Marsikomu bi se ob prebiranju mojih prispevkov o spoštovanem omizju, ki imam, mimogrede, čast biti njegov član, lahko zdelo, da gre v bistvu za skupino neaktivnih, zdolgočasenih dedcev, ki prenekatero popoldne preživi ob uničevanju piva in brezplodnem nakladanju o témah za čimprejšno pozabo.
Kako je takšno razmišljanju popolnoma »mimo« boste lahko prebrali v naslednjih stavkih.

Samo posedanje in srkanje osvežilnih pijač v lokalu je, ne boste verjeli, samo način kako se možje dogovorijo za večje in pomembnejše stvari, za projekte, za prave podvige, ki so praviloma na zelo visokemu nivoju.

In tako se nam je včeraj zgodil »kulturni dan« ! Mogoče bi imel marsikdo tudi pripombe na to, da smo za organizacijo takšnega podviga potrebovali kar nekaj mesecev, v prevodu več kot pol leta, ampak tudi temu se bi dalo oporekati. Lahko je namreč na pamet kritizirati, dokler se sam ne srečaš z organiziranjem kulturnih projektov. Tudi sam naziv »kulturni dan« bi znal biti nekoliko sporen, saj je bolj šlo za zgodovinsko – naravoslovno zadevo. To smo , glede na možnosti, pač izbrali. Sem pa prepričan, da bi se včeraj zagotovo udeležili tudi kakšne predstave, mislim, če bi recimo v Idriji gostoval kakšen spodoben balet ali če bi na primer Vinko Globokar s svojimi trobili oponašal umirajoče dinozavre na Geverkenegu!

Tako pa smo napravili sledeči program: Pod marelo, vojni muzej Slavka Moravca, bar galerija, akvarij M Valterja Majnika in bar 3×3. V sam »kulturni« koncept spadata samo ustanovi pod zaporednima številkama dve in štiri. (Opomba pisca !) Pod marelo je letna oštarija našega člana, ki se nam je tudi pridružil, Galerija je prijeten novejši lokal v Idriji, 3×3 pa majhna betulica (3×3 m ?!) z najsimpatičnejšimi kelnarcami tod okoli!

Vojni muzej je , tako po splošnem vtisu, izredno, pravo življensko delo gospoda Slavka Moravca. Človek je sestavil zbirko neverjetnih eksponatov, ki jih razstavlja v zadnjem času na precej večjem in kvalitetnem prostoru v središču Idrije. Mislim, zadevo je preprosto treba videti in to skupaj z izčrpnimi pojasnili lastnika. Gospod je zelo podkovan in tudi izredno zgovoren, zato smo ga vnaprej opozorili, da imamo za ogled le dobre pol ure. Opozoril nas je, da je pol ure dovolj komaj za zares bežen ogled in to se je izkazalo za več kot resnično, čeprav smo pol ure z veseljem nekoliko raztegnili. V muzeju bi bil človek, ki ga takšne stvari kolikortoliko zanimajo , brez težav cel dan pa še bi težko dojel vse kar zbirka ponuja. Res , Slave, vsaka čast.

Naslednja postaja, po vmesnem kratkem postanku je bil »Akvarij M« . Če sem zapisal, da vojni muzej zgleda remek življensko delo, ki je lastnik zanj zagotovo žrtvoval neskončno število ur, denarja in osebnega miru, se mi zdi, da zelo podobno lahko trdimo tudi za Valterjev ribji svet. Akvarij M je kar se tiče javnih akvarijev namenjenih ogledom praprosto zgodba zase in zares fascinanten kraj. Za te stvari , kakopak, nisem strokovnjak ampak se mi vse kar sem videl zdi na daleč višjem nivoju kot karkoli podobnega kar sem do zdaj videl. Seveda tu ne gre nakladati o detajlih. Raje tukaj nalepim link. Ogledati pa si morate akvarij sami , s svojimi očmi.

Tako, vidite je zgledal kulturni dan kulturnega omizja. Naj povem, da je bil v projektu udeležen le del našega omizja. Zato smo se v obeh destinacijah tudi predstavili kot izvidnica, ki se bo enkrat kasneje vrnila okrepljena in si bo za vse skupaj tudi vzela več časa. Zdaj je samo na nas samih, da poskusimo skrajšati tistih nekaj mesecev na sprejemljivejšo obdobje, potem pa kulturno in omikano čimvečkrat ponovimo kakšno podobno popoldne. Lep pozdrav!

 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “Omizje kulturnih ljudi !!”

 1. Didl pravi:

  Človekoma pač ni vseeno :)

  (Slavetu in Valterju)

 2. bin pravi:

  Kultura pa mora bit! :)

  Nekoč (ko bom velik) pridem pogledat. :) :)

 3. dare pravi:

  @didl, ja , zelo očitno, da data veliko na svoje delo !!

  @Bin, najbolje, da prideš že prej !!! :)

 4. noahnoah pravi:

  Če boste tako nadaljevali gre lahko ministrica za kulturo kar nazaj v gledališče :lol:

 5. miri pravi:

  Me pa prav zanima število poslušalcev na morebitnem koncertu Globokarja.

 6. dare pravi:

  @noah, a misliš, da bi lahko šel kateri od naših med ministre ? Bomo dali na prvem sestanku v razmislek !!

 7. dare pravi:

  @Miri, ne vem. Zase lahko trdim, da upam, da me kaj takega ne bo doletelo…. pa svetovna slava gor ali dol :) !!

 8. BlazzBlazz pravi:

  Ja ja, tisto o kelnarcah u 3×3 se pa strinjam! Mateja (no, pa tut tadruge) je najbel faca deleč naakul! :)

 9. dare pravi:

  @Blazz, zdej s me pa najdu. Tud sejna se mi ne kera je Mateja :) ! Sicer so mi pa kar vse po vrsti fajn punce. In fajn osebje je za moje pojme daleč najpomembnejši faktor v betuli!!

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !