NEZADOVOLJSTVO

14.08.2007 ob 18:58

Najprej lep pozdrav. Prijazen začetek, spoštovani , je tukaj zato, da bi bili z novo objavo zadovoljni. O (ne)zadovoljnosti sem namreč že dostikrat precej razmišljal. Ugotovil sem nedvoumno, da je nezadovoljstvo zelo relativna in težko merljiva kategorija, ki poleg vsega ni v pričakovanih razmerjih z okoliščinami oziroma vzroki zanjo.

V praksi mi to izgleda tako, da vidiš npr. življenje v kateri najrevnejših dežel, ki jo poleg vsega muči diktatura in teror in opaziš, da ljudje (jasno) niso zadovoljni. Za naslednji primer vzemimo okolje, kjer so stvari bistveno znosnejše. Ljudje tam živijo in delajo v boljših razmerah. Zaslužijo za preživetje in država jih ne drži pretrdo za vrat, le standard je še nekoliko na psu. Ljudje so (še vedno nekoliko jasno) nezadovoljni. Za zadnji primer pa dajmo čisto drugačno sliko. Predstavljajte si deželo kjer imajo vsi delo, kjer ljudje živijo med rožami, kupujejo si avtomobile in gradijo stanovanja. Ob popoldnevih posedajo pred lokali in srebajo pivce. Lahko preklinjajo državo in politike in sredi trga recitirajo prevratniško poezijo. Za kosilo se bašejo z mesom in krompirjem in ostanke mečejo svojim pudljem in perzijskim mačkam. Za piko na I imajo prebivalci zvečer še vsesplošno veselico. In takrat se podajte na to taisto veselico, spoštovani. Ugotovili boste strašansko čudno stvar. Ljudje so ( nič več jasno) nezadovoljni. Nezadovoljni so za razliko od tistih v prvoomenjeni deželi z drugimi rečmi, vendar ostaja vtis, da nezadovoljstvo tehta tukaj ravno toliko ali več kot tam. O tem fenomenu sem kar nekaj časa razmišljal in prišel do nekaj odgovorov. Prvi je ta, da je takšen pristop pač v človeški naravi. S celim svetom zadovoljen človek, ki kot Gregorčičev pastir prepeva na planini visoki je v teh časih tretiran kot patološki ali kvečjemu čudaški pojav. Človek mora pač v vsem iskati slabe stvari. Drugi zelo pomemben izvor nezadovoljstva pa je v vseh treh primerih isti. Gre za moč, ki jo imajo nekateri ljudje nad drugimi oz. podrejenost trenutno aktualnemu (ne)redu. V prvem primeru, hipotetično, ljudi jezi, ker so tepeni, v drugem , da mogoče res niso tepeni, vendar pa bi bili lahko, v tretjem pa niso tepeni, jih tudi ne smejo tepsti, vendar pa se oni gor delajo nekaj fine. Eko!
V vseh primerih se pojavi problem kako se boriti proti izvorom nezadovoljstva. Ponekod je takšen boj lahko celo nevaren, ponekod spet nesmiseln. V tretji najlepši deželi pa se ljudem poleg vsega z bojem tudi ne ljubi ukvarjati . Prave variante seveda tudi sam ne poznam, menim pa da se z malo pameti tudi z nezadovoljstvom da spopasti. Zato vam namenjam v razmislek naslednjo zgodbico:

Na manjši ladji je skupina mornarjev leta in leta živela in delala skupaj. Skupaj so nalovili na tone rib in prepluli stotisoče milj. Med seboj so bili dobri, nerazdružljivi prijatelji. Z eno izjemo. Izjemi je bilo ime Ferdo. Bil je ladijski kuhar, majhen, strašansko debel fant. Bil je sramežljiv in neroden v stikih z drugimi ljudmi. Mornarji so Ferdija imeli za stalno tarčo svojih grobih žaljivk in zasramovanja. Nagajali so mu na vsakem koraku in ga zmerjali z rdečeličnim pujsom. Ferdo, ta pa je vse žalitve in zasramovanje mirno prenašal, celo tako mirno, da je to ostale močno jezilo. Tako so se mornarji po dveh ali treh letih takšnih odnosov soglasno odločili, da se Ferdiju opravičijo in z njim sklenejo prijateljstvo. Svojo odločitev so mu nekega večera vsi skupaj tudi slovesno objavili. Ferdo je reagiral zadovoljno, vendar še vedno mrtvo hladno. “Prav” je rekel, “Jaz vam pa v golaž ne bom več scal!”

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev na “NEZADOVOLJSTVO”

 1. enadanica pravi:

  Se mi zdi, da je del nezadovoljstva v tem, da imajo ljudje čas razmišljati o vseh sortah stvari. Po vseh statistikah je največ alkoholizma, samomorov in kar je še takih grdih stvari v mirnem času, v času vojn se že potrpi…, Dandanes nam pa še mediji kažejo sliko vseh mogočih popolnih zadev, ki jih nikoli ne bomo imeli in ne doživeli: od vil z bazenom do čudovitih potovanj, pa še kakšne bolj zasebne zadeve.

  Jaz sem trenutno nezadovoljna zaradi več stvari (čeprav v isti sapi lahko rečem, da imam gromozansko srečo in mi res ni sile), nekdo se je namreč odločil in me obvestil, da bom jutri za taksista tričetrt dneva in ne eno uro, kot je bilo rečeno… oh ja! In če meni rata najti razgloge za nezadovoljstvo, imajo drugi najbrž še več uspeha… zadovoljen dan želim!

 2. ditka pravi:

  Če si zadovoljen s seboj, si zadovoljen tudi s svetom,v katerem živiš. Visok standard in veliko denarja pa ne prinaša avtomatično veliko zadovoljstva. Mislim, da je prej nasprotno.Še posebej,če ti je bogastvo dano, ne zasluženo.
  Bogatašem,ki jih lahko gledaš po revijah,nisem nič nevoščljiva,ker v resnici živijo v bedi, ne v blišču.
  Jaz sem zadovoljna s tem kar imam.

 3. drmagnum drmagnum pravi:

  Ne moreš biti nezadovoljen, če si zadovoljen sam s sabo!

 4. vlatka vlatka pravi:

  Dobra zgoba. ;)

 5. zasebni stiki pravi:

  Tud če si zadovoljen sam s sabo si lahko nesrečen, ker človek more dajat imeti nekoga rad in če mu to manjka je lahko nezadovoljen, to je tako kot bi rekel da lačen človek če je zadovoljen sam s sabo ne more biti nezadovoljen.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !