Oprostite, dragi Cigani!

28.02.2008 ob 07:30

Ciganov se nisem do zdaj še nikoli pošteno “lotil”. Nekajkrat sem jih omenil, posebno takrat ko so bili najbolj aktualni, nekajkrat nekako namignil na njihovo “kullturo” ali se kdaj bežno pošalil na njihov račun. V resnici mi je bilo jasno, da nisem ravno najkompetentnejši za resnejše razprave o njih. Predvsem to pišem zato , ker je tudi v omenjenih kratkih zapiskih jasno, da tem ljudem nisem ravno naklonjen. Pravzaprav do njih ne gojim simpatij. No, priznavam jim talent za muziko.No, vidite in te nenaklonjenosti nisem želel pretirano izpostavljati na blogu. Glede na moje izkušnje s cigani to niti ne bi bilo čisto pošteno, saj se te izkušnje skoraj ne morejo tako imenovati. Bolj bi lahko govoril o vtisu ali mogoče neosnovanemu mnenju. Nekaj res nesimpatičnih spominov na pripadnike naroda, ki o njih danes razmišljam imam iz jugo armije pa tudi tega mogoče ne bi smel posploševati. Ostanejo torej samo še stereotipi, ki sem jim dovolil, da se mi vsadijo v možgane in sodijo namesto njih.

O mojem tastu sem že pisal. Nazadnje sem ga omenjal , ko se je polomil in mimogrede lahko omenim, da še vedno težko hodi in pri tem uporablja tudi bergle. Lahko pa tudi povem, da se je samo smejal, ko sem mu pravil naj bo previden kadar okoli bajte hodijo črnolasi,šobasti temnokožci. Le z roko je zamahnil! Pospravljala sva takrat neko železje izza stare pajštve in ga spravila na kup. Da bom jaz vse skupaj zvozil do dinosa sem se ponudil. Staro železje mi ne zgleda prijetno za oči. Pa mi je vse te moje namene zvrgel. Saj vsako leto pridejo cigani , je rekel. Še kako da bodo radi peljali tiste rjaste plehe in še grodelj od stare peči in geplna bova privlekla na kup. “Ej, to bojo nakladali!” Mojemu skeptičnemu odkimavanju se je le smejal in zamahnil je s svojo suho roko.Prejšnji teden so res prišli. Tast je bil pri hiši sam. Kakšen “slučaj” , da so se prikazali ravno na enega od dveh ali treh dni v letu , ko odide tašča v dolino!! Če je kaj železja so povprašali. Stari se je z veseljem pa čeprav s težavo podal z dvema obiskovalcema za šupo. Dvakrat sta morala postati, da je za njima prikrevsal s svojimi berglami. Prav ponosno jima je pokazal železje in še staro viso , ki je vzela svoj konec parkirana za drvarnico, jim je ponujal.Vse so se možje zmenili , počasi in prijazno. Bil pa je tast nekoliko presenečen, ko je iz smeri hiše prišel še tretji član “železarske” druščine. Ko se je le ta pojavil, so se pogovori in dogovori kaj hitro končali in trojica je odšla . Prej so se še lepo zahvalili in zagotovili, da pridejo v naslednjih dneh po vse kar jim je stari pokazal. Prav fino se mu je zdelo.Precej manj fino se je počutil pozneje, ko je ugotovil, da je iz predala izginilo stotrideset eurov. V predalu, kjer to niti ni bilo tako slabo skrito on kjer povprečen človek ne bi pomislil iskati karkoli , je tip našel kuverto, kjer je možakar imel nekaj položnic in zanje pripravljen denar. Od tiste bede od njegove penzije so v tej fascinantno speljani “akciji” junaki staremu napol pokretnemu možu sunili tretjino njegovega mesečnega denarja.

Oprostite , dragi Romi, če vas še naprej ne bom ravno oboževal, oprostite, če se bom pustil zapeljati nepoštenim stereotipom, oprostite, če še naprej ne bom znal razumeti vaših težav in krivic , ki se vam godijo na tem svetu.. In še to mi oprostite, če mi v afektu kdaj uteče kaj vulgarnega z jezika…kot na primer…jebem vam cigansku mater …ali kaj podobnega! Tudi vi morate razumeti mene! Sem pač tak človek!

 • Share/Bookmark
 

63 komentarjev na “Oprostite, dragi Cigani!”

 1. mica mica pravi:

  hehehe, ob temle tvojem zapisu bodo planili pokonci vsi tisti intelektualci, ki jih strašno skrbijo tovrstne kršitve člvoekovih pravic. In te si ti, s svojim sovražnim govorom, ta trenutek več kot očitno kršil
  :-)

  Ravno te dni smo sedeli za skupno mizo v eni imenitni gostilni, in razpredali o tvojemu zapisu podobnih rečeh.
  Večina od omizja živi v nobl hišah, z visoko ograjo naokoli in še mačka, ki ne bi imel potrdila, da je 100% čist in skopan, ne bi spustili na dvorišče.
  In potem so se akademsko razgovorili o ljudeh, portinjenih (kao) na rob družbe…
  In beseda je stekla tudi o Romih tam blizu Kočevja, ki naj bi jih ogrožale podgane.
  Pa se pričnejo razburjati nad državo, kakšna svinja da je, ker jim ne omogoči človeku spodobno življenje.

  In potem (saj veš, da sem žleht), pripomnim, da država s podganami nima nič, da se te zaredijo tam, kjer je svinjarija, in da je edini način, da podgane izginejo ta, da kočevski Romi okoli svojih bivališč mičkeno pospravijo- skratka, da zmigajo svoje riti in SAMI kaj naredijo zase.
  Ni bilo hujšega! Zgroženo so strmeli vame kot bi padla z desete Lune.

  Skratka, hočem reči, Dare, da so se podobne zgodbice v lanski jeseni dogajale tudi pri nas. In kar nekaj starejših ljudi je bilo okradenih, policija pa itak ne hodi po ciganskih sledeh, ker vedo, da nima smisla.

  Da zaključim: ZELO SEM SREČNA, da živim v okolju, kjer jih ni, in da grem zvečer brez bojazni na sprehod, ne da bi se bala, izza katerega grmovja bo skočil kakšen hm…”cigan”.
  :-)

 2. Vanja pravi:

  No upam, samo, da te ne dobi kakšen Slovenec Trobec ali Slovenec Plut ali Slovenec, ki je ubil svojo ljubico potem, ko ga je prevarala-kot odgovor na njegova dolgoletna varanja……ali Slovenec, ki je s sekiro pobil svojega brata, zaradi dediščine ali slovenka, ki je pred letom dni z nožem v srce zakalal svojo lastno 12 letno hči in zato dobila pet let zaporčka. Iz napisanega lahko po vajini logiki nek Šved npr. samovščeno zaključi, da smo morilski, barbarski in nepredvidljiv narod. Kako vama je všeč vajin odsev v ogledalu?

 3. drmagnum drmagnum pravi:

  Cigani sami priznajo, da morajo živeti in da tudi kaj ukradejo. Ja kakšni cigani pa bi bili če ne bi nič ukradli. Žal pa se vsega lotijo na nepravem koncu. Tako pa imaš prav. Cigan svojih navad ne menja in tudi ne izbira. Sunil bo vse kar mu pride pod roko. Zanj ni bogatih ali revnih.

 4. Nordstar pravi:

  Vanja, saj te razumem, ampak je razlika. Slovencev, ki so tako ali drugače “skrenili” je kak odstotek. Pri ciganih pa je to obrnjeno in jih je kak odstotek “poštenih”. Žal.

 5. Tania pravi:

  Dekleta,kaj vama je? A sta sploh prebrali članek? Bolj korektno in strpno ni moč napisati niti osmrtnice! Človek je povedal, kar je doživel, vsakdo bi izrazil svoje ogorčenje do viška, Dare je svoje povedal, kot pravi kavalir.
  Da bi bilo pravici zadoščeno, bi moral vsaj še fotko in poimensko(ko bi vedel kdo je) poimenovati nepridiprave, ki so po mnenju strokovnjakov še naziv “romi” ukradli!
  So pa tovrstna dejanja na vsakodnevnem meniju in se širijo po vsej državi, a se nihče ne zmeni za to. Surovin že zmanjkuje, pravijo!

 6. poppy poppy pravi:

  Kakšen argument pa je to..? ker so cigani pač kradejo? Potem lahko tudi jaz rečem Kakšna študentka pa bi bila če ne bi padla vsaj 5 izpitov in potem ponavljala letnika….
  halo? :P
  Zakoni naj bi bili za vse enaki…baje.

 7. dare pravi:

  @Mica, kaj naj dodam? Nič! Edino,če kje najdem kako stran s ponudbo kvalitetnih ključavnic, bom nalepil link:) !

  @drmagnum! Ja doktor, zdaj so pa res šlil za moje pojme malo čez mejo!

  @nordstar, dober izračun :) !

 8. dare pravi:

  @Vanja, upam da ne bom imel opravka z nobenim iz tvojega spiska. Sicer pa hvala za komentar in še se oglasi! lp

  @Tania, zelo prijazno mnenje. Saj če te pa tak dogodek ne spravi malo v obrate! Pa strpnost gor ali dol! :)

  @poppy, nič ga ne bomo sral s kakšnimi takšnimi posploševanji. Ala, kar učit!

 9. poppy poppy pravi:

  sej to sm tud mislila… :P
  nimam nobenih takih namenov :)

 10. Blazz Blazz pravi:

  Vanja jaz se sprašujem (glede na tvoje komentarje) zakaj ti sploh govoriš slovensko?
  Mislim, najbrž je tvoja največja
  napaka v življenju da si slovenka a?
  Brez zamere, ampak kjerkoli vidim kak tvoj komentar nekaj pljuvaš. Pa ne ravno “milo”…

  Sicer pa dare, moji žlahti se je zgodilo podobno, samo da so bili menda neki romuni (sosed je sicer reku da so bli videt kot cigoti, tako da nekaj bo na tem).
  Ampak je bla malo višja vsota. okol 1500€ ker so se prpravljal na nek nakup neke prikolice al kaj jaz vem in so mel denar v bajti.
  Tipi so zgleda počakal da so šli od doma, gledal kam so skril ključ (ker so šli na obisk h sosedu oddaljenem 300m v dolino) in v 5 minutah kolikor je trajal obisk pri sosedu obrnil ter spucal bajto.

  Dnarja nebodo nikol več vidl logično.
  Če bi jih jaz dubu v moji bajti krast tak dnar, grem po prvo cev ali kol pol pa gasa. Me zanima če bi potem še kradel, baraba ušiva.

  Pa boli me kurac za vse ki mislijo da sem primitiven. Sem pač primitiven, ampak meni ne bo nihče kradel, pa naj bo cigan ali pa eskim.

  Marš.

 11. Dejan Kaloh pravi:

  Dare, če bi bil doma v mb in bi v prednovoletnem času sprehajal psa po Lentu in bi ti pod noge metali Brazilci peterde, bi jih zagotovo imel rad še manj… Nisem ksenofob, ampak pravila igre naj veljajo za vse…

 12. Dejan Kaloh pravi:

  petarde… vidiš, še zdaj sem živčen… :)

 13. 1danica 1danica pravi:

  Mislim, da tisto prej ni bilo mišljeno kot pljuvanje po Slovencih, temveč bolj proti pljuvanju po komer koli tako, na povprek. Pri Ciganih je pa v večji meri že res tako, da je to del njihove kulture – neurejenost, “pohajanje” sem in tja, kraja. Potem se znajdejo v težavah, ki jih spravijo na TV, pa v nobenem jeziku ne spravijo treh smiselnih stavkov skupaj.

  Potem smo pa pri začaranem krogu pomanjkanja izobrazbe, nezainteresiranosti itd. In pri tistih, ki jih – začuda – ne zaposlijo ravno najraje. In krog se nadaljuje. In v tej situaciji jim tudi policija verjetno večkrat pogleda skozi prste kot ne – pa smo še pri zakonih, ki ne veljajo za vse enako in pri nestrpnežih, ki jim država na koncu še ugodi.

  Še vedno nisem pripravljema ne reči, ne verjeti, da so VSI Cigani (ali Romi, če hočete) taki. Človeka lahko sodiš le kot posameznika.

  Med Slovenci pa tudi najdemo vseh sort ljudi.

  Leta nazaj mi je moj ljubi Yugo crknil na Zoisovem trgu v Ljubljani, oziroma na mostu, preden greš malce navzgor proti Filozofski fakulteti – to je bilo hupanja!! Cel cirkus, ker so morali zaviti malce na levo, da so me lahko obšli. Pa se ustavi en kolesar in komentira: E, to su ti Slovenci!!”, Zagrabi in prav hitro sva avtko pahnila s ceste, saj nima nobene teže. V avtu je bil še dveletni sine, šla sva pa iz bolnišnice z obiska pri hčerki. Še veliko Slovencev je šlo mimo, potem je pristopila ena ženska, poklicala moža, mislim, da sta bila Srba – in on se je dve uri za hvala lepa dajal z mojim avtom, da sva lahko speljala.
  Sicer sem se jima oddolžila kasneje – a dejstvo je, da me po ničemer nista vprašala.

  Toliko o pljuvanju vsevprek. O Slovencih in neSlovencih. Ampak zgodba zgoraj si je tisto malenkost negativnega komentarja in še več prav gotovo prislužila. Še posebno, ker je to način življenja – o tem sem prepričana – vsaj tiste skupine ljudi, če ne širše.

 14. 1danica 1danica pravi:

  @Dejan Kaloh: pa menda niso petard metali samo Brazlici? Tu okoli jih ni veliko, pa je pokalo kot za stavo!! Pod noge? Ne vem, bila sem bolj doma kot ne.

 15. Blazz Blazz pravi:

  Tudi jaz nisem rekel da so pa čisto vsi taki! In normalno, da tudi vsi slovenci niso pritkane ovčice!

  Mogoče sem v afektu narobe napisal.
  Hočem reči da mi gre na živce, ker ti nekdo nekaj naredi narobe (ukrade, karkoli) potem pa ga folk pomiluje, ker je recimo cigan ali kaj podobnega. On lahko krade in dela narobe, ker so reveži ker imajo tako kulturo… jaz pa ne?!

  Razlika je samo v tem, da je procent (ponavadi) obrnjen, kot je rekla Nordstar.

  Sicer pa so narodi podobni vrečam krompirja – v vsaki je nekaj gnilih…

 16. kamper kamper pravi:

  Mislim, da so te kar dobro razjezili :lol: :lol:

 17. jest pravi:

  Cegani nej boje tam kir sa naše kraje pa namiru nej stije ka imama tud med saba CGANE

 18. Anonimnež pravi:

  Strpnost je lepa čednost. Vendar le do trenutka, ko vse skupaj opazuješ iz udobnega naslanjača in zreš v svoj ekran.
  Dolenjci in vsi ki so imeli kdaj opravka s cigani že vedo, da z njimi ni heca in da so večinoma lopovi. Morda pa obstaja le ambruško – slovenska zarota proti njim?

 19. 1danica 1danica pravi:

  Potem so jih prišli pogledat še Romi z drugega konca Slovenije in so tudi oni bolj zmajevali z glavo… :shock:

 20. GRiSON GRiSON pravi:

  Ravno, včeraj me je obiskal Cigan iz Madžarske. Poslovno, mi je ponujal kuhinjsko posodo König. Prva cena je bila 250 €. Po petnajstih minutah, je padla cena na 200 €. Nadaljevanje pogovora je botrovalo padec cene na 180, 150 €. Nazadnje pa je bila cena 100 € + darilo, komplet jedilni pribor. Ne vem, kje in kako me je “nategnil”, posoda je odlična, ima več plastno dno in 30 let garancije.

 21. Anonimnež pravi:

  Grison,
  Pazi, da ne boš v tisti posodi kuhal juhe možem postave ;)

 22. GRiSON GRiSON pravi:

  Sem se pa v mladosti velikokrat srečeval z njimi. V Šiski smo imeli barakarsko naselje, tam so stanovali tudi Cigani. Skupaj smo hodili v šolo in se igrali. Bili smo pravi prijatelji, danes pa smo razkropljenin po celi Sloveniji. Le kje so zdaj ti ljudje.

 23. claudyka claudyka pravi:

  GRiSON, kupil si posodo, ki je dejansko ne potrebuješ oz. gre za popolni nateg. Pa brez zamere, ne vzeti osebno, ker ni tako mišljeno. Jezi me namreč, ko se tovrstni cigani oz. ljudje lotijo na takšen način prodajati in prinašati ljudi naokoli. Seveda so potrošniki krivi sami, ampak vseeno. To vidim pri stari mami, ki jo vedno prinesejo okoli, da kupi nekaj, kar ne rabi. In ja, saj bi bilo vse še ok pa super, dokler se sami od sebe ne povabijo v hišo,primer pri stari mami: ” Pridite gospa, pokažite kje imate sobo, vam bom jaz pospravila posteljo in pokazala kako super rjuhe so…. ” Ja itak, iz spotoma odnesla 1000€. Ok, sej stara mama je sama kriva, kaj pa ima toliko denarja doma in za katerega hudiča spusti takšnega človeka v sobo??????

  Če kaj ne prenesem, so to cigani, jehove priče, Kitajci, ki se bodo zdaj naselil še v Idrijo in prevzeli neko gostišče…. ojoj:S Ljudje, tako malo nas je še, niti dva miliojona, kaj šele tistih pravih Slovencev… in še ti izginjamo zaradi takih… Malce patriotizma in nacizma nebi nobenemu škodilo.

 24. dare dare pravi:

  @vsi, seveda imamo lahko boljše ali slabše izkušnje z različnimi ljudmi, vendar tega je pa res ratalo preveč. In preveč se zdi organizirano, da bi lahko to imeli le za nepomemben dogodek. Tipi so prišli k “tastarmu” na enega zelo redkih dni, ko je bil pri hiši sam ! To, da je mat dobila pred dobrim tednom dni odločbo o subvenciji za košnjo ( 1071 €) je verjetno samo slučaj. Mislim, niti upam si ne pomisliti, da je vse skupaj tako daleč :(

 25. dare dare pravi:

  @claudyka, nekaj patriotizma zagotovo ne škodi. Načinov kako ga kazati je pa seveda več. S tistim nacizmom….ja, no……verjetno ni eden boljših :) lp !

 26. claudyka claudyka pravi:

  @dare: mogoče bi morala napisati takole ” nacizma ”. Ne mislim za Hitlerjeve razsežnosti, temu nasprotujem, ampak včasih bi bila res vesela, če bi cigane lahko preprosto izgnali…

 27. bin pravi:

  Malo bom tečen, dare, po svoji stari navadi!

  Vse, kar si zapisal, lahko mirne duše sprejmem. Samo ene stvari ne morem. Enačiš cigane z Romi! To pa ni čisto prav. Poznam nekaj družin romskega porekla, ki so “črni kot žužki”, vendar je njihov način življenja daleč od ciganskega. Imajo stalne zaposlitve in živijo normalno življenje zahodnega tipa, kot jaz in ti. Poznam pa tudi nekaj takih, ki so Slovenci, Srbi, Bosanci …, pa živijo cigansko življenje.

  Biti Rom, je narodnost, biti cigan, je način življenja! Čeprav je res, da je med Romi (in Sinti), veliko ciganov.

  Z razpadom stare, social(istične) države je policija izgubila zakonsko pravico, preprečevati take nevarnosti, še preden se kaj zgodi. Osebna svoboda je nad vsem! Celo očitne grožnje ne zadostujejo za intervencijo, če niso izrečene v prisotnosti in “uradnih oseb” in tudi proti njim. Morda je tudi prav tako? Morda mi nismo še dojeli, da je revolver nujni hišni pripomoček? :mrgreen:

 28. 1danica 1danica pravi:

  Iz SSKJ:

  1. pripadnik iz Indije priseljenega ljudstva, navadno brez stalnega bivališča: pravili so, da
  cigani kradejo otroke; ogrski cigani; tolpa ciganov; črn kot cigan; laže kot cigan

  • ekspr. je tak cigan slabo oblečen; ekspr. pri nas je kot pri ciganih vse je v neredu; smeje se kot
  cigan belemu kruhu široko, na vsa usta

  2. slabš. zvit, lahkomiseln ali malopriden človek: to ti je pravi cigan; še hujši cigan je, kot si
  ti; potepa se, cigan / kot psovka cigan ciganski

  Pomeni torej oboje.

 29. dare dare pravi:

  @bin, nisem prepričan, če je vse tako kot praviš. Predvsem je po tem, kar sem o tem slišal Rom novejša oblika, ki so si jo Cigani sami izmislili in izhaja iz njihove besede ‘človek’. (v tem kontekstu je malo moteč izraz ‘nerom’ :) ). Predvsem je splošno znano , da sami sebe kličejo cigani in tudi nekateri tuji jeziki uporabljajo to ime (zigeuner, zingero…). Sploh pa nisem želel s samim nazivom povedati česarkoli, ne slabšalnega ne karkoli drugega. Vztrajam pa , da je omenjeni dogodek zaradi vsega skupaj opisanega skrajno pokvarjen in nizkoten ! In v človeški naravi je, da zaradi takšnih stvari postane vsaj nezaupljiv…kdaj do koga tudi po krivici. Poglej npr. mojega tasta. 70 let je star in sovraži Cigane. Pa tako strpen človek je bil!

 30. bin pravi:

  @ 1danica

  Z jezikovnega stališča imaš nedvomno prav. Vendar bomo v SSKJ našli tudi izraze, ki so že davno “preživeti”.

  Zato opozarjam na spremembe v pomenu izraza. Še ni dolgo tega, ko je zelo malo ljudi vedelo, da se “cigani” med seboj delijo po narodnostih – plemenih. Brez vseh težav pa so tudi domačina označili z vzdevkom “cigo”. Kadar se je tako obnašal, kot tisti “pravi” cigani.

  Ni prav, da se zaradi nekaterih izprijencev “poliva gnojnico” na vse ljudi določene narodnosti! Naj bodo to Romi ali Srbi (na Kosovu) ali kdorkoli drug!

  Pa brez zamere! :)

 31. bin pravi:

  Če se ne motim, dare, sem že v prvem komentarju povedal, da se strinjam s tvojim zapisom. Dejanje je vredno obsodbe, in storilci so bili verjetno, (po opisu) iz vrst Romov, Sintov, ali kakega drugega plemena “originalnih ciganov”.

  Toda kaj ima s tem (naj mi ne zameri!), Oto Pestner? Ali kdorkoli drug, ki se je rodil s temnejšo kožo, staršem, ki so ponosni na svoje korenine, vendar živi pošteno in običajno življenje državljana Slovenije? Se mora sramovati svojega porekla? Je sokriv za to dejanje? Zato, ker je bolj črn?

  O tem sem hotel govoriti.

 32. Hotimir Hotimir pravi:

  Mislim, da ima velika večina Slovencev, ali pa drugih narodov o ciganih čisto jasno mnenje. Samo na glas ga ni za povedati :) da ne izpadeš barbar. Le nekateri teoretiki oziroma tisti ki hočejo biti kao modernega, svetovljanskega mišlenja, nekaj blebečejo v smislu splošnega zaščitniškega mišlenja do vse mogočega…
  Pa še nekaj o Vanji
  Sirota ženska po vseh blogih pljuva in zmerja čez Slovence, slovenčke in kaj vem kakšne metafore še uporablja. Kot, da smo mi krivi za njen zakompleksan odnos do lastnega naroda. Kot da smo mi krivi, da ima pač moža iz balkana-balkanca. Sama si ga je izbrala in verjetno jo je kakšen Janez dal na nogo in se sedaj maščuje. Pravzaprav je nesrečna oseba. Če bi bilo vse v redu, se ne bi oglašala in komentirala vsepovsod in vsepovprek. Če psu stopiš na rep, zacvili. Torej ni tako prepričana v svojo usodo, kot bi rada. In sedaj nas prepričuje. Nobeden ni klical ciganov k nam, ali pa balkancev ali kitajcev. Sami prihajajo in sami se nam vsiljujejo, štulijo. Čisto lepo bi nam bilo brez njih in še lepše brez njihovega pametovanja in učenja, kako naj prav živimo in kakšni bi morali biti. Naj to svoje znanje uporabijo v lastnem okolju. Mi ne hodimo v srbijo, bosno al na kitajsko in potem tam domačine prepričujemo, kako so zadrti, smotani, nedostopni, niti ne hodimo na kitajsko in jim očitamo, da so rumeni in imajo postrani oči. Čisto v redu bi nam bilo, če bi nas pustili na miru, takšne kot smo. Nič sicer ni narobe, če se sami kritiziramo…za to imamo pravico. Da pa nekomu pomagamo, ga sprejmemo medse zato, da potem pljuva po nas, nas uči, je pa butasto in nič čudnega ni, da jih potem ne maramo.
  Dareta popolnoma razumem in prav nobenega opravičila ni za tako barbarsko in primitivno dejanje. Oropati starega človeka je gnusno in bedno. Cigani niso prav nič kulturni niti nimajo niti minimalnega usmiljenja, niti do svojih otrok in starcev. In taki ne morejo živeti v okolju, ki ima drugačen način življenja. Taki ljudje, ali skupine niso vredni nobenega usmiljenja ali zaščite, dokler sami kaj ne store za to. Do takrat, pa bi morali biti ločeni od ostalih. Žal je takšna naravna logika.

 33. dare pravi:

  @Bin,popolnoma se strinjam in tudi v sestavku in komentarjih sem nekajkrat omenil posploševanje kot nekaj krivičnega in slabega.Vendar v resničnem življenju stvari na žalost delujejo tako. In v tem jer velikokrat vzrok za diskrimincijo in rasizem. Trdim samo,da je treba razumeti tudi ostale ljudi!

  @hotimir, dober komentar!
  Vanjo sem le parkrat opazil in opazil sem tudi,da je svoji “debati”precej agresivna in to še posebno do Slovencev. Zaenkrat v takšni polemiki še nisem začutil potrebe sodelovati. Menim,da sem zdravo ponosen na to,da sem Slovenec, vem pa tudi,da to ne sme biti vzrok za zaničevanje kogarkoli drugega. Zaničujem pa lahko pokvarjene ljudi…in tudi jih zaničujem!

 34. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Največji problem je v tem, ker takšni zapisi in zgodbe takoj pripeljejo v obračunavanje tipa za ali proti. In še v tem primeru se nagomili polno pristranskosti v smislu ega. Jaz sem strpen ali zdaj bom pa jaz povedal tem strpnežem, ki nimajo nobenih stikov z njimi, kar jim gre … hehehe … Pa imamo brezplodne štepire.

  Vsak narod ima svoje streotipe in znotraj vsakega naroda se dogajajo kraje, umori itd. Bolj pomembni sostereotipi, ker imajo kulturno konotacijo, torej konotacijo sprejemljivosti znotraj naroda.

  Če jaz torej rečem, da preziram špansko kvazi kulturno razgrajaško noto, ki se odvija v poveličevanju bikoborb, tek za biki itd., česar poanta je izključno drhaljenje in poveličevanje nasilja kot nečesa simbolično vzvišenega, je to tako in pika. Zaostalo. Ostanek radosti ob gladiatorskih igrah. Kar pa ne pomeni, da preziram vsakega Španca, ki ga srečam. Daleč od tega. Tudi na račun stereotipov Slovencev imam kaj za pripomnit.

  In ja, dejstvo je, da romski način življenja popolnoma tolerira določen način življenja, ki ne pozna morale v smislu ne kradi, ne laži itd. In to je njihov kulturni vzorec, ne samo dogodek znotraj neke nacije.

  Ja, zato obstaja problem, kako to kulturno sprejemljivo odstopanje od naše kulture razreševat. S tem, da si pred tem dejstvom zatiskamo oči, zadeve relativiziramo ali celo nahrulimo vsakogar, ki je bil kdaj žrtev kakšne romske poniglavosti ali celo živi v njihovi bližini in ima konstantne probleme, že ne. Ampak ravno tako družbeno stanje v odnosu do Romov je državi najbolj po godu. Ker jim ni treba ustrezno in sistematično ukrepat, da bi se Romi primerno vključevali v družbo, kjer želijo živet na enakopravnih temeljih in so se zavoljo večjih ugodnosti odpovedali svoji nomadskosti! Torej? Država je pa vsa zadovoljna, saj na eni strani nestrpni ali jezni in prizadeti nimajo upanja, da bi se kaj izboljšalo, saj namesto ukrepanja države za to poskrbi druga polovica Slovencev, ki se jim neznosno ljubi nadirat in obsojat vsakogar, ki črhne kar koli negativnega na njihov račun. Meni se to ne zdi fer. Preprosto. Treba je trošit glasilke za to, da se zahteva, da je dosledno obravnava njihove prekrške, da se ureja možno diskriminacijo pri zaposlovanju in da se dosledno zahteva polanje romskih otrok s primernimi pristopi! Pika!

 35. simonarebolj simonarebolj pravi:

  … šolanje romskih otrok … no, itak je verjetno še nekaj tipkarskih lapsusov.

 36. nevenka nevenka pravi:

  Hja, cigani si svoje slave niso pridobili ponesreči, a so kot vsi drugi ljudje, dobri in slabi. Način življenja in revščina jih držita na robu, saj nekateri se zelo trudijo za boljše življenje, nekateri pa sploh ne.

 37. dare pravi:

  @simonarebolj, res neugodno stanje. In res brezplodne debate. Kje je zdaj rešitev? Ni za pričakovati, da bi se ljudje iznenada sprijaznili, da zakoni in pravila ne veljajo za vse in poleg tega v očeh “poštene” večine celo manj veljajo za nepridiprave! Praviš, da je še najmanj za pričakovati, da bi država vzpostavila sistem, ki bi varoval ene in druge. Kaj zdaj ostane? Upamo lahko , da ne bo šlo še na slabše in da se stari ljudje po vaseh poleg drugega ne bodo ubadali še s strahom, da lahko pride kdorkoli v njihovo bajto in nikogar ne morejo vprašati za pomoč.
  V očeh skrajno strpnih in dobrih ljudi, ki se brez možnosti upoštevanja drugih argumentov držijo enega mnenja pa je tudi zahteva , da se morajo te skupine držati zakonov in normativov le še en napad nanje. S tem uničujemo njihovo kulturo in identiteto. Pa bi upal staviti, da so kot najbolj strpni in neproblematični ljudje ravno v tistih državah kjer imajo te stvari najbolj urejene in kjer morajo vsi otroci obvezno hoditi v šolo in kjer niti cigan ne sme krast!

 38. dare pravi:

  @nevenka, in kot za vse podobne stvari , velja tudi tukaj, da en barabin zlahka uniči trud stotih , ki se za nekaj pošteno trudijo!

 39. strojnik strojnik pravi:

  Madonca, kakšni zanimivi komentarji. Me prav zanima, koliko njih, je že brez žleba ostalo, ali pa da morajo vsaj skrbno planirati kdaj in kakšnega namontirati… :?
  S tujim kur… je lahko po koprivah pometat… :?

 40. GRiSON GRiSON pravi:

  Claudyka, je že v redu, običajno tudi sam odklanjam, tovrstne natege, ne glede kdo mi jih ponuja. Vendar ravno te dni sem razmišljal, da bi bilo potrebno zamenjati nekaj starih posod, ki so že prežgane do konca. Zelo rad eksperimentiram v kuhanju. Ob prvi uporabi, sporočim ali so vredne zaupanja.

 41. mica mica pravi:

  ŽE MILIJONKRAT SEM POVEDALA – IN TO NA GLAS- NE ZA KAKŠNIM HRBTOM- da ne poznam človeka, ki bi svoje besede naklonjenosti ciganom udejanjal v praksi.
  Pa POZNAM KAR PRECEJ VERBALNIH ČVEKAČEV, ki imajo polna usta solidarnosti, ki celo pišejo o tistih “grdih slovenceljnih”, ki ne sklonijo dovolj ponižno hrbta…ampak ! !…v praksi pa na svojo posest ne spustijo niti umazanega mačka, kaj šele koga izmed tistih, za katere se drugače “zavzemajo”.

 42. dare pravi:

  @strojnik, zgleda da nekaterih najboljših slovenskih pregovorov še nisem slišal :)

  @grison , javi po kosilu. Ker je ravno nedelja, bo že dosti bolj jasno, če si se dobro odločil!

  @mica, maksimalno se strinjava. Najbolj bedasto je , da v bistvu vsi vemo, da je tako, vendar čvekači so si pač v svoje glave vsadili nekakšno poslanstvo in s tem bodo paradirali kjer se bo le dalo, če bo pa še anonimno pa sploh. O argumentih in podobnem balastu pa oni pač ne bi izgubljali časa!

 43. Anonimnež pravi:

  Taki čvekači pač verjamejo v edino zveličano resnico, ki jim jo pove Mladina…

 44. bin pravi:

  @mica

  Če sprejmeš moje pojmovanje ciganov, imaš prav. Če tudi ti vztrajaš da so Romi in cigani eno in isto, si našla tistega, ki tudi v praksi udejanja svoje “verbalno čvekanje”. Imam znance, ne bom rekel prijatelje, romskega porekla, s katerimi živimo normalno življenje. Enako, kot z drugimi znanci iz istega okolja. Le, da so zame to Romi in ne cigani.

  Imam pa poln k… ciganov pristnega slovenskega porekla. In jim brez sramu zaloputnem vrata pred nosom! :)

 45. mica mica pravi:

  hehehe, bin, moj sin je hodil na zdravstveno šolo v Novem mestu pa sem (sva) imela nekaj divjih in nepredvidljivih srečanj
  :-)
  in moja sošolka je učila na eni tistih šol, kjer so morali delati z njihovimi otroki v rokavicah, kar je po domače pomenilo, da jim niso smeli reči niti žal besedice, četudi so pred učiteljičinimi očmi počeli celega hudiča. In četudi so ji potem, ker je nekoč nekemu otroku v šoli umila glavo-polno uši- proti volji njihovih staršev, nastavili pod avto bombo in jo toliko časa maltretirali, da se je morala izseliti na povsem drug konec slovenije.
  ne pomnim, da bi pri nas čez dan zaklepali vrata, prav tako nima nihče na kletnih oknih železne pregrade, kaj šele alarma, marsikje na Dolenjskem pa brez naštetega ne morejo več živeti. Ker je postalo nuja.
  V kraju kjer živim, se še nikoli nisem počutila ogroženo. saj so nekateri res pravi cigani :-) , ampak, bogjimpomagaj, do mene ne, verjetno zato ne, ker se z ljudmi načeloma dobro razumem.
  Tistih, ki mi niso všeč,. se pa izogibam.

  je pa res. nikoli nikogar ne zmerjam, javno ne uporabljam t. i. grdih besed.
  edinole takrat, ko gledam politične oddaje na tv, se pa rada “sproščam”.
  Ampak zaprem vrata, da me ne slišijo ostali
  :-)

 46. Smeh, solze in žlica vegete » Tudi mi smo cigani! pravi:

  [...] pa bom vseeno zapisal mojo izkušnjo z Romi. K zapisu me je spodbodel dare, ki je ogorčen zaradi podlega dejanja treh predstavnikov romske kulture objavil svoje [...]

 47. bin pravi:

  Mi o volku, kozel pa v zelje, mica?

  Kot da govoriva različne jezike? Vse, kar bi rad povedal je to, da ni narodnost, genetska zasnova ali barva kože tisto, kar je pri “ciganih” problematično, temveč njihov način življenja. V naših krajih ni ciganskih naselij, občasno pa se tod “klatijo” skupine ciganov. Imamo pa nekaj družin, stalno naseljenih in redno zaposlenih delavcev (romske narodnosti), s katerimi se popolnoma normalno živi v skupnosti. Česa so oni krivi? Tudi sami morajo zaklepati vrata pred nepridipravi, ki imajo podobno barvo kože in govorijo podoben jezik.

  Še enkrat ponavljam! Ciganstvo ni narodnost temveč način življenja, ki se ne ujema z našim načinom. Zato ga tudi jaz ne prenašam prav zlahka.

 48. 1danica 1danica pravi:

  Ja, bin! Potem je pa normalno, da nas motijo Cigani, Romi pa ne! čSicer je pa stereotipe najteže izkoreniniti takrat, ko se ti v praksi potrdijo.

 49. mica mica pravi:

  Bin, hehe, včasih so takim kot sem jaz, s palico vtepali znanje v bučo
  :-)

  razmisli o predlagani alternativi

  :-)

 50. mile pravi:

  Madona , komentarjev. Pa še vseeno ni jasno…a so cigoti barabini al ne :) !!!!

 51. bin pravi:

  Cigane sem vztrajno z malo začetnico pisal, 1danica!
  Saj, če prav razumem, si tudi ti iz krajev, kjer so tudi “rezjani” hodili? So brusili škarje, pa lonce vezali in dežnike popravljali. Večinoma so bili to pošteni delavci, ki so tako omogočili preživetje svoji družini, saj zemlja je tam v Reziji “slaba mati”!

  Potem so se pa začeli drugačni rezjani pojavljati. Taki bolj črni pa manj so znali porihtati orodje in piskre. Tudi bolj jezični so bili! Večkrat pa je kakšen mošnjiček z njimi zapustil hišo. Ne, da bi gospodar vedel za to. Ljudje so se pa na Rezjane jezili.

  @mica

  Kaj sem ti tak občutek vzbudil, da ti hočem svojo pamet vsiliti? Se opravičujem. :oops:

  Palico kar lepo v kotu pustiva, saj zna biti, da jo bova kmalu rabila. Za drugačne namene. ;)

 52. tovaris tovaris pravi:

  Pr žlaht v Kočevju se je enkrat zgodil, da so šli na nakupe v trgovino in zunaj pustili psa privezanega. Ko so prišli nazaj psa ni bilo več, v bližnjem lokalu pa so jim rekli, da so bili cigani. Mislim, da je o njihovih namenih s psom dokaj neukosno razglabljati:S.

 53. vlatka vlatka pravi:

  Včeraj sem se pogovarjala z enim Romom. Iz KOčevja. Pravi, da je pošten. Živi v socialnem stanovanju z ženo in z enim otrokom, Hči se je pri 13. poročila in se preselila k možu v Šentjernej.

  Da je bil v mladih letih, zaradi tatvine, sedem mesecev v zaporu in od takrat ne krade več.

  Da fehta, če mu dajo, če ne, tudi prav, da živi pošteno. In jaz mu verjemem.

  Je še rekel, da Strojanovih ne marajo, pa enih drugih tudi ne, ker kradejo, pa pada slaba luč na vse.

  Očitno ste naleteli na take, ki kradejo. Na žalost.

 54. Marcos pravi:

  @vlatka: Že, samo v take stvari so običajno mnogo bolj pogosto vpleteni cigani. Niso zastonj dobili tak sloves.

 55. anti fa pravi:

  Ammm šibrovko dvocevko v vsak slovenski dom,
  j*****š kradljive cigane

 56. ametist pravi:

  Ja so prefrigani in celo nasilni, če z besedo ne dosežejo, kar so si namislili ob ogledu okolice privat hiš. Na Ponikvi pri Žalcu so ukradli bakreno streho na razpelu, ki je bila popolnoma nova. Sam nočem sodelovati z njimi in jim zapre vrata na ograji, da nimajo prevelike skomine po barvnih kovinah.

 57. RossaVita pravi:

  Jaz bi jim nardila svojo državo in naj tam živijo kakor hočjo in znajo, le moje meje naj ne prestopajo, tako kot jaz ne njihove !

 58. dare dare pravi:

  @Marcos
  @anti fa
  @ametist
  @RossaVita , Ja , verjetno je spisek vseh podobnih dogodkov dolg in pisan. Prav tako je načinov kako ukrepati veliko. To s šibrovkami mi ne zgleda najbolje, tisto kar naj bi bilo “najbolje” pa tudi redko pade na plodna tla, saj terja sodelovanje in dobro voljo tudi druge strani. Postavljanje meja je sicer za uho neprijazen termin, vendar se mi zdi, da bi znal biti v takšni situaciji sprejemljiva varianta!

 59. veki pravi:

  človek se vedno vpraša: kaj je vzrok in kaj je posledica; in mnogokrat v življenju zamenjamo vzrok s posledico; in tako je tudi pri ciganih: kaj je vzrok, da imajo renome, da so tatovi in jim ne gre zaupati ali pa je to posledica?

  sama imam izredno grenko izkušnjo s cigani – žal sem imela to smolo, da so naleteli na mene; in sram me je v dno duše kar se mi je zgodilo; priznam, sama sem kriva in to me znotraj duši, vendar enkrat moram “izbljuvati vse to ven”!

  rada hodim v gozd, predvsem jeseni, ko je narava naravnost prekrasna; in tako tudi neko soboto se peljem v gozd, parkiram, vržem torbico v prtljažnik, zaklenem avto (vedno preverim kljuko!) in grem; čez par ur se vračam proti avtu in že od daleč vidim, kako trije možje sedijo zraven mojega avta in nekaj delajo (od daleč nisem videla kaj). ko sem se bližala avtu, sta se dva od treh dvignila od tal in odšla zelo na easy proti gozdu, tretji pa je odpiral vrata svojega avtomobila (ki je stal meter stran od mojega) in počasi kot, da bi šel v njega. meni se je vse skupaj izredno čudno zdelo, pa vendar, za sekundo sem ga pogledala, pozdravila “dan..” in šla proti svojemu avtu; cigan mi je odzdravil in sedel v avto ter odpeljal; hočem odkleniti avto, pa vidim, avto odklenjen, nikjer nobenih znakov vloma; pogledam v prtljažnik torbica notri, pa vendar, gotovine ni bilo, kreditnih kartic pa tudi skoraj nobene; panično sedem v avto in se zaženem za belim avtom, a kaj, ko nisem vedela v katero smer je šel, zato sem se vrnila nazaj na prizorišče “zločina” in šla gledati, če niso slučajno vrgli stran kreditne kartice; žal jih niso; kajti domov sem zdrvela, takoj klicala na banko, vendar je bilo prepozno: na bankomatih so mi dvignili na različnih lokacijah; račune so mi izpraznili do nule; vsi moji prihranki, ki so bili na kupu, ker smo imeli plan v roku nekaj dni kupiti eno večjo zadevo so izpuhteli; mea culpa: torbice z denarnico in kreditnimi karticami ne bi smela pustiti v torbici; pine sem imela napisane v telefonskem imeniku ločeno čisto en majhen blokec; ne vem, če si lahko predstavljate, ko gledate svoje bančne račune, ki so se spraznili v trenutku in to zaradi mojega zaupanja oziroma naivnosti v ljudi! le kako lahko nekomu pade sploh na pamet, da mi prefinjeno odklene avto, si postreže z vsebino moje osebne torbice in potem me celo pozdravi in za mojim hrbtom sprazni moje letne prihranke? si predstaljate kakšno svojo lastno sramoto sem utrpela, ker me je sram komerkoli priznati kaj takega, ker se čutim krivo – po drugi strani pa: le čemu krivo? meni niti na pamet ne pade, da bi komu vlamljala v avto kaj šele praznila račune;
  te ciganske barabe, ne samo, da kradejo, še tako prekleto dobro vedo kateri bankomati nimajo kamer (hja, še to sem zvedela takrat: večina bankomatov nima kamer, da bi posnela kdo dviguje denar! in veste zakaj bankomati nimajo kamer? zato, ker “šparajo” !!! mea culpa, ponavljam, pa vendar, na račun tega, ker banke šparajo, nismo prišli na sled tem kradljivcem! kajti na avtu so se videli samo sveži prstni odtisi od gumijastih rokavic; banka mi je seveda rekla: sorči, sama ste kriva, sicer pa itak naša največja banka v sloveniji najbolj špara s kamerami;

  vprašam vas preklete cigane: vas ni sram pobirati denar preko bankomatov? vas ni sram na tak “prefinjen” način prazniti bančne račune ljudi, ki so se prekleto nagarali, da so ta denar zaslužili (tisti, ki ga krade, ga nima na banki!);

  banke: vas ni sram, da šparate na ljudem, namesto, da bi tej ciganski mafiji prišli na sled?

  policisti se trudijo, pa vendar: z EU smo dobili tudi ves shit od shita ciganskega!

  sram me je, da so me okradli na tak način; koliko let bom potrebovala, da bo prihranila ukradeno vsoto, ki so si ga cigani pobrali iz mojih računov;

  prekleti cigani: upam, da se vsaj kdaj spomnite na mene, kako ste me okradli in vsaj spijete kaj na moje uničeno zdravje zaradi vas!!!!

 60. dare dare pravi:

  @veki, wau! Ko sem videl dolžino komentarja in prebral razmišljujoč uvod, sem bil prepričan, da gre še za eno zagovornico ciganske kulture ipd. Potem pa taka jeza….in to od ženske, ki ima pa res zakaj biti jezna. lp

 61. martin pravi:

  Pa še tel cagani.za wap stina vse pastajt.jel de.

  ajde

 62. veki pravi:

  najhujše pri vsej tej ciganiji je to, da jim ne prideš do živega! policija mi žal ni mogla čisto nič pomagati takrat (ni bilo ne prstnih odtisov, dvigovali pa so na bankomatih katere nimajo kamer) – takrat sem mislila, da bom dobila živčni zlom;

  vse to se mi je dogajalo ravno takrat, ko se je Strojanovim dajala zemlja v ljubljanskem okolišu kjer je cena zemlje oh in sploh! in na čigav račun spet? na naš davkoplačevalski!!! – koliko davkov pa so cigani že kaj plačali? so mogoče tisto kar so mi pokradli iz računov plačali kaj naši ljubi državi dajatev? na koncu me to še najbolj pogreje: plačujem dajatve državi, cigani pa nič – temveč mirno kradejo in to niso majhni zneski – pa nič ne plačujejo od tega državi; ne, država pa še lepo kar daje tem ciganom (da smo kao človekoljubni al kaj?)

 63. zdravje pravi:

  Ja, Dare, kaj te ne bi razumeli! ;-) Vsak, ki ima takole izkušnjo z njimi, jim zagotovo ne more bit naklonjen.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !