MOJ NOVI BEND

22.10.2007

Jagršče so vasica v cerkljanskih hribih. Tipična, nekdaj popolnoma kmečka vas z nekajkrat večjim številom prebivalcev je seveda postal zaselek z maloštevilnimi naseljenimi hišami in zelo majhnim številom tam živečih ljudi. Predvsem mladih je bolj malo. V hlevih se oglaša le še nekaj krav in vsi t.i. aktivni prebivalci hodijo lepo na šiht. Sicer ne gre razumeti tega mojega malodušnega uvoda kot opisa brezvoljnih ljudi, ki živijo tam gor. Kje pa. Jagršče so kraj, ki je brezhibno urejen, pokošen in sploh takšen kot je treba. No in prav tam gori je tisti kos planinskega raja , ki sem ga že nekajkrat na kratko omenil.

Sama vasica bi bila zlahka kulisa za kakšen slovenski film o minulih časih. Hrastovo mizo v samem središču dogajanja čuva dvestoletna lipa, ki poleti dela senco in zlepa ne pusti vsaki bedni plohi, da premoči njene mogočne veje. Nasproti omenjene mize stoji šola. Seveda šola že strašno dolgo ne opravlja več namena, ki bi sledil iz njenega imena. Pravzaprav so zadnji ljudje, ki so v njej gulili šolske klopi že precej v letih. Na desni strani je cerkev. Zraven nje je pripadajoči britof. Če pa iz pozicije, ki sem si jo zamisli pogledamo levo, ugledamo (po mojem skromnem mnenju) najpomembnejši objekt v okolici. Seveda govorim o oštariji. Gre za lokal, ki bi ga skoraj povsod drugje že davno zaprli jamrajoč in stokajoč nad nelikvidnostjo, davki in protikadilskimi zakoni. Vendar , ti ljudje se tudi tukaj ne dajo. Gostilna ostaja, za ljudi, za tradicijo in za življenje kraja.

To nedeljo je imel jagrški patron svoj god. Sveta Uršula je imela svoj praznik. To je eden od dveh dni v letu, ko v Jagršče pride nekaj več ljudi. ( drugi je dan mrtvih!) Včeraj so vaščani svoj praznik združili z blagoslovom dela cerkve, ki so ga obnavljali zadnje mesece. Prišel je škof in vsled tega seveda še precej več ljudi.
Skratka dokaj cerkveno vzdušje, kar običajno ni ravno moje področje, vendar bom v mojem gorskem raju glede tega naredil svetlo izjemo. Ta segment religije se mi zdi najbolj neoporečen in najbolj pozitiven od vsega kar sem iz vsega cerkvenega izluščil v zadnjih letih. Preprosto ne morem prezreti tega prijaznega naboja, ki ga začutiš med temi nasmejanimi in srečnimi obiskovalci, med domačini, ki so ta dan prijazni gostitelji, med tistimi, ki molijo v cerkvi v svoji menda globoki veri, kot tudi tistimi, ki namesto desno, zavijejo na levo in že takoj okupirajo šank.

Sem pa poleg pobožnih opazil tudi karijolo poganskih predhaloveenskih utrinkov

BUČE

No in za sveto Urško sem v Jagršah nastopil s svojim novim bendom. Svojega starega (skupaj smo že 17 let) seveda nisem zapustil ampak sem se le za to priložnost priključil dvema (občasno jih je bilo pet) mladima fantoma. Kot je razvidno s slike je bil koncept bolj goveje sorte, kar menda tudi ni moja najljubša vloga. Ampak ne tokrat. Tokrat sem se , kljub temu, da sem bil tretiran kot star maček, počutil v vlogi spremljevalca takšnega benda kot pomlajen. Tehnično bomo morali v bodočnosti sicer še mnogo postoriti ampak to vzdušje, ta zanos teh fantičev. Ja, lahko samo rečem: » Kaj bi dal , da bi pri muziki občutil še kdaj takšno veselje kot tisti mali baritonist«

moj novi bend

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “MOJ NOVI BEND”

 1. poezijapoezija pravi:

  O, kako lepo. Na tak način se začuti življenje samo v majhnih krajih. Tega v mestu ni. Včasih kakšna veselica na obrobju mesta in to je vse. Spominjam pa
  se, da mi je mama večkrat pripovedovala podobne utrinke iz svoje mladosti. Belokrajnka je, doma iz vasice Vidošiči.
  Tudi njihove vasi, več manjših je bilo na kupu, so znale praznovati in ljudje so se srečevali “pri treh farah”.Na te dogodke ima zelo prijetne spomine.
  Tudi tebi jih privoščim. In lepo je, da si se učlanil v tale bend na sliki. Sami zanosni muzikantje :-) Kaj šele bo.

  lp
  Nevenka

 2. kamperkamper pravi:

  Enkrat pridem tudi v vašo vas :smile:

 3. likard37likard37 pravi:

  Hvala obema za komentarje. Sicer pa Jagršče niso “moja” vas. Tja odhajam iz Idrije (20km) vsaj enkrat na teden, poleti pa pogosto kar vsak dan. Na “gruntu” moje tašče imam kolikor hočem dela in opravkov in na vsakem koraku si tam gori polnim dušo.

 4. vlatkavlatka pravi:

  …a moji bivši sovaščani se tako hudujejo nad njihovo lego vasi…., bi si še kje drugje pogledali, kako kaj ljudje živijo……

 5. dareAnonimnež pravi:

  martin zelo lepo igraš TINA

 6. sfinga pravi:

  hvala Tina
  Sam slika si pazabila prpiet k a nvim gdu si.

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !