Kako protestirati?

29.04.2008 ob 12:50

Težko mi je priznati pa vendar nimam druge izbire; za razliko od večine blogerjev in verjetno za razliko od nasploh večine ljudi, meni ni niti približno jasno kako bi bilo treba protestirati. Zelo evidentno je namreč, da kar lepo število problemov , ki nam pestrijo vsakdan zahteva takšen pristop. Matrajo nas delavske pravice, obmejni spori, zadnje čase spet precej govorimo o izbrisanih, nekje se borijo proti smetišču, drugje proti vetrni elektrarni ali avtocesti čez najlepšo njivo.

To so definitivno stvari, ki zahtevajo boj z dvignjenim glasom in stisnjenimi pestmi. Vendar tu nastane kar nekaj težav. Prva se pojavi že prej kot kdorkoli stori kaj v smeri tega boja. Pravzaprav je ravno ta pasivnost bistvo te prve težave. Vsevprek se sliši in bere, da nihče nič ne ukrene. »Samo poglejte kaj nam delajo, pa se nihče niti malo ne zgane!« Takrat sami sebe (ali pa mogoče vse ostale razen sebe) zmerjamo s hlapci, slovenceljni in podrepniki! Z gnusom se zgražamo nad svojim nizkotnim karakterjem in svojo bolestno preračunljivo bojazljivostjo.

 Potem pa nek sindikalist nekako le zbobna na kup nekaj tisoč nezadovoljnih delavcev. Privabi jih s parolami, obljubami in malico. Nekaj ur se na odprtem prostoru pred kamerami in množico vrstijo govorniki, ki žugajo nepravičnim sužnjelastnikom in oblastni politiki. Množica, ki jim skrbno pretuhtano leporečje blago boža slušne organe se na vsak stavek odziva s huronskimi ovacijami. Vendar pa…

Naslednji dan se izkaže, da so pobudniki in organizatorji le preračunljivi politiki, ki so z manifestacijo le opravičevali svojo eksistenco in spretno vrgli malo peska raji v oči. Izkaže se tudi, da so vsi opazili bednost samega dogajanja skupaj s preživelo populistično vsebino in rdečkarsko ikonografijo. Protest je bil , razen v očeh protagonistov, navadna farsa, bolj v škodo kot kakršnokoli korist.

Ko je kjerkoli govora o slovensko hrvaški meji, lahko tudi brez dvoma pričakujemo podobna mnenja. Nihče nima jajc , nihče ni sposoben. Zunanji minister, notranji minister, vlada, policija in vojska. Nesposobneži, da se jih dobri bog usmili. Z nami lahko dela vsak kakor se mu zahoče. Potem pa se najde nek cerkljanski bivši politik, še bolj bivši kmetijski pospeševalec in rajnki poslovnež in v stilu nogometnih navijaških skupin zažene celo reč od protesta na sporni točki na meji med dvema državama. V njihovi akciji kar mrgoli domoljubja in čustvenih besed. Vodje shoda se pogumno postavijo na okope in pozneje v svojih hripavih izjavah ne dopuščajo dvoma, da v svojem neoporečnem patriotizmu ne bi niti sekunde pomišljali, če bi bilo potrebno preliti bridko slovensko kri za tista dva hektara robidovega in akacijevega grmovja. Poguma in odločnosti, da ne moreš verjeti! Vendar pa (spet!!)……

Drugi dan se stvari spet začnejo kristalizirati. Vse skupaj je bila samo slaba, nekvalitetna burleska. Vse skupaj spada med predvolilne finte, ki bo itak mednje spadalo skoraj vse naslednje pol leta. Ves zanos , ves ta vehementno izražen patriotizem, vsa tako netipično slovenska borbenost…vse je bilo preprosto nič.

Da ne bi bilo pomote, nič od tega tudi meni ni bilo všeč. Bedno mi je bilo, ko je veliki delavski vodja v zmečkani odpeti srajci leporečil o delavskih krivicah in ni mi bilo všeč ko je svoj politični comeback gradil Marjanček na Dragonji. Ob gledanju takšnega dogajanja mi je celo tako nelagodno, da televizor ugasnem ali preklopim na drug program.

Vendar pa se mi ob navalu vseh teh kritik le poraja vprašanje : Kaj storiti in kako to izvesti? Ko me lepega dne preplavi nezadržna patriotska borbenost, kako naj problemu pristopim? Ali ne bi bilo mogoče dobro, da bi namesto vsesplošnega negodovanja najprej ob neaktivnosti potem pa še obvezno ob vsaki akciji, nekdo črno na belem napisal in podal narodu slovenskemu navodila kako se tej reči streže?!? Mogoče bi bila dovolj že strokovno izdelana zgibanka, mogoče brošurica! Jaz sem še najbolj naklonjen priročniku. Pravi pravcati knjigi, ki bi izčrpno podala jasna navodila in bi z njeno pomočjo zagotovo izbral pravo pot , ki ne bi bila niti sramotno bojazljiva niti burkaško bedna. Naslov? Brez dvoma ….KAKO PROTESTIRATI?

 • Share/Bookmark
 

24 komentarjev na “Kako protestirati?”

 1. Darja Darja pravi:

  Hm… Zanimivo je, kako se tovrste akcije zgostijo pred volitvami, a ne?

 2. dare dare pravi:

  zelo!

 3. Jure Jure pravi:

  Morda ti bo v pomoč današnja Intelekta in Torkov izziv na Radiu SLO

 4. dare pravi:

  Hvala, vendar dvomim :) !!

 5. nevenka nevenka pravi:

  Hm, težko vprašanje…najodmevnejša je gladovna stavka.
  To je posameznikov protest. Nekateri se zažgejo.
  Nekateri napišejo članek: Obtožujem! No, ali pa: Protestiram! Saj je vse eno.
  Enotnega revolucionarnega duha pa imamo Slovenci malo.
  V tujini tudi štrajkajo drugače. In če sindikati blefirajo, pa zamenjajo vodstvo, pa je…Zahtevajo organizacijsko sposobnost sindikata in doseganje ciljev.
  Slovenci smo nizko družbeno zavestni. Posamezniki pa le redko dovolj resno protestirajo. Če pa že, jih pa nekdo označi za čudake, kdo drug pa izrabi za svoje cilje…pa smo tam kjer ni muh.

 6. Dare pravi:

  @nevenka, hvala za zanimiv komentar in predvsem za tvoje javljanje po dolgem času. S tem seveda mislim tudi na nove prebliske na tvoji strani, ki so (začasno?) obstali na robu! lp

 7. Klemenijo pravi:

  Dejstvo je, da v Sloveniji ni razvite civilne družbe. Ta pa je potrebna za normalno funkcioniranje demokratične družbe, kot naj bi bila naša. Sindikati, gibanja (25. junij,…) so spolitizirani in podkupljeni. Stanje je porazno.
  Kako izraziti svoje poglede in (ne)strinjanje je vsekakor aktualno vprašanje, odgovor na to tudi mene zanima. Če se že organizira shod ali protest se ga ponavadi udeleži le malo ljudi (izjema so delavski sindikati, katerih pa tako nihče ne jemlje resno. Protesti ob sobotah? Pa kje ste že to videli?), saj je naša družba nasploh preveč pasivna. Ni nobene volje, razen kup pametnih gostilniških predlogov. Po drugi strani pa če se že kje dogaja kak protest zapostavljenih krajanov ali pač proti komurkoli že, se le ta največkrat ne pojavi v medijih. Torej, velik del protesta je že to, da si slišan, kakor koli že (in ne tako, kot je medijsko izpadla “veselica” na Dragonji).

  Lp

 8. dare dare pravi:

  Ja, gostilniški predlogi so močni. Vse ostalo pa precej manj.

 9. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  mislim, da si Marjana slabo ocenil. On je res želel nekaj narediti.

  In če priznam, slućajno sem naletela na ta odsek na TV, mene tudi grozno moti to, kar se je dogajalo.

  Videti nekoga, ki hoče pomagati, pa mu nihče ne priskoči na pomoč je takole kot pri nesrečah: nekdo pomaga, išče pomoč, drugi gledajo kot teleta.

  In kaj ti preostane? Nič! Še tisto malo moči, ki si jo imel, da bi pomagal, si jo potrošil. In ranjenec je umrl.

  Nekateri, Dare, delajo s srcem, nekateri blefirajo. Nekateri bi pa bili samo radi opazni.

  P.S.
  Jaz bi tiste kante – cvetlične sama razbila z macolo, če bi bila tam. Brez pompa. Še prej pa bi si nabavila šklop, če bi mi hotel kdo to preprečiti.

  Še dosti pred tem, pa bi se glede na dogajanje, raje umaknila ali prilagodila. Tako, da cvetličnih kant niti ne bi bilo treba postavljati. Toliko me je pa življenje že naučilo. (Če imaš nekje težave, se umakni.)

 10. dare dare pravi:

  Šel sem nazaj prebrat pa še vedno ne vem natanćno kako sem ocenil Marjana. Politikom in novinarjem pa itak že apriori ne verjamem veliko več.

  Ampak kaj je “šklop” pa tudi ne vem!

 11. mica mica pravi:

  eh, dare dragi! Rešitev si včeraj zvečer imel tik pred nosom, pa je nisi izkoristil! V vaši mestni knjigarni so predstavljali knjižico, njedn naslov ti bo zvenel znano: KOMUNISTIČNI MANIFEST. Mičkeno sem gledala, da vidim tvojo glavo, a je ni bilo. :-)
  Imel bi kaj slišati, sentimentalne noistalgije je bilo za dobro uro in pol.
  A ko vprašam, kakšno vizijo za v bodoče napovedujejo (glede na ljubezen do podobnih manifestov/, slišim zanimiv odgovor, da je potrebno najprej gledati nase in lastne potrebe, hehehe.
  Čisto kapitalistično!
  :-)

  A ker že sprašuješ o mejnih incidentih: jaz sem zavedna slvoenka, s srcem in dušo, a tja dol ne bi šla za noben denar.
  Svoje nestrinjanje kažem s tem, da na Hrvaško pač ne hodim. Roko na srce: mičkeno se tudi bojim, ker…kdo ve, kje naletim še na kakšnega tepca, zadošča mi prijateljičina izkušnja, ko si ji v času slvoenske priključitve EU, z avta sneli vsa 4 kolesa, a ko je prosila več mimoidočih, da ji povedo, kje je policija, so se ji vsi, brez izjeme, režali v fris, češ, pa naroči taxi iz Bruslja.

  In če bi Slvoenci, če bi imeli kaj jajc, ne pa samo eno veliko gofljo, ki melje prazno slamo, RES bili načelni, bi letosd odšli letovat drugam.
  Ne pa, da rinejo tja čez, kot da bi si sado-mazo želeli, da jih sosedje še dodatno s kolom po glavi, za nameček pa še oberejo do kosti.
  Sem bila dovolj jasna, kljub temu, da ne zmerjam in ne pljuvam brez potrebe?
  :-)

 12. kamper kamper pravi:

  Na tak način,kot se je zgodil na meji že ne :sad: to je bila tipična predvolilna kampanija s katero pa so si naredili medvedjo uslugo še posebej s sfaliranim politikom in podjetnikom Marjanom,ki je namesto pokončne drže,ki vodji pristoja pokazal svojo otroško cmizdravost.

 13. nevenka nevenka pravi:

  Tudi jaz bojkotiram Hrvaško kar se turizma tiče že od odcepitve. Niti centa ne bodo dobili iz mojega žepa.
  Imajo lepo obalo in mi je žal, nekoč je bila to tudi moja domovina in sem bila ponosna na lepote Jadrana.
  Tole okoli meje se mi zdi pa do konca grdo in nesramno.
  In če ne bo spodobno rešeno, me ne bodo videli nikoli več. Svet je velik. Vsaj to lahko naredim.

 14. dare dare pravi:

  @Mica, zanimivo! Ampak res nisem prav ničesar slišal o manifestu. (pa ja niso napisali še enega??) Pa tudi če bi , če je bil naslov resen, me s tem ne bi posebno privabili. Sicer pa , kaj naj dodam? Tudi jaz se Hrvaške nekoliko izogibam, sem pa bil na morju dol trikrat v 20 letih, ker so bile to najbolj ugodne variante. Npr. zato, ker ima Mercator v Červarju edini tako velik apartma :) !

 15. dare dare pravi:

  @kamper, vidiš saj zato bipa potreboval priročnik. Kako naj jaz, siromak razlikujem med predvolilno propagando in pravim, srčnim bojem :) ????

  @nevenka, način boja kot ga omenjaš je pa nedvomno iskren in pošten :) !

 16. 1danica 1danica pravi:

  Pred leti sem bila skoraj “prlimana” na TV, ko so se dogajale spremembe, ko je bila četverica zaprta in je narod protestiral, ko je JLA zahtevala orožje teritorialne obrambe, ko se je videlo, da se v naši ožji in širši (takrat še vedno) domovini nekaj spreminja. Hotela sem biti obveščena, nič nisem hotela zamuditi, po svoje sem občudovala tiste, ki imajo toliko poguma, da se upajo izpostavljati. Janša, pa Kacin s svojim poročanjem, pa Tomšič s prvo stranko… moj bog! Danes nam pa nekateri od teh istih (oprosti izrazu) serjejo po glavi. Kar malo si me potolažil – očitno nisem edina, ki je raje neinformirana in mimogrede zamenja program.
  Meja pa – ni mi jasno, zakaj naša policija ne izvršuje naših zakonov.
  In tu tiči drugi problem – saj bi protestirala – ampak v primerjavi z mnogimi, ki se čutijo povsem samozavestne glede svojega poznavanja problemov, ki sega globoko do samega bistva in je nezmotljivo. Jaz si pa upam samo reči, da meni to izgleda tako in tako – ampak kdo ve, kaj je še za tem, česar nikoli ne bom vedela…

 17. drmagnum drmagnum pravi:

  Ti predlagam da na zid narediš kakšen brez veze grafit.

 18. dare dare pravi:

  @drmagnum, a misliš da nuca? Nocoj se bom vrnil s kresovanja bolj pozno in bi mogoče lahko v zavetju noči oskrunil kakšen zid :) ! Spotoma moram še kupiti spray na bencinski, predvsem pa se moram spomniti kakšnega udarnega teksta! Predlog morda??? (kaj takega bom namreč počel prvič!)

 19. vlatka vlatka pravi:

  mica,

  če si zavedna slvoenka, bi pa lahko vsaj to napisala pravilno. :P Najprej sem mislila, da misliš na stoenko :D :D

  Te hecam :P :P

 20. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  šklop je dvocevna 16 ali 12 kaliberska puška, ki se uporablja za lov. (Verjetno ima pa tudi dimenzije, ki jih ne poznam.)

 21. krentip pravi:

  A si pol naredu grafit al ne ?

 22. swislar pravi:

  Ja, oglede meje bi lahko marsikaj rekli, bojim se pa, da so tapravi časi že malo pasali mimo…Kar se pa bratov (NES)Podobnik tiče, jima že dalj časa teče politična voda v grlo in itak, da gre zgolj za butalsko predvolilno potezo z enim samim ciljem, prepričati zadostno število volivk in volivcev, da bi vsaj eden izmed bratske dvojice sedel v poslansko klop.
  Za moje razumevanje podcenjujoče do volilnega telesa in izraz osebne patetike….

 23. zdravje pravi:

  dej no Dare, kakšen protest neki,tole je vse skupaj en cirkus ;-)
  Verjamem, da bo tvoja energije bolj “koristna” kje drugje :-)

 24. dare dare pravi:

  @zdravje. verjemi da res!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !