PRESENEČENI PRÖCEDNIK

17.09.2009 ob 07:09

Bog ve , če je z vsemi tako ampak jaz imam zase občutek, da me ne preseneča več veliko stvari. To verjetno pride od let. Nekdo bi zadevo hotel polepšati in bi rekel, da od izkušenj in pridobljene modrosti. Ne, jaz še vedno mislim, da gre zgolj za čas, ki mi je natresel že toliko različnih prigod, da se pač ne zgodi več tako pogosto, da bi me kakšna situacija pač strašansko presenetila.

No, še vedno me preseneti, če Senegal na prvenstvu premaga Francijo, če v juniju pade sneg ali če Dare piše o politiki. To ja, ampak to so postranske stvari. Ni, da bi o tem pisali zgodbe in polnili z njimi diske na strežnikih.

Pomislil sem, da je ta delna imunost na presenečenja lahko tudi posledica moje vzgoje. S tem ne mislim tistega kako me je vzgajala mama, česa me je naučila in kaj je k moji osebnosti prispeval oče. Ne, v mislih sem imel vzgojo , ki sem je bil deležen s strani države. Živel sem namreč v državi, ki je bila v tem segmentu zelo dejavna. Poleg tega, da smo bili sprejeti med ponosne člane najprej cicibanov, potem pionirjev pa še mladincev in pozneje si je marsikdo na junaška prsa pripel še kakšno bolj rodoljubno oznako, poleg tega smo imeli tudi zelo učinkovite akcije, ki so iz nas delale odgovorne in sposobne državljane.

Ena izmed takšnih akcij se je imenovala NNNP ! To je pomenilo nič manj kot Nič Nas Ne sme Presenetiti! Eko! Znabiti, da mi je od tega ostalo kaj v krvi in možganih! Ko je v moji rosni mladosti napočil dan NNNP-ja, takrat smo se urili proti vsakovrstnemu presenečenju vsi po vrsti. Šolarji, učitelji, delavci in kmetje, še najbolj pa kakopak policaji in teritorialci. Akcija je bila vsesplošna in v svoje naloge so ljudje vložili vse svoje moči in še del srca zraven. Enkrat sem tako imel tudi nekaj težav in dobil sem opomin ravnatelja, ker sva se s soborcem preveč vživela in enega mlajših NNNP-jevcev privezala za drevo in mu okoli vratu obesila papir z napisom SMRT IZDAJALCEM. Kaj vem zakaj točno so naju potem tako sekirali. No, mogoče se je izkazalo, da tip sploh ni izdajal ali kaj podobnega! Kdo ve?
Slišal sem tudi o kmetu, ki je potem, ko so po celi njivi napičili šilaste kole, ki naj bi preprečili pristanek padalskim enotam, pomagal intendantom mobilizirati živino iz nekega hleva. Eni od krav, ki je bila precej nemirna so za pomiritev nadeli na glavo krompirjev žakelj, da preplašena žival ni nič videla in se je umirila. Ko je že omenjeni kmet prignal kravo iz hleva, ga je neuki mestni teritorialec vprašal zakaj ima na glavi vrečo. Ta pa mu je neprevidno odgovoril: » Da ne vidi kako smo neumni!« No, in on je tudi dobil opomin. Pa ne od ravnatelja!

No, pa sem spet zašel nekam stran od tistega, kar sem želel povedati. Namreč, da me ne presenečajo več stvari , ki se godijo. Tudi zarečem se ne več prav pogosto. Včasih se mi je zareklo in sem dejal, da zdaj pa ne more več iti na slabše. Pa so mi dokazali, da nimam pojma o tem kaj se lahko še zgodi. Tako sem zvedel, da se tudi minimalci lahko še zmanjšajo. Mislim, kar malo na smeh mi gre. Saj minimalno je pa ja najmanj! He, he !! Potem so mi dokazali, da ni več gotovo da mora imeti teden ravno sedem dni. Lahko jih ima, zaradi izrednih razmer tudi več ali manj!

Politiki pa me sploh ne presenečajo več. Posebno ne odkar sem potuhtal, kaj je sploh njihovo opravilo. Dokler sem mislil, da gre za prepričanje in boj za ideje, takrat sem se še dal zmesti. Potem pa sem doumel, da je glavna spretnost ljudi, ki krojijo funkcioniranje države ta, da blebetajo in porabijo čimveč besed, ki ne smejo nikoli in nikdar pomeniti nič takega, da se ne bi dalo v kakršnem koli kontekstu trditi, da pomenijo nekaj čisto drugega!

Tako sem se od teh velmož zares zelo distanciral. Tudi pröcednika nisem šel volit. Bil pa sem kljub temu, da se mi to redko zgodi , nekoliko presenečen. Prijetno! Pogruntal sem, da je možakar umirjen, prijazen, inteligenten in zelo profesionalen model. »Jebenti!« sem kdaj pripomnil »Politik gor ali dol, ampak ta je nam pa še kar ratal!!«

Potem pa se je zgodilo. Delavci so se ujezili. Delali so šest dni v tednu, plačali pa so jim jih samo štiri. Pa še tiste po zelo bedni tarifi. In tista dva dneva, ki sta bila narejena zastonj , so morali delati. Obvezno! Preveč dramatično bi bilo videti, če bi napisal na kakšne družbene ureditve me to spominja … No, v glavnem. Šefi pa so za tista dva dneva povrh vsega še dobili podporo od države. In delavci so se , kot že rečeno ujezili. Pošteno! Tako, da se ne gredo več, so rekli in zahtevali plačilo za vsak dan, ki ga odgarajo in še na uro so zahtevali nekaj fičnikov več.

In kaj je na vse to rekel spoštovani pröcednik??? Ne boste verjeli. Ni bil ne jezen, ne žalosten, ne zamišljen ali še kaj podobnega. Nobenega od teh čustev ni izbral. Gospod je bil nad reakcijo delavcev presenečen! Marija! Pa ni bil presenečen nad tem, da imajo v svetovno znanem uspešnem podjetju ljudje dobrih štiristo evrov colenge, ni bil presenečen da jih menedžerji prisilijo delati dan ali dva na teden brez plačila in ni bil presenečen, da so taisti frajerji nategnili državo za tisto podporo, za piko na i pa ga ni presenetilo, da ista in enaka zgodba z nategom vred poteka po celi državi nad katero tako umirjeno in vzvišeno bedi. Ne nič od tega mu ni šlo v nos.

Gospoda je presenetilo, da so ljudje reagirali. Da so rekli, da tako ne gre več.

Sprašujem se moj bivši spoštovani Pröcednik …. kje si bil ko smo imeli NNNP???

 • Share/Bookmark
 

22 komentarjev na “PRESENEČENI PRÖCEDNIK”

 1. milena pravi:

  zelo zelo zelo dobro….
  Uživala ob branju- in to že navsezgodaj
  :-)

 2. Mohor pravi:

  Najbolj licemerski
  Nepridiprav
  Naš
  Precednik ???

 3. Perova pravi:

  zatu sa pa sašulani!

 4. Perova pravi:

  Dare kader je sila mi kaj tudi uspe lep pozdrav.

 5. dare pravi:

  @Milena, bodi previdna tako na tešče :) :) !

 6. dare pravi:

  @Mohor, pa dobro se je skrival za to kratico, barabin :) !

 7. dare pravi:

  O , gospa Perova,

  Zagotovo ti uspe. Oddati en komentar pa že ni taka reč, a ne ? A sašulani praviš? Ja, verjetno so to jemali pri Spoznavanju Narave in družbe!! Ali pa so imeli na faksu posebne predmete. Npr:
  -Cigansko mafijske metode v modernem menedžmentu
  -Osnove blefiranja s temelji arogance
  in podobne. Kdo ve !? :) lp

 8. noah noah pravi:

  Se spomnim NNNP :lol: pa takrat res ni bilo toliko presenečenj kot danes razen če je sosed kupil fička :lol: so pa moži,ki so si NNNP zmislili videli v prihodnost :lol:

 9. miri pravi:

  “V Ameriki sem mešal meglo”,bi ti odgovoril.

 10. dare dare pravi:

  @noah, vizionarji praviš!?? Aja, zato se ni smelo reči, da je vse skupaj butasto !! :)

 11. dare dare pravi:

  @miri, a tam se je tega navadu ????

 12. vlatka vlatka pravi:

  Dare,

  sem mimo.
  Slučajno sem pogledala na naslovno stran.

  Čestitke. :) :)

 13. bin pravi:

  Pa kaj se čudiš, Dare?? ;)
  Vsak je presenečen nad tistim, kar prvič vidi. :mrgreen:

 14. dare pravi:

  @vlatka, kakšno prijetno presenečenje :) !

 15. dare pravi:

  @bin, da se ne bo slučajno moral še precej tega navaditi !!!

 16. vlatka vlatka pravi:

  Dare,

  hvala.

  A res me baše čas, ker nisem v službi, pa moram zato več delati… :D in potem se omejujem samo na svoje strani:http://sl.netlog.com/kvlatka in jasno za ta siolov blog, ki ti je znan.

  Lp vsem :)

 17. dare dare pravi:

  Bom videl :) mogoče pa res odprem kdaj tudi tisti “netlog” ! lp

 18. Rado Rado pravi:

  Hm Dare,
  a čisto pred vsemi si obupal?
  Ali je še sploh kdo, ki ima tvoje zaupanje?

 19. milena (mica) pravi:

  hehe, grem stavit, da meni še zaupa
  :-)
  :-)

 20. dare pravi:

  @Rado, kaj pa vem. Sploh nisem razmišljal, da sem strašno obupan nad zadevami. Ma ja, mogoče nad marsičem?! V bistvu smo pač glede nekaterih stvari na nekoliko nizki točki in ni rečeno, da ni ravno v tem ključ za rešitev :) ! No, optimizma je zagotovo še nekaj!

 21. dare pravi:

  @milena, nedvomno. Pa tudi sem nasplošno dokaj zaupljiv človek. (Naiven z drugimi besedami) :) :) !lp

 22. dare.likar@siol.net » Blog Archive » Predvolilna pravi:

  [...] kako so delavci reagirali na svojo stisko in bedo ni našel premišljene modrosti in razumevanja. Ne, dec je bil presenečen! Nenavadno! Zameril se mi je tako zelo, da se mi ni mogel odkupiti niti zdaj v teku svoje [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !