Plača je naše največje bogastvo!!

15.01.2008 ob 18:56

Morate mi verjeti, da so zadeve pa res morale iti čez vse zdrave meje, da sem se lotil pisanja o plačah. Teh debat sem se , kot večina mojih kolegov, vedno izogibal. Tudi nasploh je osebni dohodek postal nekako bolj intimna postavka, posebno ko je govora o konkretnih številkah. Moja generacija se še spomni let, ko smo bili s svojimi colengami vsi z direktorji vred javno razobešeni na oglasnih deskah. Pozneje so se takšni podatki preselili med tiste, ki imajo oznako tajno. Nekateri niso več hoteli biti na stenčasih , ker jim je bilo nerodno zaradi velikih, marsikomu pa je (posebno v zadnjih časih) še bolj nerodno zaradi klavrno nizkih zneskov.

Poleg tega, da se debata o plači skoraj ne spodobi, moramo biti pripravljeni tudi na to da s svojim jamranjem ne bomo deležni samo razumevanja in tolažbe. Kaj hitro nam bo kdo dal vedeti, da smo si večino svojega neuspeha krivi sami. Krivi smo si tega, da se nismo bolj izšolali in krivi tega, da smo ostali v kakšni od boga pozabljeni kotlini.

S temi trditvami glede krivde se v veliki meri strinjam. Vsaj v svojem imenu. Veliko tega mi zares ni nihče kriv. So seveda tukaj še druge postavke vendar to danes ni moja tema!

Če se kdo vprašanj glede mesečnih izplačil pogumno loti na delovnih sestankih je pa zadeva videti še bolj brezmadežna. Nemudoma dobimo pojasnilo o kolektivnih pogodbah, zagotovila o rednih usklajevanjih in povišanjih. Če delavka s tresočim glasom zaradi treme in z napol solznimi očmi (bog ve zakaj) direktorju pred nos pomoli plačilno listo pod katero piše 390 €, mora gospod sicer v resnici priznati, da to ni kaj prida, vendar pa je bilo prejšnji mesec nekaj manj ur in nekaj dni dopusta. Ježeš Marija!

Jaz nikoli nič ne rečem. V takšnih situacijah ne bi znal res učinkovito nastopiti. Te borilne veščine ne obvladam.
Pa tudi koristilo ne bi nikomur. Sam pri sebi si pa vendar kdaj mislim, da bi pa lahko, če že ne more nihče priznati sramotne, bedne in ponižujoče realnosti, da bi pa vsaj nehali to sploh omenjati. Ali pa mogoče, ne to je že nerealno pričakovati, da bi rekel. Ne moremo, nočemo in ni nam treba. Eko…jebi se raja…ničvr…..!!!!

No, malo me je zaneslo. Kot že rečeno ne nameravam preveč na široko jamrati zaradi stanja v katerem smo se znašli jaz in še pol miljona kolegov. Bi pa vam dal nekaj v razmislek. Naredil sem majhno , nestrokovno in nenatančno analizo. Komaj sem nekje dobil nekaj starih plačilnih list. Približno sem zračunal kaj sem takrat dobil petnajstega in kaj sem na ta isti datum (danes!!) dobil v januarju 2008.

Seveda bi se dalo kakšen procent še zbarantati, saj sem takrat mogoče kdaj pa kdaj naredil kakšno naduro ali pa je kakšen mesec že tako ali tako imel kakšno uro več. Definitivno ne toliko, da bi bilo vredno večje omembe!! Velja pa povedati, da je od takrat minilo že 6-7 let, dvajset usklajevanj, izrednih povišanj in eno Semoličevo povišanje osnovne plače (mislim da za 3-4 jurje SIT?!?). Zagotavljam pa tudi, da so zneski pravi in da niso izbrani, saj so to edine tako stare plačilne liste, ki sem jih sploh našel. Nikoli nisem spravljal teh papirjev. Zanimala me je samo neto colnga in v naslednjem spisku je nekaj zanimivih neto plač. Te plače niso obremenjene niti s centom kakršnih koli kreditov ali kakšnih drugih stroškov in nič takega se mi ni zgodilo, da bi mi kdo zmanjšal dohodke npr. kazensko ali zaradi neuspešnosti ! Imam delo, ki je nekako niti ne najslabše rangirano in imam preko dvajset let staža, kar je tudi kar nekaj ojrotov. Moji fabriki pa (kakor pogosto zasledim v medijih) tudi ne gre slabo!

Kaj se je torej zgodilo????? Pomota ? Sleparija ? Kakšna manjša nerodnost? Smola?

dat. sit €

7 2001 (110076) 459
10 2001 (86128) 359
11 2001 (88236) 368
7 2002 (97288) 405
5 2002 (112158) 467
9 2002 (96787) 403
6 2002 (121228) 505
8 2002 (93454) 389

average (100669) 419

8 2007 464
10 2007 447
11 2007 520
1 2008 454

average 471

% poviš. : 12 in to v šestih letih v pičku materinu!!!

 • Share/Bookmark
 

21 komentarjev na “Plača je naše največje bogastvo!!”

 1. andraz pravi:

  s cim se ukvarjas? A sem falil in to nekje omenis?

 2. Neuromancer pravi:

  Na strani http://www.bsi.si/financni-podatki-r.asp?MapaId=141 si snemite historične tečajnice in si preračunajte zneske v evrih po vsakokratnih tečajih. 17.7.2001 je bil npr. kurs evra 217,821 SIT, vaša plača pa 505€. Pa bo izpuhtelo nekaj povišice.

 3. strojnik strojnik pravi:

  Škoda, da nisi v Ljubljani… :?

 4. dare dare pravi:

  @andraž..še najmanj bova komplicirala, če me uvrstiva med proizvodne delavce :) !

  @Neuromancer…saj ravno o tem govorim…..povišice ni! Ni, ni , šleka peka!

  @Strojnik, škoda je verjetno še za marsikaj in kot pravim , za večino sem si sam kriv. Pa tudi če bi enkrat v preteklosti zapustil svoj dragi dom in bi sedaj za večji denar delal v Lj, bi še vedno tukaj par tisoč ljudi imelo to zgodbo. Saj vem, da to niso časi za solidarnost ampak danes sem ravno take volje!

 5. andraz pravi:

  ma ce pises blog in ga znas pisat, potem si vsekakor zasluzis vec.

 6. dare dare pravi:

  andraž, blog imam pa samo za veselje in če imam srečo, je kakšen dan v veselje še komu drugemu. Da bi pa zaradi tega zaslužil kaj več…ja , ne vem. Lep pozdrav!

 7. dare dare pravi:

  1000
  Andraž, naj ti povem da te sicer ne poznam, si pa uspel oddati tisoči (1000.) komentar na mojem blogu. Hvala in dobrodošel tudi naslednjič!

 8. andraz pravi:

  me veseli..

  naj se ta cifra rezultira v identicni na tvojem payrollu.

 9. dare dare pravi:

  Naj ti spotoma omenim, da je moj današnji problem skoncentriran zgolj na omenjeno razmerje med plačo pred šestimi leti in današnjo plačo. Kako so gospodje to uspeli izvesti? Saj so se usklajevanja stalno dogajala in povišice tudi???
  Ne sme izgledati to moje pisanje kot jamranje o mojem finančnem stanju. Bog varuj! Glede sramotnega plačila za dobro opravljeno delo lahko rečem, da mi družbo dela ogromno število ljudi. Jaz v primerjavi z marsikom na različne načine še vedno čisto solidno vlečem svoj voz.

 10. GRiSON GRiSON pravi:

  1002: Ko sem stopil pred direktorja naše firme, sem mu predlagal, naj mi poviša plačo, ker že nekaj let prejemam čisto povprečno, in vedno enako plačo. Pa mi odgovori: “Kaj bodo pa drugi rekli” In sva končala razgovor.

 11. nevenka nevenka pravi:

  Tudi naše plače se minimalno dvigajo, pojma nimam s čim se usklajujejo, ker se živi vedno težje. Svoje potrebe pa samo še omejujem.
  Strah me je upokojitve, saj ne morem za starost ničesar prihraniti.

 12. sosed sosed pravi:

  Naslovu bi lahko dodal “…in njihova največja sramota!”
  Nihče si ni sam kriv, da dela kot živina in v zameno ne dobi ustreznega plačila. Krivi so tisti, ki nikoli ne bodo zarezali v svoj kos pogače, čeprav je že tako velik, da ga ne uspejo požreti. Je pa očitno, da nezadovoljstvo močno narašča in da bi stvar kmalu lahko prišle do vrelišča. Upam le da pri vsem skupaj ne gre zgolj za predvolilno stopnjevanje pritiska na trenutno politično elito.

 13. strojnik strojnik pravi:

  Skrajno nepošteno bi bilo, če bi se pritoževal, toda naš “zašmirani” kader bodo začeli ceniti šelo potem, ko sa bomo tepli, za par preostalih kovinarjev. Vsi pa vemo, da se čez noč ne da novih narediti… :?
  V končni fazi pa prihajam do ugotovitve, da se proizvajat še najmanj splača… :?

  Tisoči komentar, prva stran in odličen prispevek. Upam, da ti je vsaj to malo polepšalo dan… ;)

 14. dare dare pravi:

  @Grison, ampak si pa vsaj stopil do njega!

  @ikzekli

  @strojnik, to s proizvajanjem že nekaj časa velja, čeprav je skregano z logiko. Ne splača se narediti, splača pa se prodati?!?!Mislim!

  Drugače pa z mojo dobro voljo ni bilo težav. Že takoj , ko sem se stresel nad nemočnim blogom je bilo bolje.
  Tisoči komentar je prišel pa zelo iznenada. Pred dnevi sem že mislil, da bi naredil malo večji kraval okoli tega, potem pa je bilo kar naenkrat polno komentarjev in eko! Zamudil.

  Tistega o ‘prvi strani’ pa ne razumem!

 15. strojnik strojnik pravi:

  Prva stran ni več, kot pred prenovo, ampak moraš za izpostavljene bloge kliknit nad zgornjo slikico na prvi strani (trenutno je na njej nek štrajk). In včeraj je bila ta objava izpostavljena… ;)

 16. kamper kamper pravi:

  Plače so da plačeš :smile:

 17. Kavelj 22 » V preteklost zazrti 1 pravi:

  [...] državi veliko mladih dvo ali enostarševskih družin, ki morajo štiričlansko družino prehraniti s 600 ali pa recimo 1000 evri, pa morajo plačevati najemnino ali odplačevati kredit, kupovati šolske potrebščine in obleke [...]

 18. vlatka vlatka pravi:

  dare,

  pa ti greš navzdol, ne navzgor.

  Po moje, bi moral stopiti do direktorja, mu dati plačilno listo pod nos, mu dati tri dni časa, da jo preštudira. In če ne bo komentarja, ostati tri dni doma, da ti pošljejo kjižico.

  Potem pa pot pod noge in si najti službo, kjer je manj dela in več denarja.

  Saj si sposoben. Le zaupati si moraš.

 19. nevenka nevenka pravi:

  Jaz tudi mislim, da je tale tvoja plačilna lista revna in če niste ravno pred stečajem, je takole plačevanje delavcev oderuštvo.
  In na starost se človeku lahko zgodi, da ostane sam, takrat življenjski stroški relativno narastejo, vem, ker jaz že sedaj sama živim…nobenih dopustov…ničesar takega ni v mojem življenju že dolgo…zato, da imam streho nad glavo.
  Morda bi se pa res moral malo razgledati za drugo službo in ne kar občepeti. Tudi jaz mislim, da si sposoben dobiti drugo, boljše plačano delo. Iz take osnove ne boš dobil ne vem kaj pokojnine…
  In vladi človek res ne more zaupati, da bo kdaj skrbela za ljudi….resnično skrbela…

 20. dare dare pravi:

  aže to, da sem objavil tako osebne podatke je bilo malo proti mojim načelom, zgleda pa da bom moral enkrat pojasniti še nekaj zadev. Naj samo na kratko povem še enkrat, da nas je (približno) takšnih v okolici veliko, če že ne kar večina. Poleg tega pa sem , kakor ponavadi sam pravim, v fabriki obsojen na dosmrtno. A bo prej guzlna ona al jest…to je edino še vprašanje. In lepo prosim ne začnite me raumevati kot starega jamravca……Dare je daleč faraway od tega! lp

 21. bin pravi:

  @vlatka, nevenka!

  Verjetno vama ni čisto jasno, kako je z iskanjem druge službe, kadar živiš “bogu za hrbtom”. Daleč od prve naslednje “fabrike”. Tudi tisto s “plačilno listo pod nos” so naši vrli oblastniki (saj oblast imajo “kapitalisti” v rokah!), že prej naštudirali. Kar naj se punta, nekaj posameznikov, na trgu dela so Slovaki, Romuni, in še kdo, ki se bodo kmalu priučili, in delali za nižjo (evidentirano) plačo. Stroške njihovega stanovanja, prehrane in še kaj “žepnine”, bo pa firma v stroške dala. Je manj obdavčeno! Pa se “buni” če ti ni prav! :mrgreen:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !