LIVE AND LET LIVE

8.11.2008 ob 18:07

Live and let live je lepa parola. Če na hitro preletimo znane modre krilatice, ki nam narekujejo način razmišljanja in življenja, moram priznati, da bi znala biti nekje pri vrhu najbolj pametnih. Vendar se lahko ob uporabi nauka porodi nekaj vprašanj. Najlaže oziroma, kar samo po sebi umevno je takšno razmišljanje , če imamo pri tem do življenja popolnoma pasiven , nekonkreten odnos. Če recimo blodimo skozi življenje na način kot Mlakarjev Mario Špinel, ki menda »ma ne bi zmutu vuode« .

Še vedno dokaj komfortno lahko človek živi in pusti drugim živeti, če vse spremlja od daleč , iz naslonjača, preko ekrana pa čeprav pri zdravi zavesti. Vsako stvar , ki jo pove o sebi dvakrat premisli, za vsak korak si vzame čas in ga pretehta , če gre v prijazni kontekst. Zgraža se nad krivicami, posebno nad tistimi, ki se nad njimi že tako ali tako vsi zgražajo in povzdiguje junake, ki jih slavijo tadobri ljudje.
Lahko tudi sam ustvari svetel, neoporečen lik, magari zgaranega , dobrodušnega delavca z veliko družino, ki je poosebljenje omenjene krilatice pa čeprav mu življenje tega ne vrača ravno velikodušno. Opisuje ga tako, da ljudje zlahka vidijo v njem avtorja samega , predvsem pa takšnega, ki mu zaboga ne moreš očitati ničesar slabega. dobro, lahko ti je kvečjemu kdaj malo dolgočasen.

Če pa se človekovo življenje na normalen in pričakovan način prepleta z življenji drugih, takrat pa lahko upoštevanje vodila iz naslova postane malo težja zadeva. No, vsaj vedeti bi morali, da ne gre več tako enostavno. Vedeti bi morali, da kljub temu, da v naših glavah ni misli, ki bi bile že po namenu in vsebini slabe, da tam ni želje po škodovanju ali , bognedaj, po povzročanju gorja in žalosti. Ja, kljub temu ne moremo vedno biti gotovi, da beseda, ki se nam sliši lepo, v ušesu , ki jo sliši tudi dejansko lepo izzveni.

Banalen in dovolj nevtralen primer, ki ga bom opisal je primer Prijaznega, ki je vsak dan obiskoval svojega baje osamljenega znanca. Ta znanec je bil sicer tudi dokaj prijazen in je vsak dan kazal veselje ob obisku. Vendar pa Prijazni ni vedel, da se znanec lepo vede le zato, ker je dobro vzgojen in ker nima poguma, da bi se vsaj kdaj pa kdaj obnašal drugače. V resnici namreč ni bil osamljen , vsaj pogosto ne. V resnici je bil najbolj srečen , ko je bil cele dneve čisto sam. Prijazni, ga je torej namesto, da bi ga kot je bil sam trdno prepričan razveseljeval, bolj moril in včasih celo spravljal v obup. Obup se je kuhal v gnev in ko je neki dan gnev zavrel je tipu odkrilo pokrov in Prijazneža je zbrcal iz bajte. Jasno je seveda kdo je izpadel grob in nesramen, manj pa je jasno kdo je tukaj znal pustiti druge živeti.

Človek se , hvala bogu, skozi življenje uči množice variant in sčasoma zna pomisliti tudi na tako presenetljive razplete. Zelo nespametno pa je, če se človek že kmalu počuti popolnoma sposobnega čitati človeške misli.

O psihologih ponavadi ne izražam zelo pozitivnega mnenja. Zamerili so se mi že pred leti, ko so me nekajkrat ocenjevali v smislu sposobnosti za delo ali v zvezi z vozniškimi sposobnostmi. Obdelali so me tako, da so mi postavili dvajset rutinskih vprašanj, izpolnil sem vprašalnik in rešil nekaj grafičnih nalog. Rezultate so potem prekrili s folijo, ki je imela vrisane idealne izide in glede na prekrivanje so odločili kakšen tip sem. Eko!

No, zdaj ne kritiziram več njihovega dela. Delovanje človeške pameti je nedoumljivo zapleteno in neredko daleč od logičnega in pričakovanega. Ko misliš , da razumeš situacijo, celo ko misliš , da zagotovo ne more biti niti malo drugače , te preseneti resnica…o tem, da je prijazni v resnici potuhnjen in da mrki godrnjač skriva v sebi veliko dobrote…….poleg vsega se ti to zgodi vsaj en korak prepozno.

In takrat pomisliš…..jebemti, kje sem imel takrat tisto folijo. Pokril bi se z njo in pogledal ali res prekrivajo črne lise vse tiste lastnosti, ki si jih pripisujem. Ali ne štrli kje izpod lepih namenov tudi kakšna nespametna reč, ali ne prekriva kje kakšen stolpec le polovico pridnosti, nad njim pa se kažejo sledi manj lepih lastnosti.

In stisnil bi se pod tiste črne lise in se umiril. Šele potem čez čas, ko bi bil prepričan, da ni nič spolzelo nazaj, bi upal spet reči…LIVE AND LET LIVE

BLOGU SE ZAHVALJUJEM, DA SEM SMEL BREZ OMEJITEV NALOŽITI IN SE OLAJŠATI

pa še ena stara………….

GOBEZDAČ

Za bistro misel,za par pametnih besed je čas
in vse je pod kontrolo in le moj še manjka glas.

A ko se odpro mu vrata,že spet mi je jasno,
prvi bo tam in spet za pamet bo kasno.

On pa se zaveda svoje moči,
kot veter plane,da se znori.

S sivo ga kepo,počasno in leno,nemočno loviva,
ko on že podira,uničuje,razbija.

Zdaj rdečih lic popravljam stvari,
ko on je spet varno tam za zobmi.

 • Share/Bookmark
 

15 komentarjev na “LIVE AND LET LIVE”

 1. 1danica 1danica pravi:

  Veš, kaj je manjkalo Prijaznemu in njegovemu obiskovalcu? Komunikacija! Bolje prva zamera kot zadnja – iz meni ne zelo ljubega vira, a tako resnično! Prva zamera je pogosto veliko manjša, kot potem, ko v letih narase kot dobro kvašena in odkrije lonec! Komunikacija je pa veščina, ki manjka mnogim….

 2. dare dare pravi:

  @1danica, nedvomno je res zelo pogosto tako. Na žalost pa so lahko tudi besede take in take. Lahko pojasnjujejo in sprašujejo,lahko pa tudi zavajajo in izzivajo. Lahko rešijo stvari , lahko pa naredijo ogromno škode.Ja,res je….enako kot molk!

 3. 1danica 1danica pravi:

  No, saj se zastopva – točno tako!

 4. bin pravi:

  /… Zdaj rdečih lic popravljam stvari,
  ko on je spet varno tam za zobmi. …/

  ————————————–

  Kako naj popravim, se vprašam … in s čim?
  No, malo z rokami, največ pa spet … z njim!? :roll:

  Zanimivo Dare, da pogosto več težav drugim naredimo z dobrim, kot s slabim namenom.

 5. lidija pravi:

  Če gledam na splošno – naj sosed na sosednjem hribu uživa po svoje, tako kot jaz na svojem. Slišim ga že včas, morda vidim, ampak to je pa tudi vse.
  Kar se osebnih stikov zadeva – komunikacija. Odkrita, dostojanstvena, jasna. Kjerkoli, doma, v službi al pa na kofetu. Sam to je pa že malčk težje, a ne, za ene. Bit iskren, najprej DO SEBE, da sploh veš, kaj bi rad, pol pa še do drugih. Če ne pa gaziš, po svojem al pa drugem dreku … oboje smrdi!
  Sem pa ujela zadnjič eno super misel – “Kar zgleda narobe, nosi v sebi semena pravilnosti.” Probi jo dat v svoj “rili lajf”.

 6. dare pravi:

  Ja, Lidija, pri vsaki od takšnih modrosti je kljub njeni nedvomni resničnosti najtežje to, kako jo zares uporabiti v ril lajfu!!

 7. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=JK2hKzZss5Y :D

 8. dare pravi:

  Dober komad , majkemi! :)

 9. mile pravi:

  Ampak let live al pa let die pa vseeno ni eno in isto :) !

 10. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  če sedim v naslonjaču in me zmoti sosed sredi meditacije…, kaj naj? Ga napizdim, ker je prišel na obisk? Naj prekinem meditcijo?

  A ni bolje, da se zahvalim za obisk, hkrati pa povem, da meditiram? ;)

 11. vlatka vlatka pravi:

  P.S.

  Karkoli naredim, če sosed ni pripravljen razumeti, bo narobe!

  Morda bi bilo najbolje narediti sledeče: se zakleniti, dokler traja meditacija? ;)

  P.S.

  Spomnila sem se tega.

  Sem bila do tebe neprijazna, ko si se nepričakovano prikazal na mojih vratih? Nisem! Nisem pa bila morda tisto, kar si pričakoval, saj sem bila sredi “svoje meditacije”. Vseeno pa sva obisk speljala, a ne?

  Lp :)

 12. dare pravi:

  No, Vlatka kljub vsemu sem te predhodno poklical iz samega strogega centra Dekanov :) !

  No, saj vem kaj želiš povedati. Seveda si bila prijazna. Moj obisk je bil tako ……spotoma in zaenkrat edini. (tudi vnaprej nimam v planu nevem koliko obiskovati “virtualnih” znancev) Če pa bi iznenada začel dvakrat na teden motiti tvoj bioritem , bi me pa zagotovo drugače obravnavala. Se strinjava ??

 13. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  vedno bi se obašala enako, verjemi. Samo še bolj sproščena bi bila. In bi si sam skuhal kavo, hehe :D

 14. dare pravi:

  Pol bi pršu pa Grison, ajej :(

 15. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  in bi skuhal kavo tudi njemu. Sproščenost sem imela v mislih, da bi ti dovolila skuhati kavo, ti, ti :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !