AH, REKREATIVCI

25.08.2007 ob 18:39

Čeprav nepoznavalcu daje pisanje o omizju mogoče misliti , da gre za zelo statično skupino, ki ne ve za drugo kot oštarijsko dogajanje, vam moram povedati, da temu ni tako. Predvsem ni bilo tako v preteklosti. Naša skupina je tudi zdravo jedro športno, kulturno, rekreativno zabavnega društva z imenom GRČA. V našem kraju je bilo društvo v minulem desetletju in pol eden glavnih akterjev pri večini raznoraznega dogajanja. Najbolj znan vsakoletni projekt je bil TOUR BAŠKA GRAPA, ki je vozil po Sloveniji v najboljših letih preko petdeset kolesarjev. O teh tridnevnih bicikliranjih bom pisal kdaj v bodočnosti, saj se je s teh tourov nabralo kar precej zanimivosti.
Takšne množičnosti nam po nekih zakonih, ki zelo vsesplošno veljajo v sferah družabnega življenja že dolgo ne uspeva več obdržati. Posebno težko je organizirati projekte pri katerih je potrebno istočasno zagotoviti večje število (preko deset) prostovoljnih dobrovoljcev.
Kljub vsemu smo tudi letos (že desetič) organizirali Vzpon z Grčo na Jelenk. To je gorska dirka za kolesarje in tekače iz Spodnje Idrije v 600 m više ležeče naselje Idrijske Krnice. Udeležuje se je nekako do 100 rekreativcev. Prvi dobijo denarne ali praktične nagrade nagrade. Mislim, da je govora tam nekje do max. 100 E.
Kaj vse je potrebno narediti za organizacijo takšne majhne lokalne (komajda) množične prireditve bom vedel le deloma povedati.
Predvsem je treba predhodno vse prijaviti na nekaj naslovov. V mislih imam seveda občino, športno zvezo, policijo……itd.
Treba je od privatnikov nafehtati darila, ki jih na cilju izžrebamo in podarimo tekmovalcem.
Treba je izdelati majice.
Treba je organizirati prehrano(kuhano!!) in napitke.
Označiti poti skozi grmovje,
Dobiti sodnike,
Medicinca,
Vsaj dva, tri kombije in nekaj osebnih avtov,
In Borisa za računalniško obdelavo
In Dareta za ozvočenje in za zasilnega spikerja in…
kakih deset stvari, ki se jih trenutno ne spomnim

Sicer pa sem se tega pisanja lotil zelo slabovoljen in z lepim namenom, da označim rekreativce kot maksimalno sitno golazen. Na srečo pa sem potem prebral nekaj prijaznih besed od ravno naših udeležencev in sem to namero opustil. Očitno ne smem posploševati.
V slabo voljo so me spravili tipi, ki dajejo vtis, kot da komaj čakajo, da je lavfanja konec, da lahko pristopijo k naši mizi in začnejo naštevati, kaj vse ni bilo čisto idealno, kaj je drugje boljše, kaj bi se še dalo drugače. Sicer smo dovolj odprte glave in se stvari zapomnimo in jih poskušamo odpraviti. A kaj ko naslednje leto spoštovani rekreativci pogrešajo nekaj čisto tretjega v našem zakotju še neslišanega!?! Posebno dober za dvigovanje mojega pritiska je nek tekač, ki je sicer tudi novinar enega primorskih cajtengov. Lani sem bil jaz počaščen (pa ja!) , da sem mu dal izjavo. Ko je posnel par stavkov, ki sem jih spravil skupaj, mi je tip naredil celo mašo zaradi tega, ker bi menda morali imeti na cilju na krhlje narezana jabolke. Letos smo jih imeli pa nisem nič prepričan, če je stari kakšnega pogoltnil. Letos je bilo njegovo razočaranje okupirano z dvema gospema, ki sta pri teku za nekaj sto metrov zašli. Sicer domnevamo, da se je strgal ali snel markirni trak, vendar pa se ostalih 50 lavfarjev ni izgubilo v hosti. V glavnem, samo zaradi svoje prirojene in privzgojene prijaznosti nisem stopil do tipa in mu rekel:

»Spoštovani gospod, prav vseeno mi je ali lavfate tu po Jelenku ali ne. Celo bistveno bolje bi bilo če bi lavfali kje drugje. Recimo, tam kjer imajo na cilju tono jabolk, hrušk in banan , kjer vsak na cilju dobi nagrado v vrednosti petih štartnin in kjer je steza speljana skozi semaforizirana križišča v katerih za vsak slučaj stoji še policaj, dva redarja in pet čednih skavtinj.Eko!«

Še enkrat poudarjam, da je očitno med temi tekači in kolesarji precej prijaznih in predvsem realnih ljudi, ki se pridejo predvsem rekreirat v zares prekrasen košček naše dežele in znajo tudi opaziti naše delo. Vse tiste lepo pozdravljam!

Skupni vtis pa je, vsaj zame, vseeno tak, da mi je prav vseeno ali se bo Vzpon 2008 dogajal ali ne.

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev na “AH, REKREATIVCI”

 1. fajfk pravi:

  So nekateri,ki niso nikoli zadovoljni. Prejšnja leta so se zmišljevali,da je prevroče in da jim sonce preveč nažiga,čudno se mi zdi,da letos niso jamrali pa o mrazu. Ja,v Pancali je pa letos kar zeblo.

 2. ditka pravi:

  Ne se sekirat. Zmeraj se najde kakšen,ki je rojen zato, da kritizira in išče napake.

 3. enadanica pravi:

  Kaj pravi Slovar slovenskega knjižnega jezika o rekreaciji:

  rekreácija -e ž (á)

  Dejavnost, s katero se človek
  telesno, duševno sprosti in okrepi:
  kolesarjenje, planinarjenje je dobra
  rekreacija; … itd…
  Rekreativec je potem tisti, ki se z rekreacijo ukvarja (se pravi, da se telesno in duševno sprosti in okrepi)

  Med današnjimi rekreativci je pa na žalost veliko takih, ki so prvotni namen te dejavnosti popolnoma zgrešili, nekateri so z laufanjem in podobnim že prav zasvojeni, za rezultat v svoji kategoriji bi pa tudi naredili marsikaj. Pa ne govorim na pamet.

  Za take, verjamem, je težko organizirati. Ali se nehaš obremenjevati z njimi (ker niso vredni, da ti uničijo damn ali še kaj več) ali pa nehaš.

  Še dobro, da je blog, da malo vržeš ven – upam, da se ti je malo skadilo in ti odleglo – res nima smisla.

  Lepo se imej pa še kaj napiši- je prav lepo prebrati!

 4. sosed sosed pravi:

  verjamem, da je organizacija rekreativnih tekmovanj precej nehvaležno početje. sam sem se udeležil kar precej podobnih tekov. nekateri so bili manjši (skoraj vaški), drugi pa večji in bolj odmevni (recimo lj.maraton ali pa maraton Palmanova) in vedno(!) se najdejo ljudje, ki vidijo samo slabe stvari, ne glede na realno stanje. s temi krhlji si me spomnil na lanskoletni tek okoli Bohinjskega jezera in debato, ki se je po njem odvijala na tekaškem forumu. debata o tem, zakaj organizator tekačem ni zagotovil rezin limone na postojankah…
  prosim? štartnina je bila 2.000, in za to s(m)o dobili topel obrok, majico, nagradno žrebanje, varovanje, zaporo ceste, zdravnika, postojanko z napitki vsake par km… etc…
  nekateri žal ne vidijo truda, ki je potreben za izvedbo takšnega projekta, upam pa da tebe (in tvojih) to ne bo odvrnilo od organizacije podobnih prireditev v prihodnje. veš, veliko (nas) je tudi takšnih, ki znamo ceniti to kar nam organizator omogoči v zameno za nekaj drobiža. delajte za nas, ne za tiste druge. ;)
  in še nekaj ‘vaške prireditve’ so vsaj meni veliko bolj simpatične kot velika tekmovanja, kjer je v ospredju vedno le tekmovalnost in rezultat.

 5. vlatka vlatka pravi:

  - :lol: Idrija vabi ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !