KOŠNJA prvi dan

20.05.2007 ob 20:33

Ja, bil je lep sončen dan. Če smo realni je bil dan krasen. In takšnega sem izkoristil za obisk najlepšega kraja tod okoli. Vsaj kolikor je meni znano!

pokošene strmine

In kaj bi si lahko še želel? V vsej tej idili sem začutil potrebo po delu. Pa nisem pomislil na kakšen tak, manjši opravek. Nee, po vzoru sosedov in večine tistih, ki jih vidim preko doline, kjer se vije moja Idrijca sem začel svojo kosilno sezono. Kaj to pomeni v naših obronkastih hribih z mojo niti najmanj sodobno tehnologijo je težko pojasniti nekomu, ki tega ni poskusil ali pa vsaj videl od blizu. V glavnem, za začetek sem obrnil eno lepših njiv, da se skupaj z mojo kosilno napravo kao bolj počasi ogrejeva.

kosilnica (še v fazi čakanja)

Med samim postopkom sem bil s potekom relativno zadovoljen. Stroj je vžgal takoj in tudi meni je začuda kar hitro speljalo. Imava pa oba, da ne pozabim omeniti, že davno za sabo leta, ki bi jih kak zgledno strpen človek imenoval rosna. No, potem ko sem zribal kakšnega četrt hektara gorskega travinja, sam se sesedel pred bajto in nemo, kot bi rekel Karel Destovnik, spokojno zrl v bodočnost. Dan je bil sicer še vedno lep, večer ki je prihajal je začel risati rdečo zarjo tam daleč nad Matajurjem, le jaz sem bil zgolj le še bleda senca tistega nedeljsko poskočnega možaka, ki je po kosilu energično prihitel v svoj planinski raj. Spremenil sem se v mlahavo, prešvicano, iztrošeno in zanikrno truplo.
Poleg vsega je pa ta moja nedeljska fizkultura samo majhen začetek veličastnega projekta. Vsega skupaj je menda malo manj kot šest hektarov in kot že rečeno, sem se danes »poigral« z najlepšo parcelico. Ranč je treba pač pokositi. To bom naredil, da bo okolica urejena in tudi zato, da mi bo država dala jurja eurov subvencije. Kakšne ekonomske računice z vsemi stroški s stroji, gorivom in kilometri sicer ne vidim, imam pa neopisljivo lep občutek, ko kakšen večer posedim pred šterno in gledam te travnike in senožeti lepo urejene med bukovimi in borovimi gozdovi.

moja klopca za večerni oddih

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “KOŠNJA prvi dan”

  1. Mohor pravi:

    Vsekakor cenim tvoje prizadevanje za lepo domovino,tudi tvoj pogled na lepoto le-te cenim. Cenim tudi tvojo fizično zagnanost. Cenil bi pa tudi,če bi skupaj posedela na klopci s tretje slike in popila kakšno pivo…

  2. dare pravi:

    danes ga bom del v hladilnik

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !