JUTR ‘MAM ZOBARJA

13.02.2008 ob 08:15

V resnici sem imel zobarja včeraj in takoj ko sem odšel od majstra, ki mi je pol ure šaril po goflji, sem že vedel, da moram na vsak način napisati par besed o zobozdravstvu. Pa naj bo kar hoče!!

Kdor je že večkrat zašel na te moje strani, verjetno ve, da imam nekaj »pojavov«, ki se tičejo zdravstva nekoliko v želodcu. Nekajkrat sem v svojih postih izrazil kar močno nenaklonjenost ljudem in organizacijam, ki imajo vzvišeno poslanstvo, da skrbijo za zdravje in dobro počutje Slovencev.

V tistih postih lahko zasledite tudi zgražanje nad dohtarji, ki v svoji službi (na škodo nas, pacientov) šparajo moči, da lahko pospešeno ordinirajo popoldne v svojih privatnih ordinacijah. No, danes nisem mislil ponavljati teh svojih mnenj. V resnici bo to moje pisanje , kar je tudi namen, dajalo ravno nasproten vtis.

Gre za zobozdravstvo. In vidite , pri zobarjih bi, če bi me kdo vprašal, iz taprve, brez razmišljanja ukinil vse koncesije in vse »socialne » zobarje. No, mogoče bi jih pustil nekaj , ki bi nudili prvo pomoč pri hudih bolečinah.

Ko mi je pred leti »zubar« (ne nisem se zmotil :) ) , čistil neke kanale in potem plombiral zob je ( samo za primer) za to porabil manj kot 15 minut. Vmes nisem niti vprašati upal za injekcijo. Parkrat me je bilo od bolečine, seveda tudi zaradi njegovega hitenja skoraj konec. Tisto furijasto šlamparijo sem občutil tudi zelo kmalu, ko se mi je bolečina ponovila pa tudi ves tisti material, ki mi ga je vstavil v zob je kmalu izpadel in za to je bilo krivo , kaj naj rečem….vsehsort!!
Če ti je tak majstr vgradil kakšen nov zob ali kaj podobnega je bil račun in način plačila prav posebna zgodba. Nekaj na roko, nekaj na zdravstveno knjižico, nekaj na račun……no, dovolj o tem.

Preveč sem se spustil v šimfanje, če pomislim, da sem se to lotil pisati zaradi dobre volje in dobre izkušnje.

Od prvega dne ko sem odšel po zobozdravstvene storitve k profesionalcu, ki si za človeka vzame čas in se pri svojem delu potrudi, sem mnenja , ki sem ga napisal par vrstic više. Vse tiste socialne šintarje bi ukinil takoj in brez pogajanja!!! Omenjeno čiščenje in plombiranje je tam trajalo za spremembo uro in četrt. Človek se je za problem zavzel in ga tudi rešil. Od prvega dne, ko sem se javil pri njem je bilo konec mojih težav z zobovjem (in le-te marsikdaj niso bile majhne). In vsakič, ko je karkoli delal je sproti napisal račun in nekajkrat sem ugotovil, da je njegova ura cenejša kot ura avtomehanika.

No, kot že rečeno, pišem, zaradi dobre izkušnje. Včeraj sem bil pri omenjenemu zobarju. Dogovorjena sva bila za čiščenje kamna, vendar je medtem, ko sem čakal na dogovorjeni datum iz enega zoba izpadel košček plombe. Mimogrede mi je vstavil novo. Napisal mi je račun : 20 € za čiščenje zobnega kamna. Malo sem ga čudno gledal pa mi je razložil, da plomba pač spada pod reklamacijo. Seveda sem se strinjal. čeprav mi niti na kraj pameti ne bi padlo , da bi šest, sedem let staro zalivko , ki je izpadla iz mojih utrujenih čekanov, reklamiral! Svašta!

Spravil me je v tako dobro voljo, da mu brez zadržkov posvečam zapis!

 • Share/Bookmark
 

23 komentarjev na “JUTR ‘MAM ZOBARJA”

 1. sosed sosed pravi:

  uf, jaz bi drugače zastavil. mislim, da ni treba ukinit sociale, ampak jo približat privatnikom. v končni fazi sta obe storitvi plačljivi, zagrenjenost ’socialnega’ dohtarja zaradi dejstva, da za svoje delo dobi le drobtinice pogače pa ne bi smel biti problem pacienta.

 2. Blazz Blazz pravi:

  hahahah :D

  ja no, mal se je spremenil ane…Semizdi de predvsem takat, ka je šou Zinko u penzija…. (Zubar ane..sklepam ;) )

 3. dare dare pravi:

  @sosed, Blazz pravi, da se je spremenilo. Hope so! vendar pa so pred leti takšni tiči, ki sem po njih izdelal to svoje mnenje brez dvoma poleg drobtinic pobrali še ostalo :) ! V bistvu nobeden od njih ni bil socialni zobar. Imeli so koncesijo in poleg kvote siromakov so pač obdelali še nekaj boljših strank za priboljšek. Knapi so včasih rekli:” dopoldne za kruh , popoldne pa za marmelado!” Splošni vtis in splošno mnenje je bilo, da so ti majstri zelo veliko šušmarili s tistimi pacienti na knjižico in z materiali, ki so nam jih filali v zobovje. Sicer je posploševanje rado pogosto krivično….recimo, da je bilo nekje na sredini. Pa ( vsaj zame) še vseeno ne preveč dobro!

 4. dare dare pravi:

  @blazz, tako konkretno si pa ne bi upal sklepati :) ! Pa bilo je njih više !

 5. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  da bi vesel od zobarja domov pršeu… se mi pa še ni zgodil, pa se mi (99%) tud nikol ne bo… ne vem zakaj… ampak od nekdaj ne maram zobarjev, še manj pa hodit k njim…

 6. cherry1983 pravi:

  Mislim, da so nam vsem zobarje priskutili že v osnovni šoli… pač dajo otrokom najslabše od najslabšega.
  Imam pa tudi jaz srečo s svojim zobarjem. Končno…

 7. 1danica 1danica pravi:

  Danes je z ortodonti in z zobozdravniki za malčke bolje – za tiste, ki so danes majhni. To ne pomeni, da bo moja hči (19) že jutri dobila ortodontski aparat – po slabihšestih ali sedmih letih bi bilo to prezgodaj, a ne? Vendar mlajši večinoma hodijo tudi k ortodontu in tam ravnajo že prej, da bi aparatov ne bilo treba. V nižjih razredih OŠ pa razredi tekmujejo za rdeče in zelene štampiljkice – rdeče, če imaš čiste zobe in zelene za malo manj čiste. Pregleda jih pa medicinska sestra, s sabo prinese rdeče tabletke.

  Mi smo v njihovih letih sicer vedeli za zobno ščetko in pasto, osveščeni smo bili pa bolj tako… In zobje so danes temu primerni.

  Je pa res, da imajo pri otrocih tudi zobarji vedno več pripomb v stilu: “Slaba higiena!!!”, ni nujno, da je res kaj narobe. Po moje tudi oni počasi ciljajo na plačljive storitve za tiste “ki ne skrbijo dpovolj zase”.

 8. bin pravi:

  S “hudičevim advokatom” me je primerjala Ana-odsrca. Pa bom še tukaj svojo nalogo opravljal. Kaj je res od “statusa” odvisno, kakšen je zobar? Moja zobarca je “socialna”, plačana od zavoda in dela v “fabriški ambulanti”. Pa je zlata vredna! Dela svoj “poklic” v pravem pomenu besede. Čuti se poklicana (vsaj zaenkrat) za svojo nalogo. Vem pa tudi za “privat” zobarja, ki flika zobe “od danes do jutri”, samo da ne boli. In ima polno ambulanto.

  Zato trdim, da je kvaliteta dela predvsem odvisna od človeka, in njegove motivacije. Prav motivacija pa se vse bolj reducira samo na denar. Celo slava je na drugem mestu. Čast, (osebna) pa tone v sivino vsakdana. Le redki jo še zmorejo uzreti skozi smog.

 9. brane pravi:

  Dare, in jaz sem bil pri zobarju v torek.

  Sam se nerad spuščam v politiko, ker so itak vsi malo usekani. Bi pa tudi sam ukinil socialo, s tem da bi ostajajoči denar šel v pomoč pacientom, katerim bi pokrili večji del računa.

  S tem bi dobili konkurenco in zobar ki se mu je** bi, ali se malo bolj potrudil, ali pa bi rekel adijo, tako jaz, kot on. Za potrošnike ki ne morejo trošiti (nizki dohodki, brez) pa imajo da častijo v polnem izkopičku.

 10. ditka pravi:

  dare,
  spomnil si me na triurno mučenje pri “zubaru”.Takrat sem prvič v življenju potrebovala močno pijačo in sem od njega direkt zavila v spodnji lokal na enega ta kratkega.
  Sedaj pa pridem na vrsto pri moji zobarci enkrat na leto.
  Namigni malo,kateri je ta tvoj sedanji zobar.

 11. dare pravi:

  @vetervlaseh, jaz pa od tam pogosto grem dobre volje, ko je pač vse skupajžemimo!

  @cherry1983, ja res je, je pa tudi res, da je bila takrat tudi oprema ali karsižebodi, vse je bilo malo drugačno in obiski so bili bolj boleči in smo se jih bali kot hudič!

 12. dare pravi:

  @1danica, samo da gre na bolje :)

  @bin, zagotovo obstajajo tudi takšni primeri in vsaka jim čast!
  Ravno to je tisto, kar bi moralo biti bolj cenjeno!

 13. dare pravi:

  @brane, noben sistem ni idealen, posebno če govorimo okli socialnih zadev. Je pa seveda ravno v tem hakeljc, da bi morali takšni, ki jim ni mar pač odpasti. Če zaradi drugega ne pa pač zato, ker bi ljudje šli drugam. Vendar je očitno zaenkrat še vedno tako, da je tip car, navaden človek pa s svojim problemom (če nima keša) nima kam iti!

  @ditka, namig? Čez grič moram pa sem tam!

 14. kamper kamper pravi:

  No si videl,da je belo lahko še bolj belo :lol:

 15. strojnik strojnik pravi:

  Na preostanek zobovja sem zelo navezan in se raje odrečem bilo čemu, kot dobremu zobarju. Imam preveč slabih iskušenj… :?

 16. brane pravi:

  Ja čez hrib, tam pa so ljudje…

 17. dare dare pravi:

  @kamper, a ne da res?

  @strojnik, pravilno!

  @brane, pošlji mi kakšen link na tvoje stvari, če si kaj aktiven tam na 3D…al pa kje drugje…! lp

 18. nevenka nevenka pravi:

  Moj me pa za 20 EUR verjetno še pogledal ne bi. A ta zobozdravnik je najbrž v tvojem domačem kraju, ne v Ljubljani?

 19. drmagnum drmagnum pravi:

  Glede mojih izkušenj, ki jih kar imam nekaj, lahko rečem:Ni dobro! Lahko bi bilo pa še slabše. Se pa strinjam, da je zasebni sektor povsem profesionalno naravnan. Izpade, da je to reklamna oblika organizacije zobozdravstva , kako bi lahko bilo, če bi bilo.

 20. dare dare pravi:

  @nevenka, ne v domačem pač pa v podobno majhnem kraju, ja!

  @drmagnum, ja tako izpade!

 21. GRiSON GRiSON pravi:

  Se mi zdi, upam da imam prav, plomba mora zdržati 7 let. Je pa zato čiščenje kamna nekoliko pre drago. Pri nas na obali v zdravstvenem domu je cena še nekoliko višja 24 € :evil: .

 22. zdravje pravi:

  Prav gotovo, da si je tvoj odlični zobar zaslužil tale zapis! Po pravici povedano, sem ti kar malo fouš ;-)

 23. vlatka vlatka pravi:

  Hvala Bogu, da poznam še zobarje,ki mi naredijo kaj zastonj :) :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !