KOKOŠI in SOVE

13.09.2007 ob 21:13

Prav nenavadno dolgo se včasih kakšna novica dolgo obdrži. Mediji jo oplemenitijo in postavijo na vidno mesto. Ozaljšajo jo z velikimi črkami in se ne menijo za to, če velike črke prekrivajo druge napise. Novica ostaja tam, medtem ko se prenekatera pomembna vest na hitro odvrti pred našimi očmi in ne uspe pokazati kako je važna za naše bivanje. Po večini nikomur niti ne pade na pamet, da bi podvomil v upravičenost te vzvišenosti. Le tu pa tam se najde kakšen redek model, ki poskuša kaj namigniti o pretiravanju ali prikrivanju……sitnoba tečna, čudaška.

Kokoš je na videz in po obnašanju dokaj neugledno bitje. Namesto možganov ima v glavi baje vozlišče živcev, ki omogoča delovanje njenih organov in žretje krmil, pri posebno samostojnih primerkih celo lovljenje kobilic ali glist. Že na pogled je neokretna , krila ima samo zaradi lepšega in pogosto jo kakšna kolegica zaradi pomanjkanja proteinov kljuva v rit. Z opuljeno rdečo zadnjico potem paradira po dvorišču in se nenavadno velikokrat dnevno poserje na prag.

Prav nasproten vtis naredijo nekateri drugi ptiči. Vzemimo na primer sovo! Sova je velika in častitljiva žival. Ima izdelan stil in podobo. Šele v nočnem času se poda na temna lovišča. Tam vzneseno čaka na svoji veji in srepo zre nekam predse z velikimi prodornimi očmi. Z brezhibnim slušnim sistemom zasledi svoj nizkotni plen , ki mu s tistim trenutkom ni več rešitve. Le za nekaj stopinj obrne svojo okroglo , modro glavo, izpusti predirljiv zvok in hop….uplenjena miš izpušča svojo glodalsko dušo. Sova pa mirno odleti nazaj na svoje visoko mesto, kjer se še naprej obnaša primerno njenemu mističnemu renomeju.

In povsod so seveda ljudem pravili o sovi. O kokoših niti besede. Le koga naj kura sploh zanima. Ne v šolah , ne v revijah , ne v poljudnem teve programu niso omenjali bednega bitja. Skrivnostni nočni ptič pa je polnil stolpce in njegove slike so se bohotile v revijah. Dokumentarce o tem bitju so hiteli snemat v vseh omembe vrednih TeVe bajtah.

» Mene pa ne zanimajo sove!« je v šoli bleknil Janez. Mulc je bil vedno nekoliko problematičen. Še najbolj je obvladal spretnost spravljanja tršice ob živce.
»Janez, sedaj se pač učimo o ptičih, poslušaj in molči!«
»Ja, o ptičih že, ampak mene zanimajo kokoši!« se ni dal naš Janezek.
Učiteljica je kar prebledela in sošolci so se vsi hkrati obrnili proti Janezu. Ko si je stara opomogla je udarila z redovalnico po mizi, da so otroci vsi naenkrat poskočili. »Ven iz razreda!« je ukazala in pri tem krčevito stegovala svoj koščeni prst proti vratom. »Pa mama naj pride v šolo!«
Mama je še isti dan prišla na govorilne ure. Nazaj proti domu je odšla, kot ponavadi, poklapana in z robčkom si je brisala oči, Janez pa je naslednjih nekaj dni težko sedel na svoji riti.
V učni program pa se ni več vtikal.
Sove so še vedno kraljevale, kure pa so še naprej živele svoja vse bolj bedna življenja. Vse manj jajc so nosile in imele so vsak dan bolj gole riti…..ampak…le koga bi to zanimalo!?!?

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev na “KOKOŠI in SOVE”

 1. Fajfk pravi:

  Spomni se na osnovno šolo Pri Fari.Za Sovo bi še rekel da nekaj zna,Kura je pa itak kura!

 2. enadanica pravi:

  Jaz se spomnim malo drugače – nobene od njiju se ne spomnim s kakšnimi slabimi občutki… Pa tudi med sošolci sem v srednji šoli videla, da se marsikje niso učili stvari, ki so bile meni čisto jasne. Ampak glede angleščine res ne razumem: kako nas je mogla s tistimi učbeniki sploh kaj naučiti? In v srednji šoli smo imelo potem eno sr…. podobne kvalitete. Glede kur in sov v učnih načrtih pa – upam, da se v šolah dogajajo tudi bolj pozitivne stvari! Lep dan želim.

 3. Fajfk pravi:

  No ja,v bistvu smo Kuri lahko hvaležni za Angleščino,saj bi bili drugače mrzli na internetu.

 4. likard37 likard37 pravi:

  Jaz včasih dobim kak preblisk in potem včasih tudi kaj napišem. Tu in tam mi česa ne uspe povedati ravno 100% kot sem si zamislil. Tu in tam napisano tudi ni bolj ali manj ničemur podobno, ampak navadil sem se, da stvari ne popravljam in naredim na horuk pa biloštabilo. Odkar imam blog se še manj trudim držati se kalupov. Saj je konec koncev moj blog. Aja, kaj sem že hotel vprašati? Že vem! Saj verjetno vesta, da je to, da sta imeli učiteljici za Ang in Slo vzdevka kura in sova samo slučaj in ni povezano z mojim kracanjem?

 5. enadanica pravi:

  Ja, ja… Njiju ni ravno v učnem načrtu, zato sem si mislila, da ne gre zanjo ampak bolj za neke principe, na katere naletiš v naši šoli (sama bi rekla, da pri nekaterih učiteljih, ne vseh)in v življenju nasploh. Stvari se sicer spreminjajo, ampak ne toliko, da ne bi cvedela, kaj misliš s kokošmi in sovami…. Ampak a si vedel, da so sove menda med ene najbolj neumnih (najmanj inteligentnih) ptic, ene najbolj pametnih pa so gosi? Ne prekašajo sicer kakšnih papig, ampak glede na rek “neumna kot gos” se mi zdi to kar zanimivo.
  Aja pa še to: Danes otroke sicer lahko pripraviš do tega, da se bodo nekatere stvari naučili v šoli, ne moreš pa več vplivati na to, kaj se bodo naučili izven nje. To že dolgo ni več mogoče.
  Lepo nedeljo želim.

 6. enadanica pravi:

  Joj, koliko napak…. Sove bi se zgrozila .. ampak sem se samo zatipkala, saj boste vseeno razumeli, a ne?

 7. Santos pravi:

  V tem času,ko smo toliko govorili o sovah,so nas doletele podražitve ali pa kaj olastninimo.Vedno je tako-vrži kost pa pa jo bodo vsi pograbili-ostale stvari pa tako speljemo brez problema.
  O kokoši pa le toliko-v razpravi kaj je bilo prej kokoš ali jajce-zmaga petelin.

 8. likard37 pravi:

  In petelinov je le nekaj na veeeliko ubogih kur!!

 9. sosed sosed pravi:

  Vse si povedal… bravo!

 10. Ico pravi:

  Berem, berem, pa vidim, da ni nihče zadel bistva… Vem, da sem pozen, a majhna prispodoba sove in kure bi vam lahko povedala vse— OK, če pa jaz razumem po svoje, pa še toliko boljše… DMPD, imej se!!!!!

 11. dare dare pravi:

  Mislim, da ni ravno tako hudo. Sosed zagotovo ve zakaj gre, ostali pa svoje komentarje verjetno namerno obračajo tako, da si lahko mislimo karkoli. Po mojem! Bilo pa je takrat še bolj jasno, vsaj meni se je tako zdelo. Šlo je pač še za en senzacionalizem , ki so z njim že milijontič za nekaj časa zakrili prave probleme nas navadnih ljudi. A si ti tud to mislu ? lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !