Miru pa ni in ni !!

28.07.2009 ob 19:36

»Pok, pok , pok!« je gromko odmevalo na dvorišču. »Mater so otročji ti mulci!« sem sitno zasikal sam pri sebi. Drli so se nekaj okoli NBA košarke in odbijali tisto ogromno gumijasto žogo, da mi je odzvanjalo v možganih. Mislim, saj bi šel k oknu in naredil cirkus, jih povprašal po zdravju in jim zagrozil s škafom mrzle vode… Ampak, res nisem imel časa , da bi se bodel z njimi. Pa še …kako naj se menim s takšnimi otročaji. Niti deset let nima nobeden od njih. Ja, ampak so pa res otročji. Maksimalno.
In kot , da bi slišali moje hude misli, so za nekaj časa odnehali . Mogoče so imeli time out ali pa se je končala liga za tisti dan. V glavnem, zavladala je bistveno bolj mirna in mojemu delu naklonjena klima. Pa ne za dolgo.

»Samo poglej Mici kako je lep!« se je s svojim tankim glasom pod oknom zadrl sosed. No, saj niti ne vem kako je tistemu možicu ime, ampak po glasu ga pa poznam. Vedno me njegovo glasno , predirljivo govorjenje kar prebode skozi ušesa. In zdaj ga kar vidim kaj počne. Babnicam, ki na dvorišču pazijo mularijo kaže kakšen paradižnik ali korenček in modruje kako je treba te stvari gnojiti pa pleti pa zalivati. Stari preživi vsak dan uro ali dve med tisto svojo zelenjavo, drevesci in rožami. Tam puli, striže, obrezuje in je tip, vam rečem, čisto blažen. Posebno zdaj , poleti, ko vsak dan prinese domov kakšen sadež . Takrat kar poskakuje v svoji trapasti evforiji in piska s svojim rezkim glasom. Pa tudi če odmislim koliko tiste sakramenske zelenjave bi dobil v Šparu za ves denar, ki ga zapravi za semena , gnoj in ostalo šaro. Ja, tudi brez tega, mislim, ima stari pa res čas. Pfej!

In le stežka se je poslovil vrtnar od klepetulj, ki so kimale njegovemu korenju in komajda sem si malo oddahnil in se spet posvetil svojemu početju, ko me je spet vrglo pokonci. Spet mi je bilo kar takoj jasno kaj se dogaja. Bila sta soseda. Mlajši par je pribezljal okoli vogala in sopla sta tako glasno, da sem ju slišal v stanovanje. Med sopihanjem sta navdušeno obnavljala svoj današnji trening. Nekaj sta baje izboljšala za osem sekund. Tudi o utripu preko stoosemdeset šusov na minuto je bilo govora. In celo zdaj, ko sta že prispela, sta cepetala na mestu in se nista čisto ustavila. Pa saj se mi je itak zdelo, da se nikoli ne ustavita. Stalno sta imela neke podvige in redko sem ju videl napravljena kako drugače kot v športnih copatih in trenirkah. Saj po mojem modela še ponoči beležita utrip in merita cajt. Ja, si mislim , se jima pa ljubi!!

In ko je že zares zgledalo, da se bom lahko umiril in se posvetil svojemu početju, takrat se je pod oknom vnela vehementna debata mladih mamic. Pa, a ni nekdo pravil, da je nekam slabotna ta naša nataliteta. A so mogoče vse mame našle prostor ravno pod našo bajto. Kokodakale so druga čez drugo in kar naenkrat imele za povedati sto reči. Saj verjetno veste, da so takšne sposobne blebetati o mulariji čisto popolnoma v nedogled. »Pa moj zna to, moj zna ono. Eden že hodi, drugi govori! Tretji , malo večji, si je že uspel zlomiti prst na levi roki. Marija, kako je jokal. !« Vmes pa »pok, pok« ! Očitno se je začel drugi polčas. Piskajoči vrtnar je začel s svojega balkona nekaj pripovedovati sosedi na nasprotni strani. In takrat sta se še športna soseda spet nekam odpravljala. Tokrat z biciklom. Ko sta vlačila tiste svoje rekvizite s kleti, sta zganjala tak hrup. In vsake toliko »pok, in pok« Pa o lepem korenčku. Pa o neki strmi turi. Pa »pok« ! Moj hodi pa že v vrtec in spet pok!«

V glavi mi je začelo šumeti. Nisem mogel razumeti kako so lahko ljudje takšni. Kako ne morem imeti malo miru. Zaradi njihovega bedastega početja bom ob živce. Obrisal sem si pot s čela in se poskusil ponovno zbrati. Hrup se je nadaljeval in takrat sem obupal. Obul sem se in planil iz hiše. Nejevoljno sem ošinil žlobudrarsko , otročjo , zelenjavno, športno druščino in se spravil v avto.

Peljal sem se proti svoji oštariji. Za mojim omizjem se mi bo izboljšalo počutje . A zdaj sem se tresel od jeze in slabega počutja. Misli so mi zmedeno in boleče švigale nekje pod pokrovom.

Oči so me ščemele. Kako tudi ne? Konec koncev sem več kot štiri ure buljil v tisti ekran. Brskal sem po blogih in napisal par komentarjev. Presurfal sem pol spleta, madona. Med tem jeznim razmišljanjem so se mi po glavi poleg vsega podile še kombinacije iz tistih dvainšestdesetih pasjans , ki sem jih odšpilal vmes ….

….pred mano pa neki tip vozi petdeset na uro. »Mater imajo nekateri pa res veliko cajta!« zarobantim sam pri sebi in gromko zatrobim. Tip me pusti mimo. Najraje bi mu pokazal sredinec in mu opsoval kakšno stvar.

Ja, kakšen dan mi gre pa res na živce cel svet …. pa še pol Slovenije zraven!

 • Share/Bookmark
 

27 komentarjev na “Miru pa ni in ni !!”

 1. ribica pravi:

  ja najboljše si je omislit kakšen vrtiček, al pa otroke, če pa to ne pa spremeni spol, da boš lahko pomagal onim pod oknom…
  ker laufat pa piciklat je pa res pretežko…
  če ne, pa namesto pasjanse pajka špilaj, ni tak naporn…

 2. dare pravi:

  @ribica, lepo pozdravljena in hvala za komentar. Veš zgodba je mišljena cinično in samokritično. Gre za lajšanje slabe vesti ob dvournem brezplodnem visenju ob računalniku.
  V resničnem življenju pa obdelam dokaj veliko njivo, rajski vrt, ki sicer ni ravno moj ampak ga nekako obdelujem pa ima cca 36 hektarjev. Ponosen sem na vseh osem maratonov Franja , ki sem jih pregonil in tiste bejbe nad blogom so moje hčerke.

  Spiderja pa tudi opalim kdaj pa kdaj . :) lp

 3. miri pravi:

  Še dva pasja ljubitelja sta ti manjkala.Pa mirno noč ti želim.

 4. dare dare pravi:

  Jebenti Miri, kje si hodil. Čisto sem čutil, da bi nekaj tipičnega še sodilo zraven :) !!

 5. Pelca pravi:

  hihihi, kako sem se nasmejala ob zgodbi.

  To je bil dan in bila je noč, ki smo jo nekateri (službeno) preživeli ob računalniku – med trenutki oddiha pa – isto kot ti – brskali po netu, brali bloge, …
  pa še mir smo imeli.

 6. katarina pravi:

  dare…ćepki za uhce so rešitev! vedno in povsod!

 7. slivanaucu pravi:

  Na kratko imenovano: NEGATIVC. Vse, kar se okrog tebe dogaja je brez veze, vse kar ljudje počnejo, je idiotizem. Samo,jasno tvoje bloganje potrebuje mir, koncentracijo in edino ta stvar je zveličavna. Le kako, hudiča, morajo biti deset let stari otroci otročji in le kako se pri teh letih še igrajo. Ej, za popizdit. In človek, ki je vesel sadov svojega dela. Ne me basat. Pa poslušajte – jaz moram pisati svoj blog. In potem pride tip, ki vozi po predpisih. Noro. In jaz mu miroljubno hupam, z nasmehom mu kažem sredinec in ga miroljubno ozmerjam, kot idiota, ki se mu nikamor ne mudi, tako, kot tebi. Res trplenje, da ima človek take ljudi okoli sebe.

 8. mile pravi:

  Mislm, a se eni hecate ali ste res tako butasti, da ne razumete Daretove poante. Človek je vendar napisal samokritiko. Mislm, sori ej, če tega ne dojamete pa tud ni pametno, da sploh berete bloge!!!

  In meni se zdi maksimalno duhovito, če trdiš da so majhni otroci otročji :) :) :)

 9. barbara pravi:

  Dare, to je zato ker si firbčen in te dejansko zanima kako kaj sosedova zelenjava in sosedovi otroci. In zato vlečeš na ušesa, namesto da bi delal, potem se pa huduješ, ker te zanimajo take trivie, delo pa še kar čaka in čaka. Pa tut košarko bi rad šel igrat s tistimi mulci, pa si nočeš priznat. :D

 10. Anonimnež pravi:

  ja,upamo,da ti je zdaj laže…

 11. (Š)pelca pravi:

  ej, a bi mogoče prebrali besedilo na glas in počasi … ker dare ni kritiziral drugih, ampak se hecal iz sebe … v pomoč pri razumevanju vam je celo njegov komentar …

 12. ribica pravi:

  Pa saj to mi je bilo jasno, da je to samokritika.Samo v tistem trenutku mi pač ni nič boljšega padlo na pamet…
  Ampak jaz pa se pridružim sosedom -malim ali velikim pri vseh dejavnostih, da pol nimam tak slabe vesti…
  Saj tudi jaz to delam, namesto da bo počela kaj bolj pametnega. In ko se mi ponudi prilika, takoj pomagam, predvsem pa pri oslarijah, kot je žoga, vrt….

 13. ribica pravi:

  Pozabla sem ti čestitati za lep šopek na vrhu!
  Žal je pri meni ostalo pri dveh – zdravje ni več dopuščalo.
  Upam, da bom počasi že babica.
  Pa ne okol govort!

 14. Didl pravi:

  Dare, upam da nisem preveč na glas cmokal prej pri Škafarju :) :)

 15. bin pravi:

  Živce pa imaš, živce Dare! ;)
  Komu drugemu bi se strgali že pri drugem ali tretjem kvihtu. :lol:

 16. Tomaž pravi:

  Mene pa moti, ker soseda karnaprej seksata in pri tem ropotata ter stokata, da se cel blok trese.

  Jaz revež samski, tega ne morem več prenašati-od drk…. me bolita že obe roki in glih kar bom naskočil prvo, ki pride mimo.

  Jebenti soseda, grrr.

 17. miri pravi:

  @Tomaž,pokliči 041 184 666

 18. dare dare pravi:

  @pelca, no jaz sem službeno totalen fizikalec, v “prostem” času pa tudi :) ! Moram pa priznati, da malo prepogosto obvisim tudi ob računalniku. POtem pa pač napišem en tak spis. :) :) Meni to pomeni veselje, če se kdo ob tem nasmeji je pa sploh v redu! lp

 19. dare dare pravi:

  @Barbara, to bi bilo v bistvu zelo verjetno. Vendar pa v mojih pisarijah, vsekakor pa v tistih ki so uvrščene v kategorijo črkar nastopajo predvsem in zgolj fiktivne čeprav pogosto (upam) zelo verjetne osebe. Tako npr. ne obstaja tisti zelenjavar, kot tudi ne poznam takšnega športnega para. Vsaj v moji soseski ne. So pa mulci , ki se žogajo, vendar se ne spomnim, da bi mi kdaj šli kaj prida na živce. No, mogoče parkrat, ko sem hotel po šihtu malo zadremat :) !! lp

 20. dare dare pravi:

  @anonimnež, je, je , zagotovo!

 21. dare pravi:

  @katarina, tiste čepe za uha sem si na štancariji tlačil deset let vsak dan v glavino in jih ne maram več. :)

  @silvanaucu, mislim, da ni treba več pojasnjevati. Te pa čisto razumem. Tudi sam sem pogosto zelo slab bralec in stvari ne preberem pozorno pa tudi reagiram včasih v afektu in izpadem ….. ja, bedak, kot ta model iz moje zgodbice :) !! lp

 22. dare pravi:

  @mile, ti si moj prjatu :) !

  @ribica, fajn pušeljc , a ne ? :) :) :)

 23. dare pravi:

  @Didl, a ti si bil?? Jest sn mislu, da pa edn vesla po Nikov!??!

  @bin, a ne da sem prav jeklen !!?

  @Tomaž, ne vem kaj te čaka na tisti tel. cifri, ampak jaz se bolj strinjam s tvojim načrtom. Mogoče bo kakšna čudno reagirala ampak , ko jih boš naskočil dvajset ali trideset, ni bil hudič, da ne boš pri kakšni uspel :) ! lp

 24. 1danica pravi:

  Se bo buli…

 25. dare pravi:

  @1danica, upajma, upajma !!!

 26. kamper kamper pravi:

  Vsekakor pa ne moreš trditi,da ti je dolgčas :lol: :lol:

 27. dare pravi:

  Ne, Kamper, to pa res ne :) !!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !