Sori, ni prehoda!

22.04.2008 ob 07:30

Če hočejo ljudje zapreti pot do svoje domačije , imajo lahko za to zelo različne razloge.

Lahko so preprosto ozkosrčni zahojeni bedaki, ki jim je padlo na pamet nekaj, kar lahko samo oni razumejo kot nekaj pametnega in samoumevnega.

Lahko so to ljudje, ki se zaradi svoje izkušnje ali prirojenih strahov počutijo na kakršenkoli način ogrožene.

Lahko pa so antiglobalisti.

Prve je bolj težko komentirati. Enemu takšnih sem se brez haska enkrat trudil dopovedati, da ni nič slabega v tem, če mimo njegove bajte vsake kvatre prikolesari kakšen bajker ali prisopiha prešvicani pohodnik, ki s svojimi palicami res ne more narediti omembe vrednih sledi v po njegovem strašno ogroženo pešpot.Namigoval sem tudi , da bi moral takšne stvari celo podpirati in spodbujati, saj imamo vsi otroke in bogdaj, da bi kolesarili in se rekreirali, ne pa se zastrupljali s kakšno porkerijo…ne, nič ni koristilo. “Tam po Lublan naj se pojajo!” je bil njegov končni komentar!Do takšnega bednega razmišljanja tudi nimam nobene milosti. To so ljudje, ki jim privoščim , da bi potem, ko bi stran od sebe odpodili vse ljubitelje narave , športa, lova , gobarjenja in podobnih reči , ostali v svoji bajti čisto sami in bi na stara leta obupano stokali kako nihče ne pride na obisk ali vsaj mimo njihovega doma!

Poznal pa sem tudi možaka iz tiste druge skupine, ki je bil njega dni zelo prijazen čisto do vsakega, ki je prišel mimo bajte. Saj v bistvu tudi zdaj ni do ljudi veliko drugačen, le nekako previden je postal in nerad vidi, da se neznanci potikajo v njegovi bližini. To je posledica neprijetne izkušnje, ki je na vasi in bolj v samoti in povrh vsega še pri bolj starih ljudeh še bolj močno izražena. On zapornice ni fizično postavil, le v glavi se mu je izoblikovala.

Antiglobaliste pa sem poimenoval stare nonote v vaški oštariji. Vaška oštarija je zelo specifičen ambient. Predvsem je tam običajno manj gostov, kot (npr.) v Joe Penasu natakarjev. So pa to možakarji, ki so v lokalu del dogajanja, del opreme in bi brez njih oštarija zgledala kot opuščena avstroogrska karavla. Tudi oni ne gradijo zapornic. Ne, oni samo zamahnejo z roko. Zamahnejo z roko , ko kdo omeni džamijo in zamahnejo z roko, ko je govora o tem, da bi v vas napeljali internet. Podobno zamahnejo z roko tudi, če jim kdo omeni globalizacijo. Verjetno takrat pomislijo na antiglobalistične aktiviste, ki se spopadajo s policaji v mestih, kjer potekajo sestanki voditeljev bogatih držav.“Doma naj poskrbijo, da bo red pa jim ne bo treba razsajati po svetu!” je eden preprostih in na videz neinteligentnih komentarjev.

“Saj itak gre samo za več d’narja v čimmanj žepov!” sledi odgovor, ki me kar nekako preseneti!

“No, in kaj bi vi predlagali?”   poskusim malo provocirati.

“Cesto je treba zapreti, pa naj gre kdo še malo peš!” je zaključil stari mož in odločnim besedam ni bilo moč ugovarjati.

 • Share/Bookmark
 

19 komentarjev na “Sori, ni prehoda!”

 1. Blazz Blazz pravi:

  Uau, nova podoba bloga! Zakon, izvirno in lepo!
  Daj jih še po vrsti po letih… hehe ;)

  Pa tut tale slika s to zapornico mi nekam znano deluje… ma ne upam rečt kje bi to bilo točno. :)

 2. dare pravi:

  Ja, bom moral še malo urediti. Nisem bil preveč spreten s programom.Zapornica je pri enem odcepu s ceste Želin – Jagršče. Pa niti ni bistveno.Takšnih nepotrebnih “biserov” je vse več povsod po Državi in mislil sem malo “pizditi ” okoli tega.Ja nič, potem se mi je pa to zapisalo. Bom pa drugič pi % # & !….!

 3. Blazz Blazz pravi:

  Se mi je zdelo da bo nekje okoli Jagršč, ma sem raje tiho kot da mimo usekam. Je pa res da je najbrž že… najmanj pol leta odkar sem nazadnje hodil tam okoli.

  PS: Zdaj ko je vse na novo, lahko spremeniš “misel” pod naslovom bloga… namesto “moj novi blog.siol.net”.

  Verjamem da bo kaj zanimivega :)

 4. dare dare pravi:

  Porkaduš, niti spomnil se nisem na to možnost….dano na razmišljanje. lp

 5. 1danica 1danica pravi:

  Se mi je zdelo, da je zapornica tam! Od kdaj pa?

  Ti – a zdaj tvojih šest princesk ni nič protestiralo? Upam, da ne bodo začele – je prav lepo!

 6. bin pravi:

  Ne se čudit in razburjat, dare!

  To je v stilu današnjega časa. Strpnost, demokracija, vsi ljudje smo enakopravni, pravice so pomembnejše od dolžnosti, svoboda pa je čez vse! :mrgreen: Kako naj torej ne sprejmemo tudi zaprtih cest? :)

 7. kamper kamper pravi:

  Lahko tebi kritizirat rampe,ko pa imaš tako simpatično vojskico za sabo :lol:

 8. dare dare pravi:

  @danica, že dolgo. Le prej je bila bolj provizorishe, letos pa je možakar izdelal pravo zapornico in celo STOP znak. Mislim, verjetno je prej ogromno avtov potovalo v tisto smer (samo ena bajta!) :)

  Protestov tokrat ne bomo upoštevali!

  @bin, ti pa znaš razumeti človeka!

 9. dare dare pravi:

  @Kamper, s pravo posadko je vse laže!

 10. mica mica pravi:

  hehe, če so tole tvoje hčerke, boš imel “mir”. Drugače te bo kmalu kdo obsodil, da imaš rad (pre)mlada dekleta
  :-)
  kar se pa ograj, ovir, ipd šare tiče, je pa že tako, da smo Slovenci definitivno vrtičkarji.- Verjetno zato, ker živimo v (pre)majhni državi in nas nenehno skrbijo plotovi, pa mejniki in take reči.

  konec koncev- koliko od tistega, kar pa “imamo”, smo pripravljeni deliti s komerkoli?
  Recimo…čevlje, pa hlače, posteljo….kos kruha?
  :-)

 11. Anja pravi:

  “Protestov tokrat ne bomo upoštevali!”

  hmmm… nikoli ne veš… če se ne odjavljaš na mojem računalniku te lahko eno jutro presenetijo damjan murko, sebastian, vsi trije od game over in verner (1+1+3+1… ja, 6je)!!! :D
  ne bomo protestirale, samo mogoče poiščemo kakšne manj skuštrane slike.
  čauči!!!

 12. dare dare pravi:

  @mica, moje princeske , ja!

  @anja, manj skuštrane, manj skuštrane….

 13. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  že prej sem videla novo podobo, pa ni bilo na tem, da bi komentirala. To so tvoje deklice, a ne? Same luštne punce.

  Glede posta pa takole: tudi mi ne maramo, da nam sosedovi psi, ki jih vozijo na sprehod mimo naše njivice, serjejo na zelenjavo. (Ko smo tam, jih imajo na vrvici, ko nas ni, pa jih izpustijo.)

  Naši Runi ne dovolim, da taca po zelenjavi drugih. Torej ne želim, da tacajo po naši njivi drugi psi.

 14. vlatka vlatka pravi:

  P.S.

  In v Dekanih, sem edina, ki pobira dreke za svojim psom.

 15. ditka pravi:

  dare,
  včasih je kakšna rampa hudo potrebna.Ker nekateri mestni ljudje mislijo,da se lahko na kmetih počne kar jim paše.Pri nas vodi pešpot mimo hleva.Smo tudi razmišljali,da bi zagradili.Ker nekateri so res brez kulture.Kar z otroki v hlev,pa k živalim,…..
  To,da se vozijo z avtomobili praktično po travnikih kjer imajo piknike v travi,je nedopustno.Verjamem,da je njim romantično.Smeti,ki jih pustijo po grmovju pa niso.

 16. dare dare pravi:

  @ditka, saj sem omenil tudi kategorijo , ki ograje postavlja zaradi slabih izkušenj. Jaz poznam npr. nekoliko več primerov, ko je takšno ukrepanje nepotrebno, ti pa očitno poznaš tudi drugačne vidike. Jaz te čisto razumem. Morava pa priznati,da imamo primitivce med enimi in drugimi!

 17. sosed sosed pravi:

  Ampak tvoja definicija antiglobalistov je pa res vrhunska! :)

 18. dare dare pravi:

  :) )

 19. zdravje pravi:

  hehehe Dare, a boš takele rampe postavil, ko bodo k tvojim princeskam prišli princi na obisk? ;-)
  Si pa gotovo ponosen na tvoj sextet, ane?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !