Platntaf

30.11.2007 ob 09:47

Na Platntaf sem se spomnil večkrat v teh dneh, predvsem zato ker je bilo precej govora o novem cajtengu Blogorola. Sicer jaz te velike pridobitve na slovenskem nebu medijskih zvezd nisem še dobil v roke, sem pa seveda o tem prebral nekaj postov in videl nekaj fotk na blogih. In takoj mi je padlo v oči, da je Blogorola vsaj za zdaj še kar majhna nevpadljiva publikacija, ki so jo sodeč po fotografijah ponekod metali stran kot nadležne reklamne prospekte, ki jih kdaj vtaknejo med liste resnih časopisov. Ko sem prebral informacijo,da je blogorola povrh vsega še zastonj se mi je zazdelo, da je to pravzaprav revival našega glasila.

Kmalu po »zgodovinski« ustanovitvi društva Grča pred dobrimi desetimi leti se je že kmalu pojavila želja , da bi izdajali nekakšno publikacijo, ki bi člane obveščala o naših akcijah in dogodkih. Mimogrede, v osebni izkaznici društva je pisalo tole:
» NAMEN:
Društvo je bilo ustanovljeno z namenom, organizirati in povezati čimveč ljudi s področja Idrijsko – Cerkljanske regije, ki imajo interes organizirano delovati in sodelovati na področju športa, kulture in rekreacije, ter ostalih dejavnosti, ki spadajo v sklop družbenih aktivnosti.«

Prva številka te »publikacije« je izgledala kot en sam stipkan in sprintan A4 format, ki ga je še kot takega kolega Boris z vsemi fintami, ki jih je ponujal word, z vsemi nagibanji in zvijanji fontov in leplenju slik , komaj zapolnil.

Ko sem to prvo številko ugledal na polici v oštariji., ( by the way, tudi pozneje je bilo to glavno distribucijsko mesto) se mi je takoj zazdelo, da se okoli tega pa le da nekaj napraviti. Še isti dan sem glede cajtenga pobaral prezidenta Benđota in pripadajočega sekretarja Mohorja, če bi mi zaupali, da uredim nalednjo številko, saj če se pa že nekaj kao gremo pa le dajmo to napraviti kot je treba. Tako smo naredili (ime smo odobrili na sestanku) prvi PLATNTAF.

Zadeva je sicer tudi pozneje zgledala, vsaj po dimenzijah, dokaj skromno, vendar pa je imela vsaj v principu nekaj prvin pravega cajtenga. Platntaf je imel več strani :) in več rubrik. Tu in tam je bila kakšna sfotokopirana slika in imeli smo celo dopisnike. Tako je bilo meni treba spisati komaj kakšnih 90 % vsebine :) .

Vsaka številka je imela UVOD, ki je bil članek o kao aktualnem dogajanju. Aktualnost se je potem vedno nekam izgubila, ker smo štirinajst dni potrebovali, da smo stvari uredili , sfotokopirali in stalali po parih prfarskih oštarijah. Naslednja rubrika se je imenovala NEKAJ KRATKIH in je opisovala čisto konkretne, če se je le dalo bolj hecne, pripetljaje naših članov in ostalih krajevnih modelov. V sredini se je bohotila osrednja zgodba, včasih imenovana SATIRA MESECA ali HUMORESKA. V prvi številki je bil to primerno času PATRIOT V PLANICI.

http://daretovblog.blog.siol.net/2007/03/24/patriot-v-planici-platntaf-marec-1999/

Na koncu so potem sledila še bolj suhoparna sporočila in kakšen prispevek člana balinarjev ali Rally kluba.

Odziv na to skromno pisarijo me je takrat več kot le presenetil , čisto resnično namreč prej nikoli nisem pomislil, da bi kdaj nekaj pisal in da bi ljudje to brali. Za piko na I pa da bi to še odobravali in pohvalili.

Pozneje smo se s tem glasilom sto na uro zabavali več kot tri leta. Kot že rečeno sem večino vsebine prispeval sam in ravno s tega naslova sem se po nekaj letih tudi uprl temu delu, saj se mi ni zdelo pametno, da samo eno mnenje predstavlja vse dogajanje in razmišljanje v društvu in tudi v kraju.

Kljub temu , da sem imel zelo malo pomoči pa sem za insert izbral kratek članek , ki ga je prispeval L.Tone in v njem opisal zelo pomemben dogodek. Kadarkoli se spomnem na Platntaf, se spomnem tudi na ta ocvirek, ki se mi vedno znova zdi maksimalno smešen.

Članek »izčrpno« opisuje celoletno dogajanje v balinarskem društvu, pridobitev novega balinišča, nekaj zahval sponzorjem, na koncu pa opisuje zaključek »kariere« dveh članov. Eden od njiju je tudi avtor članka……..

…….koncu pa bi se Meni in Mirkotu zahvalili za odličen piknik
ob koncu najinih bogatih karijer. Po nama bo zazijala v
balinarskem svetu velika vrzel , ki jo bo le težko zapolniti!!……

BK FARA
Tone

O Platntafu pa pišem na blogu še iz enega razloga. Nekje blizu dvajset zgodbic, ki so izšli tam notri bom v prihodnosti prilepil tudi v moj blog. Pri nekaterih bom zaradi vsebine, ki je mogoče preveč vezana na nek drug čas moral napisati kratek uvod ali vsaj opombo, da gre za star zapis.

(Platntaf je stara idrijska beseda za knjigo, knjižico, učbenik, včasih dokument….)

 • Share/Bookmark
 

16 komentarjev na “Platntaf”

 1. tovaris tovaris pravi:

  Zanimivo.
  Fajn da si se odločil, da boš objavil stare stvari, so namreč zmeraj zanimive za brati.

 2. 1danica 1danica pravi:

  Bomo kaj prebrali, pa kaj rekli zraven! Lepo se imej!

 3. 1danica 1danica pravi:

  Eno čudno reč mi je zapisalo pri komentarju (tdanica?) A bo zdaj prav? Kdove…

 4. likard37 likard37 pravi:

  Meni se zdi da je isto. Je pa fajn dobit kakšen komentar!

 5. 1danica 1danica pravi:

  Pismo ja! Na – da ne boš rekel, da nikamor ne pelje:

  http://od1danice.blog.siol.net/

  Čaw čaw!

 6. Blazz Blazz pravi:

  haha … Presidenta Benđota :lol:

  Nevem zakaj, benđo je čist fajn človk ampak…

  temu se pa smejim že ene 3 minute :lol:

 7. likard37 likard37 pravi:

  Benđo je definitivno fajn dečko, dobr prjatu in poštenjak. Poleg tega pa je po defoltu prezident. Česarkoli se je namreč lotil, tam je bil v kratkem tudi predsednik. Včasih zaradi svojih ambicij in sposobnosti, kdaj pa tudi zato ker noben drug ni hotel funkcije! :) ( ZSMS, Balinarji, Grča, konjeniški klub, košarkarski klub…..itd….itd)

 8. kamper kamper pravi:

  Le objavi,meni so take stvari vedno zanimive :smile:

 9. Nevenka pravi:

  Ja, kar objavi, rada imam take zapise, posebej, če je v njih kaj humornega :-) ali pa kako drugače izvirnega.
  Saj se mi je zdelo, da nisi čisto zelen v pisanju, he, he…Imaš že kar kariero.

  Nevenka

 10. likard37 likard37 pravi:

  Kamper, pozdravljen, bom!

  Nevenka, ne vem, če bi tisto lahko šteli za izkušnje saj je bilo vse bolj tako, kar je komu padlo na pamet. Par sprintanih listov, naklade kolikor se je komu ljubilo fotokopirati (npr. 200 kom) in še stalati smo jih morali sami. Kljub vsemu sem imel od začetka strašno tremo ko sem čakal na prve odzive.

 11. fittipaldi fittipaldi pravi:

  Še en glas za objavo!

  V kakšnem času pa se je Platntaf izdajal? Bi rekel, da danes ljudje ne bi bili preveč dovzetni za tovrstne projekte, razen če jih natipkaš in objaviš na internetu. To pa projektu vzame tisto … nekaj.

 12. likard37 likard37 pravi:

  Fittipaldi,

  seveda imaš prav. Tisti dogodki res ne bi bili zanimivi, če bi jih ponavljali kot pop tv policijske nadaljevanke. V mislih sem imel samo nekaj omenjenih osrednjih zgodbic, ki razen nekaj izjem nimajo veliko veze s takratnimi aktualnimi dogodki. Sicer pa sem par zapisov že objavil in si jih za informacijo lahko pogledaš. Lp. Dare

  http://daretovblog.blog.siol.net/2007/02/02/intelektualec/

  http://daretovblog.blog.siol.net/2007/11/23/selekcija/

  http://daretovblog.blog.siol.net/2007/09/22/prasici-satira-in-dan-v-zivljenju/

  http://daretovblog.blog.siol.net/2007/03/24/patriot-v-planici-platntaf-marec-1999/

 13. zdravje pravi:

  Je zelo zanimivo, če se včasih malce ozreš nazaj. In na dan privrejo vsemogoči spomini….. če jih podeliš z drugimi, pa tudi nič ne škodi ;-)

 14. dare » Blog Archive » Konjarina (SAZAS-ovina) pravi:

  [...] povišanju cen SAZAS – ovih  “storitev” sem se spomnil na zgodbico iz platntafovskih časov. Verjetno je problematika zdaj kolikortoliko podobna in mi ni treba spreminjati besed. Naj [...]

 15. dare » Blog Archive » Družabnost v teh časih !? pravi:

  [...] in v našem Platntafu sem takrat objavil zgodbico za takšne modele. Tega pisanja pa sem se lotil , ker sem hotel [...]

 16. dare.likar@siol.net » Blog Archive » RALLY pravi:

  [...] posebno pritegnili. Tako je pač. Kljub vsemu pa sem enkrat davno, v predprejšnjem desetletju za Platntaf napisal iz rallya, ki je v tistih letih vsak dan potekal v bližnji okolici, sledečo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !