Maturantski ples

29.03.2009 ob 13:32

Ko sem se tretjič ali četrtič zbudil, sem se le prikotalil iz sobe na dnevno svetlobo. Zgrožen sem spoznal, da je ura že zdavnaj odslovila jutro. Ko sem se že nekako sprijaznil s položajem kazalcev , me je prijazen glas s teveja obvestil, da jih moram poleg vsega premakniti še za en krog naprej. O , porkaduš!

Sinoči sem večer prebil na maturantskemu plesu v modri dvorani. To se mi je zgodilo že tretjič. Mislim , tretja naša maturantka se je slavnostno sprehodila po tistem plesišču , zaplesala četvorko in zapela Gaudeamus igitur.

Naj žive profesorji
vsa akademija
ud naj slednji nje živi
naj živijo udje vsi
trajno naj cvetijo

In tretjič sem sem ponosno gledal deklico , ki je praznovala to , da še zdaleč ni več mala deklica ampak punca in pol, ki je prestopila veliko stopnico navzgor.

Sama prireditev je v bistvu zakon, kaj naj rečem drugega. Posebno odkar so pred približno desetimi leti »odgovorni« ugotovili, da ni niti najmanjše potrebe obremenjevati staršev in napihovati zadeve s tem, da se cela stvar organizira v portoroških hotelih ali kaj podobnega.

Tako pa modra dvorana, primerno okrašena in predvsem osvetljena, cathering in dober bend. Po nekajletnem monopolu čukov, so prišli špilat Lukas bend. In to za trikrat manj denarja in s trikrat več muzike. Dobro zašpilane in odpete muzike.

Celega protokola ne bom opisoval. Verjetno tudi zlahka opazite, da nasploh ne nameravam na dolgo pisati reportaže o dogodku. Za to ne čutim nikakršne potrebe pa tudi ne vem , če bi se drugim , posebno maturantki, zdelo to v redu.

Moram pa to na vsak način omeniti. Če drugega ne , moram nadaljevati zgodbo. Poglavje za poglavjem. Pa še nekaj je . Prav pred kratkim sem se malo zapletel v debato ravno okoli maturantskih zadev. Pisal je tip, ki mu je vse to odveč in se ne namerava udeležiti niti plesa niti izleta. Pfej, piflar jedan. No kakorkoli že , to je stvar osebne izbire. Pa vendar me je zbodlo, ko sem prebiral mnenja , da so te stvari tako ali tako precenjene.

Mislim, sinoči sem videl mlade ljudi , ki so zgledali ponosni, zgledali so nenazadnje uspešni in meni so zgledali, posebno ena med njimi, srečni.

Precenjeno!? Ja, pa kaj še !

 • Share/Bookmark
 

20 komentarjev na “Maturantski ples”

 1. miri pravi:

  Čestitam.

 2. XYX pravi:

  Fotke so nekam lesene, kot da fotografa ljudje in vzdušje niso zanimali, ampak je samo naveličano škjocal neki na slepo.
  Res, če že objaviš fotke, glej, da imajo neko umetniško vrednost, slikce od mame ali ata pa raje obdrži zase in jih ne kaži svetu.
  Zapis je pa kul, da ne bomo sam kritiziral :)

 3. dare pravi:

  @XYX, kritike glede fotografij sprejmem brez težav. Za kaj boljšega nimam opreme, verjetno pa tudi znanja in talenta ne. Tistega glede ata in mame pa ne razumem. Zelo osebnih stvari nimam potrebe objavljati pa tudi dovolili mi ne bi.
  Sicer pa hvala :) in lep pozdrav!

 4. dare pravi:

  @miri, hvala!

 5. 1danica 1danica pravi:

  Tisti, ki se ne bo udeležil ne enega ne drugega, ima morda razloge, ki jih ni navedel in so mogoče bolj upravičeni kot tisti, ki jih je. Slišala sem za primere, ko odgovorni niso bili teh misli, kot na omenjeni gimnaziji, in so zadevo res organizirali na ohoho nivoju in na ohoho lokaciji, da o voditelju prireditve sploh ne govorim, potem seveda tudi obleka ni bila prav hitro v redu in so stroški šli v nebo za nekaj, kar res ni bilo več tisto, kar naj bi bilo. V tem primeru bi ga popolnoma razumela.

  Tvoji deklici pa seveda čestitam, in tebi ponosni očka, tudi! Pa mami, ki sicer ni pisala stabo, plesala pa verjetno je.

 6. Mohor pravi:

  Čestitam “ta tretji” in ponosnemu atu, XYX pa najbolj ne razume zadeve, lp
  PS: Dare čakam še eno sliko,a me razumeš?

 7. mica mica pravi:

  Ej, to pa je res nekaj izjemnega, ko pridemo na maturantskega! Bila sem že 4x, če dodam še svojega- 5x.
  Na mojem je bilo domišljavo in vzhičeno, logično, na vseh naslednjih od otrok pa – v srce segajoče in ganljivo.
  Dare….t. i. umentiška fotografija gor ali dol, važni so občutki, ki jih ohranjamo tudi s pomočjo fotk, ane?

  PS
  S svojega maturanca nimam nobene….smrk. Nismo imele denarja za fotografa.,….
  :-(

 8. dare pravi:

  @1danica, zdi se mi , da razumem kaj želiš povedati , ampak v omenjenem primeru je fant izrecno poudarjal, da denar ni problem, le vse skupaj se mu zdi na prenizkem nivoju , predvsem za njegov dragoceni čas. Komentatorji pa so mu povečini dali kar prav.
  Pač res, njegova stvar. Saj itak verjetno nikoli ne bo imel vnukov. :)

 9. dare pravi:

  @mohor, ixsipsiloni so že po naravi nagnjeni k temu :)

  Na plesu so snemali , slikali in bliskali z vseh strani , tako da bo zagotovo tudi kakšna fotka , kot jo imaš v mislih. Z mojim trotelnom pa….no saj sam veš. Odkar si tudi ti v tem :) !!

 10. dare pravi:

  @mica,
  Meni se nikoli niso zdele slike ekstremno pomembne. Celo precej smešni so se mi zdeli starši, ki so vedno in povsod bliskali s tistimi aparati. Ko je šel otrok v vrtec, pa iz vrtca, pa vsak nastop , pa dedki mrazi , pa maškare, pa maturanc :) . A se komu sploh sanja koliko je tega??
  Nekateri se mi zdijo kot japonski turisti. To so osemdesetletniki, ki potujejo po svetu , ampak tam ne vidijo nobene znamenitosti. V glavnem se trudijo samo vse posneti in poslikati, potem pa doma vse to gledajo na ekranih.

  No , malo sem naložil. Hotel sem v bistvu povedat, da je največ vredno, če znaš to ohraniti v lepem spominu.

 11. Blazz Blazz pravi:

  omg xyx…ne tež no.

 12. vlatka vlatka pravi:

  Dala bi ti rožo,
  pa obrneš stran
  pogled.
  Dala bi ti roko,
  pa skriješ
  jih v žep.
  Zapela bi ti pesem,
  a poslušati
  nočeš več.
  Zato le objemem te,
  ne moreš od
  mene preč.

  Vlatka K., 29. 03. 09, 20.01

 13. dare pravi:

  @blazz, žio :) !!

  @vlatka, poetsko razpoložena ? :)

 14. Blazz Blazz pravi:

  Hehe, žio tut teb. :)

 15. Lucija pravi:

  pa naj še kdo reče, da očetje ne čustvujejo in da jim je takšen rom-pom-pom čisto odveč :lol:

  veseli me, da znaš svoj ponos in radost tudi izraziti v besedi

 16. dare dare pravi:

  Evo, Lucija, jaz se pa sprašujem kako bi sploh lahko bilo drugače :) !

 17. Lucija pravi:

  Zase vem, da sem bila na obeh maturantskih silno ponosna na svoja otroka, nase kot mamo, ki je toliko pomembna v življenju otrok, da sme biti prisotna ob tej svečanosti, vzhičena nad doživetostjo trenutka…

  čeprav morda kanček odgovornejše, tako se mi vsaj zdi, na sinovem, pri tistem plesu s starši… v katerem se mi zdi, da je zajet ves kapital odnosov, ki si jih stkal do tistega trenutka…

  drugače je bilo (zame) na hčerinem. tam sem bila bolj opazovalec njenega veselja, fotograf, režiser… seveda enako ponosna… vzhičena…

  in kot sem rekla že prej, lepo mi je bilo prebrati o tem tvojem čustvovanju, res… polnem.

 18. klara pravi:

  vse je blo ok, sam muska se pa ne more primerjat z Čuki

 19. dare dare pravi:

  @klara, zagotovo se ne more. Zame na primer je bila muzika letos (tretji maturanc, prej obakrat Čuki) veliko , veliko boljša, zanimivejša, pošteno odšpilana in kvalitetno zapeta. Dober repertoar in še kaj bi se našlo. Vem pa, da je zabavna glasba podvržena okusu. O okusih pa se ne razpravlja. Hvala za obisk! Lep pozdrav!

 20. dare dare pravi:

  Pa še izvleček iz cenika :

  Čuki 3500 € ( s popustom ??? vred)
  Lukas 1000 ( o popustu nič !)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !