Adventna estetika !?

2.12.2007 ob 08:44

Redko se vključim v debate okoli dosežkov s področja likovne umetnosti, oblikovanja ali denimo arhitekture. Prepričan sem, da na teh področjih pa res nimam kaj pametovati. To prepuščam tistim, ki jim je mati narava velikodušno naklonila oči in dušo za takšne stvari. Kljub vsemu pa sem tokrat za vas objavil nekaj , kar je v meni sprožilo dilemo , ki se tiče ravno nečesa okoli teh področij. V mojem rodnem kraju so že drugič zapored na največjo nezasedeno ploščad postavili nekaj kar naj bi simboliziralo ADVENTNI VENČEK. Kaj točno naj bi v bistvu simboliziral ta venček pa ne vem natančno. Vem pa da se ponavadi naredi takšnega majhnega za na mizo in se med adventom (štiri tedne pred božičem) vsako nedeljo na venčku prižge po eno svečico.
Nikakor tudi ne bi želel okoli adventa, adventnih vencev in ostale verske simbolike govoriti omalovaževalno. Gre kot že rečeno za čisto posebno dilemo, ki jo z veseljem dajem vam, spoštovani soblogerji, v krajšo razpravo:

Sprašujem se sledeče…….
…ali sem jaz res popolnoma, totalno nedovzeten za lepoto…ali…je to skrpucalo še bolj res popolnoma skregano z vsakim, tudi najmanjšim pravilom estetike?????

Za informacijo: zadeva je visoka cca. tri metre, med stebri se lahko spretnejši šofer pelje z avtom, tiste rakete na vrhu pa maj bi bile sveče in se , tako kot prave , tudi vsako nedeljo ena zasveti. Joj, joj!

 • Share/Bookmark
 

34 komentarjev na “Adventna estetika !?”

 1. 1danica 1danica pravi:

  Adventni venček ima neko simboliko. “Slovenski” Božič je božič v skromnosti, v pričakovanju, v prazničnem vzdušju ob jaslicah, pa tudi prijetnih vonjavah iz pečice ter ob družini, ki je v ljubezni skupaj. Venček sam še najbolj ponazarja pričakovanje in pripravo na praznik.
  Tisti, ki je pa to postavil, pa verjetno bolje pozna ameriško pretiravanje, ko je pred takim praznikom treba vse ćim bolj okinčati in zapraviti čim več denarja. Upam, da venček ne zapoje, ko greš mimo.
  Vseeno ti želim prijeten december in mirne živce!

 2. Dajana Dajana pravi:

  Meni so “stari” prazniki zelo všeč – advent, božič, velika noč. Danes je prva adventna nedelja. Seveda mi to, kar je danes iz tega nastalo, ni všeč. Kič, potrošništvo, nakrancljano brez okusa, lučke in okraski že novembra… grrr

 3. blitz blitz pravi:

  hahaha, tale je pa dobra. Se strinjam z1danico – tole je bolj ameriško kot slovensko in ima bolj kot s prazničnim časom zvezo s potrošništvom.

  Me še najbolj spominja na Kidričev spomenik v Ljubljani, ki so mu včasih protidržavni elementi pod pazduho vtaknili štruco enotnega.

 4. kamper kamper pravi:

  No s skromnostjo tole nima nič skupnega :smile:

 5. nevenka nevenka pravi:

  Morda bi ta nesrečni venček v kakšnem drugem okolju izgledal manj ponesrečeno, npr. med kakšni stojnicami novoletnega sejma in bi pod njim točili medico.

  Da pa bi predstavljal točno to, kar adventni venečk predstavlja, kar nekje, na neki prazni ploščadi, je pa popolnoma nesmiselno. Kljub velikosti se popolnoma izgubi in ne deluje preveč lepo.
  lp
  Nevenka

 6. 1danica 1danica pravi:

  Upam, da bodo (pa ni nujno, glede na marsikatere okraske iz prejšnjih let) vsaj pospravili to čudo pred pustom ali vsaj pred veliko nočjo…. :)

 7. strojnik strojnik pravi:

  Vem, da nimam nekega hudega čuta za estetiko, vendar ta, ki je dal to postaviti, je sigurno slabši od mene. Jaz vsaj škode ne delam… :lol:

 8. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  ma men osebno ni všeč… pa tud če greš dandanašji kj po trgovinah gledat za adventnimi venčki, boš vidu d so se že kr precej oddaljil od tiste klasike… pa zakaj sploh rabte ta sranje pred cerkvijo?

 9. ditka pravi:

  čudno,da niso še kakšne klopce postavili pod ta venček :)
  Jutri grem mimo,pa preverim,če tudi zapoje :)

 10. likard37 likard37 pravi:

  No, kar nekaj mnenj. Se mi zdi, da mi nekako dajate kar prav, da to ne deluje baš blagodejno normalnim človeškim očem.

  Vetervlaseh, tvojega komentarja pa ne razumem povsem.
  (kje je cerkev, kaj naj bi vidu…?)

 11. 1danica 1danica pravi:

  Mogoče misli, da je ta arhitekturni dosežek pred cerkvijo… Surprise surprise! Zadeva je čisto drugje!

 12. vlatka pravi:

  Že ki sprašuješ: nimaš ti slabege okusa, slab okus ima tisti, ki je to čudo postavil gor :P :P

 13. Mohor pravi:

  In na koncu koncev je postal še naš prelepi Jelenk v ozadju (večerna slika) čisto neopazen!
  Saj jim bo bog odpustil,verjetno On ve,da ne vedo kaj delajo
  LP

 14. sosed sosed pravi:

  ajoj, tole je pa res kič prve klase! groza!

 15. Fajfk pravi:

  Jaz sem pa prišel na neko drugo idejo,ko sem prvič videl to čudo. Zakaj pa ne bi postavili sredi ploščadi eno fontano,nekaj podobnega kot v Idriji na Starem placu. Ali pa vsaj kopijo Robbovega vodnjaka.

 16. 1danica 1danica pravi:

  No in? Poje ali ne poje? :)

 17. likard37 likard37 pravi:

  Ne poje! Edino ob petkih, ko tam zraven en tip s kombitom prodaja ribe! :) :) :)

 18. ditka pravi:

  ob ponedeljkih ne poje,preverjeno.
  Je pa v živo še lepši :)

 19. zloba zloba pravi:

  Dobro, da imamo bloge. Zdaj vsaj vem, kaj je bilo tisto čudo, mimo katerega sem se ta vikend dvakrat peljala;)

 20. Anja pravi:

  fensi dizajn, dedi! ;)
  ne od venčka, blog!!

  Glede kiča je pa zame zmagovalec Müller na Čopovi. Venček je že wicked, ampak odkar po Müllerju pleza cca 5 božičkov popolnoma sprejemljiv :D

  žijo wseeem!

 21. tovaris tovaris pravi:

  Tukej ti dam pa kar prav, če sm se kej spraševau v zvezi z osvetljavo je pa ta venček tam, ki zgleda resnično popolnoma neprimerno. Pod drugo mesto čudnih okrasitev pa spada smreka v Idriji na sredi “beton placa”, ki tudi simbolizira veliko praznino.

 22. likard37 likard37 pravi:

  Anja, od kod tisti dedi?!?! A veš, da moraš za takšno titulo imeti vsaj dvojna moja leta? Al je to tdaj kakšen nov modni izraz. Enivej, hvala za komentar! Žio.

 23. likard37 likard37 pravi:

  Tovarš, si grem ogledat zvečer!

  Didka, a se ti je dopadu ? :)

  Zloba, a si šla u Tmin?

 24. Anja pravi:

  ne dédi ampak daddy!! :D

 25. likard37 likard37 pravi:

  O doter sori. Marija, kuk sn jest zabit. Ajej ajej!

 26. Anja pravi:

  Ni še panike!, če bi se že pr fensi ustavl, pol pa!!?…..
  Ajd servis ;)

 27. Blazz Blazz pravi:

  Zloba : 2x si se peljala mimo, pa nikoli spročila za en kofi? Oprostim ti edino če se ti je ful mudilo :)

  likard37: O kiksih u naši dolini Idrijski jaz raje sploh ne bi začel. Ta venček je sicer imel dober namen, a so ga pač falil (kot večino stvari). Itak bo tam samo en mesec, tako da ni panike. Zgrešena je smreka sredi beton placa u Idriji. Zgrešeno je okraševanje 2 mesca pred novim letom…etc…

  Hujše je kaj vse so ali pa bodo zajebal, pa se ne da odstrant.

  Recimo nov nakupovalni center Hofer… halo??? 4 supermarkete u Idriji?? Sej bo več zaposlenih kot kupcev…Ampak ok, usaj cesto bodo “popravl”… in to iz Hoferjevega žepa.

  Zgrešen je izgled pr’ Likarc… Najbolj opevan kiks je p itak beton plac. Postavl so ga itak u času ko naj bi se v mesta vračalo zelenje… tam je pa 100×40m samega marmorja, pa 3 zelene flike trave. Višek umetnosti!
  Hvala bogu za uno Tanjo al kaj je že (U ABCju piše), ka je nardila nov načrt za ozelenitev okolice beton placa, in še parih drugih stvari u Idri…
  Usaj tiste par dreves je zej tam, pa kešn grmičk alpa par rož nej pasadije… Lih zadnjič sm biu na gradu, in so ble razglednice Idrije tam… Tastar plac je bla cila meje….. pa je blu useglih 5x lipš kot zej!

  Ampak itak, najbuli de se jejneš sekirat. Itak nima pamina :)

 28. likard37 likard37 pravi:

  Blazz, mene je zmotil konkretno in samo adventi venček. O ostalih anomalijah, ki jih naštevaš moram še razmisliti. Te pa opozarjam, da se vedno trudim gledati na stvari najprej pozitivno oz, da se izogibam obsojati vse kar vnaprej. Kar se pa tiče Hoferja in ostalih štacun, pa ni pomena razpravljati. Trgovina je pač trgovina in nekdo ima tukaj svojo računico. Taka računica ponavadi upošteva tudi rok trajanja, ki bo za nekatere vsekakor dokaj omejen in ne bo minilo veliko časa, ko bomo lahko spet razpravljali okoli teh lokacij. lp

 29. zdravje pravi:

  he, he, bolj gledam tale venček, bolj vidim 4 slonove noge povite s smrekco :-) Z eno besedo: obupno. Lahko, da je to celo moderno, lepo in za oči prijetno vsekakor ni.

 30. likard37 likard37 pravi:

  Zdravje, moderno mislim da ni. Kolikor je meni znano (za ime projektanta nisem zvedel) za tem ne stoji kakšen priznan dizajner ampak je bilo ob trenutnem preblisku “vaških ideologov” na hitro naročeno prvemu švasarju, da je naredil konstrukcijo, ostalo pa so naredile ženske, članice valjda turističnega društva, ki so izdelavo venca pač sprejele kot eno svojih akcij. In eko..rezultat je tukaj.

 31. zdravje pravi:

  rezultat je ….. mhm…meni prav nič všečen :-) Še kar gledam tele”noge” in zdi se, da bodo zdaj, zdaj začele hoditi in, da na vrhu nekoga neso…..
  Joj, ne smem več gledati tele fotke ;-)

 32. strojnik strojnik pravi:

  Danes sem videl to čudo in v živo je……še slabše kot na sliki. Groza… :roll:
  Še neki kiosk so zraven nabili… :)

 33. likard37 likard37 pravi:

  Če ni od zjutraj kaj novega potem si verjetno videl Ribnčana, ki je parkiral svojo robo tam zraven. Sicer pa še najbolj scarry zgleda ta naš venček, če je čisto sam :)

 34. dare » Blog Archive » Dilema in pol! pravi:

  [...] temu, da se s temi stvarmi ne ubadam pa me kdaj tudi malo zanese. Dobro, vsaj pri kakšni zares očitni stvari nisem imel dilem. Nasprotno pa sem na primer enkrat pred časom na tem mestu pohvalil [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !