FUNKCIONALNO NEPISMEN

26.09.2007 ob 21:15

O tem strašnem in nesluteno razširjenem pojavu sem razmišljaj že pred časom, ko se je v podobnem kontekstu nad pismenostjo povprečnega Slovenca pri televizijskem omizju zgražala ena naših bolj eminentnih intelektualk. Takrat so se mi njene ugotovitve zdele pretirane in na trenutke nepravične. Zdelo se mi je nekoliko nefer, da se očita trem četrtinam prebivalstva, da ne zna pisati položnic in brati dohodninskih odločb. Zdelo se mi je, da bi bilo treba vsaj del krivde prevaliti na, recimo. izobraževalni sistem ali kaj podobnega. Pa nič, gospa je brezkompromisno ošimfala preprosti narod slovenski.
Pa celi zadevi niti nisem dajal prevelikega pomena. Jasno, sam sebe nisem štel med problematične nepismence.
Vidite, pa se je moje mnenje o samemu sebi meni nič, tebi nič, gladko spremenilo. Ja, prav ste razumeli. Jaz sem funkcionalno nepismen.

Začetna faza tega spoznanja sega slabi dve leti nazaj, ko sem kmetijski svetovalni službi oddal VLOGO ZA UVELJAVLJANJE NEPOSREDNIH PLAČIL ZA KMETIJSKA ZEMLJIŠČA. To bi seveda lahko napisal tudi bolj na kratko, pa mislim, da bo tako za osvetlitev moje težave bolje. Prav tako bi lahko tudi kratico ARSKTRP pustil na miru in ne bi razlagal, da je to Agencija republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.
S to svojo vlogo sem bil relativno zadovoljen, saj sem jo zaradi gužve na svetovalni izpolnil sam, vrisal vse v črte v karte in letalske posnetke in dvajsetkrat pregledal vse formularje.

Ampak se je zgodilo. Pozabil sem vrisati križec. Sicer so mi tudi poslali grafične karte v popravo ampak to ni bilo bistveno, to se je zgodilo malodane vsem. Ne, bistven je bil križec.
Zanj sicer še danes ne vem točno kaj naj bi označeval, vendar je bilo očitno, da je to najbolj bistvena točka cele gore papirjev. Ta križec me je na momente spomnil na tistega z gusarskih zemljevidov. (Saj veste, sto korakov desno, petdeset naprej, pa križec, lopata in evo treasure.)

Če poenostavim. Vloga brez križca je izgledala približno tako kot bi zaprosil za otroški dodatek, priložil gajbo dokumenov in vse podpise, na koncu pa bi pozabil v formularju pocahnati svoje otroke . In rezultat. Rezultat je bil zelo zanimiv. Dobil sem luštno odločbo in že v prvem stavku se mi je razjasnilo lice ob besedi UGODENO. Temu krasnemu izhodišču je sledilo presenečenje v obliki števila nič : Rupe…0,5 hektara ugodeno …0 SIT, njiva…o,12 ha ugodeno….0,0SIT in takoooo naprej.

»Ja, saj nisi nič zahteval!«, so mi pojasnili na svetovalni, »križca nisi pocahnal!«

Dobesedno nisem mogel verjeti. Vse delo in predvsem vsa jeba s papirji se mi je odvrtela pred očmi. Spomnil sem se tudi na zagotovila o življenskem pristopu k obravnavi vlog, ki so nam jih dali na predavanju itd.itd.

»Pritožba!!!!« je bila naslednja in logična odločitev.

Pritožbo smo spisali na kmetijski svetovalni in jo kolkovali in oddali na že omenjeni ARTSKP.

Od takrat sem taščine senožeti že drugič pokosil in že drugič zaprosil za tistega slabega jurja Eurov subvencije, ki mi pri tem mukotrpnem in dolgotrajnem delu dajejo malo motiva in pokrivajo del stroškov z raznimi kosilnicami in podobno šaro. Od tistega denarja, ki ga je požrl nesrečni križec sem se že zdavnaj poslovil.

Takrat pa je prišla. Po enem letu in pol. ODLOČBA!

In ta odločba je tista, ki je zabila zadnji žebelj v krsto moje funkcionalne pismenosti. Na treh listih sta se poleg kratic, številk dokumentov, datumov, imen in imen krajev, označb parcel in še vsemogoče navlake vsaj petkrat , šestkrat zamenjale besede UGODENO in ZAVRNJENO.
Ta mogočna listina me je na taščinem ranču počakala potem, ko so jo pred mano poskušali razvozljati že trije drugi in s spoštovanjem sem se je lotil še sam. Po polurnem branju, zmajevanju z glavo, vračanju na začetek in sočnemu preklinjanju sem jo odložil nazaj na mizo in zaključil. da naj spoštovani ARTSKP naredi kar hoče, svojo odločbo pa naj si mirne duše vtakne v eno od svojih telesnih odprtin.

Prav ste razumeli. Iz napisanega vsi skupaj nismo uspeli zagotovo razvozljati kaj naj bi tam pisalo. Pa , majkemi, nobeden od nas ne spada med retardirane ali umsko prizadete osebe.
Še najbljiže se nam je zdela varianta, da odločba pravi, da nam je ugodeno, da se bo o zavrnjeni vlogi nekje , nekoč, nekaj še enkrat razpravljalo.

Takrat sem se spomnil kaj smo se kdaj učili o srednjem veku. O maševanju v Latinščini. O prepovedi opismenjevanja preprostih ljudi…
..in spomnil sem se tudi tiste gospe na televiziji. Gospa M., imeli ste prav. Jaz sem totalno FUNKCIONALNO NEPISMEN!!

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev na “FUNKCIONALNO NEPISMEN”

 1. jennz pravi:

  Ne obremenjuj se preveč, stvar je zakomplicirano napisana samo zato, ker vedo da vsak povprečen Človek, tega ne bo bral, posledično pa ne bo niti uveljavil svojih pravic…

 2. DRmagnum pravi:

  Kolikor jaz vem,so ti obrazci kar zahtevna zadeva, Tako, da bi vam morale strokovne službe pomagati, Ne vem če je to pravi kriterij glede tvoje funkcionalne nepismenosti.

 3. likard37 likard37 pravi:

  Bi pa ta odločba lahko na začetku vsebovala čisto lep , domač, berljiv stavek, ki bi v par besedah povedal vse potrebno. Potem bi pa na naslednjih šestih straneh lahko razprostrli ves tisti balast in tako zadovoljili pravnim in birokratskim zahtevam. Tako pa velikokrat res vse diši po samo še enem orodju za nadzor in obvladovanje povprečnih ljudi.

 4. ditka pravi:

  Veš koliko ur izobraževanja so imeli svetovalni delavci,da so se naučili izpolnjevati te obrazce? Pa še so jih marsikomu narobe izpolnili. Te vloge so navadna za…. in vlečenje denarja,še preden ga dobiš. Če ga sploh dobiš…

 5. strojnik strojnik pravi:

  Ko sem šel nazadnje prijaviti delavca, sem bil prekratek za nekaj šifer in “prijazna” državna uslužbenka mi je pomoč zavrnila z: en obrazec boste pa že znal izpolniti, če ne dost žalostno.
  Lahko si predstavljaš izid, ko sem ji zabrusil, da ona ob tem obrazcu zna najbrž izpolniti še kakšnega in to je to, sam pa v življenju delam mnogo zanimivih stvari…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !