AKVARIJ-M

17.05.2007 ob 10:50

Zelo hecno se mi včasih zdi, da me imajo v moji okolici (zelo lokalno op.) za nekako, kako naj rečem, pišočega človeka. Tega so krivi maloštevilni pa zato nenavadno opazni članki v Platntafu in nekaj podobnih tudi drugje (spet zelo lokalno). Parkrat sem bil tudi sam zelo presenečen nad odzivom predvsem zato, ker sam nisem videl česa posebnega v svojem nakladanju. Ne glede na morebitno upravičenost takšne oznake se me očitno kar dobro drži.
To sicer ni niti malo neprijetno. Malo v zadregi sem pa bil nekajkrat, ko sem bil postavljen pred nalogo, da nekaj napišem o neki stvari, ker bom pač pa že znal »dobr spisat«. Zastonj sem jamral, da je za to potreben navdih, da je treba o tematiki kaj vedeti in podobno. Nisem se izvlekel. Zadnji tak podvig je bil tekst za spletno stran za Akvarij-M . Nekaj podatkov sem dobil nakracanih na majhen papir, zdaj se pa znajdi. In o akvaristiki! O tem pa res nimam pojma

AKVARIJ M

Želja, ki jo nosim v sebi desetletja je tista čisto prava želja deliti si z naravo pozitivno energijo, biti blizu življenju in gibanju. Barve in utrip podvodnega sveta so mi vedno pomenile nekakšen najpristnejši stik s skrivnostmi obstajanja.
Časi, prostor, materialna osnova in vse ostale danosti niso bile ravno v prid mojim skromnim začetkom, prav tako pa moja volja tem postranskim zadevam ni dovolila, da bi bile nepremostljive ovire.
Prve zlate ribice, pisanci in kapuni so v mojih posodah in kozarcih zaplavali že pred dobrimi tremi desetletji, že kar leta ‘74 – ega. Akvaristika me je od teh okornih začetkov pa vse do prvega kotnega akvarija spremljala vse življenje. Vmes so le res veliki življenski dogodki, kot so selitve, vojaški rok in podobno za krajši čas preprečile ukvarjanje s svojim konjičkom.
Konjiček pa je kmalu po najpestrejšem družinskem obdobju začel postajati več kot le to. Začel sem iskati poti za razširjanje svojih kapacitet, najprej v stanovanju, sledila je selitev v klet, kaj kmalu pa se je pokazala potreba po najemanju večjih in primernejših prostorov. Po prehodnem obdobju v stari rudniški pralnici sem pristal v prostoru kjer se nahaja AKVARIJ M sedaj.
Po temeljiti obnovi in raznim prilagoditvam je na sedanji lokaciji nastal primeren prostor, ponudba pa solidna in raznolika. Še vedno pa nisem razmišljal, da bi svojo dejavnost poskušal vključevati v turistično ponudbo , organizirati oglede in deliti ta ujeti del podvodnega razkošja z drugimi. Še vedno je ostala moja prva ljubezen, kar je zelo očitno vidno tudi v akvariju M , gojenje rib. Kljub nujnim prilagoditvam bodočim gostom sem v ta namen poleg drugih tudi pustil določeno število gojitvenih akvarijev, kot tudi akvarije za razplavanje mladic, ki so nameščeni v spodnjih vrstah.
Ureditev prostora za javne oglede se je počasi začela kazati kot nujna in logična poteza. Tako so mi prigovarjali prijatelji in strokovni znanci in tako je kazala situacija v mojem podjetju. Vse bliže sem bil temu, da svoj čas, znanje in energijo profesionalno popolnoma posvetim delu, ki ga imam od nekdaj rad.
Prostor je razdeljen na dva dela. V prvem so poleg akvarijev z ribami za prodajo še drstni akvariji, akvarij za avtohtone ribe in dva morska akvarija. (1. Morski konjiček, 2. Plamenka). Tam je našel prostor še rezervoar za menjavo vode in seveda obvezna pisalna miza.
Drugi del je namenjen v prvi vrsti za oglede. Osrednji je 1400 litrski morski akvarij. Večji akvariji so še : Amazona 500 l , Avstralija, Papua nova Gvineja 450 l , Malavi 430 l ,Kongo 350 l , moji prijatelji Oskarji 1000 l, PIRANJE 420 l , 12 kosov dvesto litrskih akvarijev, 6 70 l akvarijev za manjše ribe. 11 akvarijev s prostornino 200 l je namenjeno razplavanju vzgojenih mladic.
Skupno je v AKVARIJU M mogoče videti 130 različnih vrst rib.
Poskusil sem čimbolj nazorno in natančno našteti kaj je mogoče videti v AKVARIJU M , za pravi občutek tega pestrega in pisanega , predvsem pa dinamičnega dogajanja pa bo treba priti malo bliže. Najbolj se veselim pravih ljubiteljev akvaristike in narave nasploh. Zelo vesel bom tudi vseh, ki bodo želeli o ribah o vzgoji in negi izvedeti kaj več . Z veseljem bom delil svoje bogastvo z vami.

http://www.akvarij-m.si/

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “AKVARIJ-M”

  1. vlatka vlatka pravi:

    kdor zna, zna in temu se ne moreš ubraniti ;)

  2. likard37 likard37 pravi:

    no,no

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !