Z JEAN BEDELOM SKOZI VAS 4.del

3.03.2009 ob 07:35

TRAFO POSTAJA

Transformator čisto na robu ravnine, ki se je v zadnjih par letih spremenila v ogromno gradbišče , je bil objekt, ki je kar klical, da si ga prisvojimo za svojega. Odmaknjen od novega naselja blokov in tam na drugi strani igrišča je bil pač plac, ki je nemudoma postal naš. Naš…. to pomeni, da smo vedeli, da tam najdemo prijatelje , ko popoldne gremo iz bajte in kjer se potem družimo, kar pa seveda pomeni še nekaj. To, da smo tam s časom poleg prijateljev našli še marsikaj drugega.

Ico je prinesel litrco sicer skrito pod vetrovko. Kako tudi ne. Ne more mulc paradirati po vasi z litrom vina v roki. Ampak tam za trafotom , ko jo je privlekel na dan , tam je dajal vtis , kot da mu zadeve niti slučajno ni treba skrivati. Še celo nasprotno, dajal je vtis , kot da je kaj takega zanj čista rutina , predvsem pa nič takega, da bi se zaradi tega koga bal. Flašo je obrnil proti nama z Miletom in zgledalo je, kot da nama predstavlja vrhunsko vinsko sorto. Ja no, saj v resnci mi napis »grajsko črno« ni veliko povedal. V življenju namreč še nisem srknil vina ali kakšne druge pijače, ki je vsebovala zame prepovedane stvari.
Domnevam, da bistveno drugače tudi pri mojima dvema prijateljema ni bilo. Zagotovo ga nista ravno velikokrat poskusila. Bila pa je ena razlika. Onadva si tega nista smela privoščiti samo zato , ker za kaj takega nista bila dovolj stara , jaz pa sem poleg te imel v glavi še eno zavoro.
Prepoved pitja alkohola sem imel zapisano v svoji mladi glavi že leta. Tam notri je bila poleg neke čudne dohtarske diagnoze in je delovala tako, kako bi rekel, trajno. Skoraj se je zdelo, kot da mi hočejo vsi nekako dopovedati, da pač jaz tega v življenju ne bom smel. Vendar pa, če me kdaj v preteklosti otroška dohtarca ni pustila na kakšno taborjenje ali teden dni trajajočo šolo v naravi in sem se potem cel taisti teden kisal doma zaradi svoje nesreče, potem zlahka ugotovimo , da je bila transformatorska situacija čisto drugačne sorte.

Vsi pomisleki, ne glede na to koliko so bili razumni in pomembni so se z velikimi koraki ritensko umikali nasprotnim argumentom.
Fant je pač moral pokazati , da je dec. In ne le , da je bilo treba sodelovati in storiti ta korak. Ne , to je bilo poleg tega treba storiti po moško, tako da je že na daleč moralo zgledati, da to ni za nobenega od nas treh nekaj strašnega ali nekaj česar ne bi že tavžentkrat počeli.

Tako tudi prvi požirek ni smel biti plitek in kratek. Ne, potegnil sem kot stari kosec, ki si med malico moči suho grlo. Tudi ostala dva sta storila enako in litrco smo obrnili, kot da bi bili vina vajeni, ma kaj vajeni, kot bi ga srkali tako ali tako že vsak dan.

In tako kot smo prej z nasmehom pospremljali vsako kapljico, ki je stekla po grlu in tako s težavo tajili, da nam kislo grenka žlobudra vleče usta skupaj in nas sili na kozlanje, ravno tako smo po popiti flaši morali pošteno pokazati drug drugemu, da je storjeno imelo tudi svoj pošteni učinek. Od tistih par decilitrov vina zagotovo nismo bili ravno popolnoma pijani. Bolj bi lahko rekli , da nam je bilo slabo in da bi na vsak način raje bruhali kot vriskali. Vendar pa smo morali biti pijani. Ne moreš menda po moško piti , potem pa po babje vse skupaj prenesti.

Ne, valjali smo se tam po tisti travi, pretirano opletali pri hoji in govorili še za tri številke večje traparije kot ponavadi. Uporabljali smo pač vso koreografijo, ki smo jo videvali pri pijanih dedcih, ki so takrat še dokaj pogosto kolovratili po vasi. Seveda, saj iz svojih izkušenj tega nismo mogli potegniti. Te smo začeli nabirati šele tisti dan!

Nekje sem prebral kako so dohtarji v nekem laboratoriju preizkušali na miših, kako jih zasvoji cigaretni dim. Bele glodalce so zaprli v steklene posode in jim po cevki dovajali majhne količine belega dima. Živali so se na vse pretege trudile zapreti luknjo po kateri je prihajal strup. Za to so se trudile uporabiti vse kar jim je bilo na razpolago v stekleni kleti. Nazadnje so luknje mašile celo s svojimi iztrebki. No, ker je bila zadeva narejena tako, da ji mišja tehnologija ni bila kos, so v bitki s cigaretami izgubile boj. Prav tako z zasvojenostjo. Po tednu dni so tiščale svoje smrčke k luknjici in vdihavale dišeči dim.

Kolikokrat sem si pozneje zaželel, da bi se takrat s takšno ihto upiral cigareti. Nisem bil niti zaprt v kletki, niti ni nihče hotel s silo pihati dima vame. Ne, nič takega ni bilo . Bile so samo tiste enake misli, kot ob grajskem črnem in bela škatlica z napisom lord, ki je zgledala baje tako moško v žepu srajce, da jo je od vseh stvari na svetu posekala samo še tista od marlboro ali camel. Pa za tiste slednje je bilo treba v Italijo pa še prav svinjsko drage so bile.

Kako so prve cigarete nekaj svinjsko ostudnega, to je verjetno brezveze pojasnjevati. Kadilci to vsi po vrsti sami vedo, nekadilci pa ob takšnih besedah dobijo samo še en razlog, da se posmehujejo nespametnim zasvojencem.

Kašljal sem in v glavi se mi je drenjalo par milijonov mravljincev. Vse je kazalo, da bom telebnil po tleh. Ampak , ne . Ni umika! Za svojo odraslost se mora človek pa ja boriti kot dec! Tako sem menda razmišljal ko sem med kašljanjem s solznimi očmi držal čik med dvema prstoma in se na vsak način trudil zgledati, kot da v tem uživam.

In kaj je bolj moškega kot grajsko črno in cigareta v gobcu, sem se verjetno takrat spraševal!?

Ja , takšne se spomnim tiste, mali hišici podobne transformatorske postaje tam na koncu ravnine. Tam kjer smo potuhtali nekaj zadev, večina jih je bila resda potuhtanih čisto brez vsake potrebe. Pa vendar kakšna tu in tam tudi ne. Včasih smo tam raziskovali tudi druge stvari. Kdaj pa kdaj smo tja vlekli svoje razštimane kitare in študirali kako bi iz njih spravili kaj več. In včasih….

……. je kateri od nas tam odkril kako lahko v teh letih kdaj čisto drugače bije mlado srce in kako vroče ustnice ima deklica, ki sta si z njo ravnokar obljubila ljubezen za vse večne čase in še malo dlje ali pa vsaj dokler..

……mala hišica ne bo spet kar klicala, da si jo za svojo prisvoji naslednja runda odraslosti željne mularije. Prisvoji in tam odživi svoje neumnosti, svoje prve ljubezni in samo svoja neponovljiva poletja.

 

….se nadaljuje

 • Share/Bookmark
 

17 komentarjev na “Z JEAN BEDELOM SKOZI VAS 4.del”

 1. miri pravi:

  Kaj je res od tega že 50 let?Pri meni,namreč.Lepo nas pelješ proti zrelim letom,Dore.

 2. mile pravi:

  Kulk delov še ??

 3. dare dare pravi:

  @miri, a poznaš tisto od štirih kovačev : ” Kam le čas beži…kam se mu mudi ? ” :) lp

 4. dare dare pravi:

  @mile, ne veliko več!

 5. dare dare pravi:

  @mohor, žio!

  So že tuhtali kako to naredim, ampak , jebiga, jaz točno vem , da si tam!

 6. Fajfk pravi:

  Jez še zdaj 15 letnim mulcem dopovedujem, da sploh niso frajerji, če na kadijo, vendar se njihovi starši ne strinjajo prav preveč.

 7. dare dare pravi:

  Fajfk, starši niso nikoli razumeli :) !

 8. 1danica 1danica pravi:

  Oh ja! Danes se pa mulci dobijo na MSN-ju in im ni treba trafota!

  Pro

 9. dare dare pravi:

  @danica a si predstavljaš, da bi pisal zgodbo “moji popoldnevi z MSN jem…..v šestih nadaljevanjih :) ” ??

 10. lordwales pravi:

  Kdaj lahko pričakujemo tvoj literani prvenec?
  Z malo sreče ti knjigo lahko plača jskd – zko!
  če v idriji ne bo šlo, pa se obrni na Mariborsko literarno družbo.

  Za začetek pa lahko Pungartniku pošlješ nekaj literarmega za brezplačno objavo
  http://www.locutio.si

 11. dare dare pravi:

  @lord, ne vem in niti kaj prida ne razmišljam (zaenkrat) o tem.
  Tista kratica pa tudi ne vem kaj pomeni. Na tisto povezavo pa bom šel pogledat. Aja, pa hvala za spodbude :) !

 12. 1danica 1danica pravi:

  Ko boš bolj razmišljal, se ti javim za lektorja – to bi bilo, kot da bi mi dal čokoladko… :D

 13. kamper kamper pravi:

  Ravno te dneve me preganjajo škrati in preizkušajo mojo vztrajnost abstiniranja sedaj si me pa še spomnil,kako se je vse skupaj začenjalo :lol:

 14. Blazz Blazz pravi:

  Mi se nisma dabival pr trafo postaj, mi sma se tam pa mustu pr nam padil!
  Drgač pa ej, skuz bulš…skuz bulš!!!

 15. dare dare pravi:

  @danica, kljub temu , da ne vem kaj prida o tem….zmenjeno :) !!

  @kamper, eni škrati takrat , eni zdaj…vedno se najde kaj , da nas preizkuša :) !

 16. dare dare pravi:

  @blazz, še dva kosa pol bomo pa vidl naprej :) !

 17. miri pravi:

  Zgleda, da te ne priganjajo samo na šihtu,da več delaj.Zdaj bi že tu rad(i) bral(i) vsak dan kakšno novo zgodbico.Lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !