dare.likar@siol.net

Zmedena objava o pameti … te pa nikjer!

3.10.2009 · 14 komentarjev

Vsake toliko se mi dogaja, da se mi na blogu kar vrstijo nekakšne proletarsko – socialne zgodbe in razmišljanja. Če je to kakšenkrat čisto v redu, dobro sprejeto in vredno (vsaj) razmisleka, pa postane po nekem času že nekoliko nadležno. Začne se mi zdeti mučno in počasi si že zaželim, da bi doživel kakšno hecno zadevo, ki bi se o nji krohotali in držali za trebuhe poleg tega pa bi kar klicala, da jo zapišem s svojimi črkami. Ali pa kakšno nostalgično vaško zgodbico bi lahko spravil v stavke in bi ljudje komentirali in navajali svoje podobne prigode. Jej, kako bi bilo fajn!

Vendar pa so očitno takšni dnevi. Dogajanje mi ne dovoli, da bi vse skupaj potisnil nekam v zadnji kot in pozabil na sprenevedanje strašnih protagonistov, ki nam »navadnim« ljudem trobijo vse te naučene floskule preprosto zato … ker to lahko počnejo.

Ker je situacija zaradi dogodkov v nekaterih slovenskih firmah dobila vsepovprek po deželi nekoliko povišano temperaturo, so govorci sklenili nekoliko spremeniti taktiko in ton svojih psalmov. Postali so prijaznejši in izbirali so besede, ki so kazale na razumevanje in celo sočutje.

Včasih pri svojem tuhtanju glede odnosov med ljudmi pozabim omeniti, da skoraj nikoli ne jemljem in ne obravnavam dogajanja na neki osebni ravni. Stanje v mojem okolju po mojem mnenju ni in ne more biti posledica slabih odločitev samo te gospode, ki sem jih v teh dneh moral poslušati in poleg tega še gledati. To slednje omenjam zato, ker zraven milih besed v najnovejšo taktiko spadajo tudi ravno takšni pogledi in cela pripadajoča mimika.
Ne, takšno stanje je lahko samo posledica tega, da so vsepovprek moč in pravico manipulacije dobili ljudje, ki tega ne obvladajo. Enostavno! Če bi manipulacijo obvladali, potem jaz kot slabo izobražen in preprost delavec tega ne bi spregledal skozi sleherno vodéno besedo. Če bi to obvladali, ne bi tako očitno razmišljali samo do jutri in samo do polne riti in takvina. Ne bi in pika!

Tako lahko en dan z vseh strani dobivamo grožnje, da nas bodo vse skupaj zamenjali Bolgari in Albanci, če ne bomo pridni in tihi, drugi dan pa nas direktorji na sestankih božajo z besedami, kako se menda zavedajo , da le mi lahko proizvajamo veliko in dobro!

Tako lahko poslušamo mesece in mesece, kako smo postrgali zadnje predalčke, da lahko sploh še dihamo, potem pa se ob prvem malem prepihu izkaže, da nam lahko brez težav plačajo tistih nekaj usranih nadur in vse šihte v mesecu pa zaradi tega ne bo, verjeti ali ne, niti konec sveta.

Tako lahko čez drn in strn iz belega mesta prijadra nekakšen ihtavi sindikalist in vzbuja začudeno občudovanje delavstva, ko se repenči na še nedavno strah vzbujajočega direktorja.
Naj mimogrede omenim, da je rezultat njegovega blebetanja in kompletne njegove akcije zelo pičel in kljub vsemu pesku v očeh sem nekako prepričan, da sta pozneje šla z direktorjem skupaj na večerjo.

Lahko nam med vsemi besedami povejo še marsikaj. Vmes izven konteksta določenega za ta dan, nekomu uteče, da imamo kljub vsemu plačo nekaj višjo kot je minimalno določena po pogodbi. Pripomba, da je ta razlika tolikšna, da za tisto lahko kupimo deset kil čebule in torej ni pametno tega niti omenjati, ne pride skozi neprebojen zid! Potem za piko na I zaplava med našimi neukimi ušesi še stokrat ponovljena samohvala, da smo pa kljub vsem krizam in težkim časom svoje plače, pa kakršnekoli že, vseeno dobivali čisto vsak mesec.

Mislim, zakaj mi te stvari pravijo. Ali mogoče ne vedo, da sem v življenju še vsakič in vsakomur takoj in v celem znesku plačal kar mi je naredil in kar sem bil dolžan. Ali mogoče celo ne vedo koliko stane deset kil čebule.

Jaz razumem, da je višja liga izgubila stik z nami. Razumem, da nekdo nima več občutka za konkretne stvari tukaj spodaj.

Ampak ne razumem, da se o tem niso sposobni informirati. Da se o stvareh niso sposobni vsaj nekoliko poučiti in dopuščati vsaj majhno možnost, da svojih naučenih tralalajev ne govorijo vedno in čisto samo totalnim bebčkom.

Tako mi je počasi postalo jasno zakaj gre. Ja, težavo imamo. Vi in mi! In ta težava je v tem, da preprosto niste inteligentni.

 • Share/Bookmark

Kategorije: v afektu14 odzivov ↓

 • miri // 3.10.2009 12:41

  A mislijo,da je njihov stolček,če pridejo Albanci,Ukrajinci ali Bolgari,nedotakljiv? A nismo ravnokar razpravljali o nezamenjlivih?

 • daredare // 3.10.2009 12:44

  @miri, pa o pomembnih tudi! Saj se spomneš, kako si menda nepogrešljivim in pomembnim postavljal nagrobnike :) :) :) !!

 • KR'en // 3.10.2009 16:06

  Gvišnu bo res boljše, da spet natipkaš kakšno zgodbo :) !!

 • daredare // 4.10.2009 06:59

  Jebenti, kren , ko zdaj to berem za sabo …. ja …. ja je kar taprav naslov kategorije …v afektu! :)

 • na3 // 4.10.2009 09:13

  Za njih je dostojno plačilo tabu tema in se jo na vse možne načine izogibajo kot hudič križa

 • Mlaf // 4.10.2009 14:38

  V afektu :)

 • noahnoah // 4.10.2009 16:10

  Brez pravega punta ne bodo nikoli nič razumeli :lol: veš včasih sem kar malo razočaran,ker se naš narod ne zna več upreti :mrgreen: kako že gre.GRAD GORI,GROF BEŽI…. :lol:

 • bin // 4.10.2009 21:16

  Hja Dare, čisto resno sem žalosten! :sad:
  Kakšnih poltretjo tisočico let zamujamo. Že takrat je Kong Wu Zi (ali kakor koli bi se pravilno zapisalo) ugotavljal, da je v skupnosti brez reda in pravice sramota biti na vodilnem položaju. (Prosti prevod!)
  Najdi torej inteligentnega človeka, vsestransko razgledanega, ki bo v tej godlji sprejel odgovorno funkcijo. (Velja za celoten “zahodni svet”, ne samo za Slovenijo.)
  Ne trdim, da so sedanji vodilni v podjetjih ali vladnih strukturah nesposobni. Mnogi so specialisti na nekem področju, a presneto bosi na drugih. Tisti redki, ki “vidijo” celotno paleto sedanje družbe pa vseeno vztrajajo na položajih so ali “bogovi” ali idealisti, ali pa delajo samo za svoj žep.

  Zakaj žalosten? Zgodovina nas uči, da se je doslej še vsaka “zanka” v kateri so modri zaradi ohranitve časti odpovedali sodelovanje, krvavo končala. V “novem sistemu” so vedno pridružili svoje moči tudi modri, vendar bili kmalu izrinjeni.
  Se nismo kot človeštvo nič naučili? :sad:

  (Nekoliko sem izven osnovne poante udaril, a me ni sram. Široka obzorja vidim v tvojih “spisih”, zakaj jih ne bi še malo “nategnil”?) :mrgreen: ;)

 • Gorazd // 4.10.2009 22:02

  V tej tvoji fabriki so vodilni resnični nesposobneži. Sposobni so jim že zdavnaj ušli na Kolektor ali pa kam drugam in kdor hoče na Rotomatiki priti na višji položaj, pride samo z ritolizništvom, sposobnost tam ne šteje nič.

  Zdaj, ko je konec recesije, bi lahko spet zrihtali zimske in poletne igre.

 • swislar // 4.10.2009 22:02

  Dare, v afektu ali ne, tvoje besede so izraz resnice.
  Ta t.i. “višja liga” v bistvu ni izgubila stika z “nižjo kasto”, saj ga pravzaprav nikoli ni imela.
  Izvirni greh je v tem, da so nekoč in nekje nasedli “očitni provokaciji tistega, ki misli, da drži boga za jajca in to svojo miselnost je ta isti več kakor znal prenesti tudi nanje.

  Vse lepo in prav je, dokler je malha (pre)polna in posledično tudi rit, saj se s polno lažje iztreblja. Ko pa se malha izprazne in se posledično apetiti najvišje kaste ne zmanjšajo, je seveda to potrebno oodvrniti stran…Kam in v katero smer, seveda ni dvoma. In tukaj pa pridejo do pravega izraza predhodni izlivi “poštenosti, socialnega čuta, ter medenih besed “najvišje kaste”, ter nesposobnost, klečeplazenje in hinavščina vseh tistih frisov, ki so jim obuli 5 številk prevelike škornje že leta nazaj……

 • dare // 5.10.2009 18:56

  @na3 , ja, te stvari ne razumejo povsem. V bistvu gre vsak cent naše plače v stroške proizvoda. Stroški, ki jih povzročajo njihovi ukrepi v tej smeri pa zgleda da, ne štejejo. V bistvu je tako kot je bilo v neki rajnki državi v času stabilizacije. “Treba je šparat pa naj stane kar hoče!”

  @noah, tudi sz motorko bo padla glava preč :) !

 • dare // 5.10.2009 19:50

  @mlaf, jebiga, vsacga kdaj malo pojezi :)

  @bin, tvoji komenatarji so okras mojih zapisov. Mogoče bo tudi meni kdaj(še) padlo kaj na pamet in bom kaj dodal tvojim poljanam. Sicer pa razteguj obzorja brez zadržkov. lp

 • dare // 5.10.2009 19:53

  @Gorazd, ne vem kdo je nesposoben in od kje takšni bežijo!? Kam pa tudi ne. Moje pisanje nikoli nima tako konkretnih imen, kot tvoj komentar :) !
  Bi pa bilo res najbolje ljudem dati malo iger. Za kruh pa tudi še imamo!

 • dare // 5.10.2009 19:55

  @Swislar, kaj naj dodam? Očitno dobro veš za kaj gre. Zgodb in primerov o tej “izgubi stika” je milijon in več. Verjetno se bomo še kdaj “obregnili” ob kakšno! lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !