur.com/novice/gospodarstvo/podjetje-cveti-zaposleni-pa-venijo.html?ar=

 30. mile pravi:

  A zatu sa bli cel dan pred fabrka?

 31. pitija pravi:

  Dare, hvala, no v življenju sem bila in sem še vedno na strani šibkejših.Prijetna šola mi je bil moj direktor, kateremu so bili delavci najpomembnejši. Administracija je bila res maloštevilna,ampak učinkovita, cenjena pa nikoli. Tudi sama sem bila del pomembne administracije, ki pa smo imeli tudi najnižje plače.Delavci, ustvarjalci prometa so bili vedno zakon in za naš 300 članski kolektiv, je bil tudi direktor zakon.Lepi so bili časi do samostojnosti naše dežele. Vedeli smo zakaj delamo. Ni bilo vsega,a za dostojno življenje je bilo za vse. Danes pa,saj doživljaš kdo je cenjen.
  Tale tvoj zadnji link že kaže na nekaj drugačnosti,ki se porajajo v glavah prizadetih in zatiranih,z veseljem se jim pridružim in še komu. Enkrat je res potrebno začeti in kaj je najvažnejše, verjeti je potrebno samo v uspeh.

 32. bin pravi:

  Nabrusimo kose … :)

  http://www.youtube.com/watch?v=V_Q7W23w6RU

  http://prostepoljane.blog.siol.net/2009/08/09/klepet-8/#comment-6149

  Do komentarja #158

  Veliko uspeha želim. :) :)

 33. pitija pravi:

  Upam in želim, da do nekega dogovora mora priti, uspeh mora biti. Naj Milič neha zavajati.Tako naprej več ne gre. Če ne bo sedaj sloge in vztrajnosti, potem naj kar še teptajo po delavcu. Imam pa še svoje mnenje. V redu, naj bo plača taka kot je, vendar naj se vsi življenski stroški znižajo na raven, da se bo s tem zneskom, ki ga prejemamo lahko človeku vredno in dostojno, dalo tudi živeti in preživeti. Zahtevajmo znižanje cen na vseh področjih na minimum in uspeh bo zagotovljen. Če se proizvodnja ne sme podražiti, se mora zaustaviti tudi potrošnja.

 34. miri pravi:

  Kar čuti se razočaranje nad včerajšnjim štrajkom.

 35. dare pravi:

  @Miri, za čuda ga jaz sploh ne čutim. Razočaranja namreč. Štrajk v “naši” fabriki me je maksimalno pozitivno presenetil. Tam je bila cel božji dan smrtna tišina. Nekako so izpogajali, da je delalo skladišče, da niso čakali Poljaki s kamioni in ropotali sta dve štanci. Mislim takega odziva res nisem pričakoval.
  Kakšen naj bi bil od tega učinek, to je seveda drugo vprašanja. Mislim, da smo zaenkrat taglavni učinek že doživeli in to je nekaj moralnega zadoščenja, da smo nedotakljivim pokazali, da se pa kljub vsemu le lahko kdaj kaj zgodi kar pa le ni po njihovi volji.
  Materialno se seveda ne bo nikjer nič poznalo, vsaj v pozitivnem smislu ne.
  seveda pa je bilo za pričakovati pretiravanje z vseh strani.
  Eni bodo napihovali uspeh stavke, drugi pa zbijali njeno vrednost.
  Mene, ponavljam , so sodelavci in vsi skupaj neverjetno pozitivno presenetili.

 36. dare pravi:

  Lahko pa , za hec, nalepim še tekst, ki sem ga napisal v odgovor na neko evorično nakladanje (anonimnih seveda) “debaterjev” na idrijskem forumu.

  Od včerajšnje stavke sam pri sebi pričakujem samo moralen efekt v smislu, da so se tazgornji zavedeli vsaj tega, da se pa kljub vsemu lahko kdaj kaj zgodi. Drugače mislim, da bi lahko bile posledice kvečjemu nekoliko negativne. Mogoče bodo imeli izgovor okoli tiste revščine od božičnice ali kaj podobnega. Ne pričakujem in skoraj popolnoma prepričan pa sem, da ne bo nihče nikogar osebno šikaniral , pa da bi bilo treba dan stavke dodelati (vsaj formalno ne) ali kaj podobnega.
  Bi se pa spotaknil ob fenomen zvani “Svet na kanalu A”. Tudi sam sem bil deležen nekaj pogovora z vrlo novinarko in tudi ogledal sem si vse prispevke na TV ju. Mislim, poden od greznice. Če so ti gospodje zaradi tega leta dolgo delali gužvo na FDV ju, potem je to žalost maksimalna. Baba je preprosto prišla s točno določenim scenarijem kaj bo od ljudi izvedela. Pred očmi mi je mahala z nekim obvestilom, ki se mi ni zdelo…ampak res nič posebnega inn mi polagala na usta, da je to grozilno pismo. Povedal sem ji gladko, da o nobenih grozilnih zadevah ne vem nič. In tudi res nisem vedel. Edini moj in naš problem je, da nas slabo plačajo. Pika.
  Kako si predstavljate, da bi se moral pred (takšnimi) novinarji obnašati Seljak ali Lapajne tega ne vem. Kaj nastane v tisti njihovi nekajminutni alla Lady magazine reportaži, to smo pa itak videli. Mislim, poden totalen.
  Da ne bi bilo pomote… ne zagovarjam ne enega ne drugega direktorja, ampak ustvarjati mnenje na osnovi takšnih bedarij je pa tudi ubogo. S strani vodstva sem imel velikokrat nedvoumen občutek , da nas ignorirajo, da so do nas arogantni, da jim ni mar za odnose in da so pozabili na precej vrednot o katerih radi govorijo v medijih, ko ustvarjajo svoj bleščeči imidž. Kljub vsemu pa je bilo to nizkonivojsko ustvarjanje tako sovražnega vzdušja popolnoma nerealno, nepotrebno in glede na to, da imajo celo taki novinarji precej imunitete in pravic in se jih ne da odgnati, s tega vidika naše šefe kar razumem, da so se jim poskusili ogniti.
  In še to..Ali se je kdo izmed vas vprašal, zakaj so se na kanalu A cel tedan od vseh kovinsko predelovalnih fabrik v državi ukvarjali samo z našo Rotomatiko???? Ali smo bili res žrtve najkrutejšega in nezaslišanega terorja (ja pretiravam!!!) ali pa je mogoče zadaj kaj drugega in komu koristi, da se ustvari taka klima?!
  Še enkrat ponavljam, nikogar ne zagovarjam. Imamo problem. Naše delo, posebno delo izkušenih in dobrih delavcev je podcenjeno in sramotno nespoštovano. Zato smo štrajkali. Zadovoljen sem, da je bilo tako in upam, da bo to pripeljalo do pogovorov o tem kako nekatere stvari popraviti. Kako vzpostaviti za silo znosne kriterije, ki bodo motivirali ljudi za delo in omogočili za spoznanje boljše življenje.
  Ustvarjanje nekakšnih namišljenih “neprijatelja” po vzoru Dolanca in Kardelja in na osnovi malovrednih novinarskih fint pa gotovo ne more pripomoči k ničemur. Je pa seveda marsikomu pri srcu gledati takšne “novice” , kjer se kritizira “osovražene” šefe in kjer ljudje z nanovo pridobljeno korajžo spretno zmanipulirani žugajo s pestmi. Amen!

 37. pitija pravi:

  Bravo Dare. Vseskozi sem verjela, da je v delavcih toliko ponosa in poguma, da bodo le znali stopiti skupaj.To so tudi storili in vse čestitke za to.Seveda novinarji počnejo to, v kar jih sili njihovo vodstvo.Nikoli ne poročajo realno,tisto tapravo, vedno nekaj po svoje zrežirajo, seveda vedno v korist vladajoče kaste. Tudi sama sem že doživela povsem na glavo obrnjena dejstva, ki so bila najpomembnejša, pa daleč od tega predstavljena.
  Verjamem, da bo sedaj le malce drugače, da se bo vodstvo moralo malo zamisliti, čeprav glede na njihovo vsemogočnost ne bo tako hitro, bo pa. Pred drugim štrajkom se bo sigurno kaj sprmenilo.
  Tudi sama nisem imela občutka, da bi bilo kakšno razočaranje nad štrajkom. Poročanje novinarjev pa treba vedno vzeti z neko rezervo. Bistvo je doseženo, da zmoremo slogo.

 38. mile pravi:

  Vive la liberté

 39. dare dare pravi:

  Ja, Pitija, nekaj je. Tudi Mirita zastopim. To nikakor ni bilo nič podobnega tistemu spontanemu in borbenemu protestu iz zgornjega zapisa. Po drugi strani pa me še pred kratkim nihče ne bi mogel prepričati, da smo sposobni česarkoli podobnega. Da smo sposobni kakorkoli nekaj storiti skupaj. Najbljižjemu poverjeniku sindikata sem stisnil roko in mu povedal, da je faca. “Ne vem, če je to kar se dogaja kakorkoli pametno ali v redu, ampak nekateri ste pa morali imeti nekaj jajc.majkemi!”

 40. dare pravi:

  In tako so po mojem pričakovanju danes udarile na plan informacije. Kot orožje za množično prepričevanje. Izvedeli smo, da je v petek delalo 70% ljudi. Takšna informacija je šla tudi v lokalne in zagotovo tudi v kakšne druge medije. Ne vem zakaj hudiča je bilo potem v petek v fabriki kot na zapuščenemu brtitofu. Nezanemarljivo število ljudi je bilo menda dopustarjev. Mednje poleg tistih, ki so pač res imeli dogovorjen dopust spadajo tudi stavkokazi, ki so pač morali koristiti LD, saj sam model ne more delati sredi linije. Po naših podatkih je pa precej ljudi (brez težav ) dobilo dopust, ker so se želeli tako elegantno izogniti zadevi. To so takšni , po mojem mnenju , še za spoznanje slabši od stavkokazov, saj se le-ti niso upali niti štrajkati, niti štrajka bojkotirati.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !