Trava

2.06.2008 ob 07:20

Mogoče bi bilo pametno dati moji nocojšnji objavi malo drugačen naslov. Saj ne , da ne bi bilo govora o travi, vendar zna biti, da bo kakšen zablodeli klik menil, da gre za kaj drugega z istim imenom. Ne, gre za čisto navadno travo, takšno ki v maju z nesluteno ihto rine iz ogretih in s pomladnim dežjem zalitih bregov, da bi z zadostno mero potrpežljivosti s prostim očesom zagotovo videli kako raste.
Nekateri menda tudi slišijo travo rast ampak to je valjda neka metafora za neka posebna občutja.

No, jaz danes nimam namena biti posebno liričen. Saj ne , da me ukvarjanje z našim rančem ne bi pogosto inspiriralo za kaj bolj razmišljujočega, ampak včasih sem kakšen večer zares nekoliko preveč utrujen, da bi svoje morebitne navdihe zlival v blog. Ko se kdaj tega lotim v takšnem stanju, se mi vse skupaj nikamor ne spelje, delam tipkarske napake in slejkoprej vse skupaj preložim na jutri.

Danes pa sem se odločil, da bom omenil zelo konkretno zadevo. To bo, kot že rečeno trava, bolj natančno košnja trave. Travinje je namreč zelo zanimiva zadeva. neverjetno dolgo in pogosto prenaša neusmiljeno torturo, rezanje, sežiganje in še kaj bi se našlo. Vendar pa senožeti okoli nas vedno znova ozelenijo in polepšajo naš razgled.

Vzrokov za košnjo je lahko tudi več. Glavni je seveda pridelava krme, da imajo pač kravice , ovčke in podobna bitja kaj jesti

Drugi pogost motiv je ta, da polepšamo svojo okolico. Nepokošena trava se posuši v neugledno slamo, ki do naslednje sezone gnije in smeti novonastalo travico.

Potem so tu še razne državne subvencije, pa še to lahko omenimo, da morajo tereni biti pokošeni zaradi praktičnosti. Na primer zato, da lahko jeseni pobiramo sadje pod drevesi. Ali pa, da lahko na travi igramo nogomet.

Za to opravilo imamo na voljo kar nekaj priprav. Prvo velja omeniti najstarejšo še ohranjeno in še vedno uporabljano zadevo. Ta ima veliko dobrih lastnosti. Gre za orodje, ki se z njim ob pravilni uporabi ne utrudimo ravno na »smrt«. Poleg tega pa je v kosi polno nostalgije. Kosec je bil pred desetletji cenjen in spoštovan delavec, sama košnja pa dogodek, ki se ga zdaj marsikje trudijo vsaj približno obuditi na raznih etnoloških dnevih in tekmovanjih. Pravo podobo, ko je deset ali več koscev že takoj ob jutranjem svitu začelo z delom, zvoka klepačev,ki so ostrili rezila, brusačev, ki so kot dobro natrenirana plesna skupina vsi hkrati z rutinskimi gibi obdelovali svoje kose, malih mulčkov, ki so se kregali kdo bo dedcem nosil vodo, ja pravo podobo lahko izvemo kvečjemu iz pripovedi starih očancev!

kosa

Novodobni nadomestek je nahrbtna oziroma bočna motorna kosa. Travo reže s pomočjo jeklenega rezila ali plastične vrvice. Za isto delo bi navadno koso laksarica zelo težko nadomestila. Ne znam si predstavljati, da bi to ropotalo gonil pol dneva. Poleg tega oddaja precej toplote in tudi nekaj neprijetnih vibracij. Pri delu moramo biti zaščiteni in primerno oblečeni. Prednost pred koso je vsekakor ta, da je ne poškoduje vsak kamen ali robida in , da je ni treba klepati in stalno brusiti. To pa so tudi spretnosti , ki jih po večini ne obvladamo več.

bočna

Za pravo košnjo v teh časih potrebujemo prave kosilnice. Mercedes med temi stroji se imenuje BCS (beri bečees). V zadnjih letih so ti stroji tehnično zelo napredovali, vendar pa po naših bregovih, posebno pri takšnih kmetičih , kot sem sam, še vedno videvamo veliko trideset, štirideset let starih strojev. To seveda tudi dokazuje, da gre za res kvalitetne materiale in izdelavo. Prednost pred primitivnimi pripravami je seveda ta, da nadomesti vseh tistih deset koscev, ki sem jih omenil in jih , kakopak, na kmetijah ni več na razpolago. Konec šestdesteih je bil nakup takšnega stroja pravi podvig in prve so kupovali kot vaške, kolektivno. Tiste kosilnice so se v poletnih mesecih ustavile dobesedno samo ponoči. Menda so celo med kosilom kosca zamenjali, da stroj ni stal. Pa vendar tudi tiste prve BCS še nekatere delajo. Res dobra tehnika! To je pa tudi edina prednost bečeeske , saj je košnja za tistega edinega, ki je še ostal postala muka in mora. Posebno seveda če gre za gorske terene. Ta stroj mirne duše imenujem »mučilna priprava« , naprava za lomljenje rok in trganje kit. Poleg teh učinkov stroj kosca ves čas uporabe tudi »prijazno« greje s svojimi petdesetimi ali več stopinjami. No , ko zadevo gonim štiri ure, lahko rečem , da nisem več …kako naj rečem…za nikamor več!

bcs

Tudi grabljic ni več ravno na ostajanje, zato je treba imeti vsaj za večje površine tudi motorne grablje. Ta stroj z drugačnim priključkom tudi lahko spremenim v kosilnico.

obračalnik

Za konec je tu še vrtna kosilnica. To je prijaznejši strojček za manjše površine. Z redno uporabo uredimo zelo lepo trato na svojih vrtovih.

vrtna kosilnica

Kot že rečeno, mi takšne stvari, kot so fizična, kmečka dela pogosto dajo kakšen navdihec, ampak danes sem se pa prav dobro počutil biti malo tehnično suhoparen. Objavilo se mi bo zjutraj, jaz pa od vseh teh košenj potrebujem nič drugega kot počitek Gudnajt!

 • Share/Bookmark
 

27 komentarjev na “Trava”

 1. katarina katarina pravi:

  joj, sam ne mi omenjat travo … naslednji vikend spet kosim.

  mama pa tako mašino kot je tista na zadnji sliki. na strani meče ven travo, ne od zadaj direktno meni v noge – tudi tako sem imela. :)

  in na vsake 14 dni kosim 1500 m2. veselica … :)

 2. Mikec pravi:

  Meni se je pa ravno pokvarila, ko sem se umaknil rožam in zadel v nekaj železnega :( upam da ne bo do drugega tedna previsoka :)

 3. dare dare pravi:

  Jaz večino tega jemljem bolj za veselje. Ja, je pa res precej tega naenkrat in kdaj tudi meni gre na živce. Z vrtno je pa treba čimbolj pogosto in popoldne, zvečer, da je trava še majhnna in da ni mokra. (aja, pa en pir moraš dati hladit prej!!!) lp

 4. Kritik pravi:

  BCS je tam nekje leta 1989 stala neverjetnih 17.600.000 italijanskih lir, kar brez revalorizacije znaša sedaj preko 9.000 evrov.

 5. strojnik strojnik pravi:

  Jaz si pa razbijam glavo, kaj kupiti za košnjo 150 kvadratov ravnine in deset klanca… :D
  Menda mora biti taka samohodna, tista s sedežem se mi pa zdi prevelika… :mrgreen:

 6. had pravi:

  @strojnik: nikar samohodne :) rajsi taksno na daljinsko upravljanje, kot jo imajo dars-ovci..

  @dare: ampak ti vsaj nimas problemov s travo, kot jih imam jaz :)

 7. swislar pravi:

  Dare, po uporabljenem strojnem parku sodeč lahko zaključim, da si pravi “Kasc”. PoČitek verjetno res ni bil odveč. LP

 8. katarina pravi:

  oh, had, v tvoji travi vsaj ni kupov zemlje, ki jih jaz kosim kot za stavo. pa ne vem al je krt ali rovka, vsekakor pa ima pod mojo travo pravo palačo, saj je krtin nenormalno veliko.

  marjetice in detelja … moje sanje … :)

 9. had pravi:

  @katarina: :)
  no, stanje je na pogled idealno, vendar sem spomladi unicil eno kosilnico, ko sem “gladil” krtovine, ki so se cez noc pojavljale.. najbolj preprosto je, da pocakas, da se zemlja posusi in jo z grabljami razvleces.. :)

  pravi kmetje mi blogerji :)

 10. strojnik strojnik pravi:

  Kaj je narobe z samohodno kosilnico… :shock:
  Seveda tako, da se da pogon izklopiti…

 11. had pravi:

  @strojnik: narobe ni nic, ni pa uzitka v mucenju samega sebe :)

 12. Blazz Blazz pravi:

  Madona, maš enih strojev dama!
  Še rotacijska ti manjka, sam za tiste jagrše gvišn na pride u poštev jel?
  Še pr nam se je le tam na drugi stran vode uporable, tu je pa tu.

 13. sosed sosed pravi:

  ojoj.. ko gledam tole tvojo tlako, se sprašujem, kdo mi je dal pravico do jamranja zaradi tistih nekaj kvadratov košnje po ravnem :)

 14. helenca helenca pravi:

  meni je pa s samohodno čist fajn kositi, se sploh nič ne matram, samo hodim za njo. je pa res da imamo čist raven teren. košnja je pravi užitek, pa čeprav mi vzame ponavadi od dve do tri ure odvisno od postankov :lol:

 15. peti pravi:

  jz mam pa štiri kosilnce za pon., tor., sreda,četr.- dve samohodne, eno pa tako, pa še nahrbtno; petki, sobote in nedelje so pa dnevi za z…

 16. 1danica 1danica pravi:

  Jaz sem pa danes samo prišla domov in videla, da je tu okoli pokošeno. Ne vem, niti kdo, niti kako. Smo eni komot, a?! Mi je kar nerodno… Pa še vesela sem, da me ni bilo doma – kakšenkrat so tu okoli kosili po več ur – prav polagoma, pa precej na glas. Saj mogoče danes tudi, ampak kot že rečeno – jaz sem videla samo rezultat. Aja, pa dišalo je tudi.

 17. dare dare pravi:

  @mikec, ja železne stvari so neprimerne za košnjo!!

  @kritik, to je bila res divja cena. Posebno če pomislim, na takratnih 500 mark plače! Zdaj se vrhunsko gorsko BCS-ko dobi za štiri jurje. Pa je še to nekoliko nedosegljivo zame :) !

 18. dare dare pravi:

  @strojnik, tu ti pa ne znam svetovati. Moja ni samohodna, videl pa sem pri cenejših modelih neke zelo otročje rešitve pri tistem pogonu in vsaj na videz je bilo vse skupaj bolj za po ravnem, kjer pa že itak ni problema. No, pa to boš že znal valjda sam oceniti :) !

  @had, vse skupaj pri tebi zgleda kar lepo zeleno in na gosto poraščeno, tako da ti verjetno ni treba spet imeti stroškov. Tako ali tako se bo vmes zasejala tudi druga trava, po drugi strani pa če redno kosiš se itak ne vidi ali so marjetice ali je regrat, samo da je zeleno :)

 19. dare dare pravi:

  @swislar, spal kot ubit !!

  @blazz, z rotacijsko ne bo nič. Kot prvo je nekaj terenov takšnih , da mi še bečeeska lahko uteče. Na Masorsko stran ne bi niti hodil gledat kje se je ustavila, ker bi verjetno rabil pol dne , da bi prišel do nje! Druga stvar pa je, da bi zato, da bi gonil rotacijsko potreboval tudi SAME ta, a ne ?? :)

 20. dare dare pravi:

  @sosed, predvsem je treba vedeti, da mi večine tega ni prav zares “mus!” in , da imam s tem početjem precej veselja, posebno ko je končano in pogledam sveže pobrito senožet. Problem je edino, ker je tega res veliko v relativno kratkem času ( 14 dni ? ) in sem nazadnje ponavadi čisto totalno zgonjen :) !

  @helenca, točno tako! Veselje je treba imeti s takšnimi rečmi!

 21. dare dare pravi:

  @peti, ja razpored je izredno pomemben.

  @1danica, ja saj menda ne moremo biti vsi kosci :) !

 22. Blazz Blazz pravi:

  haha, ja, naš 30 let stari rdečkar pride kar dobro u poštev skupaj s tisto rotacijsko ja! :mrgreen:
  čeprav mu je par let nazaj priskočil na pomoč en novejši…

 23. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  ni je boljšega od kose. Ne rabi mazanja, ne rabi olja, ne rabi bencina in vedno vžge :D :D ,

  je pa luštna tudi ta “samohodka”, samo, da gre ful hitro in moraš biti spreten v teku ;)

 24. kamper kamper pravi:

  Poskri te stroje,da jih ne vidi davčna policija :lol:

 25. dare dare pravi:

  Joj, takšnih strojev se pa lahko do sitega nagledajo pri skoraj vsaki bajti po naših vaseh! Ne verjamem, da bi jih moj “strojni park” lahko kaj prida zanimal! Če pa že, lahko pa kadarkoli posodim bečeesko za en giro! :)

 26. Aleš pravi:

  @katarina: predlagam: http://www.wtf.si/najnovejsi-hobi/
  brez koša je 1000 eur cenejša :-) je pa varianta, da brez koša v 5 minutah vso travo spraviš v 1 samo linijo..

  dare: to varianto si pozabil? :-)

 27. dare pravi:

  @aleš, po večini nič takega ssedežem ne pride v poštev. Gamsovi teritoriji! Tnx enivej :) !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !