MOJ ADRENALINSKI ŠPORT

9.09.2007 ob 19:39

Do adrenalinskih športov in s tem do “ekstremistov” , ki s s tem ukvarjajo nikoli nisem imel kakšnega posebnega spoštovanja. Saj ne, da ne bi določenih podvigov občudoval ali se jim spoštljivo čudil, le na splošno nekako mi te stvari ne grejo v glavo. Prevelike hitrosti, prevelike višine in druge brez potrebe izzvane nevarnosti so se mi vedno zdele nepotrebne in nespametne. V zvezi s takšnimi stvarmi se mi bolj kot navdušenje zdi primerno neko čisto drugo občutje. Ja, v takšnih neprijaznih okoliščinah se mi dosti bolj naraven zdi čisto navaden strah. In strahu se ljudje izogibajo. To pravim zato, ker večina drugih živali strah doživlja kot enega najpomembnejših in najbolj vsakdanjih občutij, ki jim stalno rešuje življenje. In dvomim, da bi našli kaj dosti živalskih vrst, ki se njeni predstavniki zavestno in brez potrebe podajajo v življensko tveganje.
Kljub omenjenemu odnosu, ki ga imam do teh stvari pa imam tudi sam svoj adrenalinski šport. Imenuje se podiranje velikih dreves.

V določeni fazi, posebno takrat ko pri tem delu ne gre vse popolnoma po načrtu, presneto dobro občutim kaj pomeni , da se adrenalin požene po žilah. Adrenalin spremljan z bataljonom mravljincev in energijo, ki ti pomaga reagirati močneje in hitreje kot si tega sposoben v normalnih okoliščinah.
Postopek, ki ga omenjam je še dosti bolj nevaren za »golcarje« kot sem sam tj. takšne, ki nismo ravno profi in tudi oprema, ki jo uporabljamo ni ravno na najvišjem nivoju.


Sam nevarnost še povečam s svojim pristopom, ko v svojem večnem hitenju redno pozabljam na natančnost in potrpežljivost pri takšnem delu. In zelooo pogosto dvajsetmetrska bukev pade kakšnih 30 stopinj drugam, kot sem si sprva želel in to pomeni mučno »pajsanje« s cempinom ali vlečenje z zajlo.

Sam postopek je teoretično dokaj enostaven. Ta enostavnost traja vse do takrat , ko se stvari lotiš na terenu. Sicer pa je treba najprej ugotoviti kam naj bi bukev padla oz. kam bi morala pasti. Precej bolj zapleteno je , če želimo da bi padla na drugo stran kot pa bi ji to sledilo glede na težišče. No, v glavnem v smeri načrtovanega padca zažagamo v drevo in izžagamo trikoten del. Potem se lotimo žaganja debla na drugi strani. Če drevo visi v napačno stran, si moramo pomagati s klini. (tapravi imajo za to vitel)

Še dosti slabše je kadar se lotim drevo, ki noče pasti popolnoma na tla, spodžagovati ali (bog varuj) celo žagati drevo na katerega se je prvopožagana bukev obesila. Seveda se teh dvomljivih in stokrat odsvetovanih postopkov kar se da izogibam.
Sploh pa na leto ne požagam več kot deset, petnajst velikih dreves in še to opravim v največ dveh dneh. Poleg tega posekam še veliko grmovja in manjših gabrovih in bukovih dreves.
Potem sem za tisto leto z adrenalinskim športom opravil . Ostane mi le precej obiskov hoste kjer ležijo podrta drevesa. S svojim neolitskim orodjem

to vse skupaj predelam v metrska drva . S tem svojim izdelkom potem oskrbim nekaj žlahte , nekaj drv pa prodam komu tretjemu.

Aja, pa še to. V gozdu se zelo dobro počutim. Brez adrenalinskih šokov pa še bolje!

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “MOJ ADRENALINSKI ŠPORT”

 1. kamper kamper pravi:

  Čestitam!Deset dni adrenalina,čist zrak v gozdu,vsestransko razgibavanje in celo zimo na toplem je odličen izkupiček tvojega športa.

 2. ditka pravi:

  Tudi moj se danes ukvarja s tem športom.
  Zima se bliža :)

 3. Fajfk pravi:

  Ko bo pa sneg,pa vozi palete iz fabrike. Tudi tiste gorijo.

 4. jest pravi:

  Lip traktor, fajfk tep pa mama kur brez palet.

 5. malisloncek malisloncek pravi:

  kaj pa čelada kje je
  in kje so gozdarske hlače, da ti veriga ne poreže nog
  brez tega pa res ne grem v gozd

  dajmo no opozorimo na vsaj osnovna zaščitna sredstva, brez katerih ne bi smel noben it v gozd in delat z žago

  preveč nas je amaterjev v gozdu in preveč se nas poškoduje, marsikomu bi že ta dva pripomočka rešila življenje ali pa vsaj kakšen šiv

 6. likard37 likard37 pravi:

  No, no, saj tudi jaz dam kaj na glavo, brez skrbi!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !