Crvena jabuka in Valeta

16.06.2008 ob 19:00

Če hodiš devet let v isto bajto z bolj ali manj istimi kolegi in te tam poučujejo vsa ta leta bolj ali manj isti učitelji,  ja,  potem je takrat ko to šolanje zaključiš to v tvojem življenju mejnik. Pa ne glede na to, da govorimo “zgolj” o osnovni šoli. Resda spomini na detajle in na prenekatera “večna” prijateljstva še prekmalu zbledijo  in še bolj prekmalu v naših očeh takšni mejniki izgubijo tisto takratno velepomembnost ampak….

Ko je pred dobrim tednom sosed objavil post o koncertu v križankah, sem takoj dobil manjši preblisk, da Crvenu jabuku bi pa že lahko šel tudi jaz poslušat. Ni namreč ravno veliko bendov in umetnikov , ki bi zdrmale mojo zapečkarsko rit , da bi se odpravil na koncert. No, Jabuke so malo posebne. Sicer zame niso ravno no. 1 ,malo preveč popevkarsko zvenijo za mojo ostarelo rockersko dušo, vendar pa je to preprosto lepa muzika. Tudi njihov staž šteje že kar lepo število let. Ne ljubi se mi brskati po podatkih ampak stavil bi, da je Dirlija stara blizu 25 let.

Ko so v telovadnico vkorakale princeske in med njimi moja predzadnja valetarka, so mi bosanski poprockerji zašpilali v glavi balado o…….

…….šetaju Miskinovom djevojke ko vile……

Pojma nimam kaj je bilo tisti večer s koncertom. Ali je sploh bil?! Ali je bilo kaj ljudi!? Ali je kateri zmrznil ali se vsaj podhladil?! Pojma nimam! No, saj verjetno je jasno, da se koncerta nisem mogel udeležiti. Hčerkin praznik se je pač dogajal na isti dan. O prioritetah ne bi govoril.

Sama valeta je precej drugačna kot je bila tista, ki jo je imela moja generacija. Takrat smo bili nekako brez organizacije prepuščeni sami sebi in zadeva ni bila posebno imenitna. No , danes pa na ta dan zelo skrbno organizirajo pravi mali maturantski ples z vsemi pripadajočimi proglasitvami, govori in kulturno – zabavnim programom.

Crvene jabuke v bistvu nikoli nisem kaj prida poslušal, pač pa smo to muziko v preteklosti (in jo tudi danes) pogosto preigravali. Zato ker so to ,kot že rečeno, lepi povsod dobro sprejeti komadi pa še dokaj enostavni in zato primerni za mojo ligo!

Tako je valeta potekala naprej in po večerji se je začel uradni del , ki je pomenil predvsem podelitev spričeval in priznanj. Ko je Tina prinesla k mizi svoj pridelek, pet ali šest diplom in priznanje za odličen uspeh vseh devet let, sem od jabuke v trenutku dobil samo eno asociacijo….

……to mi radi, to mi radi….

Pozneje je nekaj učencev še nastopilo z glasbeno ali kakšno podobno točko. Tina je zaplesala svojo Hip – hop točko, ki jo sicer na tekmovanjih pleše v duetu. Gledal sem divji performans, ocene pred sabo in skozi možgane mi je zašpilala tista o….

………………Ti si mlada, lijepa i pametna……

Ko se je prijetna prireditev končala, je celo dogajanje postalo precej čustveno skupaj s obdarovanjem učiteljic in poslavljanjem drug od drugega. No, saj pravim…toliko skupnih let pač ni kar tako nekaj. Vzpostavijo se vezi, v mladih srčkih pa sploh…

…………..ima nešto od srca do srca, neka tanka nit…koja čini naše snove a ne da se dirati!

Valeta se je takrat počasi končevala in začeli smo se odpravljati. Otroci nam po pričakovanjih niso zapeli

………ostani, ostani još ove noči…

ampak so zbarantali, da so sami lahko ostali še dve ali tri ure. Stari pa domov. In spet sem se počutil kot na dosedanjih valetah, maturancih in podobnih zadevah, ko se mi je vedno zdelo, da gre vsaj delno tudi za moj uspeh, za pomembno stopničko….ja……Crvena Jabuka bo pa že počakala!

 • Share/Bookmark
 

20 komentarjev na “Crvena jabuka in Valeta”

 1. sosed sosed pravi:

  Stari, koncert je bil super. dve uri in pol dobre glasbe. kar me je najbolj presenetilo je pa to, da niso delovali prav nič popevkarsko, ampak so bili precej bolj rokerski od studijskih posnetkov. prijetno presenečen! manjkalo je edino malo več kontakta s publiko, ampak ok samo eden je đole, a ne? :)
  a kljub vsemu, glede na to, kako je potekal tvoj večer, nisi zamudil … ama baš ništa! ;)

 2. 1danica 1danica pravi:

  Ja Tinki in njenemu atitu (in ostalim) čestitke, a ne!!

  Jaz sem bila v sredo na valeti po službeni dolžnosti. Te generacije nisem niti prav dosti poznala, ker sem jih tudi učila bolj malo. Ampak, ti rečem! Muli znajo napravit ŽUR! Po slovesnem delu (ki je bil prav res slovesen, lep in plesa poln) smo šli skupaj v disko in plesali do polnoči in še malo. In so res plesali. Učiteljice in učitelji pa zraven. Parim so nam narisali srček na lice ali roko.

  Nekaj časa so plesali na Dire Straits, pa na Big Foot Mama, pa na Slake in še kup drugih pesmi so poznali, jih privlekli na dan… nekaj časa sem imela občutek, da se glasba v 20-ih letih sploh ni spremenila!

  Jaz se sploh ne bojim zanje! So punce in fantje na mestu. Tako kot tvoja Tina!

 3. Blazz Blazz pravi:

  Madona, je pa izjemno pridna tale vaša Tina…Fajn!
  Upaj da bo tudi naprej tako ;) no sicer pa verjamem da bo…

  PS: Valeta je bla pr far,ane?

 4. ditka pravi:

  dare,
  čestitam tvoji predzadnji :)
  Bravo za tako valeto,pri nas ni bilo tako lepo.

 5. Blazz Blazz pravi:

  Aja PS: Mojga fotra na moji valeti ni bilo. “Je menda imel neko drugo delo,pa tut on ni človek za take stvari!”
  Tako da se da preživet tudi brez staršev…no, obeh. :P
  Ampak, jaz niti nikoli nisem pričakoval da bo šel tako da sem mu že v principu opristil. :)

 6. dare dare pravi:

  @sosed, saj glede koncerta nisem niti dvomil, edino malo zaradi zimskih razmer.Mogoče so pa zaradi temperatur malo bolj zarokali :) !

  @1danica, saj tudi jaz mislim, da so kar v redu. Pač tako kot smo bili mi. Poznje pa…..vemo kako različne poti riše življenje, ampak tako rosno mlade in tako povezane ko jih vidiš dajejo vtis, da imajo vsaj v štartu dobro in prijazno izhodišče!

 7. dare dare pravi:

  @blazz, tudi jaz verjamem. Ja, pr Far. Tudi tamala še vedno vztraja na OŠ pr far. Glede prisotnosti staršev pa se mi zdi, da so v veliki večini vsi zraven in še brati in sestre , če je treba. Neprimerljivo s tistimi valetami pred leti. Sicer pa , če se nekdo ne počuti ni po mojem nič hudega, če ostane doma. (V arhivu imam, verjeti ali ne , celo primere ohceti, ko kateri od staršev ni bil zraven samo zato, ker se kao ni počutil… :) ! )

  @ditka, hvala. Prebral sem na tvojem blogu, da si imela neko neprijetno izkušnjo, vendar nisem hotel komentirati, ker nisem poznal primera. Sicer moram priznati, da sem kar se tiče raznih debat in polemik o šolstvu in šolnikih po navadi nekoliko na strani učiteljev. ( Seveda govorim na splošno, saj so nedvomno tudi primeri , ko bi bilo potrebno koga vprašati po zdravju. )
  Verjetno tako razmišljam tudi zato, ker otroci, vsaj do zdaj v šoli niso imeli posebnih težav.

 8. nevenka nevenka pravi:

  Vidiš, Dare, ti boš še dolgo na tekočem z vsemi dogajanji, te otroci potegnejo. Jaz pa se od svoje valete spomnim le tega, da me je prišel iskat en fleten fant, da me pospremi do šole, pa mi je oče rekel:” Tegale se pa le paz, je en navaden fakin, glej kako hod, kot, da je cel svet njegov!” :-)
  Muzike Crvenih jabuk pa prav nič ne poznam…
  Vse gre naprej….

 9. dare dare pravi:

  @nevenka, panta rei ali kako je že tista :)

  Ja, je moral že res biti fleten dečko, če se ti je zapisal v spomin bolj kot vse ostalo dogajanje. Jabukam pa le prisluhni , če kje naletiš nanje. Njihove pesmi so prijetne in imajo prijazno vsebino ! Tiste vrstice v hrvaščini v mojem zapisu so iz nekaterih njihovih največjih hitov. No ja, saj to je bilo verjetno že itak jasno :) :) ! Žio!

 10. ditka pravi:

  dare,
  v tem primeru jim ne morem dati prav.
  Če bi napisala vse,bi razumel.So se tudi drugi zgražali,ne samo jaz.
  Pri nas je bilo spričevalo malo slabše kot od tvoje punce,priznanja,kar jih je pridelal, je pa že prej prinesel domov.

 11. kamper kamper pravi:

  Madonca,so pa pridna ta tvoja dekleta :lol:

 12. dare dare pravi:

  @kamper, o menda!! :)

 13. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  luštno tole. In čestitke.

  P.S.
  Sama nisem imela valete. Verjetno nas je bilo premalo. 14 učencev.

  In še nikoli se nismo zbrali, po vseh 32 letih, čeprav smo imeli to v planu narediti pred dvemi leti na trideseto obletnico ;)

  A življenje gre naprej :)

 14. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  še na svojo maturo – maturantski ples, sem nerada odšla. Prav zaradi tega. Ker so vsi imeli valete, mi pa nič.

  Sem se pa čez Valeto (nad Strunjanom) peljala že tolikokrat, da ne pogrešam nobene valete :D :D

 15. mica mica pravi:

  vem le to, da se je svet postavil na glavo.
  Starši namreč jemljejo neplačane dopuste zato, da so doma ob otrocih kot animatorji njihovih počitnic.
  menda imajo- po novem- otroci pravico, da starše prijavijo varuhu človekovih pravic, če se slučajno med počitnicami dolgočasijo
  :-)

 16. dare dare pravi:

  @vlatka, hvala. Z mojimi smo se zbrali pred nekaj enkrat leti in od takrat (še bolj) nisem več pristaš takšnih srečanj :) !

 17. dare dare pravi:

  @mica, ponavadi odgovorim večim v enem komentarju ampak tebe pa moram prav posebej pozdravit. Sem že mislil, da te ni več med nami :) ! No, ja parkrat sem opazil tvoj komentar na blogih. A svet na glavo? O, na glavo, pa še kako. Zdi se mi , da zelo dobro razumem kaj želiš povedati! lp

 18. mica pravi:

  hvala, dare, za tvojo pozornost.
  Ravnokar sem priušla z intervjuja z Ivanom Omanom, za menoj je zanimiva učna ura
  :-)
  In sedajle poslušam JJ-ja in čolnika, ker me zanima, če je Jj res izpadel tak bedak kot piše na nekaterih blogih.
  V glavnem pa čakam, da sonce mičkeno umiri konje, da grem na kolo.

  Ja, tisto, kar sem napisala v prejšnjem komentarju, mislim resno.
  nekaj bom objavila v vašem cajtngu na to temo
  :-)

 19. mica pravi:

  aja..pozabila>
  Na Blogih sem bolj kampanjsko. včasih veliko, potem pa dolgo časa nič. Odvisno kako me “terajo” v službi , barabini
  :-)

 20. dare dare pravi:

  V našem cajtengu pa sem pred štirinajstimi dnevi prvič prebral tvojo kolumno ( se moram še spomniti o čem si pisala :) ) , hočem reči, da pojma nisem imel, da pišeš za idrijski časopis.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !