Fizkulturna avtoterapija

6.05.2008 ob 20:10

Jaz bom oral in ti boš sejala pšenico,

zvečer bova trudna sedela na trati

in zrla spokojno v bodočnost.

Že pred časom sem pogruntal , da je zelo koristno včasih narediti kaj zelo prvinskega, enostavnega. Posebno če se človeku zazdi, da se mu v glavi drenja precej zmede in da potrebuje nekaj, da stvari postavi v vrste in stolpce.

Včasih si je v takih trenutkih sicer dobro tudi odpočiti in preležati kakšen dan, vendar pravo terapevtsko moč pa ima zame nekaj ur pravega fizičnega dela, ko naredim nekaj kar lahko zvečer zelo zmatran z bolečimi, težkimi udi vendar s popolnoma izpraznjenim procesorjem opazujem , kot narejeno, dokončano in…se ob tem dobro počutim.

V tem kontekstu marsikomu pade najprej na pamet, da bi posadil drevo ali spekel domači kruh, vendar to že namiguje na bolj filozofski pristop. Ne, jaz sem imel v mislih nekaj čisto konkretnega, koristnega in takega, da si po možnosti po končanem delu oddahneš in si lahko ,denimo, rečeš:« No, pa je! Za letos!«

Že večkrat sem omenjal moje gozdarjenje, ki se ga seveda ne lotim samo enkrat v letu. To delo je za takšno avtoterapijo vsekakor zelo primerno. Predstavljajte si ogromno bukev, ki ob veličastnem padcu strese ljubo zemljico in ti požene adrenalinske mravljince po hrbtu ko telebne na tla. In potem , ko v bel les zapičiš meč motorne žage…in potem pritisneš gas do konca ….v obraz te greje od avspuha in po nogah ti pada groba žagovina…ti pa žagaš debelo steblo in si lahko medtem misliš , ampak resnično kar si hočeš. Še glasno lahko zraven govoriš in , zgolj primer, koga pošlješ v tri materine ali kaj podobno prijaznega.

Drug, podoben trening te vrste je košnja poleti. To je dejavnost, ki je v naših razmerah, ki pomeni skoraj šest hektarov ekstremno hribovitih košenin, višek napora, ki pa je poleg vsega zaradi odvisnosti od vremena ponavadi še omejen na komaj nekaj dni tam konec junija. Ej, takrat se pa res maksimalno zgonim.

No, danes sem delal nekaj čisto tretjega. Na sipov kultivator sem montiral plug in zoral njivo. Ja, točno, zadevo sem vžgal, plug zapičil v bridko zemljo potegnil brazdo, pa še eno, pa še eno. ( naj omenim, da sem imel tudi pomoč…. svakinja in nečaka) . Ko smo prišli do vrha, se mi je zdela njivica prava prispodoba tega kar sem omenjal v prejšnjih vrsticah…………..

……………tako lepo se je videlo, kaj smo naredili.

(Spet nisem nič pofotkal, spet si nisem privoščil vsaj malo te potuhe. Bom enkrat valjda objavil en post s samimi slikami ! :)   No, za ilustracijo sem v uvodu natipkal verz. Ta seveda ni moje delo in prav zanimivo bi bilo vedeti, če se komu sanja kdo je avtor!!)

 • Share/Bookmark
 

21 komentarjev na “Fizkulturna avtoterapija”

 1. kamper kamper pravi:

  Pridi poorat še naše valove,da bodo lepo stali v vrstah :lol: no samo,če te zanima sizifovo delo :lol:

 2. dare dare pravi:

  Za valove ne vem,če bo šlo. Že njiva mi je delala težave, ker je bila premokra :) ! Sicerpa ima takšno “hobi” kmetovanje že samo po sebi tudi precej prvin Sizifovega dela!

 3. 1danica pravi:

  Mislim,da je tale Kajuhova. Lepa je, a ne?
  Drugače pa.. priden!

 4. strojnik strojnik pravi:

  Kako bi se midva zmenila, da svojo mašinerijo na prikolico naložiš, pa se pri meni oglasiš… ;)

 5. mile pravi:

  Ma dej Dare. Eno leho pa že ni tak hudič preorat!!

 6. dare dare pravi:

  @1danica, bravo !!!

 7. dare dare pravi:

  @strojnik, menda ne bi smel biti to nepremagljiv problem. Vendar pa ravno ta moj “stroj” za oranje ni ravno, da bi še okoli hodil z njim. Je namreč zelo zaimprovizirana zadeva, komaj primerna za to delo. Drugače pa če te zaraste visoka trava ali če imaš za podreti kakšno drevo pa lahko priropotam :) !!

  @mile, žio!

 8. ditka pravi:

  dobro,ali ne dobro.Mi smo v to skoraj prisiljeni :)
  Danes dopoldne je tudi “naš” preoral.To je moško delo.
  Popoldne pa bo skupaj s sosedi v gnoju.Se bojim,da bom morala danes iti spat v sobo za goste :)

 9. bin pravi:

  Ti nisi “prav pri čisti” Dare! ;)

  Kar nekaj z motorko, kosilnico, pa s plugom v zemlji in še gnoju povrhu? To je vendar sto let za kačami! Danes se gre najmanj v fitnes, seveda opremljen s celo drogerijo deodorantov in stimulantov, in kaj jaz vem ,čim še? Sicer si si že v startu podrl “imidž”, in ti preostane samo “metla”, vse ostale, boljše posle, bodo pa “osveščeni” pobrali.

  Tisti, “najvišji”, pa na telesno sproščanje pošljejo svoje dvojnike, saj oni preveč nenadomestljivi, da bi si privoščili nevarnost zlomljenega nohta na mezincu.

  Razmisli malo! Bi bil rad uspešnež ali luzer? :)

 10. dare dare pravi:

  @ditka, saj ni tako hudo. Mal žajfe, tekoča voda, pa bo stari kot nov :) !!

 11. dare dare pravi:

  @bin, zaenkrat bodo fitnes,tenis in golf še malo počakali, moj imidž pa se bo še naprej , če bo le mogoče :) , kopal v znoju . Si mi pa dal iztočnico za razmišljanje o uspešnežih in luzerjih… :) …lp

 12. ditka pravi:

  dare,
  Ni dovolj žajfa in voda ,ker imam zelo občutljiv nos.Najbrž je to posledica bivanja v mestu :)

 13. 1danica pravi:

  Ja, pol ga pa namoči in “ogaraj”… bogi možek!

 14. pika pika pravi:

  Ti pa tole tko napišeš, da bi šla takoj po en traktor in iskat primerno mesto za njivo ;-) ! Sam dreves ne bi podirala, se mi zdi, da me je malo premalo skup :D !

 15. mohor pravi:

  Dare,popolnoma podpiram tvoje ugajnajne,ampak jaz sem pa dedek! Princeski je ime Nika

 16. dare pravi:

  Mohor, laufaM H fAR. nAROČ ZA PIT! čESTITAM , KURZ PA ŠE INTERNET…….dedek Mohor eeeeeeeeeej :) :) :)

 17. dare dare pravi:

  @pika, ne nabavljaj še traktorja. Mehanizacija je draga. Poskusi najprej z motiko in če se v poljedelstvu ne boš našla,bo še vedno čas za menjavo dejavnosti :) !!

 18. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  mene delo zunja tudi spočije, čeprav ratam fizično utrujena. Kar je pa nadvse božanski občutek, a ne?

 19. sosed sosed pravi:

  blagor tebi.. jaz pa sem tudi tokrat zemljo na roke obračal, le da je letos še tast pristavil svoj piskerček (beri: vrt) :)

 20. zdravje pravi:

  no, bravo, malo rekreacije ne škodi – vse za zdravje :-) Boš pa njivico pofotkal potem, ko bodo pridelki gor, ane? ;-)

 21. dare dare pravi:

  zdravje, nekaj bom že poslikal. Mogoče bom dal gor kakšno kaskadersko s kosilnico v največjem bregu… :) . Zdaj naj še malo raste travica zelena !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !