Subvencija in te stvari….

10.06.2009 ob 13:03

Naj kar takoj povem, da za pisanje niti slučajno nimam časa. No, mogoče je tudi , da nimam idej ampak o tem bom razmišljal kdaj drugič. Zakaj sem se vseeno lotil tipkanja je menda pa tudi jasno ! Nisem več mogel gledati teh svojih strani v takem klavrno pasivnem stanju. Brez dogajanja, brez obiska , brez komentarjev in brez smisla.
No, torej, kaj se dogaja!?? Dogaja se tole! Ne bom znova ponavljal kako se to odraža na mojem počutju, posebno kadar obdelam kakšno ekstremno senožet, ostal bom kar pri že omenjeni posledici, se pravi, pomanjkanju časa za blog in podobne skrajno pomembne zadeve. Tej situaciji je poleg težavnosti terena pripomogla seveda tudi narava, ki se ji gladko jebe za moje košnje in spravilo sena. Prejšnji dan je napoved kazala same sončke in sem vžgal kosilnico brez dvoma, da bo tako tudi v resnici.
Seveda so se poleg sončkov že takoj drugi dan pojavili oblački, zdaj pa so taisti oblaki že tudi lepo črni in ponovno obračanje, spravljanje v kupe in podobni podvigi so neizbežni. Dvakrat več dela. No, seveda moram po opravljenem delu še lepo , meni nič tebi nič , odkorakati na šiht. Kljub vsemu se moram v fabriki narisati vsaj štirikrat na teden.
In ko obdelamo to jamranje in opisovanje te strašne košnje, domnevam da se marsikomu pojavi vprašanje zakaj to počnem!? To je v bistvu kar dobro vprašanje. Odgovorov je kar nekaj. Kot prvo naj omenim, da sena doma ne jemo! Niti slučajno. Mislim, nam pač ne gre. Živali zaenkrat tudi nimam. Zaenkrat pravim, ker sem imel lepo čredico koz in upam , da bom imel še kdaj v bodočnosti priložnost za to.
Razlogov zakaj pa res obdelujemo tistih šest hektarov košenin je kar nekaj. Kot prvo velja omeniti, da je tam gori veliko, veliko preveč lepo, da bi to pustili zarasti. Ko se loti leskovje in robida požirati travnike, ki so si jih naši predniki mogoče v par stoletjih priborili v boju z naravo, ja to je res žalostna slika. Dve ali tri leta zgleda, da se ne dogaja nič, potem počasi začnejo poganjati mlade enoletne šibe in po nekaj letih tako bohotno plane vse na dan in požre travinje, da ni več enostavne poti nazaj.
No, drugi razlog je kljub vsemu krma. Seno pridejo iskat okoliški kmetje, ki pač zadevo rabijo. Posebno kakšno leto, ko je trave zaradi suše ali česa drugega manj. Kateri da za nakladalko sena nekaj evrov, po večini pa se gremo brezgotovinsko trgovino. To pomeni, da za seno nekdo pripelje prikolico gnoja, drugi potegne iz gozda kakšen hlod in podobno.
Tretji razlog ‘Ja, ta je pa tudi vreden svojega d’narja. Gre za državne subvencije. To je nekaj sto evrov denarja, ki ga dobim, če oddam vlogo in pokosim omenjene površine. S tem denarjem kupim gorivo in kakšno rezervno klino in če imam srečo, da ne zlomim kosilnice ali zaribam kakšnega motorja, potem mi nekaj stotakov tudi ostane.
Sicer pa je možno, da bi plačali tudi kakšno nasprotno podporo. Poslušal sem namreč neki dan razpravo o subvencijah za »zeleno trgatev« ! Gre za evropska sredstva, ki jih namenijo vinogradnikom, ki so pripravljeni grozdje še zeleno potrgati in na ta način pač vnaprej uničiti pridelek. Zanimiv način boja proti milijonom litrov tržnih viškov vina. Mislim, če je meni kaj jasno. Sicer mi tudi ni jasno, ko kakšen bednik na televiziji robanti kako vse več in vse bolj pijemo….pa jasno mi ni , da država plačuje , da nekdo meliorira krš in breg, nekaj kilometrov stran pa dovoli , da se gradi sredi najlepših njiv na vipavskem polju, jasen mi tudi ni primer, ko dobiš državno podporo ko posadiš hektar smrečic , potem pa jih nalednje leto populiš in dobiš za to subvencijo z nekega drugega sklada. No, zdaj sem pa res zašel. To so že stvari za posebno obravnavo. Toliko v glavnem sem uspel na hitro zmetati skupaj. Upam, da bo dovolj za vsaj začasno oživitev ubogega blogca.
Sicer pa , glede na to, da niti slučajno nimam časa za pisanje, niti ni tako slabo, a ne ?! Lep pozdrav!

 • Share/Bookmark
 

18 komentarjev na “Subvencija in te stvari….”

 1. Matej pravi:

  Ja, človek se matra da obdeluje zemljo, od države dobi neke subvencije zgolj zato kot si omenil da ne bo povsod samo gozd, potem ti nabijejo na subvencijo davek in nato še pri dohodniku dodatni udarec. Mene že tudi mineva kmetovanje zaradi mačehovskega odnosa države.

 2. miri pravi:

  Poslušaj ,ti malo.Zakaj pa misliš,da smo se v nedeljo drenjali na volitvah.Da bodo naši velmožje take stvari uredili,a ne?Glede vremena je pa tudi težko,odkar je šel v nebesa Andrejc Trapališk pa sploh.Lepe dneve na subvencioniranih senožetih pa še kakšno mlado (ne domačo)grabljivko ti privoščim.

 3. Blazz Blazz pravi:

  Tut pr nam je na marama lih kej preveč, pa sasidav tut ni lih velik de bi je stran vazil…sreč, de ma fotr žvina!

  Pa čestitam za naslovnica (spet) :)

 4. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  pri nas so ponavadi oča na kosilnici :-)

 5. nevenka nevenka pravi:

  Saj niti ne poznam teh zadev s “kmetovanjem” sem pa že slišala, da se nič kolikokrat bolj izplača škodo delati, kot pa resno obdelovati zemljo. Tudi to sem že slišala, da nekateri s tem svojim kmetovanjem zelo spretno špekulirajo. Razumem sicer ne vsega, čudim se pa vedno. Ravno o tej zeleni trgatvi sem nekaj zasledila in sem bila čisto zgrožena, veliko grozdaj bi za ljudi lahko pomenilo cenejše grozdje, razliko bi jim pa lahko krili iz kakega sklada…sploh mi ni jasno, da na koncu ljudje ostanejo brez grozdja, oziroma morajo kupovati drago grozdje.

  Ja, zemlja kliče. Sem že videla kako hitro se travnik zaraste, par let in nastane neprehodna goščava.
  Še dobro, da se ljudje malo med seboj zmenite, da človek nima od dela samo žuljev in ima tudi malček zadovoljstva, da je rešil travnik.

 6. Matjaž pravi:

  Mi se gremo pa z državo tako igrico: eno subvencijo nakažejo, naslednjo že obljubijo, potem jim moramo prvo vrniti in tako naprej v nedogled. :)

  Najprej prijaviš površine po svoji izmeri. Potem se spomnijo stvari izmeriti z letalom in, seveda, izmerijo mnogo manj, saj je teren v obliki širokega “grabna”, ob robu pa raste gozd in so mirno odšteli še vso površino, ki je bila v času slikanja v senci (kot da jaz neizmerno uživam, ko ročno grabim travo iz sence, da se sploh posuši). V izogib težavam naslednje leto prijavimo površino, ki so jo oni izmerili, in — “Ha! Pa vas imamo! Zmanjšali ste travne površine! Vrnite vso subvencijo!”

  Ma ko jih je**. Samo še do izteka pogodbe. Potem v delih z naklonom nad 35 stopinj (teh je približno polovica) nasadimo listavce, vsemu znoju in trudu naših dedov, Bog jim daj večni mir in pokoj, navkljub. Za manjše naklone bomo pa še videli … če bo finančno uspelo zamenjati Zetorja za Lindnerja (ki bi nam tako ali tako prišel prav tudi v naših strmih gozdovih — teh imamo precej več kot travnikov) in če bo ta kazal interes varno delati na travi v taki strmini, bomo še kosili, sicer pa bomo še to pogozdili.

  Že vidim, kako je tale moj izliv samo trenutna jeza in bom čez 15 let še vedno po 45 stopinjskem klancu veselo stopical za štiritaktnim devetkonjskim Lombardini motorjem, ki bo gnal dvojna kolesa in svetleče nabrušeno klino kose …

 7. bin pravi:

  Odloži skalo Sizif! :mrgreen:

  Lahko si šteješ za uspeh, da si do subvencije prišel, da bi pa še razumel, čemu služi????
  Zdravopametni prijatelj me je svoj čas med zarotniške teoretike vštel. Mogoče je imel prav? Mogoče pa tudi ne?

  Marinko? Imate tudi na košeninah kakšnega Marinkota? Huda je ta bolezen, ki nas vleče v opravila skregana z zdravo (moderno) pametjo. :sad:

 8. dare pravi:

  @Matej, ja to s tem novim davkom je pa tudi zgodba zase. Prekladanje denarja še po nekaj dodatnih žepih. In v vsakem malo ostane. :) !!

 9. dare pravi:

  @miri, a pravš , da je bil drejn !! :) :)

  A veš, da se bom moral to o Trapališerju prav malo pozanimat. Tisti, ki je bil fajmošter v Renčah, mislim da ni bil Andrejc ! A da je znal rihtat vreme?? Ja, je že moral biti dober!! :)

 10. dare pravi:

  Aja Miri, z grabljivkami je pa tudi križ!! Največkrat je tudi tista na motor :( !

 11. dare pravi:

  @blazz, ja sama sreča, da kravice pokonzumirajo zadevo.
  A naslovnica. A veš da me je kar malo presenetilo. Tako na hitro nekaj objavim pa…. ja, da ni mogoče ta Blogos malo v krizi , al kaj ?!!

 12. dare pravi:

  @pet-in-g-sex,

  ja saj to je to. Saj pr nas sm tud jest na kosilnici!

 13. dare pravi:

  @nevenka, veliko je takih nesmislov, vendar pa vsaj jaz osebno za to ponavadi ne krivim kmetov. No, vsaj takih ne kot jih največ poznam. To so takšni tradicionalni kmetovalci s par kravami v štali , njivo krompirja in par hektari obupnih bregov, ki jih pokosijo. Stoprocentno sem namreč prepričan, da bi ti ljudje daleč najraje v miru obdelali tisto svojo domačijo in potem po normalni ceni prodali tistih par komadov živine. Vendar to politiko subvencioniranja vidim predvsem kot sistem nadzora nad delom in seveda cenami. Brez državnih podpor je zadevo preprosto nemogoče speljati. Pa še kljub temu se takšne štalice vsako leto zapirajo in grmovje zarašča strme senožeti. Ravne njive seveda še vedno pokosijo večji kmetje, kjer to lahko naredijo z mehanizacijo. Ne da bi stopili ven s traktorja. Ja, in še veliko je tega! lp

  @Matjaž, poznam te stvari in tudi z zapleti sem se že srečal. Tudi pisal sem že o tem. O dogodku , ko nas pet ni moglo razvozljati preproste dileme. “Ali smo dobili pritožbo odobreno ali zavrnjeno” Kasneje se je izkazalo, da tista je pravniška latovščina pomenila, da je bilo odobreno, da se pritožba upošteva in zadevo daje ponovno v obravnavo. Tega je tri leta pa še nič. Šlo je pa za to, da sem dobil subvencije sicer odobrene, vendar je bil znesek podpor nič (0,00 €) , ker nisem naredil malega križca v kvadratku OMD. Torej pravilno sem zahteval subvencijo za nič . In to od služb, ki so na predavanjih razglašale, da življensko pristopajo k problemom.
  Ja, zelo podel in pokvarjen sistem !!

 14. dare pravi:

  Bin, ko prideš v tisto vasico (Jagršče) je ravno na vrhu , malo pred cerkvijo na desni strani v bregu visok obronek. Enkrat sem se pripeljal gor in naletel na možaka (72) , ki je najbolj strme dele obronka kosil z navadno koso in to “na lojtrah” ! Mogoče je on ta, ki sprašuješ po njem :) ! Pa še nekaj se ljudje sprašujejo, ko je govora o takšnih koreninah: ” Kdo bo to delal potem ??? !”

 15. miri pravi:

  O,Andrejc je bil dober.Je imel plehnatega petelina na strehi,da mu je kazal vreme.Če je bil suh ,je bilo lepo vreme,če je bil pa moker,je pa deževalo.Lp

 16. 1danica pravi:

  Mi smo se odpravili v Benetke (70 otrok in učitelji), je pisalo, da je 70% možnosti za padavine :( , potem je pa sijalo ene pet sonc… ali pa samo eno tako dobro, ne vem… Včasih se tudi fajn zmotijo :D

 17. dare dare pravi:

  @miri :) A take sorte vremenar je bil. Ja, zanesljivi podatki pomenijo tudi zanesljivo napoved!

 18. dare dare pravi:

  @1danica, dobra zmota, a ne !?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !